Színház

A szórakoztatás szolgálatában – évadot hirdetett a József Attila Színház

2021.08.03. 11:45
Ajánlom
Nyolc bemutatóval és állandó társulattal készül a következő évadra a József Attila színház, amely bár a többi teátrumhoz hasonlóan nehéz időszakon van túl, mégis bizakodva tekint a jövőbe.

Az előző szezon szomorú statisztikával zárult: a társulat mindössze 54 előadást tudott megtartani, az évi közel 120 ezer néző helyett pedig csupán 16 ezer tapsolhatott az előadások végén. Gazdaságilag azonban mégis jó döntéseket hozott a színház, hiszen hosszú időszak után újból állandó társulattal várhatja a szeptembert.

Összesen 19 színész és 2 magántáncos került alkalmazotti státuszba,

de Nemcsák Károly, a teátrum igazgatója az évadnyitó sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy bíznak a bővülésben, valamint a többi náluk játszó művészt is társulati tagnak tekintik, státusztól függetlenül.

Az állandó társulati tagok: Auksz Éva, Fehér Anna, Jónás Andrea, Kónya Merlin Renáta, Kovalik Ágnes, Kulcsár Viktória, Pikali Gerda, Szabó Gabi, valamint Blazsovszky Ákos, Chajnóczki Balázs, Fekete Gábor, Fila Balázs, Horváth Sebestyén Sándor, Lábodi Ádám, Lukács Dániel, Quintus Konrád és Zöld Csaba. A két alkalmazott táncos Tonhaizer Tünde és Horváth Ádám.

A társulat megalakulásával egy időben az intézményben zajló szervezeti struktúra is megváltozik, Hargitai Iván, aki rendszeresen rendez a teátrumban, augusztus 1-től művészeti vezetőként is részt vesz a színház életében. „Színházat alakítani az egyik legszebb dolog a világon” – mondta Hargitai a kinevezés kapcsán, hozzátéve, hogy mindig izgalmas részt venni a kialakítás folyamatában.

Az épület is hamarosan megújulhat, ugyanis egy hároméves munka eredményeképpen megkezdődik a színház felújítása,

amely a főigazgató elmondása szerint évek óta rossz állapotban van. A felújítás célja a színpadi dolgozók és művészek munkájának segítése, valamint a technikai eszközök fejlesztése. A munkálatok a nyári szünetekben zajlanak majd, így a társulatnak az évad közben sem kell elhagynia a játszóhelyeket.

A 2021/22-es szezon nyolc bemutatója nem nélkülözi a humort, többségében vígjátékokat, illetve könnyed darabokat láthatnak majd a nézők. A vezetőség szerint erre a pandémia után különösen szükség van: az emberek nevetni és szórakozni akarnak, a társulatnak pedig nagy felelőssége van abban, hogy ezt önfeledten tudják megtenni.

Ez már a szeptemberi két bemutatóval megvalósul, 11-én Bodrogi Gyula rendezésében egy igazi klasszikus költözik a József Attila Színház színpadára az Egy szoknya, egy nadrággal, majd 18-án ősbemutatóként kerül színre a Valami bűzlik..., Szente Vajk jóvoltából.

Októberben Hargitai Iván új rendezéseit láthatja a közönség, 9-én a Szibériai csárdás, 29-én pedig a Furcsa pár női változata dolgoztatja meg a rekeszizmokat. Előbbinek augusztus 2-án meg is kezdődött a próbaidőszaka, hamarosan pedig az is kiderül, hogy sikerül-e a Szibériába hurcolt hadifoglyoknak három hét alatt színpadra állítaniuk a Csárdáskirálynőt.

Novemberben a komolyabb daraboké lesz a főszerep, ugyanis Funtek Frigyes rendezésében elevenedik meg Ken Kesey klasszikus drámája, a Száll a kakukk fészkére. A 27-i bemutató főszerepét Zöld Csaba és Fehér Anna játssza.

2022 elején a gyerekeknek kedveskedik a színház, Quintus Konrád az Ágacska történetét hozza el a kicsiknek – ahogyan az a József Attila Színházban az ifjúsági előadások esetében lenni szokott, interaktív módon. Az újév másik bemutatójában, Az imposztorban pedig egy igazi élő legenda lép színpadra Benedek Miklós személyében.

Az évad utolsó premierje Egressy Zoltán Portugálja, amely különleges helyet foglal el a rendező életében. Lengyel Ferenc ugyanis összesen 423-szor állt színpadra az előadásban.

Fejléckép forrása: Wikipédia

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A magyar zenetörténet csillagai is bekerülnek a Zene Háza új, dívákról szóló kiállításába

Marton Éva, Zsédenyi Adrienn Zséda, Rúzsa Magdi, Koncz Zsuzsa és még sok más díva személyes történetét is bemutatja a Magyar Zene Háza május 17-én nyíló, új kiállítása, a Dívák & Ikonok.
Jazz/World

Mit jelent európainak lenni? – interjú Oláh Krisztián zongoraművésszel, a Ludus Europae zeneszerzőjével

Az idei JazzFest Budapest egyik legizgalmasabb programja a Ludus Europae című, huszonhét szereplős darab, amelynek ősbemutatója április 30-án pontban éjfélkor lesz a budapesti Merlin Színházban.
Klasszikus

Elisabeth Leonskaja áprilisban ingyenes, nyilvános mesterkurzust tart a Concerto Mesteriskola keretében

Két koncerttel és a zeneszerető közönség számára is ingyenesen látogatható mesterkurzussal érkezik Elisabeth Leonskaja a Concerto Budapesthez ezen a tavaszon.
Vizuál

KÉP-regény: Teljes KO

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy különösen csavaros nap eseményeit idézi fel, amely során ki akarták rúgni munkahelyéről. De vajon mi köze ehhez Kovács „Kokó” Istvánnak?
Klasszikus

Képeslap Itáliából – olasz zeneszerzők művei csendülnek fel a MÁV Szimfonikus Zenekar koncertjén

Április 18-án a Müpában ad koncertet a MÁV Szimfonikus zenekar, az est során Rossini, Respighi, illetve Paganini műveit hallhatja a közönség. Az együttest Antonello Allemandi dirigálja, közreműködik Kelemen Barnabás. A zenekar a hangverseny részeként köszönti Fodor Ákos nagybőgőművészt. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Színház ajánló

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Színház interjú

Nincs ideális pillanat – interjú Horváth Patríciával, a HATAN Társulat alapító tagjával

Horváth Patrícia férjével, Nyári Zoltán operaénekessel közösen két évvel ezelőtt indította el független magánszínházi formációját, a HATAN Társulatot. Az alapító páros női tagjával a színházcsinálás fenséges és kevésbé dicsőséges pillanatairól is beszélgettünk.
Színház hír

Új elnököt választott a Színházi Dolgozók Szakszervezete

A színházi szakmák országosan reprezentatív szakszervezete, az idén 105 éves Színházi Dolgozók Szakszervezete jelentősen megújuláson esett át, miután az április 8-án megtartott tisztújító küldöttgyűlésen megválasztották az új országos ügyvezető elnökséget.
Színház hír

A fiatal színházi generáció is bemutatkozhat a Szemle Plusz fesztiválon

Augusztus 24. és szeptember 13. között rendezik meg a Szemle Plusz programsorozatot, ahol idén először a színészképző iskolák is bemutatkozhatnak egy-egy vizsgaelőadással, hogy a következő generáció tehetségeit is felfedezhesse a budapesti közönség.