Színház

A színház újra beköltözik az otthonunkba

2020.11.10. 11:15
Ajánlom
A járványügyi intézkedések legalább harminc napra ismét online térbe kényszerítik a színházakat. A teátrumok a korlátozások feloldásáig is próbálnak láthatóak maradni, ezért sokan úgy döntöttek, streamelt előadásként tárják a közönség elé a produkciókat. Összeszedtük, milyen lehetőségeid vannak, ha a leállás ideje alatt sem szeretnél színház nélkül maradni. Cikkünket frissítjük.

Az elmúlt hetekben két olyan platform is alakult, ami kifejezetten előadások közvetítésére jött létre. Az eSzínház szeptemberben nyitotta meg kapuit, és

felületén élő, illetve rögzített produkciók megtekintésére is van lehetőség.

A vetítések sorát a Radnóti Színház nyitotta a Csapodárokkal, majd a kezdeményezéshez további színházak is csatlakoztak, mint az Örkény Színház, a Katona József Színház vagy a Vígszínház, de azóta rögzített előadásként láthatóak a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház, a Forte Társulat, a kecskeméti Katona József Nemzeti Színház és a székesfehérvári Vörösmarty Színház előadásai is. Külön érdekesség, hogy a Szépművészeti Múzeum összművészeti performansza, a Textúra is erről a felületről érhető el. Későbbi terveik között szerepel a Stúdió K Színház, a Veszprémi Petőfi Színház és a szombathelyi Weöres Sándor Színház előadásainak közvetítése is.

13710458_10157152416775384_1427287894822109044_o-160652.jpg

Keresztes Tamás az Egy őrült naplójában (Fotó/Forrás: Takács Attila / Katona József Színház)

Új kezdeményezésként novembertől élőben streamel a SzínházTV, ami havi négy alkalommal biztosít lehetőséget az „online színházba járásra”. A Jurányi Ház Egy őrült naplója című előadásával indulnak a közvetítések, de egy-egy estére a Centrál Színház, a Radnóti Színház, Játékszín és a Katona József Színház is megnyitja virtuálisan a kapuit. Az Orlai Produkciós Iroda több előadását is streameli majd a platform, amiket

hat kamerával, 4K Ultra HD minőségben rögzítenek, és a „premier” után 24 órán keresztül lesznek elérhetőek.

Az ide látogatóknak exkluzív tartalmakkal is készülnek, Kovács Patrícia kulisszatitkokkal, beszélgetésekkel várja az érdeklődőket az előadás előtt és a szünetben. A SzínházTV későbbi tervei között szerepel, hogy létrehoznak egy olyan fórumot, amin keresztül egymással, illetve az alkotókkal közvetlenül is beszélgethetnek majd a nézők.

Aki önálló estekre, versszínházi előadásokra, monodrámákra, vagy egy-, két-, háromszemélyes színházi produkciókra kíváncsi, annak érdemes felkeresnie a Kulteátrum oldalát, ami november 6-a óta streamel előadásokat.

Egyéni kezdeményezésekkel is találkozhatnak az érdeklődők, az Operaház például OperaLive néven ária- és balettesteket, operakeresztmetszeteket és kamarakoncerteket közvetít élőben heti négy alkalommal. A Facebook oldalukról és Youtube csatornájukról is elérhető tartalmat #OperaLive hashtaggel látták el, így bármikor egyben visszakereshetőek az eddig feltöltött tartalmak.

Ugyan nem színházi produkció, de a Müpa már a Beethoven emlékév kapcsán elkezdte a Beethoven250Challenge-et, melynek keretében pár perces videókat osztanak meg, így ismertetve meg az érdeklődőkkel a zeneszerző legfontosabb alkotásait.

A Madách Színház is újra játssza népszerű online darabjait, az Örökké fogd a kezemet és a Jövőre, veled, ugyanittet, ami csakúgy, mint tavasszal, a színház oldaláról lesz elérhető, de visszatérnek a nyári duettkoncertek is. Ők december 27-ig már egészen biztosan nem nyitnak ki, a jegyeket visszaváltják vagy ajándékkártyára cserélik.

A Budapesti Operettszínház streaming szolgáltatása még csak most fog beindulni, de a home office-színházra szakosodott Vesztegzár Színház – ahol számos Operettes művész is megfordul – már november 27-én megtartotta az első előadását, Buch Tibor SparheltKoncertjét.

Novemberben sorra nyíltak a színházak online kapui: A Nemzeti Táncszínház nagy sikerrel futó előadásokkal szórakoztatja az érdeklődőket a honlapján, a Rózsavölgyi Szalon riportsorozatot készít a legváltozatosabb témákban, a Roma Hősök Fesztivál – a világ egyetlen nemzetközi roma színházi fesztiválja – december 9-ig várja az érdeklődőket, de a kisebb csapatok, a Gózon Gyula Kamaraszínház és a Spinoza Színház is online sugárzása áll át. A Pesti Magyar Színház csak decemberben közvetít, a Valahol Európában a két ünnep között lesz látható.

A Duda Éva Társulat Egypercesekkel jelentkezik a Facebook oldalán, az e-Trafó különböző programtípusokat kínál, de a MU Színháznál is tervben van a stream bevezetése.

