Színház

A szabadtéri színpad mindenképpen Broadway – interjú Gemza Péterrel a Nagyerdei Szabadtéri Játékok idei programjáról

2022.06.03. 16:45
Ajánlom
Már a tavalyi nyári évadot, a Nagyerdei Szabadtéri Játékok programját is a debreceni Csokonai Színház igazgatója ajánlotta, állította össze, az ide évtől pedig a két intézményt együtt vezeti. Erről, valamint a nyári programokról kérdeztük Gemza Pétert.

A Csokonai Színház igen széles skáláját játssza a daraboknak, a Nagyerdőre meghívott produkciókkal képesek vagyunk tovább bővíteni a műfaji sokszínűséget, még nagyobb választékot tudunk kínálni a közönségünknek. A legfontosabb számomra, hogy minőségi előadásokat szeretnénk hozni a régióba.

Mit jelent a minőség?

A Csokonai csapata kiterjedt szakmai kapcsolatrendszerben dolgozik, ahol szakmai érveket és érdekeket tudunk ütköztetni, ennek alapján döntjük el, hogy melyik előadásokat mutassuk be.

Az egykori táncos, a színházalapító, a mostani igazgató mennyiben viszi be a saját szubjektív ízlését?

Az igazgató legfontosabb feladata, hogy jó csapatot hozzon létre, és ezt a Csokonaiban művészeti vezetőként, majd igazgatóként töltött éveim alatt sikerült felépítenem. Komoly munkát fektettünk abba, hogy tanulmányozzuk a Nagyerdei Szabadtéri Játékok elmúlt tíz évét, a statisztikák iránymutatóak voltak.

A közönségsiker nem hazudik.

Vannak társulatok, előadások, amelyek tíz éve százszázalékos jegyeladással működnek. Ilyen siker A Pál utcai fiúk, egy-két nap alatt elfogy rá minden jegy. Zeneileg, szövegileg is nagyon jó darab, Keszég László rendező és Gergye Krisztián, aki a táncot koreografálta, szuper produkciót készítettek. Országos szinten válogattuk hozzá a fiatal színészeket, ez volt a legnehezebb feladat.

gemza1-1-153710.jpg

Gemza Péter (Fotó/Forrás: Máthé András / Csokonai Színház)

Idén nyáron nyolc produkciójuk lesz, két saját előadással, a klasszikustól a kortárson át a prózai és zenés darabokig. A közönségigényt és a saját szempontokat mennyire kell összhangba hozni?

Többségében zenés színházi előadásokat és vígjátékokat válogattunk, de mindig fontos, hogy fajsúlyosabb dolgok is legyenek a kínálatban, mint például az opera. Ha ezt az egyensúlyt jól építi fel az ember, jól kommunikálja, akkor ez a műfaj is megtalálja a maga közönségét.

Egy szabadtéri színpad mindenképpen Broadway, mindenképpen a könnyedségről kell szólnia.

Mint például a Tesla musical?

A Nikola Tesla − Végtelen energia című előadással nyitjuk meg a Szabadtérit június 8-án. Nagy stábbal, nagy vállalás a Nikola Tesla életét bemutató hatalmas musical. Egy egészen új dimenzióját mutatja meg a kortárs színpadi technikáknak. A Pál utcai fiúk mellett saját produkciónk még Molnár Ferenc Játék a kastélyban című előadása, amit szintén Keszég László rendezett. Mindkettő nagyon közel áll a szívemhez.

217162455_3944706448988098_6455855613440919562_n-164600.jpg

A Nagyerdei Szabadtéri Játékok nézőtere (Fotó/Forrás: Nagyerdei Szabadtéri Játékok)

A Héttorony táncelőadás középpontjában az építész Makovecz Imre áll, a táncszínházi előadásba beépült az egykori Sevillai Magyar Pavilon zenéje. Mit tud megmutatni egy ennyire összetett személyiségről a zenében-táncban feldolgozott előadás?

Az általa megalkotott Magyar Pavilon, úgy gondolom, nemzetközi siker volt. Makovecz teljesen egyedi képi világot, nagyon sajátos struktúrát hozott a magyar építészetbe, ezt a világot adja vissza képeiben s a táncban is a mű.

A Nagyerdei Szabadtéri Színpad a Debreceni Ünnepi Játékok egyik fontos helyszíne. Összekapcsolódik a két rendezvény?

