Színház

„A színház neve sosem változott meg” – reagált Perjés János, majd elhagyta Psota Irén nevét az Alkotóműhely elnevezéséből

2022.10.20. 15:25
Ajánlom
Az elmúlt időszakban a Spirit Színház új néven, Spirit Psota Irén Alkotóműhely és Mentálközpontként van jelen a színházi életben. Az Index annak próbált utánajárni, jogosan használja-e az intézmény a 2016-ban elhunyt, kétszeres Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész nevét. Az ügyben most lapunknak az igazgató, Perjés János is megszólalt.

Perjés János október 6-án, Facebookon jelentette be, hogy a Spirit Színház Alkotóműhelye felvette Psota Irén nevét. A bejegyzést megosztotta a színház oldala is, ebben pedig ez olvasható: „P[S]OTA IRÉN nevének használata hatalmas megtiszteltetés a családtól, Szandra (akinél Irén utolsó kutyusa lakik) megnézte az »ELJÖN AZ IDŐ« estemet, amit – aki látja, tudja, miért – Irén emlékének ajánlottam” – írta akkor az igazgató, hozzátéve, hogy a színésznő személye mindig meghatározó szerepet játszott az életében.

Az Index ezt követően megkereste a Psota Irén Alapítványt, amely a művésznő örökségét hivatott ápolni, hogy kiderítsék, tudnak-e arról, hogy a Spirit Alkotóműhelye Psota Irén nevét viseli. A szervezettől azt a választ kapták, hogy nem érkezett hozzájuk engedélykérés, ily módon nem is járulhattak hozzá a névhasználathoz, valamint felszólították a Spirit Színház vezetőjét, hogy azonnali hatállyal függessze fel a sértő névhasználatot, amennyiben nem tudja dokumentumokkal alátámasztani az engedély hitelességét.

Az ügyben megkerestük Perjés Jánost, aki rövid közleményben reagált a helyzetre, hangsúlyozva, hogy nem a színház, csupán a Dessewffy utcai helyszín neve változott meg,

azonban a további konfliktusok elkerülése érdekében a mai naptól az eredeti formájában működik tovább.

Perjés János válaszát levelünkre, melyben többek között annak kapcsán is érdeklődtünk, hogy az alapítvány részéről érkezett-e felszólító levél, eredeti formájában közöljük:

„Röviden annyit tudok válaszolni, hogy nem érkezett megkeresés.

A rokonság látogatása kapcsán került sor nem a színház, hanem a helyszín elnevezésére. A színház neve sosem változott meg. Ezt a mai nappal eredeti nevére visszaváltoztatjuk, nem veszünk részt abban, hogy a művésznő emlékét sem kímélve, a sajtóorgánum műhelyünk munkáját megakassza. Véleményem szerint sokkal meghatározóbb, és nehezebb problémák sújtanak mindenkit a fennmaradásért folytatott harcban.”

Fejléckép: Perjés János (forrás: Perjés János / Facebook), Psota Irén (fotó: Szalay Zoltán / Fortepan)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Vizuál

Öt Donald Sutherland-film, amit látni kell

Filozofikus sci-fi, háborús szatíra, feszült kémjátszma vagy éppen sokkoló erejű horrordráma: Donald Sutherland számtalan műfajban bizonyította rendkívüli tehetségét. Kedvenc filmjeinkkel emlékezünk a kanadai színészlegendára.
Zenés színház

„Brünnhilde szerepe olyan, mintha maratont futnánk” – villáminterjú Iréne Theorinnal

A kiváló svéd szoprán a Budapesti Wagner-napok rendszeresen visszatérő vendége, akit a magyar közönség különösen érzékeny, lelki finomságokra kihegyezett szerepformálása miatt zárt a szívébe. Iréne Theorin egy nappal színpadra lépése előtt válaszolt kérdéseinkre.
Klasszikus

Ifjú versenygyőztesek hangversenye a Pesti Vigadóban

Június 25-én este a Szent István Filharmonikusok fiatal tehetségei mutatkozhatnak be a Pesti Vigadóban. Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 
Vizuál

Wim Wenders-filmhetet tartanak az Art+ Cinemában

Június 28. és július 2. között a német rendező 1984 és 2000 közötti filmográfiájából öt alkotást lehet majd elcsípni mozivásznon szinkronnal, majd ezek után legfrissebb alkotását, immár felirattal.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

„Arról a pánikról szerettem volna beszélni, amit ma a felnövés jelent” – interjú Kovács D. Dániellel

Az [ESCAPE] – A Donkihóte-projekt című előadás július 5-én debütál a Városmajori Szabadtéri Színpadon, ősztől pedig az Örkény Színház repertoárján lesz látható. A színdarab rendezőjévelegyebek közt a világot jobbá tenni akaró hősökről és a videójátékok stigmatizáltságáról is beszélgettünk.
Színház hír

Bocsárdi László nyerte a legjobb rendező díját az Országos Színházi Találkozón

A kaposvári Csiky Gergely Színházban megrendezett seregszemlén mások mellett Zsigmond Emőke, Karácsony Gergely, if. Vidnyánszky Attila és Tokai Andrea is elismerést vehetett át.
Színház ajánló

Életútinterjúk alapján készül a MáSzínház női sorsokat bemutató előadása

A KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” című produkcióban három generáció tesz fel magának kérdéseket identitással, hozott mintákkal, önazonossággal és szabadsággal kapcsolatban.
Színház ajánló

Mit áldozunk fel jól megszokott kényelmünkért? – beszélgetés a Csónak című előadás alkotóival

Presznyakov Oleg & Vlagyimir Csónak, avagy előttünk az özönvíz című kortárs drámája a modern társadalom látleletét is adja. Az előadás rendezőjével, Bocsárdi Lászlóval, valamint két szereplővel, a főszerepben látható László Csabával és a volt feleségét alakító Berekméri Katalinnal beszélgettünk.
Színház interjú

Tompagábor Kornél: „Végtelenül élvezem a színész szabadságát”

Tompa Gáborral, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. igazgatójával, aki Tompagábor Kornél néven rendez, többek között az idei kínálatról, a „tompagáborság” mibenlétéről, a nyári esték varázsáról, üveggolyókról, rendezői koncepcióról és a Kvártélyház titkairól beszélgettünk.