Színház

„A színház éltet” – interjú Vándor Évával

A színházakban a járványhelyzet miatt a munka is leállt egy időre, otthonaikba kényszerítve a művészeket. Bár néhány helyen már megkezdődtek a próbák, és sok teátrum közvetíti online az előadásait, az elmúlt egy év nem múlt el nyomtalanul. Erről, valamint a változásról beszélgettünk Vándor Évával. (X)

Ebben az időszakban kevesebb a munka. Hogy bírod az otthon ülést és a tétlenséget?

Általában nehezen, de most próbálok egy darabot a Pinceszínházban, A vidám kísértetet, aminek nagyon kellemesen és jó társaságban telnek a próbái. Egyébként sem tudok otthon ülni. Persze, hozzá lehet szokni, kialakulnak otthoni szokások, de megvan benne az a fajta egyhangúság, hogy az ember már-már összeveszik a másikkal, hogy milyen nap van aznap.

A színház éltet, és kell az adrenalin, a felkészülés, a gondolkodás, egyszóval kellenek az ügyek.

Talán azért, hogy úgy érezzem, kellek, hasznos vagyok, gondolnak rám és bíznak bennem.

VandorEva-104128.jpg

Vándor Éva (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

A szövegtanulás rutinjából is kieshettél egy év alatt.

Egészen furcsa, és gondolkodnom kell rajta, hogy hogyan is szoktam én csinálni. Rám különösen jellemző, hogy menet közben tanulok. Amikor hat hétig próbálok, és minden nap más jelenettel dolgozunk, akkor csak az aktuális részre készül az ember. Ez a sok kicsi egyszer csak összekapcsolódik és összeáll egy darabbá. Akkorra már tudod a szöveget, és a szövegtudással mélyül el a szerep is.

A mozgáshoz kötöd a szöveget?

Mozgáshoz és gondolathoz egyaránt.

Van egy sorozatunk, amelynek a második része a Shirley Valentine-ról szólt. Amikor beléptél a díszletbe az volt az érzésem, mintha megnyomtál volna egy gombot, és visszajött volna korábbról minden. Egy év színpad nélküliség el tud tűnni nyomtalanul?

Nem azt mondom, hogy ilyenkor újra kell tanulnod mindent, hiszen a korábbiak ott vannak, elraktározódtak, és jelen vannak a szövegben. De fél vagy egy év elteltével újra elővenni kihívás. Persze, egy fajsúlyosabb darab ilyenkor elölről kell tanulni, ráadásul vannak olyan mondatok, amik teljesen új megvilágítást kapnak, és az ember rácsodálkozik, hogy mik rejlenek benne.

A karakterek is változnak?

Egészen biztos. Van bennem egyfajta kíváncsiság, hogy bizonyos szövegek hogyan fognak megszólalni, hiszen más hangsúlyt kap majd minden, a szabadság, a vidámság, illetve az együtt töltött idő. Az én életemben is átértékelődtek dolgok, aktualitást nyert például a nemrég látott részlet a Gellérthegyi álmokból. És bár tudom, hogy az egy háborús helyzet, de mégis hasonlóképpen élem meg: ne menj sehova, ne érintkezz senkivel, borítsd be az arcodat, nem is létezel…

hiányzik a társasági élet, hogy nem lehet beülni egy kávéra, vagy megenni egy szendvicset. Igaz, hogy ezek apróságok, mégis ez maga az élet.

Amikor egy új előadással kezdesz el foglalkozni, hogy kezdesz neki a feladatnak? Mihez nyúlsz először?

Volt már, hogy elolvastam a darabot, és elképzeltem, hogy hogyan csinálnám, majd beültem az olvasópróbára, és valami egészen más sült ki belőle, mert nem tudtam összeegyeztetni a terveimet és az elvárásokat. Sokáig tartott, amíg a rendező és a partner koncepcióját el tudtam fogadni. Éppen ezért úgy gondolom, hogy akkor csinálom jól, ha a darabot teljesen fehér lapnak tekintem, és szivacsként fogadom magamba az összes ingert, instrukciót. Az első impulzusok után kezdek csak el „nyomozni”: ahogy megismerem a szöveget, a helyzetet, úgy kezdek el egyre mélyebbre menni a figurában, ezzel együtt pedig magamban is. Hiszek abban, hogy ezek nem kívülről megközelíthető karakterek, mindegyiket magamban kell megkeresnem még akkor is, ha elsőre úgy érzem, hogy az adott szerep messze áll tőlem. Amikor a Hamlet Opheliáját megkaptam az 56 évesen, megkérdeztem Zsótér Sándort, hogy miért rám osztotta a szerepet, hiszen annyi szép fiatal lány van. Ő pedig visszakérdezett: „Volt már szerelmes, nem?”. Ha nincs hova nyúlni, és nem éltél még meg egy igazi, mély szerelmet, 20-22 évesen a Rómeó és Júliát is nehéz eljátszani, hiába fiatalabbak a szereplők. Nem azt mondom, hogy Opheliát 50 évesen kell csinálni, hanem azt, hogy nem mond ellent.

