Színház

A Radnóti Színház és a Győri Nemzeti Színház előadása kapta a VersFesztivál fődíját

2021.11.08. 15:20
Ajánlom
November 7-én véget ért a Kaleidoszkóp VersFesztivál, Közép-Európa legnagyobb pódiumművészeti seregszemléje, melyre a fesztivál öt napja alatt közel másfél ezren voltak kíváncsiak. A versenyprogram versszínházi fődíját a Radnóti Színház és a Győri Nemzeti Színház előadása kapta.

A Kaleidoszkóp VersFesztivált idén új helyszínen, a kaposvári Csiky Gergely Színházban rendezték meg. A jubileumi, huszadik szemle – nevéhez hűen – a költészet jegyében hirdette meg programjait: versszínházi előadások, verszenei, dalköltészeti koncertek, versfilmes bemutatók, irodalmi estek várták a látogatókat, de az érdeklődők versmondókat is hallgathattak november 2. és 7. között, illetve nyílt egy verskiállítás is.

Fülöp Péter, a Csiky Gergely Színház igazgatója a díjátadó ünnepségen kiemelte, büszke arra, hogy a versek különböző formanyelvű produkciói révén egészen új színnel gazdagodott a színház és Kaposvár művészeti palettája.

152lepesAuschwitzfele_GyoriNemzetiSzinhaz_1-143732.jpeg

Győri Nemzeti Színház: 152 lépés Auschwitz felé (Fotó/Forrás: Magyar Versmondók Egyesülete)

A gálán a szakmai zsűri – Bagossy László Csokonai-díjas rendező, Szűcs Katalin Ágnes Jászai Mari-díjas színikritikus, dramaturg, Borbély Sándor Kaleidoszkóp díjas színművész, Huzella Péter Kossuth-díjas előadóművész és Turczi István Prima Primissima díjas költő – négy kategóriában adta át a Kaleidoszkóp díjat: színpadi produkcióknak, zenekaroknak, versmondóknak és filmeseknek.

A szemle fődíját a Radnóti Színház és az Ördögkatlan Fesztivál közös előadása, a Petri György költészetére építő Kezdhetek folytatódni nyerte el, megosztva a Győri Nemzeti Színház 152 lépés Auschwitz felé című darabjával.

Versmondók közül két indulót is díjaztak: az ifjúsági kategóriában a zsitvabesenyői Ozsvald Damián, a felnőttek közül a szegedi Németh János vehette át a Kaleidoszkóp díját.

A versfilmek közül az Eleven Költők Társaságának alkotása, a Regős Mátyás verséből készített Az érchegységbeliek nyert, a filmet Keleti András rendezte.

Siesselni_CsikyGergelySzinhaz-143732.jpeg

Csiky Gergely Színház: Siess élni! (Fotó/Forrás: Magyar Versmondók Egyesülete)

A verszenekarok közül a Resti Kornél ’eredetimegjelöléssel ellátott’ zenekar bizonyult a legjobbnak, míg a versszínházi előadások közül a Csiky Gergely Színház Variációk egy rablásra című darabja érdemelt kitüntetést. Az „összművészeti műfajmámor” egy különös történetet dolgoz fel, Fándly Csaba és Benedek Dániel előadásában. Különdíjban részesült a Kaj Ádám rendezésében és Szemerédi Bernadett közreműködésével színre vitt Psyché és Nárcisz, valamint a Csiky Gergely Színház Siess Élni!-je Szabó Nikolettel.

Fejléckép: Radnóti Színház: Kezdhetek folytatódni (fotók: Nagy Tibor, Güth Gréta és Nemes Vivien / Magyar Versmondók Egyesülete)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Zenés színház

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.
Színház

„Soha nem kellett méltatlan dolgot elvállalnom” – Moór Marianna 80 éves

Bakfisként 8750 kislány közül választották ki egy filmfőszerepre, amit több mint harminc filmes alakítás és száznál is több színházi bemutató követett. Moór Marianna életműve gazdag és teljes. A színésznő február 5-én tölti be a 80. életévét.
Vizuál

Antal Csaba díszlet- és jelmeztervezői munkáiból nyílik kiállítás a Műcsarnokban

Eternal Yorick – Life Book Antal Csaba címmel nyílik kiállítás a Jászai Mari-díjas alkotó több évtizedes, gazdag életművéből. A tárlat február 3-tól látható.
Klasszikus

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház magazin

„Soha nem kellett méltatlan dolgot elvállalnom” – Moór Marianna 80 éves

Bakfisként 8750 kislány közül választották ki egy filmfőszerepre, amit több mint harminc filmes alakítás és száznál is több színházi bemutató követett. Moór Marianna életműve gazdag és teljes. A színésznő február 5-én tölti be a 80. életévét.
Színház magazin

„Mindig is nagyobb volt bennem a színház utáni alázat, mint az önmutogatásra való késztetés" – Sunyovszky Szilvia 75 éves

A Kossuth-díjas színésznő február 2-án ünnepli a 75. születésnapját. Noha a színészi pályát több, mint 30 éve diplomáciai és politikusi munkára váltotta, így is nyomot hagyott a hazai színházi és filmes életben.
Színház hír

A STEREO AKT kulturális műhelyt és közösségi teret nyit

A független alkotócsoport a VIII. kerületben talált otthonra. A jövőben alkotóműhelyként és befogadóhelyként is üzemelő STEREO Művház átalakítása még javában tart: az első ütem befejezéséhez közösségi támogatási kampányt indítottak. 
Színház ajánló

Menni kéne… – amire februárban beindulunk

Van, ahová a színészek, máshová a rendező, megint máshová az izgalmasnak ígérkező színházi nyelv csalogat be – legyen az dráma, thriller vagy olyan előadás, aminek a műfaja most még nem is tudható biztosan.
Színház ajánló

Koldusopera – Bagó Bertalan rendezése a József Attila Színházban

Műfaját tekintve: opera, musical, operett és mindezek paródiája – nemcsak ígérik ezt a darabról, de be is váltják február 18-ától a József Attila Színház színpadán, Bagó Bertalan rendezésében.