Színház

A STEREO AKT kulturális műhelyt és közösségi teret nyit

2023.02.02. 10:25
Ajánlom
A független alkotócsoport a VIII. kerületben talált otthonra. A jövőben alkotóműhelyként és befogadóhelyként is üzemelő STEREO Művház átalakítása még javában tart: az első ütem befejezéséhez közösségi támogatási kampányt indítottak. 

A STEREO AKT 2013-ban jött létre Boross Martin művészeti vezetésével. Honlapjuk tanulsága szerint Boross

összetéveszthetetlen hangulatú és jellegű alkotásait eddig 11 ország 38 városában mutatták be.

A társulat munkáinak fontos jellemzője a társadalmilag érzékeny kérdések felvetése és kitárgyalása: az elmúlt években olyan társadalmi problémákat, jelenségeket tematizáltak, mint például a nemek közötti egyenlőtlenség, a hajléktalanság, a menekültkérdés, a szólásszabadság és a propaganda, az oktatás, a (kelet-)európai identitástudat, vagy az esélyegyenlőség.

STEREO_AKT_Tarsulata-125347.jpg

A STEREO AKT társulata (Fotó/Forrás: STEREO AKT)

Másik védjegyük: a befogadói részvétel.

Élmény-központú előadásokat hozunk létre: nem megcsodálandó műalkotásokat, hanem eseményeket,

amiknek a néző teljes értékű résztvevője. Minden előadásunk a közönség és az előadók – akár szavak nélküli – párbeszéde által, a néző részvételével válik teljessé. Kalandor egy szabaduló szobában; turista egy busz fedélzetén; színházi társasjáték vagy városi séta résztvevője – csak néhány példa a néző rendhagyó szerepeiből, amelyeket nálunk átélhetett az elmúlt években” – írják magukról.

SA_RAJZOS_probaterem-151635.jpg

A STEREO Művház próbaterme (Fotó/Forrás: STEREO AKT)

A független színházi társulat fennállásának 10. évében új projektbe kezd. STEREO Művház néven március elején új kulturális műhelyt és közösségi teret nyitnak Józsefvárosban, a VIII. kerületi Illés utca 36. szám alatt.

Elképzelésük szerint a STEREO Művház egy inkubációs és találkozási hely lesz, amelyben próbatermet és közösségi irodát is kialakítanak. A Művházba 

elsősorban előadó-művészeti alkotófolyamatokat fogadnak be, de otthont kívánnak nyújtani bármilyen víziónak, amelynek fókuszában a kortárs kultúra és a közösségi szemlélet áll. 

„Budapesten virágzik a kortárs előadóművészet, de állandó helyhiánnyal küzdünk. Ezt társulatként magunk is nap mint nap tapasztaljuk. Ugyanakkor kevesen tehetik meg, hogy nonprofit szervezetként önállóan fenntartsanak egy helyet, és olyan időket élünk, amikor különös hangsúlyt kell fektetni a szolidaritásra és a közterhek megosztására” – áll a társulat nyilatkozatában.

A befogadott csapatok egyedi megállapodás szerint dolgozhatnak a Művházban, a megfizethető hozzájárulás teljes egészét a ház fenntartási költségeibe forgatják be. A rezidens projekteken kívül alkalmi vagy rendszeres programokra is bérelhetőek lesznek a helyiségeik.

SA_RAJZOS_iroda-151653.jpg

A STEREO Művház irodája (Fotó/Forrás: STEREO AKT)

A STEREO AKT közösségi finanszírozási kampányt indított a Művház felújítási munkálatainak költségeire. Közleményük szerint 500 000 forint hiányzik a felújítás első ütemének befejezéséhez.

Az adományokoat az Adjukössze.hu oldalán keresztül gyűjtik 2023. január 25-től március 5-ig.

A felajánlásokat a STEREO AKT társulata ajándék-tárgyakkal, próbaterem- és irodahasználattal, illetve májusban megrendezésre kerülő STEREO10 Fesztivál bérlettel tudja meghálálni.

A pénzadományok mellett önkéntesek jelentkezését is várják. A festés, takarítás és kisebb-nagyobb barkács dolgok befejezéséhez a segítő kezek ezen a linken keresztül tudnak csatlakozni. 

Fejléckép: A STEREO Művház belső tere és homlokzata (Fotó/Forrás: STEREO AKT)

Ismét élőben játszik a STEREO AKT

Kapcsolódó

Ismét élőben játszik a STEREO AKT

Két, közönség előtt megtartott színházi bemutatóval jelentkezik augusztusban a STEREO AKT. Az Ex Katedra – tanmesék a ’90-es évekből már ismerős lehet a nézőknek, hiszen stream formájában már játszotta a társulat, a Kolónia – meneküléstörténetek viszont helyszínspecifikussága miatt csak most kerül majd színre.

A STEREO AKT szakmai workshopot és gyakorlatot szervez az SZFE diákjainak

A STEREO AKT szakmai workshopot és gyakorlatot szervez az SZFE diákjainak

2013-as megalakulása óta a STEREO AKT független társulatként működik, ez pedig lehetővé teszi, hogy a művészi cél érdekében azzal dolgozzanak, akikkel ők szeretnének. A csapat most aktív szerepet szeretne vállalni és az egyik építőkockája szeretne lenni az intézményes oktatást kiegészítő, támogató alternatív szellemi műhelyek kialakításában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Könyv

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Színház

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Chaplin és Einstein barátságának történetéről szól a Rózsavölgyi Szalon augusztusban érkező bemutatója

Megtartották a Rózsavölgyi Szalon soron következő bemutatója, az Albert és Charlie olvasópróbáját Ujj Mészáros Károly rendező vezetésével. Az augusztusi bemutatóban színpadra lép Epres Attila, Pál András és Nagy Dóra.
Színház hír

Komédia, horror és romantikus musical is helyet kapott a Karinthy Színház új évadában

A Nemzetközi Történetmesélő Fesztivállal, az első Karinthy New Wave Festivallal júniusban, az új évadban pedig több bemutatóval várja a közönséget a Karinthy Színház.
Színház ajánló

Milyen hatással van hat ember életére egy váratlan terhesség? – új bemutató a 6SZÍN-ben

Csákvári Krisztián írta és rendezte a 6SZÍN legújabb bemutatóját, amely egy váratlan terhesség körül forog. A Kontraszt című előadás története egy fiatal felnőtt férfi útkereséséről szól a modern világ talajvesztett zűrzavarában.
Színház interjú

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Színház interjú

A művészet szabaddá tesz – interjú Venyige Sándorral

Pest megye legnagyobb szabadtéri összművészeti fesztiválját kínálja Budapesttől mindössze 25 kilométerre a Mézesvölgyi Nyár. A fesztivál alapító-igazgatóját, Venyige Sándort kérdeztük az idei programokról.