Színház

A szórakoztatás szolgálatában – évadot hirdetett a József Attila Színház

2021.08.03. 11:45
Ajánlom
Nyolc bemutatóval és állandó társulattal készül a következő évadra a József Attila színház, amely bár a többi teátrumhoz hasonlóan nehéz időszakon van túl, mégis bizakodva tekint a jövőbe.

Az előző szezon szomorú statisztikával zárult: a társulat mindössze 54 előadást tudott megtartani, az évi közel 120 ezer néző helyett pedig csupán 16 ezer tapsolhatott az előadások végén. Gazdaságilag azonban mégis jó döntéseket hozott a színház, hiszen hosszú időszak után újból állandó társulattal várhatja a szeptembert.

Összesen 19 színész és 2 magántáncos került alkalmazotti státuszba,

de Nemcsák Károly, a teátrum igazgatója az évadnyitó sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy bíznak a bővülésben, valamint a többi náluk játszó művészt is társulati tagnak tekintik, státusztól függetlenül.

Az állandó társulati tagok: Auksz Éva, Fehér Anna, Jónás Andrea, Kónya Merlin Renáta, Kovalik Ágnes, Kulcsár Viktória, Pikali Gerda, Szabó Gabi, valamint Blazsovszky Ákos, Chajnóczki Balázs, Fekete Gábor, Fila Balázs, Horváth Sebestyén Sándor, Lábodi Ádám, Lukács Dániel, Quintus Konrád és Zöld Csaba. A két alkalmazott táncos Tonhaizer Tünde és Horváth Ádám.

A társulat megalakulásával egy időben az intézményben zajló szervezeti struktúra is megváltozik, Hargitai Iván, aki rendszeresen rendez a teátrumban, augusztus 1-től művészeti vezetőként is részt vesz a színház életében. „Színházat alakítani az egyik legszebb dolog a világon” – mondta Hargitai a kinevezés kapcsán, hozzátéve, hogy mindig izgalmas részt venni a kialakítás folyamatában.

Az épület is hamarosan megújulhat, ugyanis egy hároméves munka eredményeképpen megkezdődik a színház felújítása,

amely a főigazgató elmondása szerint évek óta rossz állapotban van. A felújítás célja a színpadi dolgozók és művészek munkájának segítése, valamint a technikai eszközök fejlesztése. A munkálatok a nyári szünetekben zajlanak majd, így a társulatnak az évad közben sem kell elhagynia a játszóhelyeket.

A 2021/22-es szezon nyolc bemutatója nem nélkülözi a humort, többségében vígjátékokat, illetve könnyed darabokat láthatnak majd a nézők. A vezetőség szerint erre a pandémia után különösen szükség van: az emberek nevetni és szórakozni akarnak, a társulatnak pedig nagy felelőssége van abban, hogy ezt önfeledten tudják megtenni.

Ez már a szeptemberi két bemutatóval megvalósul, 11-én Bodrogi Gyula rendezésében egy igazi klasszikus költözik a József Attila Színház színpadára az Egy szoknya, egy nadrággal, majd 18-án ősbemutatóként kerül színre a Valami bűzlik..., Szente Vajk jóvoltából.

Októberben Hargitai Iván új rendezéseit láthatja a közönség, 9-én a Szibériai csárdás, 29-én pedig a Furcsa pár női változata dolgoztatja meg a rekeszizmokat. Előbbinek augusztus 2-án meg is kezdődött a próbaidőszaka, hamarosan pedig az is kiderül, hogy sikerül-e a Szibériába hurcolt hadifoglyoknak három hét alatt színpadra állítaniuk a Csárdáskirálynőt.

Novemberben a komolyabb daraboké lesz a főszerep, ugyanis Funtek Frigyes rendezésében elevenedik meg Ken Kesey klasszikus drámája, a Száll a kakukk fészkére. A 27-i bemutató főszerepét Zöld Csaba és Fehér Anna játssza.

2022 elején a gyerekeknek kedveskedik a színház, Quintus Konrád az Ágacska történetét hozza el a kicsiknek – ahogyan az a József Attila Színházban az ifjúsági előadások esetében lenni szokott, interaktív módon. Az újév másik bemutatójában, Az imposztorban pedig egy igazi élő legenda lép színpadra Benedek Miklós személyében.

