Színház

A színház tart egyben lelkileg és fizikailag is – Kern András 75 éves

2023.01.27. 17:20
Ajánlom
Kern András január 28-án ünnepli a 75. születésnapját. Eleinte filmrendező szeretett volna lenni, majd miután mégis a színházat választotta, pályáját a Vígszínházban kezdte, és mindmáig aktív tagja a társulatnak.

Kern András gyermekszínészként már 1958-ban szerepelt a Kaland az Állatkertben című rövid játékfilmben, de a nagyközönség számára 14 évesen egy paródiával tűnt fel az 1962-es Ki mit tud?-on. Pályája ezt követően a filmmel indult: három évvel később a Mi lesz? című amatőr filmjével ugyanis elnyerte a XIII. Országos Amatőrfilm Fesztivál fődíját.

Eleinte nem a színház érdekelte: filmrendező szeretett volna lenni,

ám az érettségije utáni évben nem indult a szak a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, és mivel a katonaságot mindenképpen el akarta kerülni, jelentkezett a színészosztályba. Remélte, hogy majd tud váltani az intézményen belül, de végül megszerette a tanárait, az osztálytársait és magát a szakmát is, így ott maradt.

A színházi pályája számos vendégszereplés mellett egyetlen egyenes: már 17 évesen szerepelt a Vígszínház Közjáték Vichyben című előadásában, majd 1970-ben, a Főiskolát követően a nagykörúti teátrumhoz szerződött, és mindmáig a Vígszínház társulatának a tagja. Jelentős szerepek tucatjait játszotta el színészi pályája során. Jelenleg is szerepel a Vígszínház Egy szerelem három éjszakája, Játszd újra, Sam!, Kabaré, Az élet mint olyan és Az apa című előadásaiban.

245269230_4567698943287966_5366115159730379933_n-145644.jpg

Kern András és Hernádi Judit a Válaszfalak című előadásban (Fotó/Forrás: Orlai Produkciós Iroda)

Színészi munkái mellett mintegy 60 filmben és tévéjátékban is játszott: többek között a Szabadíts meg a gonosztól, a Ripacsok és A miniszter félrelép című mozikban, amelyeket most ingyen meg lehet nézni a FILMIÓ-n. Nemcsak játszott, de rendezett is filmeket, amelyek közül a legismertebbek a Sztracsatella és A miniszter félrelép. Szinkronszínészként is jól ismerjük, leginkább Woody Allen magyar hangjaként.

Kern András előtt tiszteleg a FILMIO

Kapcsolódó

Kern András előtt tiszteleg a FILMIO

A Nemzeti Filmintézet streaming platformján négy napig ingyenesen láthatunk három, Kern András főszereplésével készült magyar filmet.

Ezek mellett négy hanglemeze jelent meg, és rendszeresen szerepel a rádióban is. 1989-ben Érdemes Művész kitüntetést, 1995-ben Karinthy-gyűrűt kapott. 1997-ben az országos Színházi Fesztivál különdíját nyerte el. 2003-ban Kiváló Művész elismerésben részesült, valamint a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja lett. Színházi és filmes munkásságát 2007-ben Kossuth-díjjal ismerték el. Ugyanebben az évben elnyerte a Páger Antal-díjat is. 2010-ben Pro Urbe Budapest-díjjal tüntették ki.

Forrás: Fidelio, Nők Lapja

Fejléckép: Kern András (forrás: Müpa)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Könyv

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Színház

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Chaplin és Einstein barátságának történetéről szól a Rózsavölgyi Szalon augusztusban érkező bemutatója

Megtartották a Rózsavölgyi Szalon soron következő bemutatója, az Albert és Charlie olvasópróbáját Ujj Mészáros Károly rendező vezetésével. Az augusztusi bemutatóban színpadra lép Epres Attila, Pál András és Nagy Dóra.
Színház hír

Komédia, horror és romantikus musical is helyet kapott a Karinthy Színház új évadában

A Nemzetközi Történetmesélő Fesztivállal, az első Karinthy New Wave Festivallal júniusban, az új évadban pedig több bemutatóval várja a közönséget a Karinthy Színház.
Színház ajánló

Milyen hatással van hat ember életére egy váratlan terhesség? – új bemutató a 6SZÍN-ben

Csákvári Krisztián írta és rendezte a 6SZÍN legújabb bemutatóját, amely egy váratlan terhesség körül forog. A Kontraszt című előadás története egy fiatal felnőtt férfi útkereséséről szól a modern világ talajvesztett zűrzavarában.
Színház interjú

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Színház interjú

A művészet szabaddá tesz – interjú Venyige Sándorral

Pest megye legnagyobb szabadtéri összművészeti fesztiválját kínálja Budapesttől mindössze 25 kilométerre a Mézesvölgyi Nyár. A fesztivál alapító-igazgatóját, Venyige Sándort kérdeztük az idei programokról.