Színház

A színház újra beköltözik az otthonunkba

2020.11.10. 11:15
Ajánlom
A járványügyi intézkedések legalább harminc napra ismét online térbe kényszerítik a színházakat. A teátrumok a korlátozások feloldásáig is próbálnak láthatóak maradni, ezért sokan úgy döntöttek, streamelt előadásként tárják a közönség elé a produkciókat. Összeszedtük, milyen lehetőségeid vannak, ha a leállás ideje alatt sem szeretnél színház nélkül maradni. Cikkünket frissítjük.

Az elmúlt hetekben két olyan platform is alakult, ami kifejezetten előadások közvetítésére jött létre. Az eSzínház szeptemberben nyitotta meg kapuit, és

felületén élő, illetve rögzített produkciók megtekintésére is van lehetőség.

A vetítések sorát a Radnóti Színház nyitotta a Csapodárokkal, majd a kezdeményezéshez további színházak is csatlakoztak, mint az Örkény Színház, a Katona József Színház vagy a Vígszínház, de azóta rögzített előadásként láthatóak a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház, a Forte Társulat, a kecskeméti Katona József Nemzeti Színház és a székesfehérvári Vörösmarty Színház előadásai is. Külön érdekesség, hogy a Szépművészeti Múzeum összművészeti performansza, a Textúra is erről a felületről érhető el. Későbbi terveik között szerepel a Stúdió K Színház, a Veszprémi Petőfi Színház és a szombathelyi Weöres Sándor Színház előadásainak közvetítése is.

13710458_10157152416775384_1427287894822109044_o-160652.jpg

Keresztes Tamás az Egy őrült naplójában (Fotó/Forrás: Takács Attila / Katona József Színház)

Új kezdeményezésként novembertől élőben streamel a SzínházTV, ami havi négy alkalommal biztosít lehetőséget az „online színházba járásra”. A Jurányi Ház Egy őrült naplója című előadásával indulnak a közvetítések, de egy-egy estére a Centrál Színház, a Radnóti Színház, Játékszín és a Katona József Színház is megnyitja virtuálisan a kapuit. Az Orlai Produkciós Iroda több előadását is streameli majd a platform, amiket

hat kamerával, 4K Ultra HD minőségben rögzítenek, és a „premier” után 24 órán keresztül lesznek elérhetőek.

Az ide látogatóknak exkluzív tartalmakkal is készülnek, Kovács Patrícia kulisszatitkokkal, beszélgetésekkel várja az érdeklődőket az előadás előtt és a szünetben. A SzínházTV későbbi tervei között szerepel, hogy létrehoznak egy olyan fórumot, amin keresztül egymással, illetve az alkotókkal közvetlenül is beszélgethetnek majd a nézők.

Aki önálló estekre, versszínházi előadásokra, monodrámákra, vagy egy-, két-, háromszemélyes színházi produkciókra kíváncsi, annak érdemes felkeresnie a Kulteátrum oldalát, ami november 6-a óta streamel előadásokat.

Egyéni kezdeményezésekkel is találkozhatnak az érdeklődők, az Operaház például OperaLive néven ária- és balettesteket, operakeresztmetszeteket és kamarakoncerteket közvetít élőben heti négy alkalommal. A Facebook oldalukról és Youtube csatornájukról is elérhető tartalmat #OperaLive hashtaggel látták el, így bármikor egyben visszakereshetőek az eddig feltöltött tartalmak.

Ugyan nem színházi produkció, de a Müpa már a Beethoven emlékév kapcsán elkezdte a Beethoven250Challenge-et, melynek keretében pár perces videókat osztanak meg, így ismertetve meg az érdeklődőkkel a zeneszerző legfontosabb alkotásait.

A Madách Színház is újra játssza népszerű online darabjait, az Örökké fogd a kezemet és a Jövőre, veled, ugyanittet, ami csakúgy, mint tavasszal, a színház oldaláról lesz elérhető, de visszatérnek a nyári duettkoncertek is. Ők december 27-ig már egészen biztosan nem nyitnak ki, a jegyeket visszaváltják vagy ajándékkártyára cserélik.

A Budapesti Operettszínház streaming szolgáltatása még csak most fog beindulni, de a home office-színházra szakosodott Vesztegzár Színház – ahol számos Operettes művész is megfordul – már november 27-én megtartotta az első előadását, Buch Tibor SparheltKoncertjét.

Novemberben sorra nyíltak a színházak online kapui: A Nemzeti Táncszínház nagy sikerrel futó előadásokkal szórakoztatja az érdeklődőket a honlapján, a Rózsavölgyi Szalon riportsorozatot készít a legváltozatosabb témákban, a Roma Hősök Fesztivál – a világ egyetlen nemzetközi roma színházi fesztiválja – december 9-ig várja az érdeklődőket, de a kisebb csapatok, a Gózon Gyula Kamaraszínház és a Spinoza Színház is online sugárzása áll át. A Pesti Magyar Színház csak decemberben közvetít, a Valahol Európában a két ünnep között lesz látható.

