Színház

A STEREO AKT kulturális műhelyt és közösségi teret nyit

2023.02.02. 10:25
Ajánlom
A független alkotócsoport a VIII. kerületben talált otthonra. A jövőben alkotóműhelyként és befogadóhelyként is üzemelő STEREO Művház átalakítása még javában tart: az első ütem befejezéséhez közösségi támogatási kampányt indítottak. 

A STEREO AKT 2013-ban jött létre Boross Martin művészeti vezetésével. Honlapjuk tanulsága szerint Boross

összetéveszthetetlen hangulatú és jellegű alkotásait eddig 11 ország 38 városában mutatták be.

A társulat munkáinak fontos jellemzője a társadalmilag érzékeny kérdések felvetése és kitárgyalása: az elmúlt években olyan társadalmi problémákat, jelenségeket tematizáltak, mint például a nemek közötti egyenlőtlenség, a hajléktalanság, a menekültkérdés, a szólásszabadság és a propaganda, az oktatás, a (kelet-)európai identitástudat, vagy az esélyegyenlőség.

STEREO_AKT_Tarsulata-125347.jpg

A STEREO AKT társulata (Fotó/Forrás: STEREO AKT)

Másik védjegyük: a befogadói részvétel.

Élmény-központú előadásokat hozunk létre: nem megcsodálandó műalkotásokat, hanem eseményeket,

amiknek a néző teljes értékű résztvevője. Minden előadásunk a közönség és az előadók – akár szavak nélküli – párbeszéde által, a néző részvételével válik teljessé. Kalandor egy szabaduló szobában; turista egy busz fedélzetén; színházi társasjáték vagy városi séta résztvevője – csak néhány példa a néző rendhagyó szerepeiből, amelyeket nálunk átélhetett az elmúlt években” – írják magukról.

SA_RAJZOS_probaterem-151635.jpg

A STEREO Művház próbaterme (Fotó/Forrás: STEREO AKT)

A független színházi társulat fennállásának 10. évében új projektbe kezd. STEREO Művház néven március elején új kulturális műhelyt és közösségi teret nyitnak Józsefvárosban, a VIII. kerületi Illés utca 36. szám alatt.

Elképzelésük szerint a STEREO Művház egy inkubációs és találkozási hely lesz, amelyben próbatermet és közösségi irodát is kialakítanak. A Művházba 

elsősorban előadó-művészeti alkotófolyamatokat fogadnak be, de otthont kívánnak nyújtani bármilyen víziónak, amelynek fókuszában a kortárs kultúra és a közösségi szemlélet áll. 

„Budapesten virágzik a kortárs előadóművészet, de állandó helyhiánnyal küzdünk. Ezt társulatként magunk is nap mint nap tapasztaljuk. Ugyanakkor kevesen tehetik meg, hogy nonprofit szervezetként önállóan fenntartsanak egy helyet, és olyan időket élünk, amikor különös hangsúlyt kell fektetni a szolidaritásra és a közterhek megosztására” – áll a társulat nyilatkozatában.

A befogadott csapatok egyedi megállapodás szerint dolgozhatnak a Művházban, a megfizethető hozzájárulás teljes egészét a ház fenntartási költségeibe forgatják be. A rezidens projekteken kívül alkalmi vagy rendszeres programokra is bérelhetőek lesznek a helyiségeik.

SA_RAJZOS_iroda-151653.jpg

A STEREO Művház irodája (Fotó/Forrás: STEREO AKT)

A STEREO AKT közösségi finanszírozási kampányt indított a Művház felújítási munkálatainak költségeire. Közleményük szerint 500 000 forint hiányzik a felújítás első ütemének befejezéséhez.

Az adományokoat az Adjukössze.hu oldalán keresztül gyűjtik 2023. január 25-től március 5-ig.

A felajánlásokat a STEREO AKT társulata ajándék-tárgyakkal, próbaterem- és irodahasználattal, illetve májusban megrendezésre kerülő STEREO10 Fesztivál bérlettel tudja meghálálni.

