Színház

A Szilaj, a nyár legnagyobb musicalsikere szeptembertől a fővárosban

2020.08.28. 13:25
Ajánlom
A Nemzeti Lovas Színház legújabb sikerdarabját, a Szilaj című musicalt - a vidéki premier után - 2020. szeptember 25-én és 26-án mutatják be a fővárosban, a Kincsem Parkban. Az előadás óriási sikert aratott Bikalon, ahol világpremiert jelentett, hogy először volt látható együtt a klasszikus stílus és a szabadidomítás, a „suttogás” művészete a lovas színházak történetében.

"A Szilaj musicalünk egy csodálatos lehetőség arra, hogy bebizonyítsuk: a lovat nemcsak a hátáról, - mint ahogy azt a magyar huszár teszi -, hanem úgy is lehet idomítani, hogy leszállunk a nyeregből. Testjelekkel, hangjelekkel barátként hívjuk a lovat egy közös mozgásfolyamatra" – magyarázza Pintér Tibor, a Nemzeti Lovas Színház igazgatója, a Szilaj című musical rendezője, a darab egyik főszereplője.

A társulat tagjai azzal töltötték a pandémia alatti időszakot, hogy a lovakkal való suttogás módszerét teljes mértékben elsajátítsák, és megmutassák, hogy az ember és a hátasa között milyen bensőséges viszony alakulhat ki. A szabadidomítás tanulási folyamata nehéz és konzekvens munkát igényelt, amiben Török György, Magyarország egyik legjobb szabadidomítója volt a színház segítségére.

E5DA435B6AF34B96BCF9AA46EB229106-130718.jpg

Nemzeti Lovas Színház, Szilaj c. darabjának bemutatója, 2020 (Fotó/Forrás: Csetényi Krisztina / Nemzeti Lovas Színház)

A lovak a darabban kantár, kötőfék, és mindenféle nehéz szerszám nélkül követik idomítójukat: kérésre akadályokat ugranak át, sorba rendeződnek, odavágtatnak a hívójukhoz, vagy kecsesen fejet hajtanak, ha kérik őket.

„Bízz magadban, de legfőképpen: bízz a lovadban!”

- hangzik el a darab egyik központi üzenete, mely azt sugallja, hogy bizalom és szeretet nélkül az ember csak robog a céljai felé, és közben elfelejti, ki is ő valójában. Ez a hitrendszer a színház egészét átjárja, ami sajátosan tisztává varázsolja az általuk alkotott munkát.

„Lóvá tesz az ember, emberré tesz a ló” – idézi Jókait Pintér Tibor, aki állítja, hogy a ló tükröt tart. Ha a magyar ember lóra ül, megismeri önmagát, és általa a világot.

A lovak ősi energiákat hordoznak magukban. Ha megtanuljuk érteni a nyelvüket, képesek lesznek ezeket az energiákat továbbadni nekünk. Megmutatják, milyen szabadnak lenni, és ebben a végtelen szabadságérzésben szeretni, és bízni egymásban

– vallja a Nemzeti Lovas Színház igazgatója.

A Szilaj című musical számos kuriózumot tartalmaz, suttogással és kaszkadőr mutatványokkal, fülbemászó dalokkal, magával ragadó történettel, és egy Karcsi nevű dromedárral, ami igencsak izgalmassá teszi a darabot.

81E3CC2514F741459850F2D58B79EF89-130515.jpg

Nemzeti Lovas Színház, Szilaj c. darabjának bemutatója, 2020 (Fotó/Forrás: Csetényi Krisztina / Nemzeti Lovas Színház)

A musicalt a budapesti Kincsem Parkban 2020. szeptember 25-én és 26-án mutatják be először, az év végéig összesen hét alkalommal játszák. Emellett számos darabbal készül a társulat az új évadban. Érkezik a Kincsem musical, a Szabadság vándorai, a Honfoglalás, valamint a Fekete álarcos.

Nekünk a Kincsem Park az otthonunk. A lovardában végzett verejtékes munka eredményeként miénk az a tömérdek szeretet és bizalom, amit egyrészt a lovainktól, másrészt a nézőinktől kapunk nap mint nap.

