Színház

A szabadtéri színpad mindenképpen Broadway – interjú Gemza Péterrel a Nagyerdei Szabadtéri Játékok idei programjáról

2022.06.03. 16:45
Ajánlom
Már a tavalyi nyári évadot, a Nagyerdei Szabadtéri Játékok programját is a debreceni Csokonai Színház igazgatója ajánlotta, állította össze, az ide évtől pedig a két intézményt együtt vezeti. Erről, valamint a nyári programokról kérdeztük Gemza Pétert.

A Csokonai Színház igen széles skáláját játssza a daraboknak, a Nagyerdőre meghívott produkciókkal képesek vagyunk tovább bővíteni a műfaji sokszínűséget, még nagyobb választékot tudunk kínálni a közönségünknek. A legfontosabb számomra, hogy minőségi előadásokat szeretnénk hozni a régióba.

Mit jelent a minőség?

A Csokonai csapata kiterjedt szakmai kapcsolatrendszerben dolgozik, ahol szakmai érveket és érdekeket tudunk ütköztetni, ennek alapján döntjük el, hogy melyik előadásokat mutassuk be.

Az egykori táncos, a színházalapító, a mostani igazgató mennyiben viszi be a saját szubjektív ízlését?

Az igazgató legfontosabb feladata, hogy jó csapatot hozzon létre, és ezt a Csokonaiban művészeti vezetőként, majd igazgatóként töltött éveim alatt sikerült felépítenem. Komoly munkát fektettünk abba, hogy tanulmányozzuk a Nagyerdei Szabadtéri Játékok elmúlt tíz évét, a statisztikák iránymutatóak voltak.

A közönségsiker nem hazudik.

Vannak társulatok, előadások, amelyek tíz éve százszázalékos jegyeladással működnek. Ilyen siker A Pál utcai fiúk, egy-két nap alatt elfogy rá minden jegy. Zeneileg, szövegileg is nagyon jó darab, Keszég László rendező és Gergye Krisztián, aki a táncot koreografálta, szuper produkciót készítettek. Országos szinten válogattuk hozzá a fiatal színészeket, ez volt a legnehezebb feladat.

gemza1-1-153710.jpg

Gemza Péter (Fotó/Forrás: Máthé András / Csokonai Színház)

Idén nyáron nyolc produkciójuk lesz, két saját előadással, a klasszikustól a kortárson át a prózai és zenés darabokig. A közönségigényt és a saját szempontokat mennyire kell összhangba hozni?

Többségében zenés színházi előadásokat és vígjátékokat válogattunk, de mindig fontos, hogy fajsúlyosabb dolgok is legyenek a kínálatban, mint például az opera. Ha ezt az egyensúlyt jól építi fel az ember, jól kommunikálja, akkor ez a műfaj is megtalálja a maga közönségét.

Egy szabadtéri színpad mindenképpen Broadway, mindenképpen a könnyedségről kell szólnia.

Mint például a Tesla musical?

A Nikola Tesla − Végtelen energia című előadással nyitjuk meg a Szabadtérit június 8-án. Nagy stábbal, nagy vállalás a Nikola Tesla életét bemutató hatalmas musical. Egy egészen új dimenzióját mutatja meg a kortárs színpadi technikáknak. A Pál utcai fiúk mellett saját produkciónk még Molnár Ferenc Játék a kastélyban című előadása, amit szintén Keszég László rendezett. Mindkettő nagyon közel áll a szívemhez.

217162455_3944706448988098_6455855613440919562_n-164600.jpg

A Nagyerdei Szabadtéri Játékok nézőtere (Fotó/Forrás: Nagyerdei Szabadtéri Játékok)

A Héttorony táncelőadás középpontjában az építész Makovecz Imre áll, a táncszínházi előadásba beépült az egykori Sevillai Magyar Pavilon zenéje. Mit tud megmutatni egy ennyire összetett személyiségről a zenében-táncban feldolgozott előadás?

Az általa megalkotott Magyar Pavilon, úgy gondolom, nemzetközi siker volt. Makovecz teljesen egyedi képi világot, nagyon sajátos struktúrát hozott a magyar építészetbe, ezt a világot adja vissza képeiben s a táncban is a mű.

A Nagyerdei Szabadtéri Színpad a Debreceni Ünnepi Játékok egyik fontos helyszíne. Összekapcsolódik a két rendezvény?

