Színház

A Szívhangok Társulat Megeshetne másképp... című előadása nyerte el a Lengyel Anna Vándordíjat

2023.03.27. 17:25
Ajánlom
A Független Előadó-művészeti Szövetség által alapított díjjal az előző évad legnagyobb társadalmi hatású független produkcióját ismerik el.

A díjat a Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ) Lengyel Anna dramaturg, műfordító, rendező, a Szövetség egykori társelnöke emlékére alapította. A most első alkalommal átadásra kerülő Lengyel Anna Vándordíjra 2021. április 15. és 2022. augusztus 31. között bemutatott előadást, megvalósult performatív eseményt és művészeti projektet lehetett jelölni. Tizennyolc előadásra negyven jelölés érkezett. A független produkciókat szakmai kuratórium értékelte, melynek tagjai: Csáki Judit színházi szakíró, kritikus, Garai Judit dramaturg, felelős szerkesztő, Hárs Anna dramaturg és Tóth Péter színházi menedzser. A nyertesnek a Független Előadó-művészeti Szövetség 500.000 Ft összegű pénzdíjat adományoz.

A grémium döntése alapján az előző évadban bemutatott, társadalmi hatást elérő független produkciók közül a Szívhangok Társulat Megeshetne másképp... című előadása emelkedik ki, így ez az előadás nyerte el a Lengyel Anna Vándordíjat. 

megeshetne-172107.jpg

A Szívhangok Társulat alkotóközössége az előadás imázsfotóján (Fotó/Forrás: Csoszó Gabriella / Sajátszínház)

Sajátszínház 2017-ben az Éljen soká Regina! című előadással mutatkozott be a Trafóban. A színházi szakemberek, társadalomkutatók és roma civilszervezetek közös kezdeményezéseként alakult közösség

olyan eseményeket hoz létre, amelyeken keresztül a néző a saját környezetét tanulmányozó résztvevővé válhat.

2020-ban a Sajátszínházból kinőtt egy önálló, Szívhangok elnevezésű alkotóközösség, amelyet a Regina roma nőkből álló szereplőgárdája, egészségügyi dolgozók és nőket segítő civil  szervezetek képviselői alapítottak. 

A Megeshetne másképp... „nem arról szól, hogy anyának lenni nehéz, hanem arról, mit jelent anyává válni Magyarországon” – olvasható a produkció szinopszisában. A darab egészségügyi dolgozók, szülészeti aktivisták, roma és nem roma nők személyes történeteire épül, és a történetek elbeszélői maguk is játszanak az előadásban. 

Rendező: Romankovics Edit. Szereplők: Báder Renáta, Csörgőné Polgár Andrea, Horváth Barbara, Horváth Rita, Horváth Róbert, Horváth Zsanett, Juhacsek Ildikó, Kádár Szonja, Lakatos Anett, Lakatos Marianna, Lakatos Rudolf, Szabó Róza, Szitai Natália.

Fejléckép: a Szívhangok Társulat alkotóközössége (fotó/forrás: Csoszó Gabriella / Sajátszínház)

Díjat alapít a FESZ Lengyel Anna emlékére

Kapcsolódó

Díjat alapít a FESZ Lengyel Anna emlékére

A vándordíjat az előző évad legnagyobb társadalmi hatással bíró produkciója kaphatja, első alkalommal 2022-ben adják át.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Nyolcvanöt előadást töröl a jövő évadból az Opera

A 24.hu értesülései szerint az intézményben tartott sztrájkot lezáró megállapodás következtében a Magyar Állami Operaház kénytelen törölni az Eiffel Műhelyházba tervezett előadások nagy részét.
Klasszikus

Martha Argerich, Mischa Maisky és Fazil Say is fellép a 10. Cziffra Fesztiválon

A 2025-ben 10. jubileumát ünneplő Cziffra Fesztivál különösen gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket. A mintegy 40 eseményt számláló ünnepi hangversenysorozat ősszel, Cziffra György születésnapjához kapcsolódóan indul Oslóban, Budapesten és Londonban.
Klasszikus

Idén is tíz fiatal kapott Junior Prima Díjat a klasszikus, a könnyűzene és a jazz területéről

A május 15-én a Magyar Zene Házában tartott ünnepélyes díjátadón tíz harminc év alatti kiemelkedő művészt díjaztak, akik az elismerés mellett hárommillió forint támogatásban is részesülnek.
Színház

Bíró Kriszta első rendezése és Gálffi László önálló estje az Örkény Színház jubileumi évadában

Meghirdette 2024/25-ös évadát az idén húszéves jubileumát ünneplő Örkény Színház. A szezon során a kortárs művek ismét nagy szerephez jutnak, hét ősbemutatóval is készülnek.
Zenés színház

Nézzen bele ön is Mundruczó Kornél müncheni Tosca-rendezésébe!

A neves film-, színházi és operarendező következő premierjét május 20-án tartják a Bajor Állami Operaházban. A produkció egyik júliusi előadása online közvetítésben is megtekinthető majd.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Bíró Kriszta első rendezése és Gálffi László önálló estje az Örkény Színház jubileumi évadában

Meghirdette 2024/25-ös évadát az idén húszéves jubileumát ünneplő Örkény Színház. A szezon során a kortárs művek ismét nagy szerephez jutnak, hét ősbemutatóval is készülnek.
Színház ajánló

Jön a Jelen/Lét, a nemzetiségi színházak fesztiválja

Június 1-jén kezdődik a magyarországi nemzetiségi színházak fesztiválja Budapesten. A VII. Jelen/Lét Fesztivál kilenc napja alatt 18 társulat mutatkozik be a Nemzeti Színházban.
Színház hír

Kórházba került Jordán Tamás

A színművész elmondása szerint egy kisebb beavatkozás miatt szorult kórházi kezelésre, ám várhatóan már vasárnap hazaengedik, rövidesen pedig ismét színpadra állhat.
Színház hír

Meghívást kapott a Nagymamával álmodtam című előadás a Párizsi Olimpia kulturális fesztiváljára

Göndör László a pandémia alatt harminckét napon keresztül folytatott hosszas beszélgetést holokauszt-túlélő nagymamájával, az együtt töltött idejükből készült színházi produkció most egyedüliként képviseli a magyar előadóművészeti szcénát Párizsban.
Színház hír

Évadot hirdetett a Budaörsi Latinovits Színház – Alföldi Róbert, Pelsőczy Réka, Hegymegi Máté és Fehér Balázs Benő is rendez

Hat új bemutatóval készül a 2024/25-ös évadra a Budaörsi Latinovits Színház. Berzsenyi Bellaagh Ádám, a színház vezetője ezúttal is olyan alkotókat kért fel, akik magától értetődően tudnak bekapcsolódni abba a műhelymunkába, amely évek óta mind professzionálisabban és egyre több szakmai eredményt felmutatva működik Budaörsön.