Színház

A Szilaj, a nyár legnagyobb musicalsikere szeptembertől a fővárosban

2020.08.28. 13:25
Ajánlom
A Nemzeti Lovas Színház legújabb sikerdarabját, a Szilaj című musicalt - a vidéki premier után - 2020. szeptember 25-én és 26-án mutatják be a fővárosban, a Kincsem Parkban. Az előadás óriási sikert aratott Bikalon, ahol világpremiert jelentett, hogy először volt látható együtt a klasszikus stílus és a szabadidomítás, a „suttogás” művészete a lovas színházak történetében.

"A Szilaj musicalünk egy csodálatos lehetőség arra, hogy bebizonyítsuk: a lovat nemcsak a hátáról, - mint ahogy azt a magyar huszár teszi -, hanem úgy is lehet idomítani, hogy leszállunk a nyeregből. Testjelekkel, hangjelekkel barátként hívjuk a lovat egy közös mozgásfolyamatra" – magyarázza Pintér Tibor, a Nemzeti Lovas Színház igazgatója, a Szilaj című musical rendezője, a darab egyik főszereplője.

A társulat tagjai azzal töltötték a pandémia alatti időszakot, hogy a lovakkal való suttogás módszerét teljes mértékben elsajátítsák, és megmutassák, hogy az ember és a hátasa között milyen bensőséges viszony alakulhat ki. A szabadidomítás tanulási folyamata nehéz és konzekvens munkát igényelt, amiben Török György, Magyarország egyik legjobb szabadidomítója volt a színház segítségére.

E5DA435B6AF34B96BCF9AA46EB229106-130718.jpg

Nemzeti Lovas Színház, Szilaj c. darabjának bemutatója, 2020 (Fotó/Forrás: Csetényi Krisztina / Nemzeti Lovas Színház)

A lovak a darabban kantár, kötőfék, és mindenféle nehéz szerszám nélkül követik idomítójukat: kérésre akadályokat ugranak át, sorba rendeződnek, odavágtatnak a hívójukhoz, vagy kecsesen fejet hajtanak, ha kérik őket.

„Bízz magadban, de legfőképpen: bízz a lovadban!”

- hangzik el a darab egyik központi üzenete, mely azt sugallja, hogy bizalom és szeretet nélkül az ember csak robog a céljai felé, és közben elfelejti, ki is ő valójában. Ez a hitrendszer a színház egészét átjárja, ami sajátosan tisztává varázsolja az általuk alkotott munkát.

„Lóvá tesz az ember, emberré tesz a ló” – idézi Jókait Pintér Tibor, aki állítja, hogy a ló tükröt tart. Ha a magyar ember lóra ül, megismeri önmagát, és általa a világot.

A lovak ősi energiákat hordoznak magukban. Ha megtanuljuk érteni a nyelvüket, képesek lesznek ezeket az energiákat továbbadni nekünk. Megmutatják, milyen szabadnak lenni, és ebben a végtelen szabadságérzésben szeretni, és bízni egymásban

– vallja a Nemzeti Lovas Színház igazgatója.

A Szilaj című musical számos kuriózumot tartalmaz, suttogással és kaszkadőr mutatványokkal, fülbemászó dalokkal, magával ragadó történettel, és egy Karcsi nevű dromedárral, ami igencsak izgalmassá teszi a darabot.

81E3CC2514F741459850F2D58B79EF89-130515.jpg

Nemzeti Lovas Színház, Szilaj c. darabjának bemutatója, 2020 (Fotó/Forrás: Csetényi Krisztina / Nemzeti Lovas Színház)

A musicalt a budapesti Kincsem Parkban 2020. szeptember 25-én és 26-án mutatják be először, az év végéig összesen hét alkalommal játszák. Emellett számos darabbal készül a társulat az új évadban. Érkezik a Kincsem musical, a Szabadság vándorai, a Honfoglalás, valamint a Fekete álarcos.

