Színház

„A színpad éltetőelem” – 75 éves Benedek Miklós

2021.09.28. 15:05
Ajánlom
Fia halála után úgy tűnt, nem áll többé színpadra, most viszont újra játszik a 75 éves Benedek Miklós. Az Orlai Produkció előadásában Egri Márta és Gálvölgyi János partnereként lesz látható, míg a József Attila Színházban az Imposztor címszerepében lép színpadra.

1946. szeptember 28-án született, és már ötévesen eldöntötte, hogy színész lesz. Színház iránti szeretetét édesapjának, Benedek Tibornak köszönhette, aki a pesti kabarék megkerülhetetlen figurája volt.

Miklós tehetsége hamar megmutatkozott, már érettségi előtt felvették a főiskolára, útja azonban nem volt zökkenőmentes.

Matematika tanára ugyanis megbuktatta, ezzel megnehezítette, hogy a fiú bejusson az intézménybe.

Végül Szinetár Miklós osztályában kezdhette meg tanulmányait. Nevét hamar megismerték, amikor 1965-ben egyik osztálytársával, Vallai Péterrel megnyerték a Ki mit tud?-ot paródia kategóriában.

1969-ben végzett a főiskolán, és szinte azonnal szerződtette Both Béla a Nemzeti Színházhoz. Több mint tíz évig volt a társulat tagja, amikor 1983-ban a frissen alakult Katona József Színházhoz hívták játszani. Ő maga élete egyik legmeghatározóbb időszakának tartja az itt töltött éveket. Olyan mesterei voltak, mint Zsámbéki Gábor és Székely Gábor, és itt kóstolt bele először a rendezésbe is. Első nagy sikere a Galócza volt.

fortepan_22349-141759.jpg

Benedek Miklós és Latinovits Zoltán (Fotó/Forrás: Kádas Tibor / Fortepan)

Egy idő után azonban úgy érezte, hogy már nincs szükség rá, ezért 2003-ban távozott a színháztól. Schwajda György hívására visszatért a Nemzetibe, Prospero szerepében debütált A viharban. Bár társulati tag lett, mindössze hat évet töltött a teátrumnál, 2009-ben elbocsátották. Az esetet általános értetlenség övezte a szakma részéről, mivel sem szakmai, sem személyes konfliktus nem volt közte és Alföldi Róbert között. Az történtek után csaknem egy évtizedig szabadúszó volt, 2017 óta az Orlai Produkciós Irodához fűzik szorosabb szálak.

Nevéhez számos ikonikus alakítás és produkció kötődik, ő a Budapest Orfeum című zenés darab szellemi atyja.

A Császár Angela és Szacsvay László előadásában sikerre vitt est az 1907 és 1945 közötti időszak dalait, verseit és jeleneteit idézi meg. Ahogy lapunknak egy korábbi interjúban elmondta, „Szacsival” itt kezdődött negyven éve tartó barátságuk. Az előadást tíz év alatt csaknem négyszázszor játszották, külföldön is nagy népszerűségre tett szert.

Benedek klasszikus és modern darabokban egyaránt remekel, emlékezetes szerepei közé tartozik a Játékszínben a Hyppolit, a lakáj címszerepe, illetve a Nemzeti Színházban Pilátus A Mester és Margaritában. Legnagyobb sikerét egy Füst Milán-drámában, a Catullusban, valamint Bulgakov Menekülésében érte el.

Jelenet a Hyppolit, a lakájból:

A Vígszínházban is rendszeresen láthatták a nézők, szerepelt a Csókos asszonyban, a Nórában és a Játék a kastélyban című komédiában. Rendezőként számos vígjátékot, zenés darabot jegyez, előszeretettel nyúl Heltai- és Molnár-darabokhoz. Ő készítette Szacsvay László Szép Ernő-estjét.

A képernyőn is találkozhattak vele a nézők: olyan alkotások kötődnek a nevéhez, mint a Fényes Szelek, A Pogány Madonna, az Akli Miklós, A három testőr Afrikában, a Presszó, a Sorstalanság, a De kik azok a Lumnitzer nővérek?, valamint az S.O.S. szerelem! és a Szabadesés.

