Színház

A színész privát pillanata

2012.03.20. 06:43
Ajánlom
Paolo Antonio Simioni színész-rendező újra Magyarországra látogat egy speciális workshoppal.

Az amerikai Actors Studio munkamódszere alapján felépülő kurzus két részből áll. Az első költségtérítéses budapesti szeminárium során a felkészítő kiválaszt hat színészt, akik - korábban kiválasztott hat olasz színésszel együtt - ingyenesen vehetnek majd részt a második római szemináriumon a Falconieri Palotában. A munkafolyamat egy kétnyelvű performance-szal zárul majd, amelyet a kurzus helyszínén mutatnak be.

Mivel 2013-ban emlékezünk Giuseppe Verdi olasz zeneszerző születésének 200-ik évfordulójára, a kurzus során a résztvevők elsősorban azokból a drámai szövegekből választhatnak maguknak szereplőt, amelyek a nagyhírű olasz zeneszerző operáit ihlették. A budapesti szeminárium a szereplők felépítésvel foglalkozik, a római kurzuson pedig monológok vagy jelenetek kerülnek majd kidolgozàsra. A római kurzus végén lesz egy nyílt próba is közönség előtt a lírai műfaj tipikus áriaestjeire jellemző stílusban.

A résztvevők szabadon választhatnak a művek közül, de az ajánlásban Schiller Az orléans-i szűz, valamint Ármány és szerelem című műve mellett még Shakespeare  Macbeth-je, Othellója és a A windsori víg nők szerepelnek, továbbá Victor Hugótól A király mulat, Alexandre Dumas-tól A kaméliàs hölgy, Zacharias Wernertől az Attila és Antonio Garcia Gutierreztől A trubadúr. A színész az imént felsorolt művek bármelyik szereplőjét válaszhatja, nem szükséges a főszereplő választása. A Verdi-javaslat sem kötelező a résztvevők számára, hiszen minden résztvevő saját tetszése szerint vihet magával szereplőt drámákból, regényekből vagy forgató/szövegkönyvekből, ebben az esetben azonban a jelentkező nem vehet részt ingyenesen a római kurzuson.

Paolo Antonio Simioni így vall a felkészítésről: "A felkészítői munka a legfőbb és az általam leginkább szeretett szakmai tevékenységem. Tizenöt éves koromtól kezdve Susan Batson( Actors Studio) tanítása alapján képeztem magam. Serdülő kori éveimtől kezdve mesterem nyomát akartam követni, felkészítve magamat acting coach pályafutásomra - tehát több mint húsz éve foglalkozom a Sztaniszlavszkij-módszerrel. 2002 óta számos olasz városban és három európai fővárosban mutattam be a munkarendszerem privát workshopok vagy akadémiai kurzusok keretén belül. Ez alatt az idő alatt több száz színésszel foglalkoztam, akiknek életkora, képzettsége és szakmai pályafutása különböző."

Az április 10-14. között megrendezendő workshopon 10-12 fő vehet részt, de a kurzus külső megfigyelők számára is látogatható április 11-e után, délutánonként.

További információ: laboratorium.animae@gmail.com.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elhunyt Krzysztof Penderecki lengyel zeneszerző

Nyolcvanhat éves korában, hosszú és súlyos betegség után vasárnap elhunyt Krzysztof Penderecki neves lengyel zeneszerző, a kortárs zene kiemelkedő alakja - közölte a lengyel sajtó.
Vizuál

Rosszkedvű? – Vígjátékok karantén idejére

Nem a valóság elől menekülünk, egyszerűen csak szeretnénk egy kicsit jobban érezni magunkat. Ezért nézünk vígjátékokat és ezért ajánljuk őket. Szubjektív filmajánlónkban az HBO Go klasszikus és közelmúltbeli vígjátékaiból válogattunk.
Plusz

Hatezer műsort tesz közzé ingyenesen az MTVA

A NAVA, a Rádióarchívum és az M3 is ingyenessé tette tartalmainak egy részét, hogy komolyzene, hangoskönyvek, tévéfilmek és sorozatok által biztosítsák az igényes otthoni szórakozást.
Színház

A Színházi világnapon indult az Ülj mellém! beszélgetéssorozat

A kultúra és a sport tehetségeit ülteti egy asztal mellé Fodor Annamária színművész és a Molnár Andrea táncművész új online beszélgetéssorozata. Az Ülj mellém! első adásában Udvaros Dorottya, Miklós Edit és Bercsényi Péter beszélgetnek. 
Könyv

Online várja a vásárlókat az ország egyik legnagyobb könyvesbolthálózata

Habár a Líra könyvesboltok ideiglenesen bezártak, a weboldal segít abban, hogy senki se maradjon könyvek nélkül a karantén alatt. A Líra Könyv Zrt. sajtóközleménye.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Molnár Piroska: „A színházak nem köthetnek ki végleg az online térben”

A Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze azt mondja, hogy most is minden nap körbetelefonálják egymást Pogány Judittal és Csomós Marival, ki hogy van. Bizakodnak. Molnár Piroska arról is beszél, hogy ez a rendkívüli helyzet komoly lelki és szellemi erőpróba is, egy mentális maraton, ezért óvatosan kell bánnunk az energiáinkkal. Ő türelmes, de azért már nagyon hiányoznak neki a kollégák.
Színház ajánló

Ősbemutató és vastaps

Óriási sikert könyvelhet el ismét a Vörösmarty Színház: március 7-én a Nagyszínházban megtartották a Trianon ősbemutatóját, amit vastapssal ünnepelt a közönség. Sárosi István drámája diplomáciai jegyzőkönyvek, könyvtári és levéltári dokumentumok felhasználásával készült.
Színház ajánló

A Színházi világnapon indult az Ülj mellém! beszélgetéssorozat

A kultúra és a sport tehetségeit ülteti egy asztal mellé Fodor Annamária színművész és a Molnár Andrea táncművész új online beszélgetéssorozata. Az Ülj mellém! első adásában Udvaros Dorottya, Miklós Edit és Bercsényi Péter beszélgetnek. 
Színház hír

„Praktikusan nekem is távoznom kell” – Megszólalt a Karinthy Színház egyik ügyvezetője

A produkciós vezetői feladatokat is ellátó Kerekes-Katz Petra, a Karinhty Színházat működtető kft. egyik tulajdonosa a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a korábbi művészeti vezetőhöz, Földes Eszterhez hasonlóan, „praktikusan” neki is távoznia kell.
Színház hír

Karinthy Vera: „Felelősséggel dolgozom a színház jövőéért”

A Karinthy Színház alapítójának lánya lapunknak úgy nyilatkozott, jelenleg tárgyalások folynak a színház jövőjéről, a támogatások lehetőségeiről.