9F3A3927-104533.jpg

Vándor Éva (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Milyen terveid vannak a következő időszakra?

Nincsenek már szerepálmaim, de például nem értek a számítógépekhez, mindent telefonon csinálok, így ebbe még mindenképpen szeretnék beletanulni. Csodálom a lányomat, aki még angolul is vakon gépel.

Fejléckép: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház

Támogatott tartalom.

József Attila Színház

A József Attila Színház 1956 szeptemberében nyílt meg a Váci úton. Az azóta eltelt hatvan évben komoly változásokon ment át mind az épület-, mind a színház társulata, repertoárja. Évadaink összeállításakor arra törekszünk, hogy értékteremtő előadásaink egyszerre szórakoztassanak és elgondolkodtassanak.  Kínálatunkban elsősorban emberi-polgári értékeket felmutató színművek, vígjátékok és zenés darabok szerepelnek. E sokszínűség mellett mindig kiemelt fontossággal bírt beavató színházi programunk, ami a tizenéveseket szólítja meg. A Gaál Erzsébet Stúdióban egy alternatív színházi gondolatot, underground szellemiséget igyekszünk meghonosítani.

Legolvasottabb

Klasszikus

Cate Blanchett a Zeneakadémián járt

A világhírű színésznő nem először fordul meg az intézményben, nemrég azonban egy koncerten fedezhették fel a szemfülesek: Baráti Kristófot és a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarát hallgatta meg.
Vizuál

Fotókiállítás nyílik a Magyarázat mindenre című film forgatásáról

A Képek, szavak című tárlaton különleges egységet képeznek a film forgatásán készült képek, valamint Reisz Gábor személyes, kézzel írt versei. A december 16-ig látogatható kiállítás valamennyi képe megvásárolható.
Színház

Dupla előadásokkal ünnepli utolsó karácsonyát a Kultúrbrigád az Átriumban

A Kultúrbrigád csapata utolsó átriumos decemberében sem pihen: karácsonyi hangulattal, forralt borral, finom süteményekkel és természetesen rengeteg izgalmas programmal, a nézők kedvenc előadásaival várja közönségét.
Színház

Háromszázadik alkalommal játszották Az utolsó órát a Rózsavölgyi Szalonban

December 3-án délután került sor a Rózsavölgyi Szalon Mark St. Germain darabjából készült produkció, Az utolsó óra jubileumi előadására: Jordán Tamás és Alföldi Róbert háromszázadik alkalommal álltak a közönség elé.
Jazz/World

Flavia Coelho napfényt hoz a szürke télbe

Brazíliában színpompás kulturális hatások érték, de végül Párizsban talált rá arra az egyedi zenei stílusra, amelyben jól megfér egymással a pop, a jazz, a rock, a funk és a tradicionális brazil műfajok.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Háromszázadik alkalommal játszották Az utolsó órát a Rózsavölgyi Szalonban

December 3-án délután került sor a Rózsavölgyi Szalon Mark St. Germain darabjából készült produkció, Az utolsó óra jubileumi előadására: Jordán Tamás és Alföldi Róbert háromszázadik alkalommal álltak a közönség elé.
Színház ajánló

Dupla előadásokkal ünnepli utolsó karácsonyát a Kultúrbrigád az Átriumban

A Kultúrbrigád csapata utolsó átriumos decemberében sem pihen: karácsonyi hangulattal, forralt borral, finom süteményekkel és természetesen rengeteg izgalmas programmal, a nézők kedvenc előadásaival várja közönségét.
Színház ajánló

Társadalmunk gyengeségeinek analízise – Máté Gábor rendezésében készül az Orlai Produkció új bemutatója

A Skorpió című előadás a közélet iránt érdeklődő, a színházban a társadalmi kérdések boncolgatását és a szarkasztikus humort kedvelő nézők számára lehet izgalmas választás.
Színház hír

Egy vezető távozása és figyelmeztetés lett a következménye a Katonában egy színházjegy-akciónak

Két munkatársat figyelmeztetésben részesítettek, egy vezető beosztású dolgozó pedig elhagyja a színházat, miután kiderült, hogy DK-tagok kaphattak kedvezményes jegyeket.
Színház gyász

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

A Gábor Miklós- és Jászai Mari-díjas színművész 56 éves volt.