Színház

A POSZT-on az erő velünk van

2012.06.15. 15:46
Ajánlom
Valaki jön majd. Mondjuk maga Babszem Jankó. Egy kicsit rájátszik, aztán gyakorlatozik, neadjisten terrirozál. Vagy konzervet nyit a HOPPartklubban.

A skandinávokat úgy általában, de filmileg, irodalmilag, színházilag is lehet szeretni vagy nem szeretni, mindenesetre az biztos, hogy hidegen nem hagynak. Jon Fossét is lehet szeretni vagy nem szeretni, néhány magyar színházi szakhölgy igencsak kedveli. A hat színművét tartalmazó könyv bemutatója után a Valaki jön majd című drámáját olvasta fel Forgács Péter rendezésében Petrik Andrea, Kuna Károly és Csémy Balázs. A felolvasás után egy Fosse-kedvelő egy magánbeszélgetésben rájönni vélt a drámaíró titkára: Asperger-szindróma. A megerősítést vagy cáfolatot várjuk a szerkesztőségi címre.

A Ziránó Színház Babszem Jankó - nem tévesztendő össze Borsszem Jankóval! - történetét vezette elő a Jókai téren, s mire vége lett a mesének, a város onnan húsz-huszonöt percre levő végében Márta István - a jó azda gondosságával - vezette körbe az érdeklődőket a Zsolnay Kulturális Negyeden. Srégen szemben, az út másik oldalán ekkor már készülődtek a Cseh Tamás-emlékest fellépői, és a Színház- és Filmművészeti Egyetem zenés színművész osztályának hallgatói is nagy erőkkel próbáltak a Janus Egyetemi Színházban. (És ezzel az előadással lezárult a Gothár-minifesztivál: Makrancos Kata - Vígszínház, A filozófus - Katona József Színház, Karnyóné-gyakorlatok és Presznyakov-gyakorlatok (Terror) - Színház- és Filmművészeti Egyetem.)

A Presznyakov fivérek darabja hat városi jelenetből áll. Látszólag különálló, nem összefüggő helyzetek a hétköznapok feje tetejére állított világából. Átlagos emberek nem mindennapi, váratlan szituációkba keverednek, és minden esetben hatalmas mennyiségű elfojtott belső feszültség bújik meg a felszín alatt. Várakozás a reptéren bombariadó miatt, egy nő és a szeretőjének szexuális szokásai, munkahelyi öngyilkosság, kitervelt halálok, gyermekkori, öntudatlan agresszivitás, visszataszító hobbik, és a végére mindez egyértelmű összefüggésbe kerül egymással. A viszonyok tisztázódnak, de a valóság megléte vagy éppen meg nem léte az utolsó pillanatban válik teljesen bizonytalanná. A véletlen több esetben is végzetesen befolyásolja az eseményeket. Aki lemaradt a pécsi előadásról, júniusban kétszer láthatja Zsámbékon, ősztől pedig a SZFE Hevesi Sándor-termében kerül repertoárra.

A Rájátszásban zenészek és költők vetélkednek. Bár igazi verseny azért nincs, a cél természetesen az, hogy jól érezzük magunkat. A játékszabályok: - jelen eetben - két kortárs költő és zenész írja és játssza újra egymás műveit. A játékban a költők új szövegeket írnak a zenészek ismert dalaihoz, a zenészek pedig megzenésítik a költők egy-egy versét. A pécsi rájátszók közül Beck Zoltán hazai terepen volt - a moderátor szerint a 30Y most a legpécsibb zenekar, a mellettem ülő ezt magábeszélgetésben a Kiscsillagra helyesbítette - és Erdős Virággal alkottak bevált páros, de az ismeretlenség - egymás iránt, természetesen - ugyanígy nem volt elmondható Szűcs Krisztiánról és Szálinger Balázsról sem. (Az illusztrációnak választott videón látható megzenésített vers Pécsett is elhangzott.) A program kapcsán a négy fellépőn kívül meg kell emlékeznünk a magát fénytervezésben megvalósítani kívánó fiatalemberről, és szeretnénk tőle kérni e helyt is, hogy legyen szíves, ne tegye. Elég a munkafény, ha nem ért hozzá, de ötletszerűen ne játsszon a színes reflektorokkal.

A kis esti zenés vonalnál maradva a FESZtáv keretében a Konzervnyitó Akciócsoport improvizált, a zenészek Pelényi Margit okleveles építészmérnököt látták vendégül, és a HOPPartklubból is szólt a zene, már ha ez nem lenne képzavar, mivel a koncertet szabadtéren adták. Aztán a Zsolnay Kulturális Negyedből mindenki szépen a Király utca és a színház irányába indult, hogy eszmét cseréljen az előadásokról, a világ kis és nagy dolgairól, vagy egész egyszerűen csak örüljön egy rég látott ismerősnek.

A XII. Pécsi Országos Színházi Találkozóval kapcsolatos tematikus oldalunk - a Fidelio különszámával, galériával, interjúkkal, kritikákkal, hírekkel és riportokkal - ide kattintva érhető el.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.
Klasszikus

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Minden, amit tudni akartál Czukor Balázsról

Folytatódik az AlkalMáté Trupp legendás színházi sorozata, amelyben mindig más-más osztálytársukról vallanak az egykori Máté-Horvai-osztály tagjai. Ebben az évben Czukor Balázson a sor, az ő élete, pályája lesz az önfeltárás „témája” a Jurányi Házban.
Színház ajánló

Kulka, Bodrogi és Jakab Tamás a felújított Újszegedi Szabadtéri nyitóelőadásában

Molière Don Juanját láthatják a nézők július 19-21. között három alkalommal az új technikával újranyitó Újszegedi Szabadtéri Színpadon.
Színház ajánló

Karinthy kedvenc műfaja a Szentendrei Teátrum műsorán

Július 21-én a Ferenczy Múzeum udvarán Udvaros Dorottya, Kamarás Iván, Elek Ferenc és Hajdu Steve főszereplésével Karinthy legendás kabaréjeleneteiből készült felolvasószínház-előadást tartanak, Seres Tamás rendezésében.
Színház ajánló

Csákányi, Grecsó, Lackfi és a Sztalker Zsámbékon

Telt házzal mennek Zsámbékon a nyári színházi és felolvasószínházi előadások, amelyek a város több, emblematikus helyszínén várják a közönséget a Romtemplom és a Bázis vonzásában.
Színház hírek

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.