Színház

A Szerelmes Shakespeare-rel indul a Szegedi Nemzeti Színház évada

2023.08.25. 13:25
Ajánlom
Horváth Illés rendező tizenöt év után tér vissza Szegedre a Szerelmes Shakespeare című előadással, amely korhű látvánnyal elevenedik meg a színpadon. A társulat a közelmúltban tartotta meg az előadás olvasópróbáját. 

A napokban ért véget a Szegedi Szabadtéri Játékok idei évada, és ezzel párhuzamosan elindult a 140 éves Szegedi Nemzeti Színházban az első próbafolyamat – jelentette be a Szerelmes Shakespeare olvasópróbáján Barnák László főigazgató. A teátrum közleménye hozzáteszi, a társulat teljes erőbedobással dolgozik azon, hogy felhőtlen kikapcsolódás várja a nézőket. Az új évad ráadásul nem pusztán a jubileumi évforduló miatt különleges, hanem azért is, mert Shakespeare foglalja keretbe: a Szerelmes Shakespeare-rel indul és a Vízkereszt, vagy amit akartok című klasszikussal zárul.

Horváth Illés rendező tizenöt év után, nagy örömmel tért vissza Szegedre a Szerelmes Shakespeare-rel. Sokszereplős, nagyszabású produkció készül a vezetésével, számos alkotó közreműködésével, köztük vívás- és kaszakadőrszakértővel, tehát

igazán látványos előadásra számíthat a közönség, amelyet a rendező jóslata szerint szeretni fognak.

KarolyiKrisztian_KrauszGergo_MenczelAndrea_PoroszlayKristof_KaraszZeno-130857.jpg

Károlyi Krisztián, Krausz Gergő, Menczel Andrea, Poroszlay Kristóf és Kárász Zénó a Szerelmes Shakespeare olvasópróbáján (Fotó/Forrás: Kuklis István / Szegedi Nemzeti Színház)

A darabot nem modernizálta, korhű látvánnyal elevenedik meg a Nagyszínház színpadán, csupán a zenében fedezhetnek majd fel a nézők „rafináltságokat”, illetve a mai hatás kedvéért a jelmezekbe friss színeket csempésztek a tervezők, hogy minél látványosabbak legyenek.

Ez egy szép, romantikus történet vígjátéki elemekkel tarkítva, szellemes helyzetkomikumokkal, de mellette szól a máról, a színházról és a színház időnként igen nehéz helyzetéről

– idézte a közlemény a rendezőt, aki szerint fontos, hogy egy előadásnak legyen olyan tartalma, közlendője, ami túlmutat a szórakoztatáson, nem rátelepedve a produkcióra.

További részletek a Szegedi Nemzeti Színház oldalán.

Fejléckép: Horváth Illés a Szerelmes Shakespeare olvasópróbáján (Fotó/Forrás: Kuklis István / Szegedi Nemzeti Színház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

10 kihagyhatatlan program az idei Múzeumok éjszakáján

Több száz izgalmas programmal, koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi foglalkozásokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket június 22-én országszerte a múzeumok és kiállítóterek.
Klasszikus

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.
Jazz/World

A Zene ünnepe a Francia Intézetben

A Zene ünnepe címmel műfajokat felvonultató koncertsorozatot tartanak június 21-én, pénteken a budapesti Francia Intézetben. Az esemény ingyenes.
Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Színház

Tompagábor Kornél: „Végtelenül élvezem a színész szabadságát”

Tompa Gáborral, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. igazgatójával, aki Tompagábor Kornél néven rendez, többek között az idei kínálatról, a „tompagáborság” mibenlétéről, a nyári esték varázsáról, üveggolyókról, rendezői koncepcióról és a Kvártélyház titkairól beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

„Arról a pánikról szerettem volna beszélni, amit ma a felnövés jelent” – interjú Kovács D. Dániellel

Az [ESCAPE] – A Donkihóte-projekt című előadás július 5-én debütál a Városmajori Szabadtéri Színpadon, ősztől pedig az Örkény Színház repertoárján lesz látható. A színdarab rendezőjévelegyebek közt a világot jobbá tenni akaró hősökről és a videójátékok stigmatizáltságáról is beszélgettünk.
Színház hír

Bocsárdi László nyerte a legjobb rendező díját az Országos Színházi Találkozón

A kaposvári Csiky Gergely Színházban megrendezett seregszemlén mások mellett Zsigmond Emőke, Karácsony Gergely, if. Vidnyánszky Attila és Tokai Andrea is elismerést vehetett át.
Színház ajánló

Életútinterjúk alapján készül a MáSzínház női sorsokat bemutató előadása

A KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” című produkcióban három generáció tesz fel magának kérdéseket identitással, hozott mintákkal, önazonossággal és szabadsággal kapcsolatban.
Színház ajánló

Mit áldozunk fel jól megszokott kényelmünkért? – beszélgetés a Csónak című előadás alkotóival

Presznyakov Oleg & Vlagyimir Csónak, avagy előttünk az özönvíz című kortárs drámája a modern társadalom látleletét is adja. Az előadás rendezőjével, Bocsárdi Lászlóval, valamint két szereplővel, a főszerepben látható László Csabával és a volt feleségét alakító Berekméri Katalinnal beszélgettünk.
Színház interjú

Tompagábor Kornél: „Végtelenül élvezem a színész szabadságát”

Tompa Gáborral, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. igazgatójával, aki Tompagábor Kornél néven rendez, többek között az idei kínálatról, a „tompagáborság” mibenlétéről, a nyári esték varázsáról, üveggolyókról, rendezői koncepcióról és a Kvártélyház titkairól beszélgettünk.