Színház

A színész privát pillanata

2012.03.20. 06:43
Ajánlom
Paolo Antonio Simioni színész-rendező újra Magyarországra látogat egy speciális workshoppal.

Az amerikai Actors Studio munkamódszere alapján felépülő kurzus két részből áll. Az első költségtérítéses budapesti szeminárium során a felkészítő kiválaszt hat színészt, akik - korábban kiválasztott hat olasz színésszel együtt - ingyenesen vehetnek majd részt a második római szemináriumon a Falconieri Palotában. A munkafolyamat egy kétnyelvű performance-szal zárul majd, amelyet a kurzus helyszínén mutatnak be.

Mivel 2013-ban emlékezünk Giuseppe Verdi olasz zeneszerző születésének 200-ik évfordulójára, a kurzus során a résztvevők elsősorban azokból a drámai szövegekből választhatnak maguknak szereplőt, amelyek a nagyhírű olasz zeneszerző operáit ihlették. A budapesti szeminárium a szereplők felépítésvel foglalkozik, a római kurzuson pedig monológok vagy jelenetek kerülnek majd kidolgozàsra. A római kurzus végén lesz egy nyílt próba is közönség előtt a lírai műfaj tipikus áriaestjeire jellemző stílusban.

A résztvevők szabadon választhatnak a művek közül, de az ajánlásban Schiller Az orléans-i szűz, valamint Ármány és szerelem című műve mellett még Shakespeare  Macbeth-je, Othellója és a A windsori víg nők szerepelnek, továbbá Victor Hugótól A király mulat, Alexandre Dumas-tól A kaméliàs hölgy, Zacharias Wernertől az Attila és Antonio Garcia Gutierreztől A trubadúr. A színész az imént felsorolt művek bármelyik szereplőjét válaszhatja, nem szükséges a főszereplő választása. A Verdi-javaslat sem kötelező a résztvevők számára, hiszen minden résztvevő saját tetszése szerint vihet magával szereplőt drámákból, regényekből vagy forgató/szövegkönyvekből, ebben az esetben azonban a jelentkező nem vehet részt ingyenesen a római kurzuson.

Paolo Antonio Simioni így vall a felkészítésről: "A felkészítői munka a legfőbb és az általam leginkább szeretett szakmai tevékenységem. Tizenöt éves koromtól kezdve Susan Batson( Actors Studio) tanítása alapján képeztem magam. Serdülő kori éveimtől kezdve mesterem nyomát akartam követni, felkészítve magamat acting coach pályafutásomra - tehát több mint húsz éve foglalkozom a Sztaniszlavszkij-módszerrel. 2002 óta számos olasz városban és három európai fővárosban mutattam be a munkarendszerem privát workshopok vagy akadémiai kurzusok keretén belül. Ez alatt az idő alatt több száz színésszel foglalkoztam, akiknek életkora, képzettsége és szakmai pályafutása különböző."

Az április 10-14. között megrendezendő workshopon 10-12 fő vehet részt, de a kurzus külső megfigyelők számára is látogatható április 11-e után, délutánonként.

További információ: laboratorium.animae@gmail.com.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Vizuál

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Könyv

„Digitális boomot várok” – beszélgetés Rózsa Dáviddal, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatójával

Az OSZK új főigazgatója tavaly márciusban lépett hivatalba, azóta felgyorsultak a digitalizációs folyamatok a nemzeti könyvtárban. Erről, és az augusztus elején nyíló, Babits Mihály és Török Sophie több mint 6600 dokumentumból álló levelezését feldolgozó adatbázisról is kérdeztük Rózsa Dávidot. 
Klasszikus

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.
Klasszikus

Olasz, spanyol turnén járt a Fesztiválzenekar

Olaszországban és Spanyolországban játszott óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekar július végén. A turné utolsó állomásán, az újabb lezárások előtti utolsó pillanatban, Kodály zenéje szólt az Adán Martín Auditórium fantasztikus épületében.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Kihirdették a színikritikusok a legjobb színészi alakítás díjazottját

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján Béres Márta kapja a legjobb színészi alakítás díját, az Anna Karenina című előadás címszerepéért.
Színház hír

Színháztudományi konferenciával kezdődik a THEALTER

Bár nemrég még veszélyben volt a THEALTER nemzetközi színházi fesztivál létrejötte, csütörtökön színháztudományi konferenciával kezdődik el a program. Az augusztus 7-ig tartó fesztiválon nyolc helyszínen 37 csapat, illetve alkotó 33 produkciójával várják a közönséget Szegeden.
Színház hír

Öt nap alatt harminc műsor várta az érdeklődőket az első Déryné Fesztiválon

Július 18-án a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kárpátok visszhangja című táncelőadásával ért véget a július 14-18. között zajló Déryné Fesztivál, amelyet először rendeztek meg Sátoraljaújhelyen és környékén.
Színház gyász

Elhunyt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus

Életének 99. évében, július 22-én meghalt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus, Aranytoll-díjas lapszerkesztő és közíró – adta hírül a hvg.hu a család közlése nyomán. A nevéhez fűződik a Magyar Lettre International és az Európai Kulturális Füzetek alapítása is.
Színház hír

Nagy Péter István a legígéretesebb pályakezdő 2021-ben

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján idén Nagy Péter István kapja a legígéretesebb pályakezdő kategória díját, a szeptember 12-én a Bethlen Téri Színházban megrendezésre kerülő díjátadón.