A pénzadományok mellett önkéntesek jelentkezését is várják. A festés, takarítás és kisebb-nagyobb barkács dolgok befejezéséhez a segítő kezek ezen a linken keresztül tudnak csatlakozni. 

Fejléckép: A STEREO Művház belső tere és homlokzata (Fotó/Forrás: STEREO AKT)

Ismét élőben játszik a STEREO AKT

Kapcsolódó

Ismét élőben játszik a STEREO AKT

Két, közönség előtt megtartott színházi bemutatóval jelentkezik augusztusban a STEREO AKT. Az Ex Katedra – tanmesék a ’90-es évekből már ismerős lehet a nézőknek, hiszen stream formájában már játszotta a társulat, a Kolónia – meneküléstörténetek viszont helyszínspecifikussága miatt csak most kerül majd színre.

A STEREO AKT szakmai workshopot és gyakorlatot szervez az SZFE diákjainak

A STEREO AKT szakmai workshopot és gyakorlatot szervez az SZFE diákjainak

2013-as megalakulása óta a STEREO AKT független társulatként működik, ez pedig lehetővé teszi, hogy a művészi cél érdekében azzal dolgozzanak, akikkel ők szeretnének. A csapat most aktív szerepet szeretne vállalni és az egyik építőkockája szeretne lenni az intézményes oktatást kiegészítő, támogató alternatív szellemi műhelyek kialakításában.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatára március 28-ig lehet jelentkezni, a napokban megjelent hírek szerint több jelentkező, énekes, karmester és rendező is megméretteti magát.
Színház

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Vizuál

Felszabadított női testek, tabuk nélkül

Saját testüket médiumként használva fogalmazták meg a női lét kérdéseit azok az művészek, akiknek munkáit a Liget Galéria „Lerántjuk a leplet” című kiállításán láthatjuk még április 6-ig.
Klasszikus

Benjamin Appl, a bársonyos hangú dalkirály, akit muszáj hallani

Végtelen szín áramlik a hangjában, és szinte elviselhetetlenül megindító, ahogy énekel. Így vélekednek a nemzetközi kritikusok a német–brit lírai sztárbaritonról, Benjamin Applről.
Vizuál

Ha ezt a tekintetet látja, jobb, ha menekül

Ha nem is hallott még a Kubrick-nézésről, egész biztosan látta már valamelyik filmben az amerikai rendező védjegyévé vált megoldást, amely minden egyszerűsége ellenére vérfagyasztóan hatásos.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Tizenhárom bemutatót tervez a Kecskeméti Nemzeti Színház az új évadban

Amennyiben végre nem lesznek nehezítő körülmények, a kecskeméti teátrum a musicaltől a thrillerig, a kortárs balettől a koncertszínházig, a vígoperától a mesejátékon át a drámáig számos műfajban kínál új produkciókat a 2023-24-es évadban.
Színház kritika

Apagyilkosok játszótere

A Ki ölte meg az apámat című előadás a Jurányiban egészen különös módon nyúl a regényhez, amiből készült. Míg a regény talán nem más, mint egy fiú kétségbeesett küzdelme az apja emlékéért, a független produkció máshonnan indít és máshová is ér el.
Színház hír

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Színház ajánló

Mucsi Zoltán Nyúl Bélaként bukik el az Átrium előadásában

A Móra Ferenc kisregényéből készült Fábri Zoltán-film színpadi adaptációjában Mucsi Zoltán játssza az ikonikussá vált történet főszereplőjét, Nyúl Bélát az Átrium színpadán. A Hannibál tanár úr már a maga idejében is erős politikai áthallással bírt.
Színház ajánló

Színházi esttel emlékeznek meg Morcsányi Gézáról a Radnótiban

Személyes vallomásokkal, legendás előadások és közös emlékek felidézésével elevenedik meg a januárban elhunyt Morcsányi Géza alakja március 26-án. Az emlékesten való részvétel díjtalan, de regisztrációköteles.