Az évad utolsó premierje Egressy Zoltán Portugálja, amely különleges helyet foglal el a rendező életében. Lengyel Ferenc ugyanis összesen 423-szor állt színpadra az előadásban.

Fejléckép forrása: Wikipédia

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

A tudattalan titkos tempója - interjú Enyedi Ildikóval

Az Ezeregyéjszaka-szerűen dús, titokzatos szerelmi történet álarcában, Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története – Füst Milán regényéhez hűen – az élet összetettségéről, titokzatosságáról, uralhatatlan jellegéről mesél. A vetítés után kérdeztük a rendezőt.
Színház

Aki tudott szeretni – Törőcsik Mari visszatért a Nemzetibe

Szeptember 21-én nagyszabású gála keretében helyezték el az emlékezés sárga rózsáit egy ikonikus fotel mellé Törőcsik Mari pályatársai és barátai a Nemzeti Színházban. A nézőtéren meghatott csend, a színpad elé kifeszített kivetítőn egy mondat – „Tudni kell szeretni” – és egy távolba révedő arc… Marié.
Színház

Spiró György „sötét kalandregénye” és Garaczi László karanténdrámája nyerte a Kortárs Magyar Dráma-díjat

A Radnóti Zsuzsa alapította kuratórium 2019 óta díjjal jutalmazza a legkiemelkedőbb drámaírókat, hagyományosan február 24-én. Az apropót Örkény István Tóték című drámájának bemutatója adja, amely 1964. február 24-én volt. Idén Spiró György és Garaczi László vehette át az elismerést a Rózsavölgyi Szalonban, ezúttal a magyar dráma napján, szeptember 21-én.
Klasszikus

Csodagyerekeket hív új évadjába a Pannon Filharmonikusok

Az élet sója mesei motívuma kíséri végig a zenekar 2021/22-es évadát, amely során a fiatalok nem csupán a közönség soraiban, de a színpadon is helyet foglalnak. A Varga Tibor hegedűművész és tanár emlékének szentelt koncerten versenygyőztes ifjú szólisták lépnek fel.
Vizuál

A terek végrendelkezése – Gergye Krisztián kiállítása Szentendrén

Akvarelljeit mutatja be Gergye Krisztián kortárs táncművész és koreográfus a szentendrei MANK Galériában, amely helyet ad továbbá egy transzformatív performansznak is szeptember 25-én, 10 és 18 óra között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház videó

Itt a videó a Törőcsik Mari Emlékestről

Szeptember 21-én, a napokban zajló MITEM fesztivál keretében megemlékezést tartottak az idén elhunyt Törőcsik Mariról pályatársai, tisztelői részvételével a Nemzeti Színházban. Az eseményről készült összefoglaló videót a színház tette közzé.
Színház hír

„A megújulásban hiszünk” – véget ért a Kőszegi Várszínház jubileumi évada

Negyvenedik évadát zárta szeptemberben a Kőszegi Várszínház, amely nyáron 31 színházi előadással kedveskedett nézőinek. A nagyrészt teltházas estéken a legkülönbözőbb műfajok képviseltették magukat: a délelőtti gyerekelőadásoktól a kamaradarabokon át, a nagyszínházi zenés és prózai művekig minden megtalálható volt a repertoáron.
Színház hír

Értékes ingatlanok kerülhetnek az SZFE tulajdonába

A benyújtott törvényjavaslat szerint az Országos Színháztörténeti Múzeum és a Bajor Gizi Színészmúzeum épülete is az egyetemhez és a hozzá kapcsolódó alapítványhoz tartozna – tudta meg a Napi.hu.
Színház hír

Mécs Károly végleg visszavonul

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész pályafutásának hatvan éve alatt számos helyen megfordult, jelenleg egy előadásban látható, utána visszavonul.
Színház magazin

Aki tudott szeretni – Törőcsik Mari visszatért a Nemzetibe

Szeptember 21-én nagyszabású gála keretében helyezték el az emlékezés sárga rózsáit egy ikonikus fotel mellé Törőcsik Mari pályatársai és barátai a Nemzeti Színházban. A nézőtéren meghatott csend, a színpad elé kifeszített kivetítőn egy mondat – „Tudni kell szeretni” – és egy távolba révedő arc… Marié.