Nekünk a Kincsem Park az otthonunk. A lovardában végzett verejtékes munka eredményeként miénk az a tömérdek szeretet és bizalom, amit egyrészt a lovainktól, másrészt a nézőinktől kapunk nap mint nap.

Mi pedig ezt megbecsüljük, és boldogan dolgozunk tovább, szeretve és bizakodva – zárta gondolatait Pintér Tibor.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Nemzeti Lovas Színház, Szilaj c. darabjának bemutatója, 2020 (fotó: Csetényi Krisztina / Nemzeti Lovas Színház)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ingyen látható a Macskák londoni előadása az online térben

Bemutatásának 40. évfordulóján a The Show Must Go On Youtube-csatornája ingyenesen közvetíti Andrew Lloyd Webber kultikus darabját, a Macskákat.
Zenés színház

Idén is díjazták a nemzetközi operaélet legjobbjait

Online díjátadón jelentették be az Opera Awards győzteseit, akik a 2020/21-es évadban nyújtott teljesítményük alapján érdemelték ki a díjat.
Plusz

A b(m)űvész embersége – interjú a 110 éve született Rodolfo lányával, Gálvölgyi Judittal

Polgári neve Gross Dezső volt, de Rodolfoként ismerte meg a világ. „Vigyázat, csalok!”, mondta – és csalt. A többi már játék volt és szórakozás. Születésének 110. évfordulója alkalmából lánya, Gálvölgyi Judit segítségével idéztük föl a bűvész és édesapa legendás alakját.
Könyv

Felavatták Tandori Dezső és felesége síremlékét

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas és József Attila-díjas költő, író, műfordító és felesége, Tandori Ágnes síremlékét május 15-én avatták fel Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.
Plusz

Itt a teljes program: magyar művészeket jelentett be a VeszprémFest

Véglegessé vált az idei VeszprémFest programja. A korábban már meghirdetett Tom Jones, Jazz+Az és VeszprémFest Classic koncertek mellett jön az LGT sztárjaival színpadra lépő Zenevonat, a 25 éves jubileumát ünneplő Cotton Club Singers, valamint a Concerto Budapest Snétberger Ferenc és Roby Lakatos közreműködésével.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Elhunyt Lellei Pál bábkészítő mester

81 éves korában elhunyt Lellei Pál, a Budapest Bábszínház nyugalmazott munkatársa, a Bábkészítés című alapmű szerzője – tudatta a Budapest Bábszínház.
Színház hír

„Az embereknek nevetésre van szükségük” – A hétköznapok hőseit jutalmazta a Vörösmarty Színház

Július közepétől újra várja közönségét a Vörösmarty Színház. Ám lesznek olyanok, akik már kicsit korábban is elmehetnek a teátrumba: ők azok a hősök, akik nap mint nap, a legnehezebb időszakban, és azon túl is helyt állnak. Különleges akcióval köszönte meg a székesfehérvári társulat a Fejér megyei mentődolgozóknak az emberfeletti munkát, amelyet értünk tesznek.
Színház ajánló

Nyári színház négy helyszínen, visszatérnek A Pál utcai fiúk is

Komédiák, bohózatok, visszatérő színésznő, szerelem, mámor, Grund és stand up, mert ehhez van kedvünk. Idén nyáron a Vörösmarty Színház négy helyszínen várja közönségét.
Színház ajánló

Influenszerszövegeket mondanak a Katona színészei

„A téma az utcán hever” mondás különösen igaz a Katona József Színház és a Compact TV közös produkciójára, a társulat tagjai ugyanis a Monológ című új performanszukban interneten fellelt humoros, elgondolkodtató és provokatív szövegeket mondanak el – monológként.
Színház hír

Nyárindító improvizációs hétvégével várja az érdeklődőket a Momentán Társulat

Az improvizációs színházi előadások, sport- és családi programok mellett workshopokat és mini fenntarthatósági vásárt is szervez a Momentán Társulat. A június 11. és 13. között megrendezésre kerülő eseménysorozat új inspirációkat, szórakozást, pozitív életérzést és kreatív kikapcsolódást ígér a látogatóknak.