Színház

A színház tart egyben lelkileg és fizikailag is – Kern András 75 éves

2023.01.27. 17:20
Ajánlom
Kern András január 28-án ünnepli a 75. születésnapját. Eleinte filmrendező szeretett volna lenni, majd miután mégis a színházat választotta, pályáját a Vígszínházban kezdte, és mindmáig aktív tagja a társulatnak.

Kern András gyermekszínészként már 1958-ban szerepelt a Kaland az Állatkertben című rövid játékfilmben, de a nagyközönség számára 14 évesen egy paródiával tűnt fel az 1962-es Ki mit tud?-on. Pályája ezt követően a filmmel indult: három évvel később a Mi lesz? című amatőr filmjével ugyanis elnyerte a XIII. Országos Amatőrfilm Fesztivál fődíját.

Eleinte nem a színház érdekelte: filmrendező szeretett volna lenni,

ám az érettségije utáni évben nem indult a szak a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, és mivel a katonaságot mindenképpen el akarta kerülni, jelentkezett a színészosztályba. Remélte, hogy majd tud váltani az intézményen belül, de végül megszerette a tanárait, az osztálytársait és magát a szakmát is, így ott maradt.

A színházi pályája számos vendégszereplés mellett egyetlen egyenes: már 17 évesen szerepelt a Vígszínház Közjáték Vichyben című előadásában, majd 1970-ben, a Főiskolát követően a nagykörúti teátrumhoz szerződött, és mindmáig a Vígszínház társulatának a tagja. Jelentős szerepek tucatjait játszotta el színészi pályája során. Jelenleg is szerepel a Vígszínház Egy szerelem három éjszakája, Játszd újra, Sam!, Kabaré, Az élet mint olyan és Az apa című előadásaiban.

245269230_4567698943287966_5366115159730379933_n-145644.jpg

Kern András és Hernádi Judit a Válaszfalak című előadásban (Fotó/Forrás: Orlai Produkciós Iroda)

Színészi munkái mellett mintegy 60 filmben és tévéjátékban is játszott: többek között a Szabadíts meg a gonosztól, a Ripacsok és A miniszter félrelép című mozikban, amelyeket most ingyen meg lehet nézni a FILMIÓ-n. Nemcsak játszott, de rendezett is filmeket, amelyek közül a legismertebbek a Sztracsatella és A miniszter félrelép. Szinkronszínészként is jól ismerjük, leginkább Woody Allen magyar hangjaként.

Kern András előtt tiszteleg a FILMIO

Kapcsolódó

Kern András előtt tiszteleg a FILMIO

A Nemzeti Filmintézet streaming platformján négy napig ingyenesen láthatunk három, Kern András főszereplésével készült magyar filmet.

Ezek mellett négy hanglemeze jelent meg, és rendszeresen szerepel a rádióban is. 1989-ben Érdemes Művész kitüntetést, 1995-ben Karinthy-gyűrűt kapott. 1997-ben az országos Színházi Fesztivál különdíját nyerte el. 2003-ban Kiváló Művész elismerésben részesült, valamint a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja lett. Színházi és filmes munkásságát 2007-ben Kossuth-díjjal ismerték el. Ugyanebben az évben elnyerte a Páger Antal-díjat is. 2010-ben Pro Urbe Budapest-díjjal tüntették ki.

Forrás: Fidelio, Nők Lapja

Fejléckép: Kern András (forrás: Müpa)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatára március 28-ig lehet jelentkezni, a napokban megjelent hírek szerint több jelentkező, énekes, karmester és rendező is megméretteti magát.
Színház

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Vizuál

Felszabadított női testek, tabuk nélkül

Saját testüket médiumként használva fogalmazták meg a női lét kérdéseit azok az művészek, akiknek munkáit a Liget Galéria „Lerántjuk a leplet” című kiállításán láthatjuk még április 6-ig.
Vizuál

Ha ezt a tekintetet látja, jobb, ha menekül

Ha nem is hallott még a Kubrick-nézésről, egész biztosan látta már valamelyik filmben az amerikai rendező védjegyévé vált megoldást, amely minden egyszerűsége ellenére vérfagyasztóan hatásos.
Klasszikus

Benjamin Appl, a bársonyos hangú dalkirály, akit muszáj hallani

Végtelen szín áramlik a hangjában, és szinte elviselhetetlenül megindító, ahogy énekel. Így vélekednek a nemzetközi kritikusok a német–brit lírai sztárbaritonról, Benjamin Applről.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Tizenhárom bemutatót tervez a Kecskeméti Nemzeti Színház az új évadban

Amennyiben végre nem lesznek nehezítő körülmények, a kecskeméti teátrum a musicaltől a thrillerig, a kortárs balettől a koncertszínházig, a vígoperától a mesejátékon át a drámáig számos műfajban kínál új produkciókat a 2023-24-es évadban.
Színház kritika

Apagyilkosok játszótere

A Ki ölte meg az apámat című előadás a Jurányiban egészen különös módon nyúl a regényhez, amiből készült. Míg a regény talán nem más, mint egy fiú kétségbeesett küzdelme az apja emlékéért, a független produkció máshonnan indít és máshová is ér el.
Színház hír

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Színház ajánló

Mucsi Zoltán Nyúl Bélaként bukik el az Átrium előadásában

A Móra Ferenc kisregényéből készült Fábri Zoltán-film színpadi adaptációjában Mucsi Zoltán játssza az ikonikussá vált történet főszereplőjét, Nyúl Bélát az Átrium színpadán. A Hannibál tanár úr már a maga idejében is erős politikai áthallással bírt.
Színház ajánló

Színházi esttel emlékeznek meg Morcsányi Gézáról a Radnótiban

Személyes vallomásokkal, legendás előadások és közös emlékek felidézésével elevenedik meg a januárban elhunyt Morcsányi Géza alakja március 26-án. Az emlékesten való részvétel díjtalan, de regisztrációköteles.