A debreceni kulturális szektor akarata is, hogy együtt dolgozzunk, együtt találjuk ki Debrecen nyári szezonját, odafigyeljünk, hogy ne legyenek párhuzamosságok. A sok helyszín miatt kevesebb előadás lesz a szabadtérin, de összességében Debrecen nyer ezzel a színes kulturális kínálattal. Ha az elmúlt két évünket összegzem, az újranyitás utáni tavalyi év már nagyon jól működött, az ezerfős nagyszínpadon szinte végig teltház volt. Idén, azt érzékelem, ezt felülmúljuk, nagyon nagy a várakozás. Ezt erősíti az is, hogy a kőszínházunk, ami újranyílik, hosszú ideig zárva volt. Mindenki kiéhezett.  A turizmust is erősíteni szeretnénk: a szabadtéri színház kiváló esti program lehet a Debrecenbe látogató bel- és külföldi turistáknak egyaránt.

A Nagyerdei Szabadtéri Játékok műsoráról bővebben itt tájékozódhat! >>>

Fejléckép: Gemza Péter (forrás: Máthé András / Csokonai Színház)

Támogatott tartalom.

Klasszikus és kortárs a Nagyerdei Szabadtéri Játékok programjában

Kapcsolódó

Klasszikus és kortárs a Nagyerdei Szabadtéri Játékok programjában

Június 8-án, a Nagyerdei Szabadtéri Játékok programsorozatával nyitja meg kapuit Debrecenben a Nagyerdei Szabadtéri Színpad. A Nagyerdő fái között helyet kapó ezerfős színpad nemcsak a Csokonai Színház üzemeltetésében működő színházi esteknek ad helyet, hanem második alkalommal megrendezett Debreceni Ünnepi Játékok eseményeinek is. A két rendezvény augusztus végéig kínál színes műsorkavalkádot számos műfajban a debrecenieknek és az idelátogató turistáknak.

Nagyerdei Szabadtéri Játékok

Hatalmas erdei fenyők és tölgyóriások között, a Nagyerdő szívében található a debreceni Nagyerdei Szabadtéri Színpad. Több évtizedes múltra tekint vissza. Jelentős rekonstrukció után – immár a 21. század elvárásainak megfelelően – 2014 nyarán ismét megnyitotta kapuit: jelenleg az észak-alföldi régió legnagyobb szabadtéri színháza 1017 fős befogadóképességgel.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Vizuál

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én. 
Vizuál

Nyári hangulat a Virág Judit Galériában

Egry József, Csók István, Vaszary János, Szőnyi István egy-egy műve is megidézi a kánikulát a Virág Judit Galéria legújabb kiállításán. Az idén huszonöt éves galéria új, ingyenesen megtekinthető kamaratárlatán minden egyes alkotás megvásárolható.
Plusz

Színházi időutazás az Epreskertben – Jön a Séták Hétvégéje

Kurtizánok, gyilkosok és Piszkos Fred nyomába eredhetünk, bejárhatjuk Gül Baba Türbéjét, vagy éppen az Epreskert meséit nézhetjük meg egyfelvonásos színházi előadás formájában a Séták Hétvégéjén július 1. és 3. között.
Színház

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.

Ezt olvasta már?

Színház hír

Újraértelmezett Shakespeare-drámák a nyári fesztiválokon

A Magyar Mozgókép Fesztivál „Legjobb tévésorozat” kategóriájának győztese, a drámaíró műveit feldolgozó Shakespeare/37 meghívást kapott három fesztivál programjába is, így a rövid epizódok láthatóak lesznek a Kolorádó Fesztiválon, a Bánkitó Fesztiválon és az Ördögkatlan Fesztiválon is.
Színház galéria

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.
Színház hír

A Proton Színház alapító előadása is látható lesz idén nyáron

Mundruczó Kornél Frankenstein-terv rendezése mellett a Winterreise előadással is találkozhat a hazai közönség.
Színház interjú

Bebújósdi – Beszélgetés Felvidéki Judittal

Huszonkilenc év alatt harmincöt tévéfilmet, tévéjátékot, portréfilmet és dokumentumfilmet készített, de forgatott irodalmi műsorokat és sorozatokat is a Magyar Televíziónak. Rendezett színházban, majd hosszú csend következett. Felvidéki Judit, Balázs Béla-díjas filmrendező tizenhat év után újra színházban rendez, ami jó alkalom volt a beszélgetésre, és egy kis múltidézésre is.
Színház ajánló

Apor Vilmosról készített darabot Dér András

Nagyszabású történelmi ősbemutató látható a Gyulai Várszínházban július 1-jén és 2-án. A két háború közötti legendás hírű gyulai apátplébános, majd győri püspökként vértanúhalált halt Apor Vilmos életéről szóló darabot Mindenkinek mindene címmel Dér András írta a Gyulai Várszínház felkérésére, és ő is rendezi.