Színház

A sudár mosonmagyaróvári naiva – Rujder Vivien portréja

2021.09.14. 19:05
Ajánlom
A budapesti Katona József Színház fiatal művésze Junior Prima Díjat vehetett át szeptember 14-én. A Takarékbank Zrt. támogatásával megvalósuló díjátadón Rudolf Péter, a Vígszínház igazgatója méltatta Rujder Vivien tehetségét.

„Azért szeretem a szakmánkat, azért olyan csodálatos, mert egy élet alatt eljátszhatok akár száz sorsot is. Vagy megélhetek a sajátommal együtt akár száz életet vagy többet, ha szerencsés vagyok.”

„Különleges egyéniségnek láttam a felvételin – mondja Rujder Vivienről egykori osztályfőnöke, jelenlegi igazgatója, Máté Gábor –, színészileg szinte semmit sem mutatott (hál’ isten), szőke volt, és önmagát adta. Később is ezt őrizte végig a felvételi alatt, még akkor is, amikor a második és a harmadik forduló közötti egy hétben hosszan próbáltunk belőle előbányászni valami olyasmit, amivel tanártársainknak is bizonyítani tudtuk, hogy képes a színművészet elsajátítására. Az iskolai évek alatt hatalmas fejlődést mutatott, bejárta az utat a teljes értetlenségtől a lehető legnyilvánvalóbb alkalmasságig, a harmadik évben már mindenki számára kiugró volt a színészi tehetsége.” Ezt tanúsíthatja az egyszeri néző is, aki látta az Ódry Színpadon a harmadéves Máté Gábor–Dömötör András-osztály Brémai muzsikusok című zenés vizsgáját, amely – túllépve a gyerekelőadáson – voltaképp az Állatfarmmal ötvözte a mesét.

Rujder Vivien a szőke fürtjeivel, tágra nyílt, kék szemével, fehér kötött-horgolt ruhában és sálakban, összeszorított öklével felejthetetlen Báránynak bizonyult.

Rujder Vivien - Munkavégzés során nem biztonságos

Rujder Vivien a Munkavégzés során nem biztonságos című előadásban (Fotó/Forrás: Puskel Zsolt / Fidelio)

A sudár mosonmagyaróvári lány sokáig balett-táncosnőnek készült, és viszonylag hirtelen fordulattal vett irányt a színművészet felé. Az egyetem utolsó éveiben a Katona József Színházban töltötte szakmai gyakorlatát, de közben játszott két Orlai-produkcióban, valamint emlékezetes Erzsikéje volt a budaörsi Liliomfinak, amellyel Vecsei H. Miklós és ifj. Vidnyánszky Attila letették a Sztalker Csoport névjegyét a magyar színházi élet asztalára. Még nem volt diplomás színésznő, amikor a Katona A nők iskolája-előadásában Ascher Tamás rendezésében a mestere, Máté Gábor Arnolphe szerepében szemet vetett rá, a nevelt lányára.

Olyan klasszikus naiva volt, amilyenként annak idején a színiegyetemre érkezett.

És egy este alatt bemutatta, mit tanult mint színésznő és mint a boldogságáért ártatlanul küzdő-ravaszkodó, Ágnes nevű Molière-hősnő.

Az elmúlt években sorra megtalálták őt filmes és tévés feladatok, amelyek országos népszerűséget is hoztak. Ezenközben a Katonában szerepek sorával érlelik tehetségét. Színészi fejlődésének szép állomása például a Vastaps-díjat érő Hajnalka a Rozsdatemetőben, a szerelmes Izidóra a Bánk bánban vagy a világítóan tiszta, bátor, mesterkéletlen Desdemona az Othellóban. Minden reményünk megvan a legfényesebb kiteljesedésre.

A további díjazottakról itt olvashat.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Nem a csönd, a némaság jelzi a díj függetlenségét” – újabb reakciók Vilmányi Benett visszautasított elismerése kapcsán

A korábbi Junior Prima díjasok közleménye után Tompa Andrea, Gábor György és Kovács Bálint is közzétette gondolatait a véleményszabadságról, a díjak függetlenségéről és a színészszakma összefogásáról.
Plusz

Patti Smith-napot rendeznek a Freeszfe hallgatói

Jóformán minden művészeti ág képviseli magát október 1-jén a hét helyszínen zajló Patti Smith-napon, koncert, színház, kiállítás, tánc, és megannyi program várja azokat, akik szeretik átlépni a megszokott határokat.
Könyv

5+1 izgalmas könyvbemutató a hamarosan kezdődő Könyvfesztiválon

Kortárs olasz regény, kisiskolásoknak szóló mesék az igazán nehéz kérdésekről, verses antológia a társadalom és az erőszak kapcsolatáról vagy épp történelmi elemzés Trianonról szlovák szemmel: mutatjuk, mire érdemes odafigyelni a hamarosan kezdődő 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.
Könyv

Mutatjuk, kik az irodalmi Nobel-díj legnagyobb esélyesei

Michel Houellebecq és Salman Rushdie a két fő várományosa a 2022-es irodalmi Nobel-díjnak, de ezúttal is szoríthatunk Nádas Péterért, illetve Krasznahorkai Lászlóért. Cikkünkben mutatjuk, hogy látják a leghíresebb kortárs írók esélyeit a fogadóirodák.
Klasszikus

„Wagner zenéje úgy hat rám, mint a drog, a mai napig függő vagyok” – Exkluzív interjú Michael Volléval

Budapesten Bachot és Lisztet énekelt korábban, de a világ legnagyobb operaházai elsősorban Wagner-szerepeiről ismerik. Michael Volle október 10-én a Müpába érkezik, ennek kapcsán kedvenc szerepe mellett a zeneszerző iránti rajongásáról is mesélt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

„Az igazi függetlenséghez fel kell nőni” – Székely Csaba is megszólalt a Junior Prima-ügy kapcsán

A szeptember 20-i Junior Prima díjátadón az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést, melynek kapcsán a kulturális élet több szereplője kifejtette álláspontját.
Színház hír

Hallássérültek számára fejlesztett új okostelefonos technológiát mutattak be a Játékszínben

A Vodafone Magyarország a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségével (SINOSZ) és a Játékszínnel közösen mutatta be azt az új fejlesztését, amely élvezhetőbbé teszi a hallássérült nézők számára a színházi előadásokat. 
Színház hír

Keleti István nevét vette fel a Pinceszínház stúdiója

Új nevet kapott a Pinceszínház utcaszinti stúdiója a magyar dráma napján, szeptember 21-én. A korábban Gershwin-terem nevet viselő kisterem mostantól Keleti István Stúdió néven fut tovább. Az eseményen Jordán Tamás, Mácsai Pál és Kőváry Katalin emlékeztek meg Budapest egykori diákszínjátszó központjának fellegváráról és Keleti Istvánról.
Színház hír

Több kulturális intézmény bezárhat télre Szolnokon

Az energiaárak emelkedése miatt a városvezetés javaslatcsomagot dolgozott ki a költségek visszaszorítására, ennek részeként télen több intézmény bezárna, vagy korlátozottan működne, valamint éjszakára lekapcsolnák a közvilágítást – tudatta Facebook oldalán Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere.
Színház hír

Átadták a VIDOR Fesztivál legjobb színészeinek járó díját a Rózsavölgyi Szalonban

Az augusztus 26. és szeptember 3. között megrendezett VIDOR Fesztivál legjobb női és férfi színészének járó díját Pokorny Lia és Király Dániel érdemelte ki a Keresztül-kasul című előadásban nyújtott alakításáért.