Színház

A Szilaj, a nyár legnagyobb musicalsikere szeptembertől a fővárosban

2020.08.28. 13:25
Ajánlom
A Nemzeti Lovas Színház legújabb sikerdarabját, a Szilaj című musicalt - a vidéki premier után - 2020. szeptember 25-én és 26-án mutatják be a fővárosban, a Kincsem Parkban. Az előadás óriási sikert aratott Bikalon, ahol világpremiert jelentett, hogy először volt látható együtt a klasszikus stílus és a szabadidomítás, a „suttogás” művészete a lovas színházak történetében.

"A Szilaj musicalünk egy csodálatos lehetőség arra, hogy bebizonyítsuk: a lovat nemcsak a hátáról, - mint ahogy azt a magyar huszár teszi -, hanem úgy is lehet idomítani, hogy leszállunk a nyeregből. Testjelekkel, hangjelekkel barátként hívjuk a lovat egy közös mozgásfolyamatra" – magyarázza Pintér Tibor, a Nemzeti Lovas Színház igazgatója, a Szilaj című musical rendezője, a darab egyik főszereplője.

A társulat tagjai azzal töltötték a pandémia alatti időszakot, hogy a lovakkal való suttogás módszerét teljes mértékben elsajátítsák, és megmutassák, hogy az ember és a hátasa között milyen bensőséges viszony alakulhat ki. A szabadidomítás tanulási folyamata nehéz és konzekvens munkát igényelt, amiben Török György, Magyarország egyik legjobb szabadidomítója volt a színház segítségére.

E5DA435B6AF34B96BCF9AA46EB229106-130718.jpg

Nemzeti Lovas Színház, Szilaj c. darabjának bemutatója, 2020 (Fotó/Forrás: Csetényi Krisztina / Nemzeti Lovas Színház)

A lovak a darabban kantár, kötőfék, és mindenféle nehéz szerszám nélkül követik idomítójukat: kérésre akadályokat ugranak át, sorba rendeződnek, odavágtatnak a hívójukhoz, vagy kecsesen fejet hajtanak, ha kérik őket.

„Bízz magadban, de legfőképpen: bízz a lovadban!”

- hangzik el a darab egyik központi üzenete, mely azt sugallja, hogy bizalom és szeretet nélkül az ember csak robog a céljai felé, és közben elfelejti, ki is ő valójában. Ez a hitrendszer a színház egészét átjárja, ami sajátosan tisztává varázsolja az általuk alkotott munkát.

„Lóvá tesz az ember, emberré tesz a ló” – idézi Jókait Pintér Tibor, aki állítja, hogy a ló tükröt tart. Ha a magyar ember lóra ül, megismeri önmagát, és általa a világot.

A lovak ősi energiákat hordoznak magukban. Ha megtanuljuk érteni a nyelvüket, képesek lesznek ezeket az energiákat továbbadni nekünk. Megmutatják, milyen szabadnak lenni, és ebben a végtelen szabadságérzésben szeretni, és bízni egymásban

– vallja a Nemzeti Lovas Színház igazgatója.

A Szilaj című musical számos kuriózumot tartalmaz, suttogással és kaszkadőr mutatványokkal, fülbemászó dalokkal, magával ragadó történettel, és egy Karcsi nevű dromedárral, ami igencsak izgalmassá teszi a darabot.

81E3CC2514F741459850F2D58B79EF89-130515.jpg

Nemzeti Lovas Színház, Szilaj c. darabjának bemutatója, 2020 (Fotó/Forrás: Csetényi Krisztina / Nemzeti Lovas Színház)

A musicalt a budapesti Kincsem Parkban 2020. szeptember 25-én és 26-án mutatják be először, az év végéig összesen hét alkalommal játszák. Emellett számos darabbal készül a társulat az új évadban. Érkezik a Kincsem musical, a Szabadság vándorai, a Honfoglalás, valamint a Fekete álarcos.

Nekünk a Kincsem Park az otthonunk. A lovardában végzett verejtékes munka eredményeként miénk az a tömérdek szeretet és bizalom, amit egyrészt a lovainktól, másrészt a nézőinktől kapunk nap mint nap.

Mi pedig ezt megbecsüljük, és boldogan dolgozunk tovább, szeretve és bizakodva – zárta gondolatait Pintér Tibor.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Nemzeti Lovas Színház, Szilaj c. darabjának bemutatója, 2020 (fotó: Csetényi Krisztina / Nemzeti Lovas Színház)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Jazz/World

Elhunyt Balázs Fecó

Életének 70. évében elhunyt Balázs Fecó énekes, zenész, zeneszerző – közölte a hírt a család nevében Várkonyi Attila, a Retro Rádió műsorvezetője.
Klasszikus

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Színház

Birtoksértő magatartás miatt tett feljelentést Novák Emil és Szarka Gábor

Eljárást kezdeményezett Novák Emil, az SZFE rektorhelyettese és Szarka Gábor kancellár az egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke ellen – ezt maga Csernai Mihály osztotta meg Facebookon, hozzátéve, hogy „a dolog több szempontból pikáns”.
Színház

Máraival folytatódik a VígSTREAMház

A padlás 999. előadása után a Vígszínház Márai Sándorhoz fordul és Hegedűs D. Géza felejthetetlen monodrámáját közvetíti.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Koronavírus okozta Cs. Szabó István bábszínész halálát

Elhunyt 78 éves korában Cs. Szabó István színész, író, költő, rendező, a Budai Bábszínház művészeti vezetője - tudatta a család pénteken az MTI-vel.
Színház szfe

Csak akkor tanítanak, ha orvoslatot kap az egyetem autonómiája

Nem az egyetem hivatalos honlapján, hanem a Független Szabad Egyetem közösségi oldalon tették közzé az SZFE tanárai, kik indítanának osztályt a következő tanévben.
Színház szfe

Jogsértő lett volna a félév semmissé tétele, de segít Vidnyánszkynak az éj leple alatt kiadott kormányrendelet

Hiába állítják az SZFE hallgatói, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást, Vidnyánszkyék könnyedén megtehetik ezt a kormány friss rendeletének segítségével.
Színház mti

Básti Juli kapja a Páger Antal-színészdíjat

Básti Juli kapja jövőre a Páger Antal-színészdíjat - jelentette be Farkas Éva Erzsébet makói polgármester közösségi oldalán.
Színház interjú

„Imádok csapatban működni” – interjú Jakus Szilviával

Jakus Szilvia stúdiós kora óta erősíti a József Attila Színház csapatát, októberben pedig két új szerepben is bemutatkozhatott. Színházról, beugrásról és csapatjátékról beszélgettünk.