Színház

A szórakoztatás szolgálatában – évadot hirdetett a József Attila Színház

2021.08.03. 11:45
Ajánlom
Nyolc bemutatóval és állandó társulattal készül a következő évadra a József Attila színház, amely bár a többi teátrumhoz hasonlóan nehéz időszakon van túl, mégis bizakodva tekint a jövőbe.

Az előző szezon szomorú statisztikával zárult: a társulat mindössze 54 előadást tudott megtartani, az évi közel 120 ezer néző helyett pedig csupán 16 ezer tapsolhatott az előadások végén. Gazdaságilag azonban mégis jó döntéseket hozott a színház, hiszen hosszú időszak után újból állandó társulattal várhatja a szeptembert.

Összesen 19 színész és 2 magántáncos került alkalmazotti státuszba,

de Nemcsák Károly, a teátrum igazgatója az évadnyitó sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy bíznak a bővülésben, valamint a többi náluk játszó művészt is társulati tagnak tekintik, státusztól függetlenül.

Az állandó társulati tagok: Auksz Éva, Fehér Anna, Jónás Andrea, Kónya Merlin Renáta, Kovalik Ágnes, Kulcsár Viktória, Pikali Gerda, Szabó Gabi, valamint Blazsovszky Ákos, Chajnóczki Balázs, Fekete Gábor, Fila Balázs, Horváth Sebestyén Sándor, Lábodi Ádám, Lukács Dániel, Quintus Konrád és Zöld Csaba. A két alkalmazott táncos Tonhaizer Tünde és Horváth Ádám.

A társulat megalakulásával egy időben az intézményben zajló szervezeti struktúra is megváltozik, Hargitai Iván, aki rendszeresen rendez a teátrumban, augusztus 1-től művészeti vezetőként is részt vesz a színház életében. „Színházat alakítani az egyik legszebb dolog a világon” – mondta Hargitai a kinevezés kapcsán, hozzátéve, hogy mindig izgalmas részt venni a kialakítás folyamatában.

Az épület is hamarosan megújulhat, ugyanis egy hároméves munka eredményeképpen megkezdődik a színház felújítása,

amely a főigazgató elmondása szerint évek óta rossz állapotban van. A felújítás célja a színpadi dolgozók és művészek munkájának segítése, valamint a technikai eszközök fejlesztése. A munkálatok a nyári szünetekben zajlanak majd, így a társulatnak az évad közben sem kell elhagynia a játszóhelyeket.

A 2021/22-es szezon nyolc bemutatója nem nélkülözi a humort, többségében vígjátékokat, illetve könnyed darabokat láthatnak majd a nézők. A vezetőség szerint erre a pandémia után különösen szükség van: az emberek nevetni és szórakozni akarnak, a társulatnak pedig nagy felelőssége van abban, hogy ezt önfeledten tudják megtenni.

Ez már a szeptemberi két bemutatóval megvalósul, 11-én Bodrogi Gyula rendezésében egy igazi klasszikus költözik a József Attila Színház színpadára az Egy szoknya, egy nadrággal, majd 18-án ősbemutatóként kerül színre a Valami bűzlik..., Szente Vajk jóvoltából.

Októberben Hargitai Iván új rendezéseit láthatja a közönség, 9-én a Szibériai csárdás, 29-én pedig a Furcsa pár női változata dolgoztatja meg a rekeszizmokat. Előbbinek augusztus 2-án meg is kezdődött a próbaidőszaka, hamarosan pedig az is kiderül, hogy sikerül-e a Szibériába hurcolt hadifoglyoknak három hét alatt színpadra állítaniuk a Csárdáskirálynőt.

Novemberben a komolyabb daraboké lesz a főszerep, ugyanis Funtek Frigyes rendezésében elevenedik meg Ken Kesey klasszikus drámája, a Száll a kakukk fészkére. A 27-i bemutató főszerepét Zöld Csaba és Fehér Anna játssza.

