Színház

A tökéletes vicc öl

2010.09.02. 21:10
Ajánlom
Ha a színpadon együtt van Csákányi Eszter, Kováts Adél, Margitai Ági, Szandtner Anna és Varga Zoltán, és mindezt Lukáts Andor irányítja, az mondjuk elég jó.

Az ötödik napon megérkezett az első érthetetlen előadás. Tudniillik, hogy mit keres itt. A veszprémiek A bugyogó című munkája kísértetiesen hasonlított az Új Színház tavalyi Fogat fogért című előadására. Valószínűleg Valló Péternek nem jutott eszébe semmi új, klónozta saját magát. Bohózat, házassági történet, megcsalás, furfang. A díszlet jellege ugyanaz (szintén Valló), nagy, polgárinak szánt miliő, kettő darab szín dominál. A két főszereplő karaktere ugyanaz, a közönséghez val(l)ó kiszólások ugyanolyanok (színpad sötét, a beszélő arca alulról van megvilágítva), és a színészek ugyanúgy nem tudnak semmit kezdeni a szerepükkel, ezért abból főznek, amit a kamrában talának. Ami amúgy kár, mert lehetett volna ebből jobb is. A legjobban az fájt, hogy az egyik szereplő még ki is szólt a közönségnek, hogy aki ezt a finom humort nem érti, annak valami baja van. (Szünetben többféle emberrel megvitattuk a látottakat, úgy látszik, mindenkinek valami baja volt...)

Este a Kamarában újranéztem, vártam a Tiszta viccet a Sanyi és Arankából. Színtiszta mestermunka, ha a színpadon együtt van Csákányi Eszter, Kováts Adél, Margitai Ági, Szandtner Anna és Varga Zoltán, és mindezt Lukáts Andor irányítja, az mondjuk elég jó.

A takarítani utáló takarítónőt, Matildét (Szandtner Anna) fölveszi egy orvosnő, Lane (Kováts Adél), akinek a nővérét, Virginiát viszont (Csákányi Eszter) boldogság tölti el, ha takaríthat, ezért stikában ő jár a húgához. Matilde és Virginia rájönnek, hogy Lane-t csalja a férje (Varga Zoltán). Ez ki is derül: egy betegébe, a nála tizenöt évvel idősebb Anába (Margitai Ági) szeretett bele. Ana rákos, haldoklik.

Matilde folyamatosan a tökéletes viccen töri a fejét. Édesanyja úgy halt meg, hogy az apja elmesélte neki a tökéletes viccet, és ő belehalt a röhögésbe. A viccet soha senki nem tudta meg. Ana viszont megkéri, hogy segítse át a halálba. Matilde megtalálja a tökéletes viccet...

Szandtner Anna természetesen és őszintén hányaveti, kicsit kamaszos, Csákányi Eszter szinte szexuális izgalomba jön, amikor a takarításról beszél, Kováts Adél megkapó, amikor belemegy abba, hogy ápolja férje szeretőjét, Margitai Ági egészen elképesztő energiákat mozgat meg minden egyes gesztusával.

Szeretnivaló előadás.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Belenézhetünk Fischer Iván utazószekrényébe

Magyarósi Csaba vlogger a Fesztiválzenekar Müpa-maratonja előtt forgatott az együttessel, még Fischer Iván utazószekrényébe is benézhetett.
Könyv

Elhunyt Tandori Dezső

80 éves korában elhunyt Tandori Dezső író, költő, műfordító, az utóbbi évtizedek irodalmának koronázatlan és különc királya.
Zenés színház

A nép dívája: Renée Fleming 60 éves

Születésnapot ünnepel Renée Fleming, akinek hangját az opera mellett filmekben is gyakran hallani, és nálunk is koncertezett már.
Zenés színház

„Mindig ott van a Callas, akinek meg kell felelnem”

Itthon is vetítik a Maria Callasról szóló dokumentumfilmet. Kiderül, hogy a díva közelebbről is díva, a végzetnél pedig nincs hatalmasabb.
Jazz/World

Kvíz: Mennyit tudsz a jazzről?

Összeállítottunk egy kérdéssort, hogy letesztelhesd, mennyire vagy otthon az amerikai, európai és magyar jazz múltjában és jelenében! A kérdések többségére megtalálod a választ a Fidelio cikkeiben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Vígjáték vagy dráma: A pillangók még mindig szabadok a József Attila Színház Stúdiójában

Nagy érdeklődés övezi a hazánkban kevéssé ismert Broadway sikerszerző, Leonard Gershe darabját a József Attila Színházban.
Színház ajánló

Az öldöklés istene - Házaspárbaj az Átriumban

Yasmina Reza világhírű komédiája leleplező őszinteséggel beszél a kispolgári álszentségről, és arról, hogy mindannyiunkban mennyi sérelem, előítélet és düh kavarog.
Színház videó

Mi ezen a sírnivaló? – Platonov a Kamrában (VIDEÓ)

Javában tartanak a Katona József Színház új Csehov-bemutatójának a próbái Székely Kriszta rendezésében. Bepillanthattunk a munkába.
Színház hír

Hegyi Barbara a Páger Antal-színészdíj nyertese

Hegyi Barbara kapta idén a makói önkormányzat elismerését, a Páger Antal-színészdíjat.
Színház portré

A kikezdhetetlen hősök leghitelesebb megformálója – Bessenyei 100

A világirodalom és a magyar drámairodalom szinte valamennyi hősét eljátszotta, zseniális színésznek tartották, mégis nehezen viselték el. Száz éve, 1919. február 10-én született a magyar színművészet óriása, Bessenyei Ferenc.