Hangját mindenki ismeri, legemlékezetesebb szinkronszerepének a Macskafogó Mr. Teufeljét tartja, de ő volt Teddy Meldrum hangja is a Csengetett, Mylord?-ban.

Játékstílusát átjárja az irónia és tragikomikum, modorában megjelenik a két világháború közötti pesti polgár figurája, ugyanakkor visszaköszön valami a múlt század kabaréinak világából is. Magát úgy jellemzi: „Szeretek dühöngeni, ami rémes, mert egy csomó energiát elvisz és görcsbe húzza az ember gyomrát.”

1992-ben a Színház- és Filmművészeti Egyetemre is visszatért, ezúttal oktatóként, 2007-ig tanított, ekkor egy időre az intézmény docense lett.

Munkásságát számos díjjal elismerték, 1981-ben Jászai Mari-díjat akpott, 1989-ben érdemes művész címmel tüntették ki, 1998-ban vehette át a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést, 2012-ben kiváló művész címmel ismerték el. 2016-ban Kossuth-díjat vehetett át, 2020-ban pedig a Halhatatlanok társulatának tagja lett.

Nagyobbik fia, Benedek Tibor olimpiai bajnok vízilabdázó 2020-ban elhunyt, ekkor Benedek Miklós azt nyilatkozta, hogy képtelen színpadra állni.

Idén vállalt először színpadi szerepet, az Orlai Produkciós Iroda Hárman a padon című előadásában Egri Márta és Gálvölgyi János partnereként lesz látható, a József Attila Színház pedig felkérte Spiró György Imposztor című drámájának főszerepére.

Fejléckép: Benedek Miklós (forrás: Orlai Produkciós Iroda)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Klasszikus

Szimfonikus zsenik koncertje a BFZ-vel és a sztárkarmester Paavo Järvivel

Paavo Järvi édesapja elismert észt karmester volt, egykori szovjet nyaralójukban a kis Paavo időnként összefutott Sosztakoviccsal, Rosztropoviccsal, Arvo Pärttel, Hacsaturjánnal, vagy Emil Gilelsszel.
Színház

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Jazz/World

Mit jelent európainak lenni? – interjú Oláh Krisztián zongoraművésszel, a Ludus Europae zeneszerzőjével

Az idei JazzFest Budapest egyik legizgalmasabb programja a Ludus Europae című, huszonhét szereplős darab, amelynek ősbemutatója április 30-án pontban éjfélkor lesz a budapesti Merlin Színházban.
Zenés színház

„A klasszikus zenében a sokoldalúság gyanakvást szül” – interjú José Curával

A karmesterként és zeneszerzőként is aktív művésszel a a VeszprémFestre tervezett, argentin dalokra és operaáriákra épülő koncertjének műsoráról, a zenei sokoldalúságról és a társadalmi felelősségvállalásról is beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Színház ajánló

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Színház interjú

Nincs ideális pillanat – interjú Horváth Patríciával, a HATAN Társulat alapító tagjával

Horváth Patrícia férjével, Nyári Zoltán operaénekessel közösen két évvel ezelőtt indította el független magánszínházi formációját, a HATAN Társulatot. Az alapító páros női tagjával a színházcsinálás fenséges és kevésbé dicsőséges pillanatairól is beszélgettünk.
Színház hír

Új elnököt választott a Színházi Dolgozók Szakszervezete

A színházi szakmák országosan reprezentatív szakszervezete, az idén 105 éves Színházi Dolgozók Szakszervezete jelentősen megújuláson esett át, miután az április 8-án megtartott tisztújító küldöttgyűlésen megválasztották az új országos ügyvezető elnökséget.
Színház hír

A fiatal színházi generáció is bemutatkozhat a Szemle Plusz fesztiválon

Augusztus 24. és szeptember 13. között rendezik meg a Szemle Plusz programsorozatot, ahol idén először a színészképző iskolák is bemutatkozhatnak egy-egy vizsgaelőadással, hogy a következő generáció tehetségeit is felfedezhesse a budapesti közönség.