Színház

A szőnyeg szélén a szegedi MASZK Egyesület

2021.05.09. 08:55
Ajánlom
És ez nem egy új előadás címe, hanem helyzetjelentés: az idei évben a szakminisztérium pályázatán nem nyert működési támogatást a MASZK Egyesület, amely 1992 óta működteti befogadószínházként a szegedi Régi Zsinagógát és 2020-ban 30. alkalommal rendezte meg a THEALTER fesztivált.

A  MASZK Egyesület tájékoztatása szerint a jelentős szakmai múlttal, fesztiválja és koprodukciós előadásai révén számtalan szakmai elismeréssel rendelkező egyesület 1995 óta mindig sikerrel pályázott a működési keretre. Míg 2019-ben még 21,5 millió, tavaly, a Budapestre és vidékre osztott új rendszerben már csak 7 millió forintot ítélték oda számukra, így nem csak a pandémia okozta nehézségekkel kellett megküzdeniük. 

Az idei évre vonatkozó, 2021. április 30-én nyilvánosságra hozott döntési listán nulla forint megítélt támogatási összeg szerepel a nevük mellett, azaz idén a szakminisztérium már nem tartja támogatásra méltónak a tevékenységüket.

A pályázati kiírásban megfogalmazott értékelési szempontok alapján a vidéki szervezeteket bíráló kuratórium a lehetséges 100 pontból 36 pontra értékelte a pályázatukat – azaz a szakmai múltjukat, eredményeiket és terveiket, közönség- és közösségépítő tevékenységüket, szakmai aktivitásukat, jelentős hazai és határon túli együttműködéseiket, az általuk megvalósított és tervezett programok művészi színvonalát, a tevékenységük társadalmi eredményességét és közösségre való hatását, a működésük és gazdálkodásuk átláthatóságát és eredményességét.

„A döntési listából az nem derül ki, hogy az elért összpontszám hogyan alakult ki – azaz nem tudható, hogy a pályázati kiírásban szereplő 5 értékelési terület közül melyiken hogyan teljesítettek a kuratórium szerint.

A döntési listán ezúttal sem szerepel az egyes pályázatokra vonatkozó indoklás, és idén elmaradt a kategória egészére vonatkozó kuratóriumi összefoglaló is, így ez sem nyújt támpontot számukra” – olvasható a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben. 

Mint írják, nem értik milyen szempontok alapján ítélte meg a támogatásokat a kuratórium, miközben az elmúlt évben készült számos felmérés, például a Magyar Fesztivál Szövetség összefoglalója is arra figyelmeztet, hogy a fesztiválszervezők között is az alapítványi vagy egyesületi formában működőket sújtotta leginkább a pandémiás helyzetből adódó bevételkiesés.

Az egyesület nehezményezi, hogy az értékeléssel kapcsolatos kérdéseket nem teheti fel a kurátoroknak, hiszen a kuratóriumról csak annyi tudható, hogy 5 tagját a Színházművészeti Bizottság és a Táncművészeti Bizottság kérte fel, és hogy a beérkező pályázatokat „saját szakmai tapasztalatuk, szakmai tanácsadók beszámolói, személyes konzultációk, videó dokumentációk és a benyújtott pályázati anyagban szereplő információk alapján, a pályázati kiírásban megadott szempontrendszer szerint bírálják el.”

regizsinagoga_201906_5_kicsi-131333.jpg

a Régi zsinagóga, Szegeden (Fotó/Forrás: MASZK)

Rámutatnak arra is, hogy a működési támogatások 2010-es visszavágásával és zárolásával induló elmúlt évtizedben a független színházi területen működő szervezetek, köztük a MASZK Egyesület is, számos nehézséggel megküzdöttek.

Ez a mostani döntés azonban teljesen új helyzetet teremt számukra, és velük együtt a szintén nagy múltú szegedi Metanoia Színház számára is, akik ugyancsak nem nyertek támogatást ebben az évben.

Nem könnyíti meg a helyzetüket, hogy civil szervezetként próbálnak fennmaradni és továbbra is elkötelezetten és átláthatóan végezni azt a megkérdőjelezhetetlen szakmai minőségű, innovatív művészeti munkát, és tágabb értelemben vett kulturális tevékenységet, amelyet 30 éve kezdtek el.

A döntés fényében a szervezet vezetői átgondolják a lehetőségeiket és az idei évre vonatkozó terveiket is, hiszen ez olyan súlyos financiális veszteség, amelyet nem terveztek, ráadásul egy olyan év után, amelyben a bezárások miatt a jegybevételeik 44%-kal estek vissza, és amelyben – többek között a működési támogatás visszavágásának köszönhetően – felélték a tartalékaikat is.

