Színház

A szabadtéri színpad mindenképpen Broadway – interjú Gemza Péterrel a Nagyerdei Szabadtéri Játékok idei programjáról

2022.06.03. 16:45
Ajánlom
Már a tavalyi nyári évadot, a Nagyerdei Szabadtéri Játékok programját is a debreceni Csokonai Színház igazgatója ajánlotta, állította össze, az ide évtől pedig a két intézményt együtt vezeti. Erről, valamint a nyári programokról kérdeztük Gemza Pétert.

A Csokonai Színház igen széles skáláját játssza a daraboknak, a Nagyerdőre meghívott produkciókkal képesek vagyunk tovább bővíteni a műfaji sokszínűséget, még nagyobb választékot tudunk kínálni a közönségünknek. A legfontosabb számomra, hogy minőségi előadásokat szeretnénk hozni a régióba.

Mit jelent a minőség?

A Csokonai csapata kiterjedt szakmai kapcsolatrendszerben dolgozik, ahol szakmai érveket és érdekeket tudunk ütköztetni, ennek alapján döntjük el, hogy melyik előadásokat mutassuk be.

Az egykori táncos, a színházalapító, a mostani igazgató mennyiben viszi be a saját szubjektív ízlését?

Az igazgató legfontosabb feladata, hogy jó csapatot hozzon létre, és ezt a Csokonaiban művészeti vezetőként, majd igazgatóként töltött éveim alatt sikerült felépítenem. Komoly munkát fektettünk abba, hogy tanulmányozzuk a Nagyerdei Szabadtéri Játékok elmúlt tíz évét, a statisztikák iránymutatóak voltak.

A közönségsiker nem hazudik.

Vannak társulatok, előadások, amelyek tíz éve százszázalékos jegyeladással működnek. Ilyen siker A Pál utcai fiúk, egy-két nap alatt elfogy rá minden jegy. Zeneileg, szövegileg is nagyon jó darab, Keszég László rendező és Gergye Krisztián, aki a táncot koreografálta, szuper produkciót készítettek. Országos szinten válogattuk hozzá a fiatal színészeket, ez volt a legnehezebb feladat.

gemza1-1-153710.jpg

Gemza Péter (Fotó/Forrás: Máthé András / Csokonai Színház)

Idén nyáron nyolc produkciójuk lesz, két saját előadással, a klasszikustól a kortárson át a prózai és zenés darabokig. A közönségigényt és a saját szempontokat mennyire kell összhangba hozni?

Többségében zenés színházi előadásokat és vígjátékokat válogattunk, de mindig fontos, hogy fajsúlyosabb dolgok is legyenek a kínálatban, mint például az opera. Ha ezt az egyensúlyt jól építi fel az ember, jól kommunikálja, akkor ez a műfaj is megtalálja a maga közönségét.

Egy szabadtéri színpad mindenképpen Broadway, mindenképpen a könnyedségről kell szólnia.

Mint például a Tesla musical?

A Nikola Tesla − Végtelen energia című előadással nyitjuk meg a Szabadtérit június 8-án. Nagy stábbal, nagy vállalás a Nikola Tesla életét bemutató hatalmas musical. Egy egészen új dimenzióját mutatja meg a kortárs színpadi technikáknak. A Pál utcai fiúk mellett saját produkciónk még Molnár Ferenc Játék a kastélyban című előadása, amit szintén Keszég László rendezett. Mindkettő nagyon közel áll a szívemhez.

217162455_3944706448988098_6455855613440919562_n-164600.jpg

A Nagyerdei Szabadtéri Játékok nézőtere (Fotó/Forrás: Nagyerdei Szabadtéri Játékok)

A Héttorony táncelőadás középpontjában az építész Makovecz Imre áll, a táncszínházi előadásba beépült az egykori Sevillai Magyar Pavilon zenéje. Mit tud megmutatni egy ennyire összetett személyiségről a zenében-táncban feldolgozott előadás?

Az általa megalkotott Magyar Pavilon, úgy gondolom, nemzetközi siker volt. Makovecz teljesen egyedi képi világot, nagyon sajátos struktúrát hozott a magyar építészetbe, ezt a világot adja vissza képeiben s a táncban is a mű.

A Nagyerdei Szabadtéri Színpad a Debreceni Ünnepi Játékok egyik fontos helyszíne. Összekapcsolódik a két rendezvény?

A debreceni kulturális szektor akarata is, hogy együtt dolgozzunk, együtt találjuk ki Debrecen nyári szezonját, odafigyeljünk, hogy ne legyenek párhuzamosságok. A sok helyszín miatt kevesebb előadás lesz a szabadtérin, de összességében Debrecen nyer ezzel a színes kulturális kínálattal. Ha az elmúlt két évünket összegzem, az újranyitás utáni tavalyi év már nagyon jól működött, az ezerfős nagyszínpadon szinte végig teltház volt. Idén, azt érzékelem, ezt felülmúljuk, nagyon nagy a várakozás. Ezt erősíti az is, hogy a kőszínházunk, ami újranyílik, hosszú ideig zárva volt. Mindenki kiéhezett.  A turizmust is erősíteni szeretnénk: a szabadtéri színház kiváló esti program lehet a Debrecenbe látogató bel- és külföldi turistáknak egyaránt.

