Színház

A Rivalda díjazottjai

2010.05.25. 17:40
Ajánlom
Az egri Csörgess meg!, Tarsoly Krisztina, Kiss Ernő és a békéscsabai Edith és Marlene lettek a Rivalda Fesztivál legjobbjai. A díjazottak közül Ötvös Andrást, Fekete Györgyit és Kiss Ernőt kérdeztük. VIDEÓVAL

A 2009-es szünet után idén ismét megrendezték a Thália Színházban a magyarországi vidéki teátrumok fesztiválját, amely idéntől a Rivalda névre kereszteltek. A hagyomány felelevenítésén túl újdonság volt, hogy a Színházi Kritikusok Céhének háromtagú zsűrije - Budai Katalin, Kovács Dezső, Rádai Andrea - a legjobb előadás, a legjobb női és férfi alakítás díjait osztotta ki, és a közönség is voksolhatott kedvenc produkciójára.

A fesztiválon szereplő 13 előadás közül a kritikusok kiemelték a szekszárdiak "igényes és reményekre jogosító" Komámasszony, hol a stukker? című produkcióját, a debreceniek Fodrásznőjét "hibátlanul kidolgozott formanyelvéért", a nyíregyháziak "markáns, magyar világra adaptált" Tizenkét dühös emberét, valamint a zalaegerszegi társulat Revizorát, amely "sokféle színészi, rendezői, tervezői talentumot csillogtatott meg Gogol árnyaltan értelmezett, roppant humoros és aktuális" darabjának színrevitelével. A legjobb előadás díját azonban az egri Gárdonyi Géza Színház "társadalmi szokásokat, érintkezést, információátadást, viselkedést tudományos értékű precizitással és frenetikus humorral tanulmányozó" előadása, a Máté Gábor rendezte Csörgess meg! kapta. "Az az alkalom ez, amikor a közönség nagy szeretete, vígsága, ovációja teljesen egybeesik a szakmai elvárásokkal is. Zajos, nagy siker: miközben elmélyült, odaadó és átgondolt színház" - mondta Budai Katalin az előadásról.

A közönségdíjas békéscsabai Edith és Marlene Edith Piafját megformáló Tarsoly Krisztina nyújtotta a legjobb női alakítást, ami "a meglepetés elsöprő erejével hatott." A "színésznő mindent belead: testét, lelkét, szenvedélyét és szenvedését. Mintha meztelenül, kiszolgáltatottan állna a színpadon. De pont ezért van hatalma a közönség fölött. Akárcsak Piafnak" - fogalmazott Rádai Andrea, aki hozzátette, emlékezetes volt a zsűri számára Pásztor Erzsi soproni Orbánnéja és Szűcs Nelli debreceni fodrásznője is.

A formátumos szerepformálások közül Kovács Dezső kiemelte Czapkó Antal "alattomosan sompolygó pompás Ficsúrját", Szabó Győző "robosztus" Liliomát (mindketten a szombathelyi Weöres Sándor Színház előadásában játszottak), Trill Zsolt "kivételes jellemábrázoló művészetről, komédiás kedvéről" tett tanúbizonyságot Debrecenben, Puskás Tivadar indulatos esküdtje pedig "napjaink agresszivitásának hű tükörképét adta" a nyíregyháziak produkciójában. A masszív mezőnyben Kiss Ernő nagyszabású polgármester-alakítása bizonyult a legjobbnak a zalaegerszegi Revizorban: "az ismerős alak kaméleontermészetét és ijesztő kisszerűségét pompás szatírává formálva többek között azt mutatta meg, hogy milyen kacagnivaló is a felfuvalkodottak gőgje, a hatalomhoz törleszkedők provincializmusa."

A 2011-es Rivalda Fesztiválra április 26. és május 4. között kerül sor a Thália Színházban. A Nagymező utcai teátrum emellett négy seregszemlének ad helyet: szeptemberben a PosztPOSzT-nak (erre Szatmárnémetiből a Veszett fejsze, a marosvásárhelyi Yorick Stúdiótól a 20/20, a Pécsi Nemzeti Színházból Az elveszett levél, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházból a The Beach, Egerből a Maya, a Szegedi Nemzeti Színházból pedig a Háztűznéző érkezik), októberben a Budapesti Őszi Fesztiválnak (BŐF), március-áprilisban a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak (BTF), április elején pedig a Határtalan Színházi Szemlének.

A Thália következő bemutatója június 2-án lesz: a Tizenegy perc Paolo Coelho műve alapján, az Új Színházzal koprodukcióban készül. Július elején egy elegáns, bájos és humoros előadásra számíthatnak a nézők a rendező, Bálint András reményei szerint. A Romantikus komédia főbb szerepeit Szervét Tibor, Tóth Ildikó, Takács Katalin, Létay Dóra, Csankó Zoltán játsszák. Októberi premier a Popeye, ami a Kecsekméti Katona József Színházzal közös előadás, szintén a két teátrum együttműködésével jön létre Bagó Bertalan rendezésében a Caligula helytartója januárban. Decemberben az Örkény Színházzal tartanak premiert, a Nőnyugatban a folyóirat körüli asszonyok, szerzők, múzsák, szeretők szólalnak meg. A Madách Színházzal készül az ezúttal Ördöglakat címet kapó Shaffer-darab, a Mesterdetektív, ebben Gálvölgyi János és Nagy Sándor lépnek fel. A BTF alatt lesz Fekete Gyula Liszt Ferencről szóló operájának, az Excelsior!-nak a bemutatója, illetve a debreceni Csokonai Színházzal létrehozott Albee-előadás, a Peter és Jerry premierje. A Bozsik Yvette Társulat gyerekelőadása, a Pöttyös Panni iskolába megy a BŐF-höz kapcsolódik, a Thália "állandó albérlője", a Maladype pedig jelenleg a Platonovot próbálja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Színház lázár kati

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.
Színház Radioaktív

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Színház interjú

Gyerekek tragédiája – valóságos túszdráma, színházi köntösben

2004-ben a beszláni I. számú iskolát terroristák rohanták le, ezernél is több embert ejtve túszul. A holland Carly Wijs Mi és Ők című kamaradarabja ezen elbeszélhetetlen napok emlékéről szól.
Színház hírek

Ők a Színikritikusok díja várományosai

A Színházi Kritikusok Céhe 39. alkalommal adja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeinek járó elismerést szeptemberben.