Színház

A színház nyelvén magunkról – felvételt hirdet hétvégi drámaiskolájába az Equus Studio

2021.10.05. 15:15
Ajánlom
A Csiby Gergely, Király Dániel és Szántó Balázs vezette stúdió közös játékra hívja azokat a fiatalokat, akik a színházon keresztül szeretnék jobban megismerni önmagukat és a körülöttük lévő világot.

„Azért hoztuk létre az iskolát, hogy azt a gondolatiságot, amit az SZFE-s tanulmányaink alatt a tanárainktól kaptunk – és ami úgy érezzük, hogy egyre kevésbé lesz elérhető, de nagyon hiszünk benne – továbbadhassuk a diákoknak” – mondta el a Fideliónak Csiby Gergely.

A stúdió foglalkozásai nem szorítkoznak kizárólag egy tanteremre, a szervezők igyekeznek változatos programokat biztosítani a fiataloknak.

A színészmesterség-, beszéd-, ének- és mozgásórákon túl havi rendszerességgel szerveznek majd közös színházlátogatást.

Ezek többségében olyan előadások, amelyekhez a művésztanárok is kapcsolódnak valamilyen formában – ilyen például a Rózsavölgyi Szalonban a Churchill és Garbo vagy a Keresztül-kasul, illetve a Bethlen Téri Színházban A pillangók szabadok, amely Csiby Gergely első rendezése és Szántó Balázs is játszik benne.

A színház mellett a lovaglás is fontos része lesz az oktatásnak, a stúdió ugyanis részben az immár negyedik éve sikerrel futó Equus Kör nyári táborának továbbélése.

equusstudio2-141900.jpg

Foglalkozás az Equus Kör táborában (Fotó/Forrás: Juhász Éva)

Az év során több művész is becsatlakozik majd vendégtanárként egy-egy órán, a tervek szerint például Wunderlich József is visszatér, akivel a diákok a lovas táborban már találkozhattak a zenés színészmesterség órákon.

Mindemellett fontos megjegyezni, hogy az iskola nem egy végzettséget adó felsőoktatási intézmény előkészítője, és a szervezők nem is ezzel a céllal indítják a képzést. Az október 10-re meghirdetett felvételin is inkább arra kíváncsiak, hogy a jelentkezőknek mi a céljuk: szeretnének-e elmélyedni a színház világában, vagy kikapcsolódásként tekintenek a foglalkozásokra, ami kiszakítja őket a mindennapos iskolai közegből. A résztvevők motivációjához alakítják majd a képzési programot.

„Olyanokkal szeretnénk együtt dolgozni, akik kíváncsiak a világra és szeretnének a színházon keresztül valamit magukról, a többiekről, ezáltal pedig a körülöttük lévő világról és aktuális helyzetről”

– mondta Csiby Gergely, hozzátéve, hogy egy nyitott, szabad és kíváncsi műhely szeretnének létrehozni.

A Studio minden második vasárnap 10.00-13.00 óráig várja majd a csoport tagjait. A havi részvételi díj 14.000 Ft, amely tartalmaz hatszor 60 perc tréninget a Stúdió vezetőivel (Csiby Gergely, Király Dániel, Szántó Balázs, továbbá meghívott tanárok), a szükséges szövegkönyveket, illetve szervezett, kedvezményes színházlátogatásokat.

A közös drámajátékkal egybekötött felvételi beszélgetésre október 10-én 10.00 órakor kerül sor a K11 művészeti központban. 16-18 éves, középiskolás fiatalok jelentkezését várják, külön felvételi anyaggal nem kell készülni.

További információ a központ oldalán érhető el.

Fejléckép: Foglalkozás az Equus Kör táborában (fotó: Juhász Éva)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Jürgen Flimm

A neves színházi és operarendezőt, a Salzburgi Ünnepi Játékok és a Berlini Állami Opera egykori vezetőjét február 4-én, életének nyolcvankettedik évében érte a halál.
Jazz/World

Beyoncé megdöntötte Solti György Grammy-rekordját

Az amerikai énekesnő immár harminckét díjjal büszkélkedhet, ezzel neki van a legtöbb Grammyje. A legjobb album díját Harry Styles kapta meg a Los Angeles-i ceremónián.
Vizuál

Dürertől Picassón át Damien Hirstig – A grafika történetének hatszáz évét öleli fel a bécsi Albertina három új kiállítása

Három kiállítását is a grafikának szenteli a bécsi Albertina: a Dürer.Munch.Miró című tárlat már látogatható, februárban nyílik az Andy Warhol bis Damien Hirst című kiállítás, márciusban pedig Picasso műveit mutatják be.
Vizuál

Cristian Mungiu legjobb filmjeit vetítik az Urániában

Február 16-án kerül a mozikba Cristian Mungiu legújabb filmje, az R.M.N. A Cirko Film és a Román Kulturális Intézet retrospektív vetítéssorozattal tiszteleg a román új hullám egyik legkiválóbb rendezője előtt február 9. és 12. között
Klasszikus

44 formációból választották ki a legjobbakat a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen

A megmérettetés január 30. és február 5. között zajlott a Zeneakadémia Weiner Kuratóriuma támogatásával és a Kamarazene Tanszék szervezésében, a legjobbakat három kategóriában díjazták.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Bécsig kell annak menni, aki színpadon akarja látni a Meseország mindenkié című mesekönyvet

Pille Tamás színművész miután többször próbálkozott sikertelenül magyarországi színházakban színre vinni a hazánkban komoly politikai purparlét kiváltó mesekötetet, végül egy magyar nyelven játszó bécsi teátrumban talált partnert a színrevitelhez.
Színház magazin

„Soha nem kellett méltatlan dolgot elvállalnom” – Moór Marianna 80 éves

Bakfisként 8750 kislány közül választották ki egy filmfőszerepre, amit több mint harminc filmes alakítás és száznál is több színházi bemutató követett. Moór Marianna életműve gazdag és teljes. A színésznő február 5-én tölti be a 80. életévét.
Színház magazin

„Mindig is nagyobb volt bennem a színház utáni alázat, mint az önmutogatásra való késztetés" – Sunyovszky Szilvia 75 éves

A Kossuth-díjas színésznő február 2-án ünnepli a 75. születésnapját. Noha a színészi pályát több, mint 30 éve diplomáciai és politikusi munkára váltotta, így is nyomot hagyott a hazai színházi és filmes életben.
Színház hír

A STEREO AKT kulturális műhelyt és közösségi teret nyit

A független alkotócsoport a VIII. kerületben talált otthonra. A jövőben alkotóműhelyként és befogadóhelyként is üzemelő STEREO Művház átalakítása még javában tart: az első ütem befejezéséhez közösségi támogatási kampányt indítottak. 
Színház ajánló

Menni kéne… – amire februárban beindulunk

Van, ahová a színészek, máshová a rendező, megint máshová az izgalmasnak ígérkező színházi nyelv csalogat be – legyen az dráma, thriller vagy olyan előadás, aminek a műfaja most még nem is tudható biztosan.