Színház

A szólásszabadság is téma lesz a Tháliában

2016.04.05. 11:38
Ajánlom
Ismét vendégül látja a határon túli magyar színházak előadásait a Thália Színház. A május 18. és 22. között zajló ötnapos szemlén tíz produkciót láthat majd a közönség.

A Határon Túli Magyar Színházak Szemléje május 18-án veszi kezdetét a kassai Thália Színház produkciójával: Moliére Mizantrópját Czajlik József állította színpadra. Az előadás olyan aktuális témákat boncolgat, mint a szólásszabadság, a személyes autonómia, az ízlés képlékenysége, az igazmondás határai, valamint a társas élet buktatói. Ugyanezen a napon az Arizona Stúdióban a marosvásárhelyi András Lóránt Társulat mutatja be Fade out című mozgásszínházi produkcióját, amelynek rendező-koreográfusa Györfi Csaba.

Buborékok

Buborékok (Fotó/Forrás: Nagyváradi Szigligeti Színház)

Május 19-én a nagyváradi Szigligeti Színház Csiky Gergely Buborékok című vígjátékával várja a közönséget, Novák Eszter rendezésében. Szintén ezen a napon az Arizona Stúdió közönsége a Marosvásárhelyi Egyetem produkcióját, Egressy Zoltán 4x100 című tragikomédiáját láthatja, amelyet Sebestyén Aba jegyez rendezőként.

Fidelio Színházi Est: Amerikai bölény

Sebestény Aba egy másik rendezése is látható a Thália Színházban: David Mammet darabját Szervét Tibor, Csányi Sándor és Mózes András főszereplésével láthatja a közönség.

A részletekért kattintson!

Május 20-án a Yorick Stúdió előadásában Székely János Dózsa című monodrámáját tekinthetjük meg. A rendező Török Viola, a vezér szerepében pedig Sebestyén Abát láthatjuk a színpadon. Ugyancsak ezen a napon az Új Stúdióban az Újvidéki Színház művészei a Piaf–menet című előadást adják elő, Mezei Kinga rendezésében és főszereplésével.

Bolondok tánca

Bolondok tánca (Fotó/Forrás: Szabadkai Népszínház Magyar Társulata)

Május 21-én az Arizona Stúdióban a Spectrum Színház Nyina, avagy a kitömött sirályok törékenységéről című előadást adják elő. A Franciaországban élő román szerző, Matei Visniec Csehov-továbbgondolását Török Viola rendezte. A Nagyszínpadon ezen az estén ismét egy Moliére-darab, az Úrhatnám polgár című komédia lesz látható, amelyet a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház mutat be, Sardar Tagirovsky rendezésében.

Május 22-én, a fesztivál záróelőadásaként a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának produkcióját, Lev Birinszkij Bolondok Tánca című darabját láthatják az érdeklődők, amelyet a 4x100-hoz hasonlóan Sebestyén Aba állított színpadra.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház kritika

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Színház józsef attila színház

Így ünnepelték Láng József színművész 85. születésnapját

A József Attila Színház a Feketeszárú cseresznye január 10-i előadásán ünnepelte mindenki Dodi bácsiját.
Színház ajánló

Suttogók a FÉMben

A FÉM több lábon áll, hiszen a színház mellett a zene, a képzőművészet szinte ugyanolyan hangsúllyal szerepel a kulturális tér kihasználásában. Ám a legfontosabb, maga a színház is két részre tagolódik: egyrészt a FÉM saját, repertoár előadásaira, s az igencsak színes felhozatalt képviselő vendégelőadások produkcióira.
Színház ajánló

Isten férfi vagy nő? – Halhatatlan a FÉMben

Márton Andrással és Andai Katival a főszerepben mutatta be a FÉM Cziczó Attila Halhatatlan című drámáját. Lehet-e sírni az élettel? Lehet-e nevetni a halállal?
Színház hír

Meglepetéssel indítja az évet a Proton Színház

A színházzal nem rendelkező társulat a föld alá csábítja nézőit.