Mi pedig ezt megbecsüljük, és boldogan dolgozunk tovább, szeretve és bizakodva – zárta gondolatait Pintér Tibor.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Nemzeti Lovas Színház, Szilaj c. darabjának bemutatója, 2020 (fotó: Csetényi Krisztina / Nemzeti Lovas Színház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Nemrég arról álmodtam, hogy az Ódry Színpadon járok. Sajnos rövid álom volt.” – beszélgetés Gálffi Lászlóval

Húszon évesen az Equus és a Rimbaud-estje voltak a belépője a színházba. Majd jöttek a király és királyi szerepek. Kezdenek felejteni, mondja – nem hiszem. Lehet, hogy most csendesebb időszaka van, de a fiatalkori energia beépült, ott maradt. Az Örkény Színház Jelenetek a bábuk életéből bemutatója kapcsán beszélgettünk szenvedélyekről, zsenikről, öregedésről Gálffi Lászlóval.
Könyv

„Nagy tételben fogyasztom a szépprózát” – Grisnik Petra, a Lírástudók új műsorvezetője

Grisnik Petra személyében új műsorvezető csatlakozik a Lírástudók csapatához. Első vendége Závada Pál, akivel legújabb kötetéről, az Apfelbaum – Nagyvárad, Berlinről beszélgetnek a május 25-én jelentkező műsorban. A színésznővel könyvekről, olvasási szokásairól és irodalmi kötődéseiről beszélgettünk. 
Klasszikus

Jövőre is sztárokkal és ifjú tehetségekkel vár a Zeneakadémia

Huszonkét sorozattal, a barokktól a kortárs zenéig ívelő repertoárral, fiatal művészek és nemzetközi sztárok fellépésével várja közönségét a 2022/23-as évadban is a Zeneakadémia. Az ősz folyamán pedig újabb nemzetközi versenyeken mérettethetik meg magukat a legtehetségesebb ifjú muzsikusok.
Klasszikus

Elhunyt Lubik Hédy, hárfaművész

Életének 88. évében elhunyt Lubik Hédy, az Operaház hárfaművésze, aki hárfások nemzedékét nevelte évtizedeken át a Zeneakadémián - adta hírül az intézmény a facebook oldalán. 
Könyv

Ádám tragédiája a 20. században – Závada Pál a Lírástudók vendége

Grisnik Petra első vendége Závada Pál, aki a Lírástudók podcastban színházról, a 20. századi történelem iránti vonzalmáról, Madách és a teremtéstörténet inspiráló erejéről beszélt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Elhunyt Kocsis Antal színművész

A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház örökös tagját életének 83. évében érte a halál – tudatta a teátrum.
Színház hír

Az Elmaradt Előadások Bajnokát keresi az Örkény Színház

A koronavírus-járvány idején a többi színházhoz hasonlóan az Örkény Színház is kénytelen volt több előadását lemondani vagy elhalasztani. Most azokat a nézőket keresik, akik jegyet váltottak az elmaradt produkciókra.
Színház interjú

„Nemrég arról álmodtam, hogy az Ódry Színpadon járok. Sajnos rövid álom volt.” – beszélgetés Gálffi Lászlóval

Húszon évesen az Equus és a Rimbaud-estje voltak a belépője a színházba. Majd jöttek a király és királyi szerepek. Kezdenek felejteni, mondja – nem hiszem. Lehet, hogy most csendesebb időszaka van, de a fiatalkori energia beépült, ott maradt. Az Örkény Színház Jelenetek a bábuk életéből bemutatója kapcsán beszélgettünk szenvedélyekről, zsenikről, öregedésről Gálffi Lászlóval.
Színház hír

Fesztivállal zárja idei évadát a Thália Színház

A június 5. és 11. között megrendezésre kerülő színházi szemlén magyarországi és határon túli társulatok képviseltetik magukat. Hét nap alatt összesen tizenkét előadást láthat a közönség.
Színház hír

Kiss Mari visszatér Szombathelyre

Kihirdette jubileumi, 15. évadának új előadásait a szombathelyi Weöres Sándor Színház: 10 bemutatót tartanak a következő szezonban. Új tagokkal is bővül a társulat: Mari Dorottya és Domonkos Zsolt mellett újra az alkotógárdát erősíti majd a teátrum egyik alapítótagja, Kiss Mari.