Színház

„A színpad éltetőelem” – 75 éves Benedek Miklós

2021.09.28. 15:05
Ajánlom
Fia halála után úgy tűnt, nem áll többé színpadra, most viszont újra játszik a 75 éves Benedek Miklós. Az Orlai Produkció előadásában Egri Márta és Gálvölgyi János partnereként lesz látható, míg a József Attila Színházban az Imposztor címszerepében lép színpadra.

1946. szeptember 28-án született, és már ötévesen eldöntötte, hogy színész lesz. Színház iránti szeretetét édesapjának, Benedek Tibornak köszönhette, aki a pesti kabarék megkerülhetetlen figurája volt.

Miklós tehetsége hamar megmutatkozott, már érettségi előtt felvették a főiskolára, útja azonban nem volt zökkenőmentes.

Matematika tanára ugyanis megbuktatta, ezzel megnehezítette, hogy a fiú bejusson az intézménybe.

Végül Szinetár Miklós osztályában kezdhette meg tanulmányait. Nevét hamar megismerték, amikor 1965-ben egyik osztálytársával, Vallai Péterrel megnyerték a Ki mit tud?-ot paródia kategóriában.

1969-ben végzett a főiskolán, és szinte azonnal szerződtette Both Béla a Nemzeti Színházhoz. Több mint tíz évig volt a társulat tagja, amikor 1983-ban a frissen alakult Katona József Színházhoz hívták játszani. Ő maga élete egyik legmeghatározóbb időszakának tartja az itt töltött éveket. Olyan mesterei voltak, mint Zsámbéki Gábor és Székely Gábor, és itt kóstolt bele először a rendezésbe is. Első nagy sikere a Galócza volt.

fortepan_22349-141759.jpg

Benedek Miklós és Latinovits Zoltán (Fotó/Forrás: Kádas Tibor / Fortepan)

Egy idő után azonban úgy érezte, hogy már nincs szükség rá, ezért 2003-ban távozott a színháztól. Schwajda György hívására visszatért a Nemzetibe, Prospero szerepében debütált A viharban. Bár társulati tag lett, mindössze hat évet töltött a teátrumnál, 2009-ben elbocsátották. Az esetet általános értetlenség övezte a szakma részéről, mivel sem szakmai, sem személyes konfliktus nem volt közte és Alföldi Róbert között. Az történtek után csaknem egy évtizedig szabadúszó volt, 2017 óta az Orlai Produkciós Irodához fűzik szorosabb szálak.

Nevéhez számos ikonikus alakítás és produkció kötődik, ő a Budapest Orfeum című zenés darab szellemi atyja.

A Császár Angela és Szacsvay László előadásában sikerre vitt est az 1907 és 1945 közötti időszak dalait, verseit és jeleneteit idézi meg. Ahogy lapunknak egy korábbi interjúban elmondta, „Szacsival” itt kezdődött negyven éve tartó barátságuk. Az előadást tíz év alatt csaknem négyszázszor játszották, külföldön is nagy népszerűségre tett szert.

Benedek klasszikus és modern darabokban egyaránt remekel, emlékezetes szerepei közé tartozik a Játékszínben a Hyppolit, a lakáj címszerepe, illetve a Nemzeti Színházban Pilátus A Mester és Margaritában. Legnagyobb sikerét egy Füst Milán-drámában, a Catullusban, valamint Bulgakov Menekülésében érte el.

Jelenet a Hyppolit, a lakájból:

A Vígszínházban is rendszeresen láthatták a nézők, szerepelt a Csókos asszonyban, a Nórában és a Játék a kastélyban című komédiában. Rendezőként számos vígjátékot, zenés darabot jegyez, előszeretettel nyúl Heltai- és Molnár-darabokhoz. Ő készítette Szacsvay László Szép Ernő-estjét.

A képernyőn is találkozhattak vele a nézők: olyan alkotások kötődnek a nevéhez, mint a Fényes Szelek, A Pogány Madonna, az Akli Miklós, A három testőr Afrikában, a Presszó, a Sorstalanság, a De kik azok a Lumnitzer nővérek?, valamint az S.O.S. szerelem! és a Szabadesés.

