Színház

A rejtvény kulcsa: a véletlen – Beszélgetés Pokorny Liával és Király Dániellel

2021.07.15. 11:05
Ajánlom
Néhány napja mutatta be a Rózsavölgyi Szalon Jerry Mayer Keresztül-kasul című kétszemélyes darabját Pokorny Liával és Király Dániellel. Az előadás rendezője: Dicső Dániel. A szellemes és romantikus vígjáték két vadidegen ember véletlenszerű találkozása egy vonatúton. Mindketten épp a New York Times keresztrejtvényét fejtik. Beszélgetni kezdenek. S ha a keresztrejtvény metafora, akkor mindketten igyekeznek megoldó kulcsot találni a másik életéhez és kitölteni az üres lelki rubrikákat.

A darab egyik megfejtése bizonyosan az: racionális világunkban is elég lehet másfél óra ahhoz, hogy egy kiszámíthatóan és szokásosan unalmasnak induló utazás kiszámíthatatlanul és szokatlanul érzelmessé és szenvedélyessé váljon. Pokorny Liát és Király Dánielt a véletlenekről is kérdeztük.

A véletlenről, a nem vártról mi villan be elsőre?

Pokorny Lia: Ha a véletlen elmosott, eltörölt valamit az életemben, elsőre mindig azt éreztem, nem maradt semmi, aztán rádöbbentem, olyasmik szűntek meg körülöttem a véletlennel, amiket már rég a hátam mögött kellett volna hagyni. Úgyhogy hálás is vagyok ezekért a véletlenekért: esélyt adnak a fejlődésre, a továbblépésre. A véletlen talán helyettem is meghoz fontos döntéseket.

Király Dániel: Hallgattam Liát, és eszembe jutott Kurt Vonnegut Macskabölcsője, amely komoly hatással volt rám, a gimnázium vége felé olvastam. A regényben van egy vallás, a Vonnegut által kitalált „bokononizmus”, amelynek hívei azt vallják, hogy az emberek karaszokba szerveződnek, olyan spirituális közösségekbe, amelyekben valami összekapcsol a másikkal. Egyszerre két karaszban is benne vagy: az egyikbe épp befelé tartasz, a másikból pedig épp kifelé. Akkor valamiért nagyon megtalált ez az életfilozófia, sokáig bokononistának is vallottam magam.

Bár nem vagyok vallásos, spirituális beállítottságúnak gondolom magam, szerintem vannak dolgok, amelyeknek a felfogásához nem elég az öt érzékszervünk.

Megesik, hogy noha valakivel korábban még nem találkoztunk, rögtön ismerős energiák vesznek minket körül. Ezért sem gondolom, hogy lennének véletlenek, valami miatt működik a kauzalitás, valami miatt idejöttem, Lia is, és lehet, hogy a kettő között nincs közvetlen összefüggés, de valamiért az életünk most ért arra a pontra, hogy találkoztunk.

LUS_5229-103323.jpg

Pokorny Lia és Király Dániel - Keresztül-kasul (Fotó/Forrás: Kallus György / Rózsavölgyi Szalon)

A Keresztül-kasul is valami ilyen találkozás... Milyen a megrendezett véletlent játszani?

PL: Ha valamit nagyon szeretnék, ám sehogy sem akar megtörténni, eltöprengek, min is kellene változtatnom. Lehet, hogy a megoldás az: nincs semmi tennivalóm azzal a dologgal. A Keresztül-kasul két szereplőjét – közülük az egyik, az én figurám kezdetben teljesen bezárkózik – a véletlenek mégiscsak segítik abban, hogy valamiképpen elkezdjenek összecsiszolódni. A véletlen ajándéka szerintem az, hogy mintegy felfedje, mi is a feladatod azzal a másikkal. Csak a saját tapasztalatokra, élményekre hagyatkozhatunk mi is, amikor ezt eljátsszuk.

KD: Ha a színészek jó energiákkal megteremtenek egy előadást, ott

mindig olyan véletlenek történnek, amelyek illenek a képbe.

