Színház

A szélmalomharc elkezdődött – Don Quijote a Vörösmarty Színházban

2021.11.03. 14:00
Ajánlom
Október 30-án debütált Székesfehérváron Don Quijote története, Gyurkó László átiratában. Az előadás fülbemászó dallamokon és izgalmas kalandokon keresztül mutatja be az igazság bajnokának és szerény szolgájának szélmalomharcát.

A búsképű lovag – ahogy Cervantes regényében is – óriásokkal küzd a szegények védelmében, igazságot tesz, ahol igazságtalanságot lát, és bármi történjék is, sosem adja fel. A főhőst játszó Andrássy Mátéhoz saját bevallása szerint nagyon is közel áll Don Quijote eszméje:

„Ami számomra egy nagyon kedves definíció, az az, hogy a racionalitás megöli a lelket és az irracionalitásban van valami diadalmas.”

Úgy véli, a történet azt is megmutatja, hogy egy jó morális alappal a ma embere is eljuthat oda, hogy letérve a megszokott útról könnyebben megoldjon egy nehéznek tűnő problémát.

Az előadáshoz készült werkfilm:

A Don Quijote fegyverhordozóját játszó Sarádi Zsolt Sanchót egy jólelkű fickóként jellemzi, akit bár a kaland elején csak a külsőségek érdekelnek – legyen pénzük és tudjanak enni –, az utazás végére rájön, hogy gazdája nagy ember, aki fontos ismeretek birtokában van az életről. Ezzel pedig figurája tökéletesen beleillik a rendezői koncepcióba.

A Vörösmarty Színház előadásában ugyanis nem a külsőségeken van a hangsúly, nincsenek villódzó fények és színes maskarák, szükség van viszont a néző fantáziájára.

Ahogy a rendező, Bagó Bertalan fogalmaz: „Arra a gyermeki lélekre hagyatkozik, aki bármiből bármit el tud képzelni. Ha az egyik szereplő felvesz egy felmosót, és azt mondja, hogy ez a szamár – és hogyha úgy viszonyulunk hozzá - , akkor elképzeli a gyerek, és el tudja hinni, hogy az egy szamár. Ez a fantázia. Ahogy a színészek játszanak, és tágítjuk a fantázia határait, a fiatal nézőknél jó helyre esik a gondolat, hiszen az ő fejükben is elindul egy asszociációs mező.”

nagy_peter-113601.jpg

Nagy Péter a Don Quijotéban (a háttérben Kozáry Ferenc) (Fotó/Forrás: Kiss László / Vörösmarty Színház)

A premiert Sebő Ferenc is megnézte, aki a 25. Színház a '70-es években készült előadásának zenéjét szerezte:

Az előadás további szereplői: Nagy Péter, Varga Lili, Juhász Illés, Kelemen István, Kozáry Ferenc, Réti Anikó, Cserta Balázs és a szélmalmok.

Fejléckép: Sarádi Zsolt és Andrássy Máté a Don Quijotéban (fotó: Kiss László / Vörösmarty Színház)

Támogatott tartalom.

Vörösmarty Színház

A székesfehérvári Vörösmarty Színháznak nagy múltja, vezető szerepe van a magyarországi színjátszás történetében. Teátrumunkat 1874-ben alapították, főépületünk az ország egyik első profi kőszínháza, színpadunkon a legkiválóbb magyar színművészek léptek fel, így többek között Varsányi Irén, Hegedűs Gyula, Rózsahegyi Kálmán, Ladomerszky Margit és Bajor Gizi. Az elmúlt évtizedek és korunk színésznemzedékeinek tagjai közül is sokan kezdték pályafutásukat színházunkban, amely 1913 óta viseli Vörösmarty nevét.

A komédiák, tragédiák, operettek, operák, musicalek, mesejátékok világába színházunk neves művészei kalauzolják el a nagyérdeműt. A 470 férőhelyes nagyszínház mellett a Pelikán Kamaraszínházban és a Kozák András Stúdióban tartunk előadásokat.

Tartson velünk, ha kikapcsolódna, feltöltődne, gondolkodna – várjuk a Vörösmarty Színházba!

Legolvasottabb

Könyv

„Tökéletlen csaknem az alapjaiig” – Könyvek, amelyeket megbántak íróik

Kit kellett megölnie Sir Arthur Conan Doyle-nak, hogy végre nyugodtan írhasson? Miért tagadta meg főműveit Lev Tolsztoj? Mitől borzong Krasznahorkai László?
Vizuál

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.
Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Színház

Tabudöngető előadások érkeznek Szabadkáról a Bethlen Téri Színházba

A Kosztolányi Dezső Színház két Urbán András-rendezést és egy friss Hegymegi Máté-előadást hoz magával a VII. kerületi teátrum 11. Vendégváró Fesztiváljára. A felkavarónak ígérkező produkciókat február 17-19. között láthatják az érdeklődők.
Színház

Szabálytalan utak szabadsága – beszélgetés Pelsőczy Rékával és Vajdai Vilmossal

Pelsőczy Réka és Vajdai Vilmos pályájuk kezdete óta, megszakítás nélkül a Katona József Színház tagjai, akiket rendezőként és színművészként is, egyaránt jegyez a szakma és a nagyközönség. A két művésszel a Katona első évtizede kapcsán beszélgettünk.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Menni kéne… – amire februárban beindulunk

Van, ahová a színészek, máshová a rendező, megint máshová az izgalmasnak ígérkező színházi nyelv csalogat be – legyen az dráma, thriller vagy olyan előadás, aminek a műfaja most még nem is tudható biztosan.
Színház ajánló

Koldusopera – Bagó Bertalan rendezése a József Attila Színházban

Műfaját tekintve: opera, musical, operett és mindezek paródiája – nemcsak ígérik ezt a darabról, de be is váltják február 18-ától a József Attila Színház színpadán, Bagó Bertalan rendezésében.
Színház ajánló

Mit keresett Jakab az ágy alatt? – Dániel András meséje a XV. kerületben

A XV. kerületi Csokonai Művelődési és Rendezvényházban láthatjuk február 12-én a Hab a tortán!-mesesorozat kövekező előadását: Dániel András Mit keresett Jakab az ágy alatt? című meséjét Pető Kata és Porogi Ádám színészpárosa hozza el a gyerekeknek.
Színház ajánló

Mocskos alkuk és erkölcsi dilemmák a miniszterelnök nyaralójában – válságkomédia tíz éve az Átriumban

Tizedik éve fut lankadatlan sikerrel az Átriumban a folyamatosan új elemekkel bővülő, a kül- és belpolitika aktuális fejleményeit is beépítő, válságkomédiaként aposztrofált Igenis, miniszterelnök úr! című előadás Hevér Gábor és Alföldi Róbert főszereplésével.
Színház interjú

Szabálytalan utak szabadsága – beszélgetés Pelsőczy Rékával és Vajdai Vilmossal

Pelsőczy Réka és Vajdai Vilmos pályájuk kezdete óta, megszakítás nélkül a Katona József Színház tagjai, akiket rendezőként és színművészként is, egyaránt jegyez a szakma és a nagyközönség. A két művésszel a Katona első évtizede kapcsán beszélgettünk.