2022 elején a gyerekeknek kedveskedik a színház, Quintus Konrád az Ágacska történetét hozza el a kicsiknek – ahogyan az a József Attila Színházban az ifjúsági előadások esetében lenni szokott, interaktív módon. Az újév másik bemutatójában, Az imposztorban pedig egy igazi élő legenda lép színpadra Benedek Miklós személyében.

Az évad utolsó premierje Egressy Zoltán Portugálja, amely különleges helyet foglal el a rendező életében. Lengyel Ferenc ugyanis összesen 423-szor állt színpadra az előadásban.

Fejléckép forrása: Wikipédia

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Soha nem látott képek kerültek elő a The Beatlesről

Bőrnadrág és fehér ing – egy szett, amiről valószínűleg senkinek sem jutna eszébe a legendás együttes, a The Beatles. A zenekarról nemrég felfedezett fényképek azonban újabb képet festenek a banda korai éveiről.
Könyv

Kihirdették az idei Margó-díj jelöltjeit

Ötvenhat könyvet jelöltek idén a kiadók és/vagy a szerzők a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjra. Ez a szám minden eddiginél több: tavaly negyven, 2020-ban pedig tizenkilenc jelölt volt. A díj célja a legerősebb pályakezdő prózaírók bemutatása – írja a Könyves Magazin.
Plusz

„Élni gyönyörű” – Szabó Magdára emlékeznek a Várkert Bazárban

A 105 éve született és tizenöt éve eltávozott írónő életművét idézi meg az egész napos rendezvénysorozat október 15-én. Gyerekelőadás, színházi produkciók, filmvetítés és irodalmi beszélgetés is szerepel a programok között, az Ökumenikus Segélyszervezet révén pedig Szabó Magda-köteteket is felajánlhatunk a rászorulóknak.
Plusz

Pogány Judit, Keller András és Popova Aleszja is Prima Primissima-jelölt

A Prima Primissima Díj több kategóriáját is kibővítették idén, így a jelöltek a korábbinál is szélesebb körből kerülhettek ki. Az elismeréseket decemberben vehetik át a díjazottak.
Klasszikus

Gramophone-díj: a Fesztiválzenekar lett Az év zenekara

A Budapesti Fesztiválzenekart választották Az év zenekarának – jelentették be október 4-én este a Gramophone-díj gálarendezvényén Londonban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Ujj Mészáros Károly szerelmi próbát rendez a Rózsavölgyi Szalonban

Stephen Enersen amerikai író első egész estés drámája, az Apróbetűs szerelem, amely ősbemutatóként kerül színre október 8-án a Rózsavölgyi Szalonban, egy kapcsolati válságban lévő középkorú férfi életébe enged betekintést.
Színház ajánló

Magyar és külföldi színházi sikerdarabok a SzínházTV-n

Vígjáték, dráma, halhatatlan színészlegendák és fiatal tehetségek: az immár harmadik évadát megkezdő online platform külön érdekessége, hogy nemcsak a magyar színházak sikerdarabjait hozza el az otthonokba, hanem külföldi előadásokat is. Most hétvégén például a világ egyik legsikeresebb produkcióját.
Színház magazin

Akivel a modern magyar színház korszaka kezdődött: Ditrói Mór, a „magyar Sztanyiszlavszkij”

Ditrói Mór a kolozsvári Nemzeti Színházból indulva lett a Vígszínház alapító-igazgatója, majd az Országos Színészegyesület ügyvezető elnöke, később örökös díszelnöke.
Színház ajánló

Ibseni sorstragédia az Örkény Színházban

Október 6-án mutatja be az Örkény Színház Henrik Ibsen kései drámáját, a Solnesst, amely nem egyszerű társadalomkritika: középpontjában egy ember jellemfejlődése, egy életművére visszatekintő építész számvetése áll.
Színház gyász

Elhunyt Erőss Tamás, a Katona József Színház egykori színpadmestere

A Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett szakember a Katona József Színház alapításától kezdve a színházban dolgozott, egészen 2006-os nyugdíjba vonulásáig – tudatta közösségi oldalán a teátrum.