Színház

A Törőcsik - POSzT 2. nap

2011.06.12. 16:37
Ajánlom
A POSzT második napja kétségtelenül Törőcsik Marié volt.

Törőcsik Mari érkezett Pécsre, azonnal utcai látványosság lett, nem tudom, hogy csinálta, de a belváros összes pontján megfordult. Életműdíjat kapott a Kritikuscéhtől, melynek apropóján Veiszer Alinda beszélgetett vele egy órát. Azaz, igazából kérdezni sem nagyon kellett, ahogy Alinda is szellemesen megállapította, Törőcsik egy one women show-t simán lenyomna egyedül.

Utána rögtön átment megnyitni az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Básti 100 című kiállítását. Egy óra múlva pedig egészen véletlenül részese lett a Jordán Tamás kiállítás megnyitójának. Jordán idén a POSzT díszvendége, egyetlen napra látogatott Pécsre.

Este az Ifjúsági Házban a Salto Mor(t)ale Társulat játszotta a Lüszisztraté avagy a hálófülkék forradalma című előadást. Kocsmában. Karaoke-színház. Sok kőszínházi produkciót megszégyenítő módon. Tele improvizációval, reflektálva a közelmúlt politikai-közéleti történéseire. Athénba ültetve a mai Magyarországot, érvényesen, nem a poénra utazva. És a történet megél. A 2400 évvel ezelőtti történet. Amelyben a békéért és a demokráciáért harcolnak a nők.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház hírek

Ők a Színikritikusok díja várományosai

A Színházi Kritikusok Céhe 39. alkalommal adja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeinek járó elismerést szeptemberben.
Színház magyar színház

Az Operettszínház és a Magyar Színház vezetésére írtak ki pályázatot

A kiírások szerint mindkét pályázat nyertese 2019. február 1-jétől öt évig töltheti be a vezetői pozíciót.
Színház etikett

Focimeccset néztek telefonon egy színdarab közben – a színészek felháborodtak

A két angol hölgyet nem akadályozták a színpadon zajló események abban, hogy megtudják, ki nyerte a büntetőpárbajt. A színészek a Twitteren fakadtak ki a bunkó nézők miatt.
Színház szavazás

Döntsön a Kaszás Attila-díj sorsáról!

Az idei jelöltek: Farkas Ignác, Nagy Csongor Zsolt és Varga Klári. A közönség augusztus 24-én éjfélig szavazhat a három színművészre.
Színház fesztivál

Csak érzed, hogy jó, és itt a helyed – Megérkezett az idei Katlan-himnusz

Immár tizenegyedik alkalommal rúghatjuk le a cipőnket és adhatjuk át magunkat a változatos, emberarcú és nyitott Ördögkatlan Fesztiválnak július 31. és augusztus 4. között.