Színház

A szőnyeg szélén a szegedi MASZK Egyesület

2021.05.09. 08:55
Ajánlom
És ez nem egy új előadás címe, hanem helyzetjelentés: az idei évben a szakminisztérium pályázatán nem nyert működési támogatást a MASZK Egyesület, amely 1992 óta működteti befogadószínházként a szegedi Régi Zsinagógát és 2020-ban 30. alkalommal rendezte meg a THEALTER fesztivált.

A  MASZK Egyesület tájékoztatása szerint a jelentős szakmai múlttal, fesztiválja és koprodukciós előadásai révén számtalan szakmai elismeréssel rendelkező egyesület 1995 óta mindig sikerrel pályázott a működési keretre. Míg 2019-ben még 21,5 millió, tavaly, a Budapestre és vidékre osztott új rendszerben már csak 7 millió forintot ítélték oda számukra, így nem csak a pandémia okozta nehézségekkel kellett megküzdeniük. 

Az idei évre vonatkozó, 2021. április 30-én nyilvánosságra hozott döntési listán nulla forint megítélt támogatási összeg szerepel a nevük mellett, azaz idén a szakminisztérium már nem tartja támogatásra méltónak a tevékenységüket.

A pályázati kiírásban megfogalmazott értékelési szempontok alapján a vidéki szervezeteket bíráló kuratórium a lehetséges 100 pontból 36 pontra értékelte a pályázatukat – azaz a szakmai múltjukat, eredményeiket és terveiket, közönség- és közösségépítő tevékenységüket, szakmai aktivitásukat, jelentős hazai és határon túli együttműködéseiket, az általuk megvalósított és tervezett programok művészi színvonalát, a tevékenységük társadalmi eredményességét és közösségre való hatását, a működésük és gazdálkodásuk átláthatóságát és eredményességét.

„A döntési listából az nem derül ki, hogy az elért összpontszám hogyan alakult ki – azaz nem tudható, hogy a pályázati kiírásban szereplő 5 értékelési terület közül melyiken hogyan teljesítettek a kuratórium szerint.

A döntési listán ezúttal sem szerepel az egyes pályázatokra vonatkozó indoklás, és idén elmaradt a kategória egészére vonatkozó kuratóriumi összefoglaló is, így ez sem nyújt támpontot számukra” – olvasható a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben. 

Mint írják, nem értik milyen szempontok alapján ítélte meg a támogatásokat a kuratórium, miközben az elmúlt évben készült számos felmérés, például a Magyar Fesztivál Szövetség összefoglalója is arra figyelmeztet, hogy a fesztiválszervezők között is az alapítványi vagy egyesületi formában működőket sújtotta leginkább a pandémiás helyzetből adódó bevételkiesés.

Az egyesület nehezményezi, hogy az értékeléssel kapcsolatos kérdéseket nem teheti fel a kurátoroknak, hiszen a kuratóriumról csak annyi tudható, hogy 5 tagját a Színházművészeti Bizottság és a Táncművészeti Bizottság kérte fel, és hogy a beérkező pályázatokat „saját szakmai tapasztalatuk, szakmai tanácsadók beszámolói, személyes konzultációk, videó dokumentációk és a benyújtott pályázati anyagban szereplő információk alapján, a pályázati kiírásban megadott szempontrendszer szerint bírálják el.”

regizsinagoga_201906_5_kicsi-131333.jpg

a Régi zsinagóga, Szegeden (Fotó/Forrás: MASZK)

Rámutatnak arra is, hogy a működési támogatások 2010-es visszavágásával és zárolásával induló elmúlt évtizedben a független színházi területen működő szervezetek, köztük a MASZK Egyesület is, számos nehézséggel megküzdöttek.

Ez a mostani döntés azonban teljesen új helyzetet teremt számukra, és velük együtt a szintén nagy múltú szegedi Metanoia Színház számára is, akik ugyancsak nem nyertek támogatást ebben az évben.