A Nagyerdei Szabadtéri Játékok műsoráról bővebben itt tájékozódhat! >>>

Fejléckép: Gemza Péter (forrás: Máthé András / Csokonai Színház)

Támogatott tartalom.

Klasszikus és kortárs a Nagyerdei Szabadtéri Játékok programjában

Kapcsolódó

Klasszikus és kortárs a Nagyerdei Szabadtéri Játékok programjában

Június 8-án, a Nagyerdei Szabadtéri Játékok programsorozatával nyitja meg kapuit Debrecenben a Nagyerdei Szabadtéri Színpad. A Nagyerdő fái között helyet kapó ezerfős színpad nemcsak a Csokonai Színház üzemeltetésében működő színházi esteknek ad helyet, hanem második alkalommal megrendezett Debreceni Ünnepi Játékok eseményeinek is. A két rendezvény augusztus végéig kínál színes műsorkavalkádot számos műfajban a debrecenieknek és az idelátogató turistáknak.

Nagyerdei Szabadtéri Játékok

Hatalmas erdei fenyők és tölgyóriások között, a Nagyerdő szívében található a debreceni Nagyerdei Szabadtéri Színpad. Több évtizedes múltra tekint vissza. Jelentős rekonstrukció után – immár a 21. század elvárásainak megfelelően – 2014 nyarán ismét megnyitotta kapuit: jelenleg az észak-alföldi régió legnagyobb szabadtéri színháza 1017 fős befogadóképességgel.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Vizuál

Öt Donald Sutherland-film, amit látni kell

Filozofikus sci-fi, háborús szatíra, feszült kémjátszma vagy éppen sokkoló erejű horrordráma: Donald Sutherland számtalan műfajban bizonyította rendkívüli tehetségét. Kedvenc filmjeinkkel emlékezünk a kanadai színészlegendára.
Zenés színház

Ami szembejön, nem biztos, hogy akadály – interjú Béres Attilával a szegedi Rebecca-bemutató kapcsán

Pont ilyennek képzeltem: elfoglalt, egymást érik a beérkező hívásai, többször kér fél percet, mire leül és belehelyezkedik az interjúszituációba. Béres Attilával, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatójával beszélgettünk, aki a Szegedi Szabadtéri Játékokon rendezi a Rebecca musicalt.
Vizuál

Műkincsrablás Lengyelországban – izgalmas politikai krimi érkezik a mozikba

Június 27-től érkezik országszerte a mozikba a lengyel-magyar koprodukcióban készült Szent című film, amely Szent Adalbert gnieznói ereklyetartójának 1986-os elrablását dolgozza fel.
Zenés színház

„Brünnhilde szerepe olyan, mintha maratont futnánk” – villáminterjú Iréne Theorinnal

A kiváló svéd szoprán a Budapesti Wagner-napok rendszeresen visszatérő vendége, akit a magyar közönség különösen érzékeny, lelki finomságokra kihegyezett szerepformálása miatt zárt a szívébe. Iréne Theorin egy nappal színpadra lépése előtt válaszolt kérdéseinkre.

Ezt olvasta már?

Színház interjú

„Arról a pánikról szerettem volna beszélni, amit ma a felnövés jelent” – interjú Kovács D. Dániellel

Az [ESCAPE] – A Donkihóte-projekt című előadás július 5-én debütál a Városmajori Szabadtéri Színpadon, ősztől pedig az Örkény Színház repertoárján lesz látható. A színdarab rendezőjévelegyebek közt a világot jobbá tenni akaró hősökről és a videójátékok stigmatizáltságáról is beszélgettünk.
Színház hír

Bocsárdi László nyerte a legjobb rendező díját az Országos Színházi Találkozón

A kaposvári Csiky Gergely Színházban megrendezett seregszemlén mások mellett Zsigmond Emőke, Karácsony Gergely, if. Vidnyánszky Attila és Tokai Andrea is elismerést vehetett át.
Színház ajánló

Életútinterjúk alapján készül a MáSzínház női sorsokat bemutató előadása

A KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” című produkcióban három generáció tesz fel magának kérdéseket identitással, hozott mintákkal, önazonossággal és szabadsággal kapcsolatban.
Színház ajánló

Mit áldozunk fel jól megszokott kényelmünkért? – beszélgetés a Csónak című előadás alkotóival

Presznyakov Oleg & Vlagyimir Csónak, avagy előttünk az özönvíz című kortárs drámája a modern társadalom látleletét is adja. Az előadás rendezőjével, Bocsárdi Lászlóval, valamint két szereplővel, a főszerepben látható László Csabával és a volt feleségét alakító Berekméri Katalinnal beszélgettünk.
Színház interjú

Tompagábor Kornél: „Végtelenül élvezem a színész szabadságát”

Tompa Gáborral, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. igazgatójával, aki Tompagábor Kornél néven rendez, többek között az idei kínálatról, a „tompagáborság” mibenlétéről, a nyári esték varázsáról, üveggolyókról, rendezői koncepcióról és a Kvártélyház titkairól beszélgettünk.