A Duda Éva Társulat Egypercesekkel jelentkezik a Facebook oldalán, az e-Trafó különböző programtípusokat kínál, de a MU Színháznál is tervben van a stream bevezetése.

A vidéki társulatok sem tétlenkednek, online közvetítésekkel vár a Veszprémi Pannon Várszínház PannON OtthON sorozata, a Vaskakas bábszínház Mikulás-váró streamjei és előadásai, az egri Gárdonyi Géza Színház Facebook oldalán pedig minden nap adventi kalendárium nyílik. A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház péntek-szombat-vasárnaponként beszélgetésekkel jelentkezik Móricz-(F)actor címmel, de már a Győri Nemzeti Színházban is készülnek a közvetítésekre. A kaposvári Csiky Gergely Színház minden este ünnepi adással kedveskedik a nézőknek, míg a szolnoki Szigligeti Színház a bérletes előadásait juttatja el az emberek otthonába.

Fejléckép: az Erkel Színház nézőtere (fotó: Balogh Zoltán / MTI)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Regény, film, opera? – Krasznahorkai-feldolgozást mutattak be Berlinben

Nemrég mutatták be a Berlini Állami Opera legújabb kortárs operaprojektjét, Marc-André Dalbavie Az ellenállás melankóliája című műve Krasznahorkai László azonos című regényéből készült. Július 4-én, a sorozat második előadásán jártunk.
Jazz/World

Harminc feltörekvő zenész léphet fel a Magyar Zene Háza külső és belső tereiben

Idén nyáron, a Fringe program keretében zeneiskolásoknak, hobbizenészeknek, feltörekvő zenekaroknak és utcazenészeknek adnak lehetőséget a fellépésre a Magyar Zene Ház különböző pontjain.
Zenés színház

Színházi előadás készült egy Kurtág-műből

Július elején mutatta be az Aix-en-Provence-i Fesztivál a Dalok és töredékek című produkciót, amely Kurtág György Kafka-Fragmente Peter Maxwell Davies Eight Songs for a Mad King című művére épül.
Vizuál

Hajdu Szabolcs Kálmán-nap című filmje is versenyez a palicsi filmfesztivál fődíjáért

A magyar film mellett további tíz alkotás vesz részt a versenyprogramban. Közülük választja ki a zsűri, ki kapja meg a legjobb filmnek járó Arany Torony díjat, a legjobb rendezőnek járó Palicsi Tornyot és a zsűri különdíját, emellett a közönség is szavazhat a legjobbnak ítélt alkotásra.
Plusz

Tízből kilenc gyerek rendszeresen hallgat zenét

Felmérés készült a gyerekek zenehallgatási szokásairól. Kiderült, hogy a magyar gyerekek kedvenc zenészei között túlsúlyban vannak a hazai előadók.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Huszonkét előadással várja idén a nézőket a Vidor Fesztivál Nyíregyházán

Színházi produkciók, előadói estek és irodalmi-zenés előadások várják a közönséget augusztus 23. és 31. között Nyíregyházán, öt helyszínen. Az idei versenyprogramban hat előadás verseng a fesztivál díjaiért.
Színház hír

„Harcra szólítalak benneteket” – Novák Ferenc Tata szót emelt a független társulatok kiszámítható támogatásáért

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas magyar koreográfus, rendező, etnográfusa a Kultúra.hu-hoz juttatta el sorait, amelyben kardot ránt az ellehetetlenülő független társulatokért. Azt javasolja, hogy a megszűnés szélére került társulatok melletti kiállásként a támogatott együttesek se fogadják el a jelenlegi helyzetet.
Színház hír

Közülük kerül ki a Kaszás Attila-díj idei nyertese

Balla Esztert, Ecsedi Erzsébetet és Tóth Ildikót jelölték idén a Kaszás Attila-díjra. A színművészekre a közönség szavazatait augusztus 23-án éjfélig várják a díj weboldalán.
Színház hír

„Kényszerhelyzetbe kerültem” – megszólalt Horváth Lajos Ottó a Nemzetiben történt balesete után kapott összegek kapcsán

A balesetben megsérült színművész azután lépett a nyilvánosság elé, hogy Vidnyánszky Attila a neki és Szász Júliának adott pénzbeli juttatásokkal kapcsolatban nyilatkozott. Közleményére a Nemzeti Színház is reagált.
Színház ajánló

Tíz év után búcsúzik az Átriumtól Az Őrült Nők Ketrece

Július 11-én még egyszer, utoljára az Átrium színpadán kinyit a Ketrec! A Kultúrbrigád kétségtelenül egyik legsikeresebb darabja, Az Őrült Nők Ketrece a tízéves jubileumi előadással búcsúzik a Margit körúti épülettől.