Nem könnyíti meg a helyzetüket, hogy civil szervezetként próbálnak fennmaradni és továbbra is elkötelezetten és átláthatóan végezni azt a megkérdőjelezhetetlen szakmai minőségű, innovatív művészeti munkát, és tágabb értelemben vett kulturális tevékenységet, amelyet 30 éve kezdtek el.

A döntés fényében a szervezet vezetői átgondolják a lehetőségeiket és az idei évre vonatkozó terveiket is, hiszen ez olyan súlyos financiális veszteség, amelyet nem terveztek, ráadásul egy olyan év után, amelyben a bezárások miatt a jegybevételeik 44%-kal estek vissza, és amelyben – többek között a működési támogatás visszavágásának köszönhetően – felélték a tartalékaikat is.

Egy olyan évben próbálnak meg túlélni ezen döntés ellenére, amelyben a pandémiás helyzet továbbra is ellehetetleníti a megszokott működést.

Az egyesület azt ígéri: minden tőlük telhetőt megtesznek annak érdekében, hogy sikeresen megküzdjenek ezzel a helyzettel, az ezzel kapcsolatos döntéseikről és terveikről továbbra is tájékoztatni fogják nézőiket és együttműködő partnereiket.

Továbbra is számítanak közönségük kitartására és támogatására: a nehéz helyzet ellenére 2020-ban – Szeged és Budapest mellett – 11 megye 46 kisebb-nagyobb településéről és a határon túlról is érkeztek nézők a jubileumi THEALTER fesztiválra. Remélik, hogy közel 4000 nézőjük közül sokan támogatják az egyesületet az adójuk 1%-ával, hiszen most minden eddiginél nagyobb szükségük van erre.

Fejléckép: előadás előtt Szegeden, a Régi zsinagóga épülete előtt (fotó: Révész Róbert / MASZK)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Ők az idei Prima Primissima-jelöltek

A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Müpában.
Zenés színház

Ismét díjazta a legjobb előadásokat az Opernwelt

Idén is összegyűjtötte az évad legjobb művészi produkcióit a rangos német operamagazin, az Opernwelt. A legjobb operajátszó intézmény hetedik alkalommal a Frankfurti Opera lett.
Plusz

Riccardo Muti, Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Diana Damrau – 2024-ben is sztárok érkeznek a Müpába

Bővül a Müpa 2023/24-es évadának programja: nemcsak Riccardo Muti és a Chicagói Szimfonikusok, Maria João Pires és Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Francesco Corti és a Freiburgi Barokk Zenekar érkezik, de fellép a bluegrasslegenda Béla Fleck is.
Jazz/World

Ezekre az albumokra esküszik a fúziós zene nagyágyúja, Gary Husband

A Fidelio és a JazzFest Budapest közös sorozatának legújabb részében a nemzetközi hírű dobos, zongorista és billentyűs, Gary Husband kedvenceibe hallgathatunk bele.
Könyv

Könyvfóliázás: vesszőhiba miatt nyerhet pert a Líra

Minden jel szerint nem követett el jogsértést a Líra Kereskedelmi Kft., amikor homoszexualitást tartalmazó könyveket árusított az ifjúsági részlegen, az érintett rendelet ugyanis egy fogalmazási hiba miatt nem azt jelenti, amit a jogalkotó vélhetőleg mondani szeretett volna.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Markó Róbert a veszprémi Kabóca Bábszínház új igazgatója

Markó Róbert íróként, rendezőként és dramaturgként is többször megfordult már a Kabóca Bábszínházban, amelynek október 15-től látja el igazgatását.
Színház ajánló

Egy autista zseni és az alma szimbolikája – A Kódfejtő a 6SZÍN-ben

Alan Turing tragikus életéről Benoit Solès francia színész írt színdarabot, ami évek óta nagy siker Franciaországban és már Budapesten, a 6SZÍN-ben is.
Színház hír

Rendhagyó Tartuffe-előadással lesz jelen a Comédie Francaise a 10. MITEM-en

Tíz ország huszonegy előadása, köztük a párizsi Comédie Francaise Tartuffe-produkciója lesz látható a 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozón szeptember 30. és október 23. között a Nemzeti Színházban.
Színház magazin

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Színház hír

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.