Színház

A szólásszabadság is téma lesz a Tháliában

2016.04.05. 11:38
Ajánlom
Ismét vendégül látja a határon túli magyar színházak előadásait a Thália Színház. A május 18. és 22. között zajló ötnapos szemlén tíz produkciót láthat majd a közönség.

A Határon Túli Magyar Színházak Szemléje május 18-án veszi kezdetét a kassai Thália Színház produkciójával: Moliére Mizantrópját Czajlik József állította színpadra. Az előadás olyan aktuális témákat boncolgat, mint a szólásszabadság, a személyes autonómia, az ízlés képlékenysége, az igazmondás határai, valamint a társas élet buktatói. Ugyanezen a napon az Arizona Stúdióban a marosvásárhelyi András Lóránt Társulat mutatja be Fade out című mozgásszínházi produkcióját, amelynek rendező-koreográfusa Györfi Csaba.

Buborékok

Buborékok (Fotó/Forrás: Nagyváradi Szigligeti Színház)

Május 19-én a nagyváradi Szigligeti Színház Csiky Gergely Buborékok című vígjátékával várja a közönséget, Novák Eszter rendezésében. Szintén ezen a napon az Arizona Stúdió közönsége a Marosvásárhelyi Egyetem produkcióját, Egressy Zoltán 4x100 című tragikomédiáját láthatja, amelyet Sebestyén Aba jegyez rendezőként.

Fidelio Színházi Est: Amerikai bölény

Sebestény Aba egy másik rendezése is látható a Thália Színházban: David Mammet darabját Szervét Tibor, Csányi Sándor és Mózes András főszereplésével láthatja a közönség.

A részletekért kattintson!

Május 20-án a Yorick Stúdió előadásában Székely János Dózsa című monodrámáját tekinthetjük meg. A rendező Török Viola, a vezér szerepében pedig Sebestyén Abát láthatjuk a színpadon. Ugyancsak ezen a napon az Új Stúdióban az Újvidéki Színház művészei a Piaf–menet című előadást adják elő, Mezei Kinga rendezésében és főszereplésével.

Bolondok tánca

Bolondok tánca (Fotó/Forrás: Szabadkai Népszínház Magyar Társulata)

Május 21-én az Arizona Stúdióban a Spectrum Színház Nyina, avagy a kitömött sirályok törékenységéről című előadást adják elő. A Franciaországban élő román szerző, Matei Visniec Csehov-továbbgondolását Török Viola rendezte. A Nagyszínpadon ezen az estén ismét egy Moliére-darab, az Úrhatnám polgár című komédia lesz látható, amelyet a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház mutat be, Sardar Tagirovsky rendezésében.

Május 22-én, a fesztivál záróelőadásaként a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának produkcióját, Lev Birinszkij Bolondok Tánca című darabját láthatják az érdeklődők, amelyet a 4x100-hoz hasonlóan Sebestyén Aba állított színpadra.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Lányával, Norával zenél Fischer Iván a Fesztiválzenekar új évadában

A Budapesti Fesztiválzenekar bejelentette új évadát, amelynek fénypontjába Monteverdi Orfeója kerül Fischer Iván befejezésével.
Zenés színház

Miért írt új befejezést az Orfeóhoz Fischer Iván?

Valami nem stimmel Monteverdi Orfeójával. Fischer Iván több mint negyven éve ezt érzi, és most tett is érte, hogy ne így legyen: új befejezést írt hozzá. Hogy miért volt erre szükség?
Tánc

Nálunk vetítik először a Rudolf Nurejev-portréfilmet

Április 2-án egyetlen alkalommal - a Rudolf Nureyev Nemzetközi Balettverseny részeként - eredeti nyelven, angolul, felirat nélkül vetítik az Urániában a White Crow című portréfilmet, még a hivatalos, New York-i premiervetítés előtt.
Tánc

Magyar versenyzőknek is szurkolhatunk a New York-i Balettverseny döntőjében

Ma kezdődött a Valentina Kozlova International Ballet Competition döntője New Yorkban, amelyen egy táncos, egy koreográfus és egy zsűritag is képviseli hazánkat.
Könyv

Hallgassa meg a Grecsó Krisztián új regényében előforduló zenéket!

Az író Vera című regénye az 1980-as évek elején Szegeden játszódik, a kiadó egy lejátszási listával tette még átélhetőbbé a könyv atmoszféráját.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház Íliász

Földrészeken átívelő Íliász maraton az Ódry Színpadon

Éjszakába nyúló Íliász-felolvasást tartanak az Ódry Színpadon pénteken. A mintegy 12 órásra tervezett esemény, ahhoz az 59 ország részvételével zajló világméretű Homérosz-olvasáshoz csatlakozik, amelyet a lyoni École Normale Supérieure kezdeményezésére szerveztek meg.
Színház hír

Berlinben áll színpadra Orosz Ákos

Német nyelvű előadásban szerepel a Vígszínház színművésze. Az Ein Erinnerungstück című darab arról szól, hogyan traumatizálják személyiségünket a huszadik század eseményei mind a mai napig.
Színház világnap

Ma a bábszínházakat ünnepeljük

Új bemutatóval, jubileumi előadással és nyílt próbával ünnepli a bábszínházi világnapot a Budapest Bábszínház március 21-én. A Mire gondol Alma? című új előadás a 3 év alattiakat szólítja meg.
Színház ajánló

Murakami mágikus története, a Kafka a tengerparton a Nemzeti Színházban

Murakami Haruki világhírű, Kafka a tengerparton című regényéből készült szinpadi adaptációt mutat be a Vörösmarty Színház 2019. április 5-én a Nemzeti Színházban. A valóság, a képzelet és az idő határmezsgyéjén játszódó előadás rendezője Szikora János.
Színház ajánló

Ne rejtőzz el!

Irodalmi Kávéházunk adott otthont Fekete Réka Thália önálló estjének. Az előadás ebben az esetben méltón tükrözte Réka színes személyiségét, bájos lényét.