Volt egy Zsótér Sándor által rendezett Peer Gynt-vizsga, amit Pécsen is előadtunk a helyi környezetre „alkalmazva”. Mivel egy kertben játszottunk, mindenféle időjárási viszontagságnak voltunk kitéve. És be is következtek a dolgok. Egy kellő pillanatban eleredt az eső. Vagy a végén, Peer Gynt halálakor pont oda szállt hat galamb, és amikor Fehér Balázs Benő lehajtotta a halála jeleként a fejét, abban a pillanatban szállt el mind a hat.

MOL_7651_close-103242.jpg

Király Dániel és Pokorny Lia (Fotó/Forrás: Molnár Miklós / Rózsavölgyi Szalon)

Számotokra, a karaktereitek számára mit jelent ez a találkozás az előadásban?

KD: A mi kettőnk találkozása Liával is „megrendezett”, hisz Dicső Dani rendező hozott össze minket.

PL: Én azért féltem kicsit a kettőnk közötti korkülönbségtől... Ugyanakkor – ahogy a szövegben is elhangzik – van egyfajta tanár-diák viszony is a két szereplő, Janet és Josh között. Bár fordítva, mint gondolnánk. Sokszor érzem, Dani, hogy te irányítasz, illetve azt, hogy rengeteget tanulok tőled.

Mint ember is, és mint színész is: én megyek utánad!

KD: Adódhat ez talán abból is, hogy Josh a kezdeményező...

PL: Nem, itt nem egészen erről van szó, ebben azért már van némi tapasztalatom... Tökéletesen azt érzem, hogy hagyom, megyek utánad, és kész!

KD: Josh folyamatosan a humorával próbálja bombázni Janet-et, és igyekszik lerombolni azokat a falakat, amelyeket a nő felépített maga köré. Ebben az értelemben persze muszáj kezdeményezőnek lennie... Rettentően tetszik, mennyire teljesen más Lia és Janet. Lia bámulatosan sziporkázó. Ezzel szemben Janet borzasztó merev, a kontya által kifeszített valaki, ez a belső konfliktusa tökéletesen ki is jön a játék során, mert egyszer csak elkezd ebbe az egészbe belelazulni... kicsit „Liásodik” azért!

LUS_5236-103323.jpg

Pokorny Lia és Király Dániel - Keresztül-kasul (Fotó/Forrás: Kallus György / Rózsavölgyi Szalon)

De hisz a darab is erről szól: találkozik két egymás számára vadidegen ember, megnyílnak egymás előtt, önmagukhoz képest kifordulnak önmagukból, nem? – mintegy színpadon is a színpadon kívülit játszva.

KD: Ehhez azért nagyon szükséges az, hogy tudjál nyitott lenni, nem?

PL: Igen, ez határozottan így van! Volt már olyan próbafolyamatom, amikor semmi nem akart összejönni, teljesen elbeszéltünk egymás mellett a színészekkel, a rendezővel is. Nem is értem, egyáltalán hogyan jutottunk el a bemutatóig.

Az viszont nagyon jó, amikor úgy játszol valakivel, hogy nem kérdőjelezed őt meg.

Nem kérdezed magadtól, hogy „ő most miért azt csinálja?” Dani minden apró rezdülése kapcsán gondolkodni kezdek azon, hogyan képes ennyire piszok frissen gondolkodni! Nem tipikus, nem maníros, mindig valami teljesen váratlan dolgot hoz, ami nem széttöri, hanem dúsítja, gazdagítja az egészet. Azt érzem, hogy nem is játszom semmit, csak vagyok.

KD: Én viszonylag szerencsésnek mondhatom magam, mert legtöbbször olyan csapatokba, társulatokba kerültem be, amelyekben viszonylag hamar megtaláltuk egymással a közös hangot. Nagyon felszabadító tud az lenni, amikor színészként megfeledkezhetsz a benned lakó rendezőről.

LUS_5268-103324.jpg

Pokorny Lia és Király Dániel - Keresztül-kasul (Fotó/Forrás: Kallus György / Rózsavölgyi Szalon)

Könnyen lehet, hogy az életünk tótágast álló helyzeteire a leghatásosabb terápia ez a fajta „keresztül-kasulság”?

