Színház

A színdarab, amely játékosan igazít el az égbolton

2022.07.20. 15:05
Ajánlom
Kislányának mondta el először Tasnádi István azt a mesét, amelyet Jeli Viktóriával közösen írt bábszínpadra Rozi az égen címen. Afféle „színes, szélesvásznú kalandutazás" elevenedett meg a társulat színe-javával, Tengely Gábor hagyományokat tisztelő, de kortárs szellemiségű rendezésében.

A Boráros Szilárd által tervezett különleges látvány és Szemenyei János zenéje a hollywoodi mesefilmek, musicalek képi- és dallamvilágával tart rokonságot. A színdarab játékosan igazít el az égbolton, miközben

önismeretre tanítja a gyerekeket.

A bábszínházi előadás után most Szemenyei János és Kovács Lotti kelti életre Rozi történetét a Kristály Színtér színpadán. Az előadás bemutatója augusztus 6-án lesz.

Minden azzal kezdődött, hogy Rozi hatodik születésnapja elveszett. Jó: esetleg elkóborolt.

Mindenesetre szőrén-szálán eltűnt, nyoma veszett, felszívódott. Még szerencse, hogy megkergült az az ágy lábához kötött lufi, mert különben mi repítette volna Rozit egyenesen fel az égbe? Rozi elveszettnek vélt születésnapját keresve végig járja a csillagos eget.

A Skorpió, azaz saját jegye elől menekülve megismerkedik a többi tizenegy csillagjeggyel,

és a hozzájuk tartozó alapvető tulajdonságokkal, vonzalmakkal és taszításokkal. Az út végére akarva-akaratlanul sok mindent megtanul, és az ellopott-elveszett szülinap is megkerül, természetesen.

A programsorozat a Mastercard támogatásával valósul meg, az előadás a Jurányi Ház programja. 

A korábbi előadásokat életre keltették:

Jordán Adél és Keresztes Tamás – Kertész Erzsi: Nem mese

Pető Kata és Porogi Ádám – Dániel András: Mit keresett Jakab az ágy alatt?

Verebes Linda és Pindroch Csaba – Dániel András: Kicsibácsi és Kicsinéni

Szinetár Dóra és Makranczi Zalán: Szofi átváltozik

Rezes Judit és Szabó Győző – Marék Veronika: Boribon és a 7 lufi

Pálos Hanna és Kovács D. Dániel – Czigány Zoltán: Csoda és Kósza

Támogatott tartalom.

Fejléckép forrása: Kristály Színtér 

A Rozi az égen és a Bitódalok előadásával indul a Budapest Bábszínház YouTube közvetítése

Kapcsolódó

A Rozi az égen és a Bitódalok előadásával indul a Budapest Bábszínház YouTube közvetítése

A Bábszínházi Világnap alkalmából március 21-én, szombat délelőtt indul a Budapest Bábszínház új sorozata a színház YouTube csatornáján, amely szombatonként újabb és újabb előadással folytatódik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Csák János: Demeter Szilárd hat intézményt összefogó közgyűjteményi központot vezet majd

Az M5 közszolgálati csatornának adott interjúban a kulturális és innovációs miniszter részletesebben is megindokolta, miért Demeter Szilárdot választotta a Magyar Nemzeti Múzeum élére, illetve bejelentette a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrejöttét.
Vizuál

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Vizuál

Ingyenes művészettörténet kurzust indít a Képzőművészeti Egyetem középiskolásoknak

A tanfolyam márciusban indul, és május végéig folyamatosan be lehet kapcsolódni. A fiataloknak csupán regisztrálniuk szükséges a részvételhez.
Jazz/World

Omara Portuondo, a kubai Edith Piaf Budapesten is fellép búcsúturnéja során

A Buena Vista Social Club világhírű énekesnője október 6-án lép fel a Budapest Sportarénában, ahol a 93 éves előadó hosszú pályafutásának legismertebb dalai hangzanak el.
Klasszikus

Kér egy csésze Bachot?

Az Anima Musicae Kamarazenekar rendhagyó Bach-estre hívja az érdeklődőket az Óbudai Társaskörbe március 21-én, a mester 339. születésnapja alkalmából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Cseke Péter viszi színre a Játékszín magyarországi bemutatóját

Április 6-án Cseke Péter rendezésében, Hernádi Judit, Horváth Lili és Nagy Sándor főszereplésével mutatja be a Rém rendes vendég című komédiát a Játékszín.
Színház hír

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Színház ajánló

Miért kell eljutni a tragédiáig? – Budaörsön rendezi meg a Hamletet Alföldi Róbert

Megtartották a h.ml.t. című előadás próbáját. Shakespeare drámáját április 20-án mutatják be a Budaörsi Latinovits Színházban, de a premiert még megelőzi egy nyílt próba márciusban, a Színházak Éjszakáján.
Színház ajánló

Krabat a Fekete Malomban – a német ifjúsági irodalom egyik legnépszerűbb művét mutatja be a Budapest Bábszínház

Otfried Preuβler filmen és színpadon is többször feldolgozott, klasszikus történetének vadonatúj színpadi változatát mutatja be a Budapest Bábszínház március 2-án Hegymegi Máté rendezésében.
Színház ajánló

Különleges babaszínházi előadással várják a családokat a XV. kerületben

Március 2-án a Kikötő – Ifjúsági központban láthatja a közönség a KL Színház Izeg-mozog című babaszínházi előadását. A Fidelio „Ügy” elnevezésű kategóriájával díjazott Markó-Valentyik Anna egyszemélyes produkciójában varázslatos csecsemővilágot teremt.