Színház

A tökéletes vicc öl

2010.09.02. 21:10
Ajánlom
Ha a színpadon együtt van Csákányi Eszter, Kováts Adél, Margitai Ági, Szandtner Anna és Varga Zoltán, és mindezt Lukáts Andor irányítja, az mondjuk elég jó.

Az ötödik napon megérkezett az első érthetetlen előadás. Tudniillik, hogy mit keres itt. A veszprémiek A bugyogó című munkája kísértetiesen hasonlított az Új Színház tavalyi Fogat fogért című előadására. Valószínűleg Valló Péternek nem jutott eszébe semmi új, klónozta saját magát. Bohózat, házassági történet, megcsalás, furfang. A díszlet jellege ugyanaz (szintén Valló), nagy, polgárinak szánt miliő, kettő darab szín dominál. A két főszereplő karaktere ugyanaz, a közönséghez val(l)ó kiszólások ugyanolyanok (színpad sötét, a beszélő arca alulról van megvilágítva), és a színészek ugyanúgy nem tudnak semmit kezdeni a szerepükkel, ezért abból főznek, amit a kamrában talának. Ami amúgy kár, mert lehetett volna ebből jobb is. A legjobban az fájt, hogy az egyik szereplő még ki is szólt a közönségnek, hogy aki ezt a finom humort nem érti, annak valami baja van. (Szünetben többféle emberrel megvitattuk a látottakat, úgy látszik, mindenkinek valami baja volt...)

Este a Kamarában újranéztem, vártam a Tiszta viccet a Sanyi és Arankából. Színtiszta mestermunka, ha a színpadon együtt van Csákányi Eszter, Kováts Adél, Margitai Ági, Szandtner Anna és Varga Zoltán, és mindezt Lukáts Andor irányítja, az mondjuk elég jó.

A takarítani utáló takarítónőt, Matildét (Szandtner Anna) fölveszi egy orvosnő, Lane (Kováts Adél), akinek a nővérét, Virginiát viszont (Csákányi Eszter) boldogság tölti el, ha takaríthat, ezért stikában ő jár a húgához. Matilde és Virginia rájönnek, hogy Lane-t csalja a férje (Varga Zoltán). Ez ki is derül: egy betegébe, a nála tizenöt évvel idősebb Anába (Margitai Ági) szeretett bele. Ana rákos, haldoklik.

Matilde folyamatosan a tökéletes viccen töri a fejét. Édesanyja úgy halt meg, hogy az apja elmesélte neki a tökéletes viccet, és ő belehalt a röhögésbe. A viccet soha senki nem tudta meg. Ana viszont megkéri, hogy segítse át a halálba. Matilde megtalálja a tökéletes viccet...

Szandtner Anna természetesen és őszintén hányaveti, kicsit kamaszos, Csákányi Eszter szinte szexuális izgalomba jön, amikor a takarításról beszél, Kováts Adél megkapó, amikor belemegy abba, hogy ápolja férje szeretőjét, Margitai Ági egészen elképesztő energiákat mozgat meg minden egyes gesztusával.

Szeretnivaló előadás.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Káel Csaba lesz Andy Vajna utódja

A Kormányinfón árulta el Gulyás Gergely az új filmügyi kormánybiztos személyét.
Vizuál

A nap, amikor a Balatonnál nyaraló keletnémetekből nyugatnémetek lettek

A határnyitás és előzményeinek fényképes dokumentumai a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárában.
Könyv

Mesekönyv segít feldolgozni a legrázósabb témákat is

Válás, halál, internet, egy barátság dinamikája – Shona Innes könyvei kisgyerekeknek segítenek megbirkózni a felnőtteknek is nehezen emészthető kérdésekkel. A klinikai pszichológus szerző nemrég Magyarországon járt, hogy személyesen is meglátogassa kötetei illusztrátorát, Agócs Íriszt.
Jazz/World

A növények „énekéből” csinált zenét ez a férfi

Mit mondanának a növények, ha beszélni tudnának? Ismerd meg a kaliforniai Nico Georist, aki két évet töltött a növényvilág nyelvének megfejtésével egy olyan technológia segítségével, amely a növények rezgéseit zenévé változtatja.
Plusz

„Valahányszor elmegyek az épület előtt, mindig megdobog a szívem”

Madarassy István Kossuth-díjas ötvös- és szobrászművész a Pesti Vigadó földszintjén található csillárok megálmodója. A világítótestek megszületésének és létrehozásának körülményeiről kérdeztük.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

17 programmal jön a 17. Spinoza Zsidó Fesztivál

Két héten keresztül, szeptember 10-23. között a zsidó kultúra szinte valamennyi műfaja terítékre kerül a Spinoza fesztiválján: drámák, zenés játékok, kabarék, filmek, beszélgetések, koncertek.
Színház debrecen

Még egy színházat neveznek el Latinovits Zoltánról

Debrecenben felújítják a Csokonait, az újonnan nyíló Latinovits Színház pedig kortárs színházművészet játszóhelye lesz.
Színház ajánló

Kamaraszínházi produkciókkal jön a Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivál

A Független Színház Magyarország augusztus 24. és szeptember 15. között rendezi meg a III. Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivált, amelyen Európa több országából mutatkoznak be roma társulatok, produkciók.
Színház színházak éjszakája

Tompos Kátya énekli a Színházak Éjszakája „himnuszát” - Klippremier

Tompos Kátya dalos játékra hívta kollégáit, többek közt Udvaros Dorottyát, Vecsei H. Miklóst és Mucsi Zoltánt. Hangulatos videoklip készült a Színházak Éjszakája idei „himnuszához”, melyet Hrutka Róbert és a népszerű színésznő közösen jegyeznek.
Színház gyász

Elhunyt Boda-Szász Kriszta színművész

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház művésze 42 éves volt. Két gyermeket hagyott hátra.