Színház

A szélmalomharc elkezdődött – Don Quijote a Vörösmarty Színházban

2021.11.03. 14:00
Ajánlom
Október 30-án debütált Székesfehérváron Don Quijote története, Gyurkó László átiratában. Az előadás fülbemászó dallamokon és izgalmas kalandokon keresztül mutatja be az igazság bajnokának és szerény szolgájának szélmalomharcát.

A búsképű lovag – ahogy Cervantes regényében is – óriásokkal küzd a szegények védelmében, igazságot tesz, ahol igazságtalanságot lát, és bármi történjék is, sosem adja fel. A főhőst játszó Andrássy Mátéhoz saját bevallása szerint nagyon is közel áll Don Quijote eszméje:

„Ami számomra egy nagyon kedves definíció, az az, hogy a racionalitás megöli a lelket és az irracionalitásban van valami diadalmas.”

Úgy véli, a történet azt is megmutatja, hogy egy jó morális alappal a ma embere is eljuthat oda, hogy letérve a megszokott útról könnyebben megoldjon egy nehéznek tűnő problémát.

Az előadáshoz készült werkfilm:

A Don Quijote fegyverhordozóját játszó Sarádi Zsolt Sanchót egy jólelkű fickóként jellemzi, akit bár a kaland elején csak a külsőségek érdekelnek – legyen pénzük és tudjanak enni –, az utazás végére rájön, hogy gazdája nagy ember, aki fontos ismeretek birtokában van az életről. Ezzel pedig figurája tökéletesen beleillik a rendezői koncepcióba.

A Vörösmarty Színház előadásában ugyanis nem a külsőségeken van a hangsúly, nincsenek villódzó fények és színes maskarák, szükség van viszont a néző fantáziájára.

Ahogy a rendező, Bagó Bertalan fogalmaz: „Arra a gyermeki lélekre hagyatkozik, aki bármiből bármit el tud képzelni. Ha az egyik szereplő felvesz egy felmosót, és azt mondja, hogy ez a szamár – és hogyha úgy viszonyulunk hozzá - , akkor elképzeli a gyerek, és el tudja hinni, hogy az egy szamár. Ez a fantázia. Ahogy a színészek játszanak, és tágítjuk a fantázia határait, a fiatal nézőknél jó helyre esik a gondolat, hiszen az ő fejükben is elindul egy asszociációs mező.”

nagy_peter-113601.jpg

Nagy Péter a Don Quijotéban (a háttérben Kozáry Ferenc) (Fotó/Forrás: Kiss László / Vörösmarty Színház)

A premiert Sebő Ferenc is megnézte, aki a 25. Színház a '70-es években készült előadásának zenéjét szerezte:

Az előadás további szereplői: Nagy Péter, Varga Lili, Juhász Illés, Kelemen István, Kozáry Ferenc, Réti Anikó, Cserta Balázs és a szélmalmok.

Fejléckép: Sarádi Zsolt és Andrássy Máté a Don Quijotéban (fotó: Kiss László / Vörösmarty Színház)

Támogatott tartalom.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Mind elmegyünk” – végső búcsút vettek Eötvös Pétertől

Április 18-án délután kollégái, barátai, tisztelői körében emlékeztek meg a március 24-én elhunyt, Kossuth-nagydíjas zeneszerző-karmesterről. A BMC-ben tartott eseményen Káel Csaba, Perényi Miklós, Kovács Géza és Kurtág György mondott beszédet.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

Ha május, akkor Artmozik éjszakája!

Oppenheimer, Szegény párák, Érdekvédelmi terület, Lefkovicsék gyászolnak, Magyarázat mindenre – néhány sikerfilm a közelmúltból, amelyet ismét átélhetünk az Artmozik éjszakáján, de a szervezők premier előtti vetítésekkel is készülnek.
Könyv

Krasznahorkai- és Nádas-mondatok Szvoren Edina tollából

A Libri Irodalmi Díjas Szvoren Edina legújabb, Kérődző Kronosz című kötetében kortárs szerzők stílusát imitálja, köztük saját magáét is. A májusban megjelenő könyvet négy különböző borítóval adja közre a Magvető Kiadó.
Vizuál

Izgalmas, titkokkal teli film mutatja be Ravel leghíresebb művének keletkezését

Az ünnepelt rendező, Anne Fontaine Bolerója a világ egyik leghíresebb és leggyakrabban előadott zeneművének történetét, illetve a zeneszerző és a körülötte lévő különleges nők viszonyát mutatja be.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

April De Angelis: Színésznők – továbbra is műsoron a Pinceszínház előadása

Az idei évad nagy sikerű előadása a Színésznők Sztarenki Pál különleges rendezésében. Minden szempárt a színpadra szegez, lényeges mondanivalója a mai társadalom embereinek is fontos üzenetet hordoz.
Színház ajánló

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.
Színház hír

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Színház ajánló

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Színház interjú

Nincs ideális pillanat – interjú Horváth Patríciával, a HATAN Társulat alapító tagjával

Horváth Patrícia férjével, Nyári Zoltán operaénekessel közösen két évvel ezelőtt indította el független magánszínházi formációját, a HATAN Társulatot. Az alapító páros női tagjával a színházcsinálás fenséges és kevésbé dicsőséges pillanatairól is beszélgettünk.