Színház

A Színművészetitől a Bánfalvy Stúdióig

2014.04.11. 12:21
Ajánlom
Bánfalvy Ági. Színésznő, rendező, a nevét viselő Stúdió igazgatója, producer. Legújabb budapesti bemutatójuk A kaktusz virága április 26-án a RaM Colosseumban lesz látható. INTERJÚ

- Elsőre felvettek a Főiskolára. Kik voltak a mestereid és milyen útravalóval engedtek el négy év után?

- Babarczy László, Szinetár Miklós, Gosztonyi János és Versényi Ida (zene). Ők arra tanítottak, hogy önálló, kreatív, magammal szemben fegyelmezett, a színházzal alázatos legyek.

-Friss diplomával a Vígbe szerződtél, ahol azonnal belecsöppentél sorozatos Presser musicalekbe. Milyen emlékeket őrzöl innen?

 - Sikerélményekkel teli időszak volt számomra, úttörők voltunk a zenés műfajban. Ez azért volt különös, mert egy prózai színház valósította meg a hazai musical játszást. A XXI. században alapkövetelmény lett a magas ének és tánctudás. Mivel manapság a musical népszerű és divatos, így a mi 70'- es évekbeli előadásaink megelőzték a kort.

- Három év filmezés (Mephisto, Csontváry, Szabadíts meg a gonosztól!, Abigél ) után 27 évesenPárizsban landolsz...

- ...Megtudtam, hogy Jean-Luc Godard Passion c. filmjének válogatása lesz. Sikerült is szerepet kapni a filmben, ahol egy amerikai modellt alakítottam. Fél évig forgattunk, belekóstoltam a sztárvilágba, és egy másik film főszerepét is megkaptam.

- Kik voltak a partnereid?

- Világsztárok: Hanna Schygulla, Isabelle Huppert, Michel Piccoli.

- Innen azért elég nagy ugrás Amerika. Nem tartottál a kudarctól?

- Túl sokat nem gondolkodtam, inkább a lehetőségeket és a helyemet kerestem az Újvilágban, szerencsére meg is találtam.

- Hogyan tudtad elfogadtatni magad, milyen produkciókban szerepeltél?

 - Mikor úgy éreztem „állok a nyelvemen", egy ügynökség révén Los Angelesbe kerültem. Ott különböző kategóriák voltak, engem a drámai-filmszínészibe soroltak.  Sok filmben játszottam, újabb szerepköröket is megtaláltam. Miközben az egyik egyetemen filmszínészetet tanítottam, felkértek Shakespeare Vízkeresztjének megrendezésére. Az Arena Színházban egy komplex előadást hoztunk létre, élő zenével, filmmel. Nem mindennapi kihívás volt klasszikus Shakespeare-t adni a film hazájában, ahol olyan sikerünk volt, hogy a megszabott előadásszám dupláját játszottuk.

- Amerika meghódítása után mégis visszatértél Magyarországra.

 - Itthonról konkrét szerepekre hívtak. Többek között Márton András az akkor alakuló Merlin Színházba hívott Molnár Ferenc Játék a kastélyban c. darabja angol nyelvű előadásának női főszerepére. Úgy gondoltam, csak egy kis kitérő lesz, de annyi minden megváltozott az életemben, hogy itt maradtam.

- Voltak-e irigyeid a kinti sikerek miatt? Miként tudtál bekapcsolódni az itthoni színházi életbe?

- Remek szerepeket kaptam, a szakma mégsem irigykedett. A közönség kifejezetten szeretett, voltak olyanok, akik észre sem vették, hogy elmentem, köszönhetően az Abigél filmsikerének és gyakori ismétlésének.

- Honnan jött az ötlet és a bátorság egy saját iskola (Bánfalvy Ági Iternational Studio) alapítására?

- Volt egy koreográfus kollégám New Yorkban, aki Magyarországon kurzust tartott és engem kért fel partnernek. Később ő elment, a résztvevők maradtak és ők kérték, hogy folytassam velük angolul a munkát. Ezután magyar nyelvű hallgatók is csatlakoztak hozzánk, és ez beindította önmagát. Így jutottunk el a 3 éves professzionális színészképzésig. Iskolai vizsga-előadásainkat híres rendezők Árkosi Árpád, Csiszár Imre állítják színpadra.

- Több díjban is részesültél. Melyik a legkedvesebb számodra?

- Sokat jelentett fiatal színésznőként, hogy színészóriások (Ruttkai Éva, Básti Lajos, Bessenyei Ferenc, Garas Dezső) között kaptam meg az Abigél Torma Piroskája szerepéért a nívódíjat.

- Apropó Abigél. A neved viselő Stúdió nem elégedett meg pusztán az oktatással, saját produkciókat is létrehozott. Nem volt ez vakugrás a sötétbe?