A debreceni kulturális szektor akarata is, hogy együtt dolgozzunk, együtt találjuk ki Debrecen nyári szezonját, odafigyeljünk, hogy ne legyenek párhuzamosságok. A sok helyszín miatt kevesebb előadás lesz a szabadtérin, de összességében Debrecen nyer ezzel a színes kulturális kínálattal. Ha az elmúlt két évünket összegzem, az újranyitás utáni tavalyi év már nagyon jól működött, az ezerfős nagyszínpadon szinte végig teltház volt. Idén, azt érzékelem, ezt felülmúljuk, nagyon nagy a várakozás. Ezt erősíti az is, hogy a kőszínházunk, ami újranyílik, hosszú ideig zárva volt. Mindenki kiéhezett.  A turizmust is erősíteni szeretnénk: a szabadtéri színház kiváló esti program lehet a Debrecenbe látogató bel- és külföldi turistáknak egyaránt.

A Nagyerdei Szabadtéri Játékok műsoráról bővebben itt tájékozódhat! >>>

Fejléckép: Gemza Péter (forrás: Máthé András / Csokonai Színház)

Támogatott tartalom.

Klasszikus és kortárs a Nagyerdei Szabadtéri Játékok programjában

Kapcsolódó

Klasszikus és kortárs a Nagyerdei Szabadtéri Játékok programjában

Június 8-án, a Nagyerdei Szabadtéri Játékok programsorozatával nyitja meg kapuit Debrecenben a Nagyerdei Szabadtéri Színpad. A Nagyerdő fái között helyet kapó ezerfős színpad nemcsak a Csokonai Színház üzemeltetésében működő színházi esteknek ad helyet, hanem második alkalommal megrendezett Debreceni Ünnepi Játékok eseményeinek is. A két rendezvény augusztus végéig kínál színes műsorkavalkádot számos műfajban a debrecenieknek és az idelátogató turistáknak.

Nagyerdei Szabadtéri Játékok

Hatalmas erdei fenyők és tölgyóriások között, a Nagyerdő szívében található a debreceni Nagyerdei Szabadtéri Színpad. Több évtizedes múltra tekint vissza. Jelentős rekonstrukció után – immár a 21. század elvárásainak megfelelően – 2014 nyarán ismét megnyitotta kapuit: jelenleg az észak-alföldi régió legnagyobb szabadtéri színháza 1017 fős befogadóképességgel.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Vizuál

Ezekkel a kiállításokkal várja idén a látogatókat a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

Az ókori Mezopotámia örökségét bemutató nagyszabású tárlattal, Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója előtt tisztelgő emlékkiállítással, valamint Anna Margit életművéből nyíló tárlattal is készülnek.
Színház

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Klasszikus

„Egy álmom válik valóra” – interjú Mohai Bálint fagottművésszel

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar március 3-i Mozart-napjának nyitókoncertjén csendül fel az örök érvényű mester Esz-dúr sinfonia concertantéja oboára, klarinétra, kürtre és fagottra (K. 297b). Ennek apropóján beszélgettünk az együttes szólamvezetőjével.
Klasszikus

Meglett a Győri Filharmonikus Zenekar vadászkürtje

A rendőrség megtalálta azt a nagy értékű hangszert, amelyet januárban tulajdonított el valaki az együttestől. A kürt így visszakerülhetett jogos tulajdonosához.

Ezt olvasta már?

Színház hír

Erdélyben is bemutatkozik Székely Csaba tízparancsolat ihlette darabja

Székely Csaba 10 című drámáját Rusznyák Gábor állítja színpadra a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházban. A tízparancsolat ihlette alkotás tíz magányos ember fokozatosan kibomló, egymást keresztező élettörténetét mutatja be.
Színház ajánló

Cseke Péter viszi színre a Játékszín magyarországi bemutatóját

Április 6-án Cseke Péter rendezésében, Hernádi Judit, Horváth Lili és Nagy Sándor főszereplésével mutatja be a Rém rendes vendég című komédiát a Játékszín.
Színház hír

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Színház ajánló

Miért kell eljutni a tragédiáig? – Budaörsön rendezi meg a Hamletet Alföldi Róbert

Megtartották a h.ml.t. című előadás próbáját. Shakespeare drámáját április 20-án mutatják be a Budaörsi Latinovits Színházban, de a premiert még megelőzi egy nyílt próba márciusban, a Színházak Éjszakáján.
Színház ajánló

Krabat a Fekete Malomban – a német ifjúsági irodalom egyik legnépszerűbb művét mutatja be a Budapest Bábszínház

Otfried Preuβler filmen és színpadon is többször feldolgozott, klasszikus történetének vadonatúj színpadi változatát mutatja be a Budapest Bábszínház március 2-án Hegymegi Máté rendezésében.