Színház

„A Szalon a kicsi Vígszínház” – folytatódik a Rózsavölgyi Szalon jubileumi videósorozata

2022.03.28. 16:35
Ajánlom
Csiby Gergely és Józan László a Mi jár a fejedben? legújabb részében a Vígszínház felé vette az irányt, hogy a Rózsavölgyi Szalonban is játszó kollégáit kérdezze az elmúlt 10 évről.

Hegedűs D. Géza szívének különösen kedves a Szervita téri játszóhely: a falakról visszanéző elődök közül ugyanis többel még ő maga is játszott.

„Kimondatlanul is egy komoly polgári, szellemi hagyomány felmutatása jelenik meg ajánlatként azok számára, akik betérnek” – meséli a videóban a két műsorvezetőnek, hozzátéve, hogy a Rózsavölgyiben lenni egyszerre jelent lelki, szellemi és testi emlékezetet.

Csiby Gergely és Józan László meglepetéssel is készültek a színművész számára: egy 1977-es képet vittek neki, amin Kiss Marival látható a Kísértés című film egyik jelenetében.

A két művész most a színpadon találkozik a Gyerekek című előadásban, ami azért is különleges munka Hegedűs D. Géza számára, mert Ujj Mészáros Károllyal most találkoznak először színházban.

Az új bemutató komoly témát feszeget, Bánfalvi Eszter és Mertz Tibor pedig – bár ők ebben az előadásban nem játszanak – fontosnak érzik, hogy a színház beszéljen a társadalmi problémákról.

„Mindenben van felelőssége a színháznak”

– vallja Mertz Tibor, Bánfalvi Eszter pedig ehhez kapcsolódva hozzáteszi, hogy a színháznak elsősorban az emberről kell szólnia.

Fesztbaum Béla előadásai is az emberről szólnak. Már két estjét láthatta a közönség a Rózsavölgyi Szalonban, a Molnár Ferenc-monodráma és az Ibsen-darab után azonban a színművész nem nyugszik: már egy harmadik projekten töri a fejét.

És hogy mi köze van a beszélgetés helyszínének, a Vígszínháznak a Rózsavölgyi Szalonhoz? Fesztbaum esetében a Szülőfalum, Pest, amely a Szent István körúti teátrum Házi Színpadán talált új otthonra:

Ahogy a színművész fogalmazott: az előadás „szülőfaluja a Rózsavölgyi Szalon, otthona a Vígszínház”.

A Mi jár a fejedben március 27-i adása itt tekinthető meg:

Fejléckép: Bánfalvi Eszter és Mertz Tibor  a Mi jár a fejedben? március 27-i adásában (forrás: Rózsavölgyi Szalon / Youtube)

Mi jár a fejedben? – Újraindítja népszerű videósorozatát a 10 éves Rózsavölgyi Szalon

Kapcsolódó

Mi jár a fejedben? – Újraindítja népszerű videósorozatát a 10 éves Rózsavölgyi Szalon

Idén ünnepli alapításának tizedik évfordulóját a belváros szívében található Rózsavölgyi Szalon. Ennek alkalmából folytatják a pandémia idején indult videósorozatukat Csiby Gergely és Józan László műsorvezetésével.

Rózsavölgyi Szalon

A Rózsavölgyi Szalon a pesti belváros művészeti központja, ahol a hagyomány és az újító szándék teremti meg a színházi és irodalmi műhelymunkát. 2012. április 11-én, a Költészet Napján nyílt meg. Kezdettől leginkább olyan darabokat tűzünk műsorra, amelyek kiemelt értéket képviselnek a magyar és külföldi irodalomban, s amelyeket még nem mutattak be, vagy színpadi változatban nem kerültek még színre Magyarországon. Igyekszünk olyan témákkal foglalkozni, amelyek a mai kor kíváncsi, gondolkodó emberét érdeklik, aki nem elégszik meg azzal, hogy az interneten keresztül szemléli a világot.

A hajdani szalonkultúrának lényege volt – túl a társas együttléten – a fiatal alkotók felfedezése is. A nagy nevek mellett nálunk is rendre megjelennek fiatal művészek, pályakezdők, akiket fel is fedez aztán a közönség. Bár nincs hagyományos értelemben vett társulatunk, mégis társulattá formálódott a Rózsavölgyi Szalon alkotóközössége. Szeretnek itt lenni.

Köszönjük!

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Vizuál

Öt Donald Sutherland-film, amit látni kell

Filozofikus sci-fi, háborús szatíra, feszült kémjátszma vagy éppen sokkoló erejű horrordráma: Donald Sutherland számtalan műfajban bizonyította rendkívüli tehetségét. Kedvenc filmjeinkkel emlékezünk a kanadai színészlegendára.
Zenés színház

„Brünnhilde szerepe olyan, mintha maratont futnánk” – villáminterjú Iréne Theorinnal

A kiváló svéd szoprán a Budapesti Wagner-napok rendszeresen visszatérő vendége, akit a magyar közönség különösen érzékeny, lelki finomságokra kihegyezett szerepformálása miatt zárt a szívébe. Iréne Theorin egy nappal színpadra lépése előtt válaszolt kérdéseinkre.
Klasszikus

Ifjú versenygyőztesek hangversenye a Pesti Vigadóban

Június 25-én este a Szent István Filharmonikusok fiatal tehetségei mutatkozhatnak be a Pesti Vigadóban. Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 
Vizuál

Wim Wenders-filmhetet tartanak az Art+ Cinemában

Június 28. és július 2. között a német rendező 1984 és 2000 közötti filmográfiájából öt alkotást lehet majd elcsípni mozivásznon szinkronnal, majd ezek után legfrissebb alkotását, immár felirattal.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház interjú

„Arról a pánikról szerettem volna beszélni, amit ma a felnövés jelent” – interjú Kovács D. Dániellel

Az [ESCAPE] – A Donkihóte-projekt című előadás július 5-én debütál a Városmajori Szabadtéri Színpadon, ősztől pedig az Örkény Színház repertoárján lesz látható. A színdarab rendezőjévelegyebek közt a világot jobbá tenni akaró hősökről és a videójátékok stigmatizáltságáról is beszélgettünk.
Színház hír

Bocsárdi László nyerte a legjobb rendező díját az Országos Színházi Találkozón

A kaposvári Csiky Gergely Színházban megrendezett seregszemlén mások mellett Zsigmond Emőke, Karácsony Gergely, if. Vidnyánszky Attila és Tokai Andrea is elismerést vehetett át.
Színház ajánló

Életútinterjúk alapján készül a MáSzínház női sorsokat bemutató előadása

A KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” című produkcióban három generáció tesz fel magának kérdéseket identitással, hozott mintákkal, önazonossággal és szabadsággal kapcsolatban.
Színház ajánló

Mit áldozunk fel jól megszokott kényelmünkért? – beszélgetés a Csónak című előadás alkotóival

Presznyakov Oleg & Vlagyimir Csónak, avagy előttünk az özönvíz című kortárs drámája a modern társadalom látleletét is adja. Az előadás rendezőjével, Bocsárdi Lászlóval, valamint két szereplővel, a főszerepben látható László Csabával és a volt feleségét alakító Berekméri Katalinnal beszélgettünk.
Színház interjú

Tompagábor Kornél: „Végtelenül élvezem a színész szabadságát”

Tompa Gáborral, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. igazgatójával, aki Tompagábor Kornél néven rendez, többek között az idei kínálatról, a „tompagáborság” mibenlétéről, a nyári esték varázsáról, üveggolyókról, rendezői koncepcióról és a Kvártélyház titkairól beszélgettünk.