PL: Ezeket a helyzeteket nem lehet irányítani, nincsen felettük hatalmad. Mi az, amit irányítani tudsz az akaratoddal? Semmit! De ha lehetne ezeket választani, akkor hogy a csudába ne, persze! Hisz az ilyen helyzeteket várja az ember mindig. Dicső Danival egyikünk sem dolgozott még, ám az ő fejében összeállt, hogy pont mi ketten legyünk itt.

Szerencsés számomra ez a pandémia utáni időszak, mert jó értelemben, felszabadítóan üres vagyok, mentes a megalkuvásoktól, és így egészen más ezt a munkát is csinálni.

KD: Ezt a produkciót tavaly decemberben mutattuk volna be, de ugye a pandémia miatt csúszott, valamiért ennek is így kellett történnie. Ha decemberben próbáltuk volna, bizonyosan nagyon más lenne ez az előadás, hisz azóta is annyi minden történt mindannyiunkkal.

Az előadás legközelebb július 20-án, 26-án és 27-én 19.30 órai kezdettel tekinthető meg a Rózsavölgyi Szalonban.

További információ és jegyvásárlás ide kattintva! >>>

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Tánc

„Könnyeken átívelő nevetés” – interjú Boris Eifmannal

Ritka és egyedülálló balett érkezik Budapestre június 10-től: a világhírű koreográfus, Boris Eifman 2019-es premierje, A Pygmalion-hatás. A művészt arról kérdeztük, mi a kötődése a komikumhoz, a groteszkhez, és milyen lesz a 21. század táncnyelve.
Zenés színház

Fiatal tehetségek gálakoncertjével köszöntik a nyolcvanéves Marton Évát

Egykori és jelenlegi növendékei, valamint a Marton Éva Nemzetközi Énekverseny díjazottjainak fellépésével köszönti születésnapja alkalmából az énekesnőt a Magyar Állami Operaház.
Tánc

Összművészeti ünnepi esttel zárul a 10. Színházi Olimpia

Június 24-én nívós zenei kísérettel megvalósuló táncelőadásokkal és Szent Iván éji mulatsággal zárul az idei év legnagyobb színházi eseménye, a 10. Színházi Olimpia. A színpadi produkcióknak és az azokat követő rendhagyó programoknak a Margitszigeti Színház ad otthont.
Vizuál

Elhunyt a Petrocellit alakító Barry Newman

A 92 éves Newman május 11-én természetes halállal hunyt el egy New York-i kórházban – közölte a hírt a színész felesége a Hollywood Reporterrel, vette észre a HVG.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Petőfi-vendégjáték Berlinben

A berlini Collegium Hungaricumban mutatkozott be Az apostol, Szilágyi Bálint rendező Petőfi Sándor azonos című elbeszélő költeménye alapján készült színdarabja.
Színház gyász

Elhunyt Holl János színművész

A művész, aki karrierje során egyebek közt hat éven keresztül játszott a kaposvári Csiky Gergely Színházban, 87 éves volt. Halálhíréről a Színház Online számolt be.
Színház ajánló

Ahol csak a holtak maradnak – Az Eltűntek című darabot mutatják be a Szkénében

Magyarországi bemutatót tart júniusban a Szkéné Színház: Dohy Balázs rendezésében Elise Wilk darabját mutatják be a SzínMűHely Alapítvány és a Szkéné Színház koprodukciójában. A szerző műveit korábban nem játszották Magyarországon.
Színház interjú

A valóság mindig sokkal keményebb – beszélgetés Gianina Cărbunariuval

Gianina Cărbunariu román drámaíró, rendező és színházvezető, aki munkáiban érzékeny és fontos témákat dolgoz fel. De vajon képes-e a színház változtatni a világon? Ezt is megkérdeztük tőle, ahogy az is kiderült, mit mondana fiatalkori énjének, ha találkozna vele, amivel annak idején már Karinthynak is meggyűlt a baja.
Színház ajánló

A Furcsa párral és a Macskadémonnal indul a Szabadtéri Színházak Találkozója a Balaton-partján

Június 17-én két nyitóelőadással indul az idei Szabadtéri Színházak Találkozója a Kultkikötő tereiben: Balatonbogláron a Furcsa pár női változata látható, Alsóörsön a Macskadémon.