Színház

A színész, akinek védjeggyé vált a vezetékneve – Gálvölgyi János 75 éves

2023.05.26. 17:10
Ajánlom
„Az nem lehet, hogy bemegyek ma este, és nem leszek jó” – mondta egy interjúban Gálvölgyi János. Mert a név kötelez, és Gálvölgyi János nem véletlenül lett „a Gálvölgyi”. A színművész május 26-án ünnepli hetvenötödik születésnapját. 

Gálvölgyi János parodistaként kezdte a színészi pályáját, az 1968-as Ki mit tud? című tehetségkutató műsorban tűnt fel. Ezt a különleges képességét később is kamatoztatta. Talán még sokan emlékeznek arra az esetre, amikor Rózsa György Kapcsoltam című, rendkívül népszerű televíziós műsorának csavarta meg az orrát 1988-ban, ami akkor már-már népharagot váltott ki a tévénézőkből.

Gálvölgyi világossá tette, hogy csak olyanokat parodizál, akiket tisztel és szeret,

és ezt egy Rózsa Györggyel közös, szellemes televíziós jelenetben meg is mutatta.

fortepan_szalay_zoltan-170525.jpg

Gyabronka József, Fonyó István és Gálvölgyi János a Magyar Rádió 20-as stúdiójában 1975-ben (Fotó/Forrás: Szalay Zotán / Fortepan)

A Színház- és Filmművészeti Főiskola után 1973-ban a Thália Színházhoz szerződött, majd húsz évvel később a Madách Színház tagja lett. 2012 után elsősorban a Játékszínben szerepelt, de több teátrumban vendégeskedett, és gyakran láthattuk az Orlai Produkció előadásaiban is. Ide köthető a 2017-ben bemutatott A hullaégető című előadás is, ahol a jobbára komikus szerepek után egy drámai alakításban adott tanúbizonyságot széleskörű színművészi talentumáról.

A Theater Onlie-nak tavaly adott interjújában ezt az előadást bizonyos értelemben mérföldkőnek nevezte a pályáján, noha azt is hozzátette: „Mondjuk, ha jobban belegondolok,

vagy nincsenek mérföldkövek, vagy minden este egy mérföldkő, hogy bemegyek a színpadra és sikerül jól eljátszanom a szerepet.

Csak tudod, az egy nagyon nagy nyomás, hogy az emberek várják, hogy mikor jön már a Gálvölgyi, és ennek valamilyen módon meg kell felelnem. Az nem lehet, hogy bemegyek ma este és nem leszek jó”.

hullaegeto_orlai-165815.jpg

Gálvölgyi János A hullaégető előadásában (Fotó/Forrás: Orlai Produkció)

Gálvölgyi János az egyik legnépszerűbb színművészünk. A Rádiókabaré és a Heti Hetes című tévéműsor rendszeres vendége volt, saját műsora, a Gálvölgyi Show havonta jelentkezett az RTL Klubon. Jelenleg a Klubrádióban vezet műsort. Szinkronszínészként többek között Benny Hill, illetve Harry Klein (a Derrick című sorozat fontos karaktere) állandó magyar hangja volt. Az interneten fellelhető adatok szerint negyvenöt kabaréjelenetben és nyolc játékfilmben szerepelt. Egyik legemlékezetesebb filmes alakítása a Csinibaba című filmben volt. Száznál is több színházi bemutató és az ötvenet is meghaladó paródia fűződik a nevéhez.

Egy szó, mint száz: nem véletlenül szeretjük annyian.

Két héttel ezelőtt megijesztett minket: légzési elégtelenséggel kórházba került, szerencsére azóta jobban van, jelenleg szanatóriumban lábadozik. Minden jó, ha jó a vége: a színművész régi vágya teljesült tíz nappal ezelőtt, amikor a Pintér Béla és Társulata bejelentette, hogy Gálvölgyi János a független formáció tagja lett.

Gálvölgyi János üzent a kórházból: „Remélem, hamarosan találkozunk!”

Kapcsolódó

Gálvölgyi János üzent a kórházból: „Remélem, hamarosan találkozunk!”

A színművész lánya, Gálvölgyi Dorka osztotta meg közösségi felületén édesapja sorait, amelyben Gálvölgyi János megköszöni a jókívánságokat és az egészségügyi dolgozók munkáját.

Fejléckép: Gálvölgyi János (fotó/forrás: Szokodi Bea/Rózsavölgyi Szalon)

Gálvölgyi János: „Nem engedheti el magát az ember”

Kapcsolódó

Gálvölgyi János: „Nem engedheti el magát az ember”

Azt mondja Gálvölgyi János, a korlátozás világában sem engedheti el magát, s ha most bármelyik reggel kapna egy telefont, hogy este előadása van, nem kezdene el kapkodni, készen állna. Interjúnkban arról is beszél, a színháznak az online tér igazából a karantén.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Könyv

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Színház

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Klasszikus

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.
Plusz

„Lenyűgöző, hogy Bartók milyen sokakat inspirált” – interjú Káel Csabával

A Müpa vezérigazgatójával a határátlépő produkciókról, saját rendezéseiről és arról is beszélgettünk, hogyan találhat a nagyközönség is utat Bartók muzsikájához.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Milyen hatással van hat ember életére egy váratlan terhesség? – új bemutató a 6SZÍN-ben

Csákvári Krisztián írta és rendezte a 6SZÍN legújabb bemutatóját, amely egy váratlan terhesség körül forog. A Kontraszt című előadás története egy fiatal felnőtt férfi útkereséséről szól a modern világ talajvesztett zűrzavarában.
Színház interjú

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Színház interjú

A művészet szabaddá tesz – interjú Venyige Sándorral

Pest megye legnagyobb szabadtéri összművészeti fesztiválját kínálja Budapesttől mindössze 25 kilométerre a Mézesvölgyi Nyár. A fesztivál alapító-igazgatóját, Venyige Sándort kérdeztük az idei programokról.
Színház ajánló

Nemzetközi fesztiválok a Karinthy Színházban

Június 4-én és 5-én a Nemzetközi Történetmesélő Fesztiválon, június 8-án pedig az I. Karinthy New Wave Festivalon találkozhat a közönség nemzetközileg elismert művészekkel.
Színház hír

Bíró Kriszta első rendezése és Gálffi László önálló estje az Örkény Színház jubileumi évadában

Meghirdette 2024/25-ös évadát az idén húszéves jubileumát ünneplő Örkény Színház. A szezon során a kortárs művek ismét nagy szerephez jutnak, hét ősbemutatóval is készülnek.