- Férjemmel, Horváth Csabával - aki stúdióvezető, rendező és producer egy személyben - a vizsgaelőadások sikerén felbuzdulva közösen találtuk ki, hogy önálló produkciókat hozunk létre, mivel erre komoly igény mutatkozott. Első komoly sikerünket Bernard Slade: Jövőre veled ugyanitt 1 c. vígjátékával arattuk. Az előadást Horváth Csaba rendezte, partnerem azóta is Harmath Imre. A produkció a Thália Színházban látható, túl van a 150. előadáson. Színháztörténeti kuriózumként említeném meg, hogy a Jövőre 1-es 100. előadása után közvetlenül a Jövőre veled ugyanitt 2-nek a premierjét is itt tartottuk meg. Remélem ez nem csak nekünk, hanem a nézőknek is örökre emlékezetes marad.

Beaumarchais: Figaro házassága c. vígjátékát is több mint nyolcvanszor játszottuk, életet leheltünk egy ritkán látott és játszott darabba. A Figaro bemutatójára is a Thália Színházban került sor Rékasi Károly főszereplésével, itt debütált a Stúdió akkori, azóta végzett hallgatója Bugár Anna, aki több produkciónkban bizonyítja tehetségét.

Az Abigél ötletét a korábbi sikeres TV sorozat adta, így nagy teherrel indultunk. A bemutatót fél évig tartó casting előzte meg, de Szikora János kitűnő rendezése minden kétséget eloszlatott. Hitelességét bizonyítja, hogy a több évtizeddel ezelőtti TV filmben és a mostani színházi előadásban Rátonyi Hajni főiskolás osztálytársammal együtt szerepelhetünk. 

Egyébként tavaly novemberben a debreceni Főnix Csarnokban 3300 néző előtt játszottuk a darabot, amely a 75. előadás felé halad. Külön büszkeség, hogy az Abigél zenéjét gyermekem, Horváth Olivér szerezte.

- Legújabb bemutatótokban A kaktusz virága c. zenés játékban ez az első alkalom, hogy színészként nem lépsz fel,viszont producerként jegyzed az előadást.

 - Nem bánom, hiszen így több mással tudok foglalkozni, ami a produkció létrehozásában fontos. Egyébként sosem voltam az a színész, aki mindenáron szerepelni akar. A kaktusz virága c. zenés játék Schlanger András remek rendezésében újrafordítva kerül a közönség elé. Az előadás jazzesre hangszerelve, vokállal, táncosokkal, élőzenével komplex élményt ad, melyben a zenekar a látvány része lesz, hiszen a muzsikusok a színpadon helyezkednek el. A Színművészeti Egyetem két végzős hallgatója Kosik Anita és Sándor Péter, Novák Eszter tanítványai alakítják a fiatalokat Détár Enikő, Xantus Barbara és Hujber Ferenc mellett.

- Miután saját társulata nincs a Stúdiónak, nem lehet egyszerű a színészegyeztetés. Hogyan tudjátok ezt megoldani?

- Az az előnyünk, hogy több szereposztásban is tudunk játszani, a darabokra a legmegfelelőbb színészkollégákat tudjuk szerződtetni, ilyen csak egy filmnél engedhető meg. A nálunk fellépő színészek közül, a korábbiakon kívül néhány nevet azért a teljesség igénye nélkül megemlítenék: Gregor Bernadett, Trokán Péter, Körtvélyessy Zsolt, Rékasi Károly, Száraz Dénes, Pindroch Csaba. A korábban végzős növendékeim közül még Bagi János kapott komoly feladatot.

- A két utolsó nagy siker (Abigél és A kaktusz virága) után milyen darab színrevitelén töröd a fejed?

- A Stúdió új darabbal is készül, melynek bemutatóját az ősszel tekintheti meg a tisztelt publikum. Hogy mi lesz, az maradjon még titok! 

Az előadásra ide kattintva válthatnak jegyet.

           

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház hírek

Ők a Színikritikusok díja várományosai

A Színházi Kritikusok Céhe 39. alkalommal adja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeinek járó elismerést szeptemberben.
Színház magyar színház

Az Operettszínház és a Magyar Színház vezetésére írtak ki pályázatot

A kiírások szerint mindkét pályázat nyertese 2019. február 1-jétől öt évig töltheti be a vezetői pozíciót.
Színház etikett

Focimeccset néztek telefonon egy színdarab közben – a színészek felháborodtak

A két angol hölgyet nem akadályozták a színpadon zajló események abban, hogy megtudják, ki nyerte a büntetőpárbajt. A színészek a Twitteren fakadtak ki a bunkó nézők miatt.
Színház szavazás

Döntsön a Kaszás Attila-díj sorsáról!

Az idei jelöltek: Farkas Ignác, Nagy Csongor Zsolt és Varga Klári. A közönség augusztus 24-én éjfélig szavazhat a három színművészre.
Színház fesztivál

Csak érzed, hogy jó, és itt a helyed – Megérkezett az idei Katlan-himnusz

Immár tizenegyedik alkalommal rúghatjuk le a cipőnket és adhatjuk át magunkat a változatos, emberarcú és nyitott Ördögkatlan Fesztiválnak július 31. és augusztus 4. között.