Színház

A Trafó előadása nyerte az eSzínház Fesztivál fődíját

2021.09.29. 10:00
Ajánlom
Véget ért az ország első online színházi fesztiválja, amely az eSzínház platformján zajlott, a társulatok három kategóriában nevezhettek a megmérettetésre. A szakmai zsűri a Trafó Kutyaportéka című előadását találta a legjobbnak.

A tíznapos eseményen 21 színház 25 produkcióját láthatták a nézők, akik értékelhették is az előadásokat. A szakmai zsűriben Radnóti Zsuzsa, Ráckevei Anna, Horváth Csaba, Ujj Mészáros Károly és Légrádi Gergely ült.

A fődíjat elnyerő Kutyaportéka egy kelet-magyarországi kisváros életéből merít, valós beszélgetéseken keresztül igyekszik feltárni a település problémáit, mindennapjait.

Az alkotókat egy szociológus is segítette, így jutottak el a polgármestertől az uzsorásig, a református lelkésztől egy szabadkeresztény szekta pásztoráig.

Még a város utolsó zsidó lakóját is megszólaltatták, így láttak bele ennek a mikrotársadalomnak a működésébe, és ebből a közös élményből formálódott Büdöskút lakóinak története.

Barcsai Bálint rendezésének szereplői Békési-Szombati Anett, Hartai Petra, Horváth Dániel Dudu, Martinkovics Máté, Messaoudi Emina és Szabó Zola.

A legjobb női főszereplőnek Kiss Marit választották a Vígszínház A rendes lányok csendben sírnak című előadásában nyújtott alakításáért, míg a legjobb férfi főszereplő Pál András lett, aki a Radnóti Színház MOLIÈRE – the passion című drámájában látható.

A legjobb látványterv díját az Európai Szabadúszó Művészek Egyesülete és a Freeszfe Egyesület közös produkciója, az Orlando kapta, míg a Weöres Sándor Színház Haragossziget című darabja különdíjat érdemelt. Díjazták a legjobb gyermek- és ifjúsági előadást is, a díjat a Kolibri Színház Emma csöndje című előadása nyerte.

A nézők az Örkény Színház Kiváló dolgozók – igaz történetek a gondoskodásról című előadását találták a legjobbnak.

A fesztivál összesen 31 országból követték az érdeklődők, többek között az Egyesült Államokból, Kanadából, Dél-Afrikából, Izraelből, Ausztráliából és Új-Zélandról.

Fejléckép: jelenet a Kutyaportékából (fotó: Csányi Krisztina / Trafó)

Hazai és határon túli színházak Magyarország első online színházi fesztiválján

Kapcsolódó

Hazai és határon túli színházak Magyarország első online színházi fesztiválján

Szeptember 17. és 26. között zajlik az ország első online színházi szemléje, az eSzínház Fesztivál, amely magyarországi, határon túli és független társulatoknak kínál bemutatkozási lehetőséget a digitális platformon. A társulatok három kategóriában nevezhették előadásaikat.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Egy hallgató azt írta, ha nem lett volna a Notturno, végzett volna magával” – Interjú Némethy Attilával

Némethy Attila zongoraművésszel, a Zeneakadémia tanárával a Bartók Rádiónál vezetett műsorairól, a közönség érdeklődéséről és a hagyományok átadásáról beszélgettünk.
Vizuál

Túl a barátságon – kritika A sziget szellemeiről

Martin McDonagh új filmje a tisztességről szól. Arról, hogy bárhogy is viseljük a ránk mért sorsot, egymással szemben nem szabad kegyetlennek lennünk. A sziget szellemei joggal érdemelte ki a kilenc Oscar-jelölést.
Zenés színház

„Minden színésznő álma egy igazi nadrágszerep” – interjú Lévai Enikővel a Mária főhadnagy bemutatója kapcsán

Lévai Enikő századik születésnapját ünneplő színháza centenáriumi gálaestjén lép színpadra február közepén, egy hónappal később pedig a Mária főhadnagy címszerepében mutatkozik be.
Vizuál

Kern András előtt tiszteleg a FILMIO

A Nemzeti Filmintézet streaming platformján négy napig ingyenesen láthatunk három, Kern András főszereplésével készült magyar filmet.
Klasszikus

A 82 éves Kobajasi Kenicsiró vezényelte a Nemzeti Filharmonikusokat Japánban

Beethoven, Bruch, Dvořák és Csajkovszkij műveit adta elő a magyar együttes tizenkét napos turnéja során. A japán közönség szívélyesen fogadta a zenekart, valamennyi koncert teltház előtt zajlott.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház magazin

A színház tart egyben lelkileg és fizikailag is – Kern András 75 éves

Kern András január 28-án ünnepli a 75. születésnapját. Eleinte filmrendező szeretett volna lenni, majd miután mégis a színházat választotta, pályáját a Vígszínházban kezdte, és mindmáig aktív tagja a társulatnak.
Színház interjú

Csiby Gergely egy keményen eldurvuló válást állít színpadra az Art-Színtérben

A Rózsák háborúja című előadás lesz az első produkció, amely kifejezetten az Art-Színtér idén birtokba vett terébe készül. Az előadást február 20-án mutatják be. A rendezőt társulati létről, szabadúszásról és a készülő előadásról kérdeztük.
Színház hírek

A Főváros kulturális pályázatokkal ünnepli Budapest születésének 150. évfordulóját

A Budapest Drámapályázat díjátadójával megkezdődött a főváros egyesítésének 150. évfordulóját ünneplő Budapest 150 programsorozat. A legelőkelőbb díjat Pass Andrea és Trencsényi Katalin vette át.
Színház magazin

Játszani kell, nem belehalni – Esztergályos Cecília 80

A Kossuth-díjas színésznő január 26-án ünnepli a 80. születésnapját. Noha legtöbben a Família Kft. című tévéfilmsorozatból ismerik, mindmáig aktív színészi pályáján szép számmal fordultak elő jelentős filmes és színházi alakítások is.
Színház interjú

Nem tudni, itt van-e a világvége, de valami nem kóser – beszélgetés Szikszai Rémusszal és Hoffer Károllyal a készülő Dekameron kapcsán

Szikszai Rémusz Dekameron 2023 címmel bábelőadást rendez a Budapest Bábszínházban. Hogyan lesz egy „hagyományos” színészből bábrendező? Hogyan kerülnek Bocaccio helyére kortárs magyar írók, ráadásul egyszerre tízen? A rendezőt és Hoffer Károly bábtervezőt kérdeztük.