Színház

A Radnóti Színház és a Győri Nemzeti Színház előadása kapta a VersFesztivál fődíját

2021.11.08. 15:20
Ajánlom
November 7-én véget ért a Kaleidoszkóp VersFesztivál, Közép-Európa legnagyobb pódiumművészeti seregszemléje, melyre a fesztivál öt napja alatt közel másfél ezren voltak kíváncsiak. A versenyprogram versszínházi fődíját a Radnóti Színház és a Győri Nemzeti Színház előadása kapta.

A Kaleidoszkóp VersFesztivált idén új helyszínen, a kaposvári Csiky Gergely Színházban rendezték meg. A jubileumi, huszadik szemle – nevéhez hűen – a költészet jegyében hirdette meg programjait: versszínházi előadások, verszenei, dalköltészeti koncertek, versfilmes bemutatók, irodalmi estek várták a látogatókat, de az érdeklődők versmondókat is hallgathattak november 2. és 7. között, illetve nyílt egy verskiállítás is.

Fülöp Péter, a Csiky Gergely Színház igazgatója a díjátadó ünnepségen kiemelte, büszke arra, hogy a versek különböző formanyelvű produkciói révén egészen új színnel gazdagodott a színház és Kaposvár művészeti palettája.

152lepesAuschwitzfele_GyoriNemzetiSzinhaz_1-143732.jpeg

Győri Nemzeti Színház: 152 lépés Auschwitz felé (Fotó/Forrás: Magyar Versmondók Egyesülete)

A gálán a szakmai zsűri – Bagossy László Csokonai-díjas rendező, Szűcs Katalin Ágnes Jászai Mari-díjas színikritikus, dramaturg, Borbély Sándor Kaleidoszkóp díjas színművész, Huzella Péter Kossuth-díjas előadóművész és Turczi István Prima Primissima díjas költő – négy kategóriában adta át a Kaleidoszkóp díjat: színpadi produkcióknak, zenekaroknak, versmondóknak és filmeseknek.

A szemle fődíját a Radnóti Színház és az Ördögkatlan Fesztivál közös előadása, a Petri György költészetére építő Kezdhetek folytatódni nyerte el, megosztva a Győri Nemzeti Színház 152 lépés Auschwitz felé című darabjával.

Versmondók közül két indulót is díjaztak: az ifjúsági kategóriában a zsitvabesenyői Ozsvald Damián, a felnőttek közül a szegedi Németh János vehette át a Kaleidoszkóp díját.

A versfilmek közül az Eleven Költők Társaságának alkotása, a Regős Mátyás verséből készített Az érchegységbeliek nyert, a filmet Keleti András rendezte.

Siesselni_CsikyGergelySzinhaz-143732.jpeg

Csiky Gergely Színház: Siess élni! (Fotó/Forrás: Magyar Versmondók Egyesülete)

A verszenekarok közül a Resti Kornél ’eredetimegjelöléssel ellátott’ zenekar bizonyult a legjobbnak, míg a versszínházi előadások közül a Csiky Gergely Színház Variációk egy rablásra című darabja érdemelt kitüntetést. Az „összművészeti műfajmámor” egy különös történetet dolgoz fel, Fándly Csaba és Benedek Dániel előadásában. Különdíjban részesült a Kaj Ádám rendezésében és Szemerédi Bernadett közreműködésével színre vitt Psyché és Nárcisz, valamint a Csiky Gergely Színház Siess Élni!-je Szabó Nikolettel.

Fejléckép: Radnóti Színház: Kezdhetek folytatódni (fotók: Nagy Tibor, Güth Gréta és Nemes Vivien / Magyar Versmondók Egyesülete)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Mind elmegyünk” – végső búcsút vettek Eötvös Pétertől

Április 18-án délután kollégái, barátai, tisztelői körében emlékeztek meg a március 24-én elhunyt, Kossuth-nagydíjas zeneszerző-karmesterről. A BMC-ben tartott eseményen Káel Csaba, Perényi Miklós, Kovács Géza és Kurtág György mondott beszédet.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

Ha május, akkor Artmozik éjszakája!

Oppenheimer, Szegény párák, Érdekvédelmi terület, Lefkovicsék gyászolnak, Magyarázat mindenre – néhány sikerfilm a közelmúltból, amelyet ismét átélhetünk az Artmozik éjszakáján, de a szervezők premier előtti vetítésekkel is készülnek.
Könyv

Krasznahorkai- és Nádas-mondatok Szvoren Edina tollából

A Libri Irodalmi Díjas Szvoren Edina legújabb, Kérődző Kronosz című kötetében kortárs szerzők stílusát imitálja, köztük saját magáét is. A májusban megjelenő könyvet négy különböző borítóval adja közre a Magvető Kiadó.
Vizuál

Izgalmas, titkokkal teli film mutatja be Ravel leghíresebb művének keletkezését

Az ünnepelt rendező, Anne Fontaine Bolerója a világ egyik leghíresebb és leggyakrabban előadott zeneművének történetét, illetve a zeneszerző és a körülötte lévő különleges nők viszonyát mutatja be.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

April De Angelis: Színésznők – továbbra is műsoron a Pinceszínház előadása

Az idei évad nagy sikerű előadása a Színésznők Sztarenki Pál különleges rendezésében. Minden szempárt a színpadra szegez, lényeges mondanivalója a mai társadalom embereinek is fontos üzenetet hordoz.
Színház ajánló

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.
Színház hír

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Színház ajánló

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Színház interjú

Nincs ideális pillanat – interjú Horváth Patríciával, a HATAN Társulat alapító tagjával

Horváth Patrícia férjével, Nyári Zoltán operaénekessel közösen két évvel ezelőtt indította el független magánszínházi formációját, a HATAN Társulatot. Az alapító páros női tagjával a színházcsinálás fenséges és kevésbé dicsőséges pillanatairól is beszélgettünk.