Színház

A Radnóti Színház és a Győri Nemzeti Színház előadása kapta a VersFesztivál fődíját

2021.11.08. 15:20
Ajánlom
November 7-én véget ért a Kaleidoszkóp VersFesztivál, Közép-Európa legnagyobb pódiumművészeti seregszemléje, melyre a fesztivál öt napja alatt közel másfél ezren voltak kíváncsiak. A versenyprogram versszínházi fődíját a Radnóti Színház és a Győri Nemzeti Színház előadása kapta.

A Kaleidoszkóp VersFesztivált idén új helyszínen, a kaposvári Csiky Gergely Színházban rendezték meg. A jubileumi, huszadik szemle – nevéhez hűen – a költészet jegyében hirdette meg programjait: versszínházi előadások, verszenei, dalköltészeti koncertek, versfilmes bemutatók, irodalmi estek várták a látogatókat, de az érdeklődők versmondókat is hallgathattak november 2. és 7. között, illetve nyílt egy verskiállítás is.

Fülöp Péter, a Csiky Gergely Színház igazgatója a díjátadó ünnepségen kiemelte, büszke arra, hogy a versek különböző formanyelvű produkciói révén egészen új színnel gazdagodott a színház és Kaposvár művészeti palettája.

152lepesAuschwitzfele_GyoriNemzetiSzinhaz_1-143732.jpeg

Győri Nemzeti Színház: 152 lépés Auschwitz felé (Fotó/Forrás: Magyar Versmondók Egyesülete)

A gálán a szakmai zsűri – Bagossy László Csokonai-díjas rendező, Szűcs Katalin Ágnes Jászai Mari-díjas színikritikus, dramaturg, Borbély Sándor Kaleidoszkóp díjas színművész, Huzella Péter Kossuth-díjas előadóművész és Turczi István Prima Primissima díjas költő – négy kategóriában adta át a Kaleidoszkóp díjat: színpadi produkcióknak, zenekaroknak, versmondóknak és filmeseknek.

A szemle fődíját a Radnóti Színház és az Ördögkatlan Fesztivál közös előadása, a Petri György költészetére építő Kezdhetek folytatódni nyerte el, megosztva a Győri Nemzeti Színház 152 lépés Auschwitz felé című darabjával.

Versmondók közül két indulót is díjaztak: az ifjúsági kategóriában a zsitvabesenyői Ozsvald Damián, a felnőttek közül a szegedi Németh János vehette át a Kaleidoszkóp díját.

A versfilmek közül az Eleven Költők Társaságának alkotása, a Regős Mátyás verséből készített Az érchegységbeliek nyert, a filmet Keleti András rendezte.

Siesselni_CsikyGergelySzinhaz-143732.jpeg

Csiky Gergely Színház: Siess élni! (Fotó/Forrás: Magyar Versmondók Egyesülete)

A verszenekarok közül a Resti Kornél ’eredetimegjelöléssel ellátott’ zenekar bizonyult a legjobbnak, míg a versszínházi előadások közül a Csiky Gergely Színház Variációk egy rablásra című darabja érdemelt kitüntetést. Az „összművészeti műfajmámor” egy különös történetet dolgoz fel, Fándly Csaba és Benedek Dániel előadásában. Különdíjban részesült a Kaj Ádám rendezésében és Szemerédi Bernadett közreműködésével színre vitt Psyché és Nárcisz, valamint a Csiky Gergely Színház Siess Élni!-je Szabó Nikolettel.

Fejléckép: Radnóti Színház: Kezdhetek folytatódni (fotók: Nagy Tibor, Güth Gréta és Nemes Vivien / Magyar Versmondók Egyesülete)

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Bach és a létezés szakrális matematikája

Milyen zeneeszmény vezette Johann Sebastian Bachot odáig, hogy saját és Isten nevét egyetlen ütemben rejtse el a kottában? A lipcsei zeneszerzőt gyakran emeljük a legmagasabb piedesztálra, miközben merőben máshogy gondolkodott a zenéről, mint ahogy mi tesszük. Nem öncélú önkifejezésnek tartotta, hanem egy magasabb igazság keresésének.
Vizuál

5 érdekesség az új Woody Allen-filmről

A 86 éves örökifjú Woody Allen újra elbűvölő filmet készített. A filmtörténeti hommage-nak és keserédes vígjátéknak is egyaránt kiváló filmje, a Rifkin fesztiválja az év vége egyik legjobb moziélményének ígérkezik.
Zenés színház

Régi-új mesék – Beszélgetés Székely Krisztával

A Hoffmann meséinek van terjedelmes mennyiségű hiteles kézirata, kritikai kiadása, de nincs definitív verziója. Fodor Géza „ismeretlen remekmű”-nek nevezte Offenbach befejezetlenül maradt operáját, amelyre – szintén Fodort idézve – önmagában nem, csak interpretációtörténetileg tekinthetünk. Ezt a történetet írja tovább az Opera előadása, amelyet Székely Kriszta rendez.
Zenés színház

Polyák Lilla 20 év után távozik a Madách Színházból

A színésznő a hírt Facebook-oldalán jelentette be, köszönetet mondva a színház dolgozóinak az eddigi közös munkáért.
Színház

Wunderlich Józsefet két hétre felfüggesztette a Vígszínház

Ahogyan beszámoltunk róla, Wunderlich József a múlt héten többször is nyilvános Facebook-posztban kritizálta a Vígszínház vezetőségét, bírálta a Covid-ellenes intézkedéseket, illetve egy kolléganőjével szembeni bánásmódot. A színház belső vizsgálat lefolytatása mellett döntött.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház portré

„Az operettek a szüleim, a musicalek pedig a férjeim” – 90 éve született Galambos Erzsi

Balerinának készült, az operettek és musicalek koronázatlan királynője lett. Már gyerekkorában megtalálták a kisebb szerepek, később pedig olyan színészlegendákkal lépett színpadra, mint Somlay Artúr, Básti Lajos, Latabár Kálmán vagy Honthy Hanna. 1931. december 5-én született Galambos Erzsi.
Színház hír

Wunderlich Józsefet két hétre felfüggesztette a Vígszínház

Ahogyan beszámoltunk róla, Wunderlich József a múlt héten többször is nyilvános Facebook-posztban kritizálta a Vígszínház vezetőségét, bírálta a Covid-ellenes intézkedéseket, illetve egy kolléganőjével szembeni bánásmódot. A színház belső vizsgálat lefolytatása mellett döntött.
Színház hír

Van remény – IX. Újszövetség Maraton a Vörösmarty Színházban

Idén – egy év kihagyás után – a székesfehérvári Vörösmarty Színház ismét megrendezte az adventi időszak immár hagyományosnak mondható kezdőeseményét, az Újszövetség Maratont. A négy evangéliumból gondosan összefésült szövegrészek olvasásával idézték meg a fehérváriak Jézus életét.
Színház hír

„Isten kegyelméből vagyok, ami vagyok” – kötet jelent meg Venczel Veráról

November 30-án, a budaörsi PostArtban mutatták be Siklós Endre kötetét, A színpad örök játékosát, amely a közelmúltban elhunyt Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész Venczel Vera életébe és munkásságába enged betekintést. A családias hangulatú könyvbemutatón tisztelői és pályatársai emlékeztek a színésznőre.
Színház gyász

A Farkasréti Temetőben helyezik végső nyugalomra Csűrös Karolát

Búcsúztatása december 7-én lesz a temető Makovecz ravatalozójában – tudatta a Madách Színház.