Színház

A rezsiköltségek emelkedése miatt több színház is módosítja az évadát

2022.10.03. 16:45
Ajánlom
A szombathelyi Weöres Sándor Színház egy hónapra felfüggeszti működését, Kecskeméten a következő évadra halasztanak három bemutatót, a Kaposvári Csiky Gergely Színház pedig módosított rendben működik tovább.

Az emelkedő energia- és gázárak komoly terhet rónak az intézményekre és a városvezetésre, melynek következményeként több fővárosi és vidéki színház működési rendje módosul.

Az Eiffel Műhelyház a gyerekelőadások kivételével törölte az intézményben játszott előadásait, az Erkel Színház pedig bejelentette, hogy november 6-tól a fűtési szezon végéig bezárja kapuit.

A székesfehérvári városvezetés szeptember elején vetette fel, hogy felfüggesztenék a működést a Vörösmarty Színház épületében, azonban az intézményben a munka nem állna le. A legutóbbi, szeptember végén tartott közgyűlésen, melyen még nem születetett konkrét határozat, már a szükséges kompromisszumokról tárgyaltak az érintettek, végleges döntés azonban csak október közepére várható.

Hasonló a helyzet Szolnokon is, ahol nemcsak a Szigligeti Színház, hanem többek között az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ, a Damjanich János Múzeum és a Verseghy Ferenc Könyvtár fiókkönyvtárainak nyitvatartása is kérdésessé vált. A szeptember végi közgyűlés a közvilágításra vonatkozó tételen kívül elfogadta a javaslatcsomagot, ennek értelmében a bezáró épületeket felkészítik a télre, és a fűtést legfeljebb az állagmegóvás érdekében kapcsolják majd be. A színház főépülete decembertől február végéig zárva tart.

Az elmúlt napokban három további színház jelentette be, hogy jelentősen át kell szerveznie a következő időszak működését.

A kaposvári Csiky Gergely Színház kiemelt célja, hogy a dolgozók munkahelyét megtartsa. Ennek érdekében a három telephely működését a színház épületébe szervezik át, az Együd Árpád Kulturális Központ október 15. és március 31. között zárva tart, a színház műsorrendjének változásairól novemberre ígérnek részletes tájékoztatást, a jelenlegi tervek szerint december 31-ig zavartalanul üzemelnek.

Szombathelyen azonban a 74 pontos takarékossági csomag részeként október 13-án bezárják a Savaria Filmszínházat, november 1. és március 31. között nem nyit ki a Smidt Múzeum, december 20. és január 30. között pedig a Weöres Sándor Színház sem. Szerdától szombatig lesz látogatható fűtési szezonban a Savaria Múzeum, a Szombathelyi Képtár, a Schrammel-gyűjtemény és az Iseum.

A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban nem bezárással, hanem bizonyos bemutatók elhalasztásával igyekeznek csökkenteni a felmerülő költségeket. Puccini Gianni Schicchi című operáját, Molière Tartuffe-jét és a Kecskeméti Törvényszékre tervezett Tizenkét dühös embert a következő évadban láthatja majd a közönség. A teátrum emellett kiemeli, hogy a játszóhelyeket felfűtik, azonban az eddig megszokott 19,5 fok helyett 18 fok lesz a közösségi terekben.

Fejléckép: A szombathelyi Weöres Sándor Színház nézőtere (forrás: Weöres Sándor Színház)

A kultúra megfizethetetlen?!

Kapcsolódó

A kultúra megfizethetetlen?!

A kulturális szféra szereplői évek óta komoly anyagi gondokkal küzdenek, a járványhelyzet, valamint a gazdasági változások pedig újabb kihívások elé állítják az intézmények vezetőit. Legutóbb a kata módosítása, valamint a rezsicsökkentés átalakítása késztette stratégiai változásokra a művészeket. Megkerestünk néhány színházat, hogy mondják el, hogyan érinti őket a jelenlegi helyzet.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Én vagyok a legszéle, innen már nincs hova esnem – beszélgetés Urbanovits Krisztinával

Május 23-án volt a premierje az Apertúrában Thomas Bernhard ismert darabjának, A színházcsinálónak, aminek az eredetileg férfira írt főszerepét, Bruscont a darabot rendezőként és dramaturgként is jegyző Urbanovits Krisztina játssza. A friss bemutató kapcsán a KV Társulat alapító tagjával a megszállottság teremtő erejéről beszélgettünk.
Színház

Visszatér a színpadra Kulka János – évadot hirdetett a Jurányi Ház

A Nemzet Színésze egy Thomas Mann-adaptációban lesz látható szeptembertől a Jurányi Ház 2024/205-ös évadában. A játszóhely évadzáró ülésén Rozgonyi-Kulcsár Viktória ismertette a következő szezon előadásait. 
Vizuál

10 kihagyhatatlan program az idei Múzeumok éjszakáján

Több száz izgalmas programmal, koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi foglalkozásokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket június 22-én országszerte a múzeumok és kiállítóterek.
Vizuál

Elhunyt Anouk Aimée

A huszadik századi francia filmművészet egyik legismertebb sztárja 92 éves korában halt meg párizsi otthonában kedden – jelentette be ügynöke és családja.   
Klasszikus

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Életútinterjúk alapján készül a MáSzínház női sorsokat bemutató előadása

A KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” című produkcióban három generáció tesz fel magának kérdéseket identitással, hozott mintákkal, önazonossággal és szabadsággal kapcsolatban.
Színház ajánló

Mit áldozunk fel jól megszokott kényelmünkért? – beszélgetés a Csónak című előadás alkotóival

Presznyakov Oleg & Vlagyimir Csónak, avagy előttünk az özönvíz című kortárs drámája a modern társadalom látleletét is adja. Az előadás rendezőjével, Bocsárdi Lászlóval, valamint két szereplővel, a főszerepben látható László Csabával és a volt feleségét alakító Berekméri Katalinnal beszélgettünk.
Színház interjú

Tompagábor Kornél: „Végtelenül élvezem a színész szabadságát”

Tompa Gáborral, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. igazgatójával, aki Tompagábor Kornél néven rendez, többek között az idei kínálatról, a „tompagáborság” mibenlétéről, a nyári esték varázsáról, üveggolyókról, rendezői koncepcióról és a Kvártélyház titkairól beszélgettünk.
Színház interjú

Én vagyok a legszéle, innen már nincs hova esnem – beszélgetés Urbanovits Krisztinával

Május 23-án volt a premierje az Apertúrában Thomas Bernhard ismert darabjának, A színházcsinálónak, aminek az eredetileg férfira írt főszerepét, Bruscont a darabot rendezőként és dramaturgként is jegyző Urbanovits Krisztina játssza. A friss bemutató kapcsán a KV Társulat alapító tagjával a megszállottság teremtő erejéről beszélgettünk.
Színház hír

Előadás közben szenvedett balesetet Ian McKellen

A brit színészt kórházba kellett szállítani, miután leesett a színpadról egy előadáson a londoni West Enden. A 85 éves művész már jól van, orvosai szerint hamarosan teljesen rendbe jön.