Színház

A szőnyeg szélén a szegedi MASZK Egyesület

2021.05.09. 08:55
Ajánlom
És ez nem egy új előadás címe, hanem helyzetjelentés: az idei évben a szakminisztérium pályázatán nem nyert működési támogatást a MASZK Egyesület, amely 1992 óta működteti befogadószínházként a szegedi Régi Zsinagógát és 2020-ban 30. alkalommal rendezte meg a THEALTER fesztivált.

A  MASZK Egyesület tájékoztatása szerint a jelentős szakmai múlttal, fesztiválja és koprodukciós előadásai révén számtalan szakmai elismeréssel rendelkező egyesület 1995 óta mindig sikerrel pályázott a működési keretre. Míg 2019-ben még 21,5 millió, tavaly, a Budapestre és vidékre osztott új rendszerben már csak 7 millió forintot ítélték oda számukra, így nem csak a pandémia okozta nehézségekkel kellett megküzdeniük. 

Az idei évre vonatkozó, 2021. április 30-én nyilvánosságra hozott döntési listán nulla forint megítélt támogatási összeg szerepel a nevük mellett, azaz idén a szakminisztérium már nem tartja támogatásra méltónak a tevékenységüket.

A pályázati kiírásban megfogalmazott értékelési szempontok alapján a vidéki szervezeteket bíráló kuratórium a lehetséges 100 pontból 36 pontra értékelte a pályázatukat – azaz a szakmai múltjukat, eredményeiket és terveiket, közönség- és közösségépítő tevékenységüket, szakmai aktivitásukat, jelentős hazai és határon túli együttműködéseiket, az általuk megvalósított és tervezett programok művészi színvonalát, a tevékenységük társadalmi eredményességét és közösségre való hatását, a működésük és gazdálkodásuk átláthatóságát és eredményességét.

„A döntési listából az nem derül ki, hogy az elért összpontszám hogyan alakult ki – azaz nem tudható, hogy a pályázati kiírásban szereplő 5 értékelési terület közül melyiken hogyan teljesítettek a kuratórium szerint.

A döntési listán ezúttal sem szerepel az egyes pályázatokra vonatkozó indoklás, és idén elmaradt a kategória egészére vonatkozó kuratóriumi összefoglaló is, így ez sem nyújt támpontot számukra” – olvasható a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben. 

Mint írják, nem értik milyen szempontok alapján ítélte meg a támogatásokat a kuratórium, miközben az elmúlt évben készült számos felmérés, például a Magyar Fesztivál Szövetség összefoglalója is arra figyelmeztet, hogy a fesztiválszervezők között is az alapítványi vagy egyesületi formában működőket sújtotta leginkább a pandémiás helyzetből adódó bevételkiesés.

Az egyesület nehezményezi, hogy az értékeléssel kapcsolatos kérdéseket nem teheti fel a kurátoroknak, hiszen a kuratóriumról csak annyi tudható, hogy 5 tagját a Színházművészeti Bizottság és a Táncművészeti Bizottság kérte fel, és hogy a beérkező pályázatokat „saját szakmai tapasztalatuk, szakmai tanácsadók beszámolói, személyes konzultációk, videó dokumentációk és a benyújtott pályázati anyagban szereplő információk alapján, a pályázati kiírásban megadott szempontrendszer szerint bírálják el.”

regizsinagoga_201906_5_kicsi-131333.jpg

a Régi zsinagóga, Szegeden (Fotó/Forrás: MASZK)

Rámutatnak arra is, hogy a működési támogatások 2010-es visszavágásával és zárolásával induló elmúlt évtizedben a független színházi területen működő szervezetek, köztük a MASZK Egyesület is, számos nehézséggel megküzdöttek.

Ez a mostani döntés azonban teljesen új helyzetet teremt számukra, és velük együtt a szintén nagy múltú szegedi Metanoia Színház számára is, akik ugyancsak nem nyertek támogatást ebben az évben.

Nem könnyíti meg a helyzetüket, hogy civil szervezetként próbálnak fennmaradni és továbbra is elkötelezetten és átláthatóan végezni azt a megkérdőjelezhetetlen szakmai minőségű, innovatív művészeti munkát, és tágabb értelemben vett kulturális tevékenységet, amelyet 30 éve kezdtek el.

A döntés fényében a szervezet vezetői átgondolják a lehetőségeiket és az idei évre vonatkozó terveiket is, hiszen ez olyan súlyos financiális veszteség, amelyet nem terveztek, ráadásul egy olyan év után, amelyben a bezárások miatt a jegybevételeik 44%-kal estek vissza, és amelyben – többek között a működési támogatás visszavágásának köszönhetően – felélték a tartalékaikat is.

Egy olyan évben próbálnak meg túlélni ezen döntés ellenére, amelyben a pandémiás helyzet továbbra is ellehetetleníti a megszokott működést.

Az egyesület azt ígéri: minden tőlük telhetőt megtesznek annak érdekében, hogy sikeresen megküzdjenek ezzel a helyzettel, az ezzel kapcsolatos döntéseikről és terveikről továbbra is tájékoztatni fogják nézőiket és együttműködő partnereiket.

Továbbra is számítanak közönségük kitartására és támogatására: a nehéz helyzet ellenére 2020-ban – Szeged és Budapest mellett – 11 megye 46 kisebb-nagyobb településéről és a határon túlról is érkeztek nézők a jubileumi THEALTER fesztiválra. Remélik, hogy közel 4000 nézőjük közül sokan támogatják az egyesületet az adójuk 1%-ával, hiszen most minden eddiginél nagyobb szükségük van erre.

Fejléckép: előadás előtt Szegeden, a Régi zsinagóga épülete előtt (fotó: Révész Róbert / MASZK)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Jazz/World

Jazzstandardek műfajközi fényben: Tigran Hamasyan koncertje a Müpában

2015-ös sikerkoncertje után május 20-án újra a Müpa színpadára lép napjaink egyik legkeresettebb jazz-zongoristája és -zeneszerzője, Tigran Hamasyan, hogy bemutassa április végén megjelent StandArt című új lemezét. A klasszikus jazzstandardek megfogalmazásában teljesen friss értelmezést nyernek.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Szentivánéji álom a székesfehérvári Vörösmarty Színházban

Május első hétvégéjén a gubancos szerelmek és a hatalmas fémgolyók játszották a főszerepet a Horváth Csaba által rendezett Szentivánéji álom című előadásban.
Színház interjú

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Színház hír

Magyar színházi fesztivál lesz júniusban Bukarestben

Bukarestben szervezi meg első alkalommal a Bukfeszt elnevezésű magyar színházi fesztivált az erdélyi teátrumokat tömörítő Magyar Színházi Szövetség, amelynek öt tagszervezete kilenc előadást mutat be a román fővárosban.
Színház ajánló

Szakonyi Károly legismertebb drámája látható a Játékszínben

Az Adáshiba a Vörösmarty Színházzal koprodukcióban kerül színre, Bagó Bertalan rendezésében. A budapesti bemutatót május 21-én tartják, majd május 28-án Székesfehérvárra érkezik az előadás.
Színház interjú

„Nehezen tudom elképzelni, hogy van olyan ember, akiben nincs valamiféle előítélet” – interjú Kálid Artúrral

Május 15-én újra látható a RaM Színházban a Veres 1 Színház Miss Daisy sofőrje című produkciója. A sofőrt alakító Kálid Artúrral előítéletekről, a színház feladatáról és hatásáról beszélgettünk az előadás kapcsán.