A vidéki társulatok sem tétlenkednek, online közvetítésekkel vár a Veszprémi Pannon Várszínház PannON OtthON sorozata, a Vaskakas bábszínház Mikulás-váró streamjei és előadásai, az egri Gárdonyi Géza Színház Facebook oldalán pedig minden nap adventi kalendárium nyílik. A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház péntek-szombat-vasárnaponként beszélgetésekkel jelentkezik Móricz-(F)actor címmel, de már a Győri Nemzeti Színházban is készülnek a közvetítésekre. A kaposvári Csiky Gergely Színház minden este ünnepi adással kedveskedik a nézőknek, míg a szolnoki Szigligeti Színház a bérletes előadásait juttatja el az emberek otthonába.

Fejléckép: az Erkel Színház nézőtere (fotó: Balogh Zoltán / MTI)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Megérteni Hieronymus Boscht

A dokumentumfilm segítségével közvetlen közelről, részleteiben ismerhetjük meg Hieronymus Bosch világát. A 87 perces alkotás rávilágít arra is, hogy a németalföldi mester műveinek lényege egy olyan középkori tudásban és világképben gyökerezik, amivel a mai ember elveszítette a kapcsolatát.  
Fidelio Tours

5+1 hely a fővárosban, ahol úgy érezheted, mintha nyaralnál

A nyári időszakban, munka után kikívánkozik az ember a természetbe, lazulni egy kicsit. Cikkünkben összeszedtünk néhány olyan helyet, ahová kiszabadulva úgy érezhetjük, mintha nyaralnánk: holdbéli tájon kalandozhatunk, jógázhatunk a naplementében, tóparton hallgathatunk koncertet vagy éppen a Dunánál nézhetünk klasszikus filmeket, a csillagos égbolt alatt.
Vizuál

Ahol a múzsák laknak – Kiállítás nyílik a Szigligeti Alkotóház történetéről

Füst Milán, Esterházy Péter, Nemes Nagy Ágnes vagy épp Karinthy Ferenc alakja is megelevenedik a Szigligeti Alkotóház történetét bemutató kiállításon. A kultikus helyszínről, a pezsgő kulturális életről archív fotók és leírások segítségével tájékozódhatunk július 1-től a Balaton-parti településen.
Klasszikus

Nyáresti Mozart-élmény a Vármegyeházán

A nyár közepén, július 14-én este nyolc órától szabadtéri koncertre várja a közönséget a Concerto Budapest a Pesti Vármegyeháza Díszudvarán. Egyike lesz ez azon ritka alkalmaknak, amikor a nyüzsgő főváros szívében, ám mégis nyugodt, hangulatos környezetben, a szabad ég alatt lehet elmerülni Mozart muzsikájában.
Plusz

Idén nyáron is muzsika tölti be Budapest tereit

Nyolcadik évadát kezdi meg a Zenélő Budapest július 1-jén. A programsorozat során a zene varázslatával keltik életre a főváros tizenöt legszebb szabadtéri helyszínét és történelmi terét augusztus 14-ig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház beszámoló

Feminista tragikomédiából a náci Németországba

A kisvárdai tartózkodásom harmadik napjára elárasztottak az olyan „elintézésre váró”, kulturális tevékenységhez csak lazán kapcsolódó ügyek, mint a másnap hajnali taxi intézése, vagy a megfelelő mennyiségű és hőmérsékletű víz beszerzése. Erőfeszítéseimet ugyan csak részben koronázta siker, de legalább maradt időm lélekben felkészülni az esti két előadásra.
Színház ajánló

Ahol minden évben megújulnak: telt házakkal ünnepel a 40 éves Kőszegi Várszínház

Jön a Gritti. Takács Katalin játssza Pukkot. Hegedűs D. Géza rendezi a Szentivánéji álmot. Őze Áron Jurisics Miklós lesz. Gergye Krisztián emlékinstallációt készít az ágyúpadon. Sodró Eliza ősbemutatóval érkezik. A Kőszegi Várszínház negyvenedik évadát is parádésan ünnepli.
Színház hír

Bezárja kapuit az Átrium

A színház a Facebook-oldalán jelentette be, hogy a támogatások hiánya olyan helyzetbe sodorta őket, amelyben az intézmény fenntartását nem tudják megoldani.
Színház interjú

„A változás feltétele a probléma felismerése” – interjú Mészáros Blankával

Tíz nap. Mindössze ennyi idő alatt keletkezett az Egy csepp méz, a tizenkilenc éves Shelagh Delaney hatalmas sikert megért első drámája. A Városmajori Szabadtéri Színpadra a Radnóti Színház társulata hozza el a darabot július 7-én. A szereplők szabadulni próbálnának egymástól és a nyomortól, ám az örvény nem ereszt.
Színház beszámoló

Gyalogátkelő a Pokol felé

Még soha nem léptem át a magyar-román határt gyalog. Úgy tűnik, hogy ehhez is a kisvárdai fesztiválra kellett jönnöm, ahol lassan olyan meleg lesz, hogy csak a (hotelből közvetlenül is nyíló) strand adhat enyhülést. Meg persze a légkondis színházterem, ez utóbbi azonban Szatmárnémetiben nem volt.