Színház

„A színpad éltetőelem” – 75 éves Benedek Miklós

2021.09.28. 15:05
Ajánlom
Fia halála után úgy tűnt, nem áll többé színpadra, most viszont újra játszik a 75 éves Benedek Miklós. Az Orlai Produkció előadásában Egri Márta és Gálvölgyi János partnereként lesz látható, míg a József Attila Színházban az Imposztor címszerepében lép színpadra.

1946. szeptember 28-án született, és már ötévesen eldöntötte, hogy színész lesz. Színház iránti szeretetét édesapjának, Benedek Tibornak köszönhette, aki a pesti kabarék megkerülhetetlen figurája volt.

Miklós tehetsége hamar megmutatkozott, már érettségi előtt felvették a főiskolára, útja azonban nem volt zökkenőmentes.

Matematika tanára ugyanis megbuktatta, ezzel megnehezítette, hogy a fiú bejusson az intézménybe.

Végül Szinetár Miklós osztályában kezdhette meg tanulmányait. Nevét hamar megismerték, amikor 1965-ben egyik osztálytársával, Vallai Péterrel megnyerték a Ki mit tud?-ot paródia kategóriában.

1969-ben végzett a főiskolán, és szinte azonnal szerződtette Both Béla a Nemzeti Színházhoz. Több mint tíz évig volt a társulat tagja, amikor 1983-ban a frissen alakult Katona József Színházhoz hívták játszani. Ő maga élete egyik legmeghatározóbb időszakának tartja az itt töltött éveket. Olyan mesterei voltak, mint Zsámbéki Gábor és Székely Gábor, és itt kóstolt bele először a rendezésbe is. Első nagy sikere a Galócza volt.

fortepan_22349-141759.jpg

Benedek Miklós és Latinovits Zoltán (Fotó/Forrás: Kádas Tibor / Fortepan)

Egy idő után azonban úgy érezte, hogy már nincs szükség rá, ezért 2003-ban távozott a színháztól. Schwajda György hívására visszatért a Nemzetibe, Prospero szerepében debütált A viharban. Bár társulati tag lett, mindössze hat évet töltött a teátrumnál, 2009-ben elbocsátották. Az esetet általános értetlenség övezte a szakma részéről, mivel sem szakmai, sem személyes konfliktus nem volt közte és Alföldi Róbert között. Az történtek után csaknem egy évtizedig szabadúszó volt, 2017 óta az Orlai Produkciós Irodához fűzik szorosabb szálak.

Nevéhez számos ikonikus alakítás és produkció kötődik, ő a Budapest Orfeum című zenés darab szellemi atyja.

A Császár Angela és Szacsvay László előadásában sikerre vitt est az 1907 és 1945 közötti időszak dalait, verseit és jeleneteit idézi meg. Ahogy lapunknak egy korábbi interjúban elmondta, „Szacsival” itt kezdődött negyven éve tartó barátságuk. Az előadást tíz év alatt csaknem négyszázszor játszották, külföldön is nagy népszerűségre tett szert.

Benedek klasszikus és modern darabokban egyaránt remekel, emlékezetes szerepei közé tartozik a Játékszínben a Hyppolit, a lakáj címszerepe, illetve a Nemzeti Színházban Pilátus A Mester és Margaritában. Legnagyobb sikerét egy Füst Milán-drámában, a Catullusban, valamint Bulgakov Menekülésében érte el.

Jelenet a Hyppolit, a lakájból:

A Vígszínházban is rendszeresen láthatták a nézők, szerepelt a Csókos asszonyban, a Nórában és a Játék a kastélyban című komédiában. Rendezőként számos vígjátékot, zenés darabot jegyez, előszeretettel nyúl Heltai- és Molnár-darabokhoz. Ő készítette Szacsvay László Szép Ernő-estjét.

A képernyőn is találkozhattak vele a nézők: olyan alkotások kötődnek a nevéhez, mint a Fényes Szelek, A Pogány Madonna, az Akli Miklós, A három testőr Afrikában, a Presszó, a Sorstalanság, a De kik azok a Lumnitzer nővérek?, valamint az S.O.S. szerelem! és a Szabadesés.

Hangját mindenki ismeri, legemlékezetesebb szinkronszerepének a Macskafogó Mr. Teufeljét tartja, de ő volt Teddy Meldrum hangja is a Csengetett, Mylord?-ban.