Hangját mindenki ismeri, legemlékezetesebb szinkronszerepének a Macskafogó Mr. Teufeljét tartja, de ő volt Teddy Meldrum hangja is a Csengetett, Mylord?-ban.

Játékstílusát átjárja az irónia és tragikomikum, modorában megjelenik a két világháború közötti pesti polgár figurája, ugyanakkor visszaköszön valami a múlt század kabaréinak világából is. Magát úgy jellemzi: „Szeretek dühöngeni, ami rémes, mert egy csomó energiát elvisz és görcsbe húzza az ember gyomrát.”

1992-ben a Színház- és Filmművészeti Egyetemre is visszatért, ezúttal oktatóként, 2007-ig tanított, ekkor egy időre az intézmény docense lett.

Munkásságát számos díjjal elismerték, 1981-ben Jászai Mari-díjat akpott, 1989-ben érdemes művész címmel tüntették ki, 1998-ban vehette át a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést, 2012-ben kiváló művész címmel ismerték el. 2016-ban Kossuth-díjat vehetett át, 2020-ban pedig a Halhatatlanok társulatának tagja lett.

Nagyobbik fia, Benedek Tibor olimpiai bajnok vízilabdázó 2020-ban elhunyt, ekkor Benedek Miklós azt nyilatkozta, hogy képtelen színpadra állni.

Idén vállalt először színpadi szerepet, az Orlai Produkciós Iroda Hárman a padon című előadásában Egri Márta és Gálvölgyi János partnereként lesz látható, a József Attila Színház pedig felkérte Spiró György Imposztor című drámájának főszerepére.

Fejléckép: Benedek Miklós (forrás: Orlai Produkciós Iroda)

Programkereső

Legolvasottabb

Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Színház

Ókori kérdések a mában – antik drámákból merít a Katona József Színház új előadása

Tarnóczi Jakab Varga Zsófia dramaturggal Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveit emelte át a mába – vagy ha pontosak szeretnénk lenni: a jelent húzta rá a most is aktuális ókori történetekre.
Klasszikus

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Vizuál

KÉP-regény: Postaládák

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a postaládák mögött megbújó történelemről mesélt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Csak röpülnék – beszélgetés Bodnár Erikával

Gyerekként József Attila versei adtak neki hitet. Sírni mindig szégyellt, nevetni csak a főiskolán tanult meg. Legendás művészekkel dolgozott együtt és sohasem elégedett meg azzal, ami már bevált. Új utakat keresve próbált meg röpülni, mindig egyre feljebb, s gondolatban talán most is egyik híres szerepében szárnyal. Bodnár Erika – Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész – már két éve nem lépett színpadra. Megtisztelő, hogy az otthonában beszélgethettünk vele.
Színház interjú

„…megmaradhatnak az alapértékek, így a szellemiséget intézményesítjük…” – interjú Dr. Kucsera Tamás Gergellyel

Dr. Kucsera Tamás Gergely filozófus, eszmetörténésszel a Magyar Művészeti Akadémia főtitkárával, az MMA levelező tagjával a filozófiáról, az Akadémia feladatairól, céljairól és a pandémia okozta helyzetről beszélgettünk őszi akadémiai székfoglalója apropójából.
Színház játék

Miután a mama bedobta a bombát… – JÁTÉK!

Játsszon a Fidelióval, és legyen az Orlai Produkció vendége a Válaszfalak című előadás október 20-i, kőszínházi bemutatóján a Belvárosi Színházban. Szabó Máté rendezésének főszerepeiben Hernádi Judit és Kern András látható.
Színház ajánló

Ókori kérdések a mában – antik drámákból merít a Katona József Színház új előadása

Tarnóczi Jakab Varga Zsófia dramaturggal Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveit emelte át a mába – vagy ha pontosak szeretnénk lenni: a jelent húzta rá a most is aktuális ókori történetekre.
Színház ajánló

Idegennek lenni a hazádban – Zsótér Sándor Székesfehérváron rendez

A Pisztácia és mogyorót, amely egy bevándorló kispolgári család hétköznapjait meséli el, október 16-án mutatják be a Vörösmarty Színház Kozák András Stúdiójában.