Egy olyan évben próbálnak meg túlélni ezen döntés ellenére, amelyben a pandémiás helyzet továbbra is ellehetetleníti a megszokott működést.

Az egyesület azt ígéri: minden tőlük telhetőt megtesznek annak érdekében, hogy sikeresen megküzdjenek ezzel a helyzettel, az ezzel kapcsolatos döntéseikről és terveikről továbbra is tájékoztatni fogják nézőiket és együttműködő partnereiket.

Továbbra is számítanak közönségük kitartására és támogatására: a nehéz helyzet ellenére 2020-ban – Szeged és Budapest mellett – 11 megye 46 kisebb-nagyobb településéről és a határon túlról is érkeztek nézők a jubileumi THEALTER fesztiválra. Remélik, hogy közel 4000 nézőjük közül sokan támogatják az egyesületet az adójuk 1%-ával, hiszen most minden eddiginél nagyobb szükségük van erre.

Fejléckép: előadás előtt Szegeden, a Régi zsinagóga épülete előtt (fotó: Révész Róbert / MASZK)

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Van neve annak, ami vagyok – Székely Kriszta kiállása

A Katona József Színház rendezője, Székely Kriszta is felszólalt június 14-én, a homoszexualitást a pedofíliával összemosó törvény elleni tüntetésen.
Jazz/World

Elhunyt Winand Gábor zenész

Hosszan tartó betegség után, 57 éves korában elhunyt Winand Gábor fuvolán és zongorán is kiválóan játszó zenész, énekes, tanár és zeneszerző – tudatta Budapest Jazz Club.
Klasszikus

A magyar zenetanárnő, aki generációkat tanított meg szorongás nélkül hegedülni

Havas Kató a saját bőrén tapasztalta meg, milyen káros hatással van egy muzsikusra a szorongás, a megfelelési kényszer és a lámpaláz. Egy balatoni cigányprímás, egy amerikai találkozás és egy majdnem félbeszakadt karrier hatására dolgozta ki hegedűoktatási módszerét, amelynek központi jelszava volt a természetesség, a könnyedség és a belülről fakadó elegancia.
Tánc

Ismét élőben játszik a Recirquel Társulat

A Solus Amor című produkcióval nyitja meg kapuit június 25-én a Müpa Fesztivál Színháza. Nem ez lesz az egyetlen újcirkusz-produkció a színházteremben: a trilógia egy másik darabja, a My Land is színre kerül.
Vizuál

Akik az erdőkből merítettek erőt

A Pálosok című tárlat az egyetlen magyar alapítású és máig működő férfi szerzetesrend, a pálos rend történetéről ad áttekintést. Egyszerre szól a világi és egyházi társadalom valamennyi csoportjához, s nyit azok felé is, akik kevés, vagy semmilyen tudással nem rendelkeznek a pálos rendről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Ősbemutatóra készül Kern András és Hernádi Judit

Június 18-án mutatják be Bess Wohl Válaszfalak című drámáját a Városmajori Szabadtéri Színpadon. A Magyarországon eddig még nem játszott darab két idős ember történetén keresztül beszél a szeretet és elfogadás erejéről, miközben fellebbenti a fátylat a beteljesületlen álmokról és felszínre törő vágyakról.
Színház ajánló

Kétórányi Cseh Tamás a Városmajorban, megállás nélkül

Cseh Tamás a XX. század krónikásaként vonult be a magyar zenetörténelembe. Szellemének, alkotóerejének hiánya sokak számára máig érezhető. A művész után maradt űrt próbálja betölteni az a színfalak közé álmodott nagyszabású, szcenírozott előadás, amely az első hangjegytől az utolsó hangulatképig Cseh Tamást idézi meg: a Váróterem, Keresztes Tamás rendezésében.
Színház hír

A Globe Színház szerint minden Shakespeare-mű rassziszta

Úgy tűnik, hogy a rasszizmus elleni harc Shakespeare műveit is elérte, a Globe Színház ugyanis bejelentette, hogy „dekolonizálják” a szerző munkáit.
Színház hír

Rekordszámú pályázat érkezett a Pinceszínház igazgatói posztjára

A színház vezetésére összesen tizenöten pályáztak, ilyenre évtizedek óta nem volt példa – tudatta Takács Máriusz ferencvárosi képviselő a Facebook-oldalán.
Színház gyász

Elhunyt Nagy Zoltán színművész

Az Újszínház művészét 78 éves korában érte a halál.