Játékstílusát átjárja az irónia és tragikomikum, modorában megjelenik a két világháború közötti pesti polgár figurája, ugyanakkor visszaköszön valami a múlt század kabaréinak világából is. Magát úgy jellemzi: „Szeretek dühöngeni, ami rémes, mert egy csomó energiát elvisz és görcsbe húzza az ember gyomrát.”

1992-ben a Színház- és Filmművészeti Egyetemre is visszatért, ezúttal oktatóként, 2007-ig tanított, ekkor egy időre az intézmény docense lett.

Munkásságát számos díjjal elismerték, 1981-ben Jászai Mari-díjat akpott, 1989-ben érdemes művész címmel tüntették ki, 1998-ban vehette át a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést, 2012-ben kiváló művész címmel ismerték el. 2016-ban Kossuth-díjat vehetett át, 2020-ban pedig a Halhatatlanok társulatának tagja lett.

Nagyobbik fia, Benedek Tibor olimpiai bajnok vízilabdázó 2020-ban elhunyt, ekkor Benedek Miklós azt nyilatkozta, hogy képtelen színpadra állni.

Idén vállalt először színpadi szerepet, az Orlai Produkciós Iroda Hárman a padon című előadásában Egri Márta és Gálvölgyi János partnereként lesz látható, a József Attila Színház pedig felkérte Spiró György Imposztor című drámájának főszerepére.

Fejléckép: Benedek Miklós (forrás: Orlai Produkciós Iroda)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Szabálytalan utak szabadsága – beszélgetés Pelsőczy Rékával és Vajdai Vilmossal

Pelsőczy Réka és Vajdai Vilmos pályájuk kezdete óta, megszakítás nélkül a Katona József Színház tagjai, akiket rendezőként és színművészként is, egyaránt jegyez a szakma és a nagyközönség. A két művésszel a Katona első évtizede kapcsán beszélgettünk.
Klasszikus

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Színház

Menni kéne… – amire februárban beindulunk

Van, ahová a színészek, máshová a rendező, megint máshová az izgalmasnak ígérkező színházi nyelv csalogat be – legyen az dráma, thriller vagy olyan előadás, aminek a műfaja most még nem is tudható biztosan.
Plusz

Sztárfellépőkkel érkezik a 20 éves VeszprémFest

Az idén huszadik születésnapját ünneplő prémium zenei fesztivál programjában július 12. és 16. között Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea is a fellépők között szerepel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház magazin

„Mindig is nagyobb volt bennem a színház utáni alázat, mint az önmutogatásra való késztetés" – Sunyovszky Szilvia 75 éves

A Kossuth-díjas színésznő február 2-án ünnepli a 75. születésnapját. Noha a színészi pályát több, mint 30 éve diplomáciai és politikusi munkára váltotta, így is nyomot hagyott a hazai színházi és filmes életben.
Színház hír

A STEREO AKT kulturális műhelyt és közösségi teret nyit

A független alkotócsoport a VIII. kerületben talált otthonra. A jövőben alkotóműhelyként és befogadóhelyként is üzemelő STEREO Művház átalakítása még javában tart: az első ütem befejezéséhez közösségi támogatási kampányt indítottak. 
Színház ajánló

Menni kéne… – amire februárban beindulunk

Van, ahová a színészek, máshová a rendező, megint máshová az izgalmasnak ígérkező színházi nyelv csalogat be – legyen az dráma, thriller vagy olyan előadás, aminek a műfaja most még nem is tudható biztosan.
Színház ajánló

Koldusopera – Bagó Bertalan rendezése a József Attila Színházban

Műfaját tekintve: opera, musical, operett és mindezek paródiája – nemcsak ígérik ezt a darabról, de be is váltják február 18-ától a József Attila Színház színpadán, Bagó Bertalan rendezésében.
Színház ajánló

Mit keresett Jakab az ágy alatt? – Dániel András meséje a XV. kerületben

A XV. kerületi Csokonai Művelődési és Rendezvényházban láthatjuk február 12-én a Hab a tortán!-mesesorozat kövekező előadását: Dániel András Mit keresett Jakab az ágy alatt? című meséjét Pető Kata és Porogi Ádám színészpárosa hozza el a gyerekeknek.