Színház

A társulatnak maradnia kell!

2011.03.02. 23:24
Ajánlom
A Magyar Teátrumi Társaság és a Fővárosi Színigazgatók Egyesülete reagál a József Attila Színház ügyére. Közleményeiket változtatás nélkül tesszük közre.

A Magyar Teátrumi Társaság sajtóközleménye

A Magyar Teátrumi Társaság levélben tiltakozik Tarlós István Főpolgármester úrnál a József Attila Színház társulatának felszámolása ellen

Az egyik legjelentősebb színházi szakmai érdekvédelmi szervezet, a magyarországi vidéki színházak többségét tömörítő Magyar Teátrumi Társaság megdöbbenéssel értesült a budapesti József Attila Színház társulatának váratlan felszámolásáról szóló hírekről.

Az egyesület a magyar és nemzetközi színházművészet legjelentősebb képviselőinek véleményét osztva mélységes meggyőződését és tapasztalatát szeretné kifejezni azzal kapcsolatban, hogy a színházi alkotófolyamat és a színházi lét egyik alapját a társulati működési forma jelenti, amelynek megteremtése évek, adott esetben évtizedek kemény munkájának eredménye. Magyarországon az utóbbi 20 év politikai és gazdasági nehézségei ellenére sikerült megőrizni azt az egyedülálló színházi struktúrát, amelynek legnagyobb értéke éppen a társulati működési formában érhető tetten. A színházi működés nálunk megőrzött társulati rendszerére számos nyugat-európai országban (pl. Franciaországban) is irigykedve tekintenek, mivel a kultúra képviselői ott is tisztában vannak azzal az alapelvvel, hogy a színház nem az épületet jelenti, hanem a benne működő művészi organizmust, vagyis a társulatot. Annak megszüntetésével gyakorlatilag a színház lelkét likvidáljuk. Erre szomorú és tanulságos példa az egykori Művész Színház (jelenleg Thália) sorsa, amelynek kiváló színészi társulata annak idején nagy reményekre jogosított fel, ám a társulat feloszlatása és a hely befogadó színházzá tétele óta az csupán egy arctalan tér, ahol előadásokat játszanak, de karakteres színháznak nem tekinthető.

A MTT sajnálattal tapasztalja, hogy a mostani színházi törvény semmilyen módon nem védi a rendkívül nagy szellemi és művészi értékkel bíró társulatokat. Ezért levél formájában tisztelettel kértük a Főpolgármester urat, hogy döntését gondolja át még egyszer, és hasonló horderejű kérdésekben támaszkodjon a szélesebb szakmai fórumok véleményére.


A Fővárosi Színigazgatók Egyesületének nyílt levele

A Fővárosi Színigazgatók Egyesülete a József Attila Színház körül kialakult ellentmondásos helyzetben a következő nyilatkozatot teszi:

A József Attila Színházban történt gazdasági szabálytalanságokat fel kell tárni, az okozókat felelősségre kell vonni.

A Fővárosi Színigazgatók Egyesülete - a vizsgálat eredményétől függetlenül - fontosnak tartja, hogy a színház a jövőben is fővárosi fenntartású, állandó társulattal rendelkező repertoárszínházként működjön.

A József Attila Színház az egyetlen nem belvárosi színház, amely olyan nézőknek nyújt igényes színházi szórakozást, akik hűségesek e nagy múltú teátrumhoz és más játszóhelyeket ritkán látogatnak.

E színház múltja és jelene a magyarországi színházkultúra kitörölhetetlen része, amely az európai kulturális emlékezet átalakulásának éveiben peremkerületi kulturális színhelyként kiemelt fontossággal bír.

Fővárosi Színigazgatók Egyesülete

Bálint András, Bán Teodóra, Eszenyi Enikő, Kerényi Miklós Gábor, dr. Kolosi Tamásné Zimányi Zsófia, Mácsai Pál, Márta István, Máté Gábor, Meczner János, Méhes László, Novák János, Puskás Tamás, Szabó György, Szirtes Tamás

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház rómeó és júlia

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Színház kritika

Kapitalista rémuralom és forróvérű balkáni ösztönvilág

Átalakult a TESZT (Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó) válogatási rendszere, ennek következtében talán „közönségbarátabb” lett a programja. De szellemiségéből, merészségéből, izgalmasságából mit sem veszített.
Színház szeged

Izgalmas színházi merítéssel és workshoppal vár augusztusban a THEALTER

Az idén 28. alkalommal jelentkező szegedi fesztivál a független színházak egyik legfontosabb hazai fóruma, amely a hazai és határon túli előadások mellett kritikusműhellyel is várja a színházkedvelőket augusztus 3-11. között.
Színház interjú

„Egyszerre szívbemarkoló és komikus” – Interjú Horváth Csabával

Izgalmas és sűrű időszakot jelent a nyár a Forte Társulat számára: május végén mutatták be Az öngyilkos című fekete komédiát a Szkénében, majd fesztiválszereplés fesztiválszereplést ér. A társulat vezetőjével, Horváth Csaba rendező-koreográfussal beszélgettünk.
Színház óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.