Színház

A Trafó előadása nyerte az eSzínház Fesztivál fődíját

2021.09.29. 10:00
Ajánlom
Véget ért az ország első online színházi fesztiválja, amely az eSzínház platformján zajlott, a társulatok három kategóriában nevezhettek a megmérettetésre. A szakmai zsűri a Trafó Kutyaportéka című előadását találta a legjobbnak.

A tíznapos eseményen 21 színház 25 produkcióját láthatták a nézők, akik értékelhették is az előadásokat. A szakmai zsűriben Radnóti Zsuzsa, Ráckevei Anna, Horváth Csaba, Ujj Mészáros Károly és Légrádi Gergely ült.

A fődíjat elnyerő Kutyaportéka egy kelet-magyarországi kisváros életéből merít, valós beszélgetéseken keresztül igyekszik feltárni a település problémáit, mindennapjait.

Az alkotókat egy szociológus is segítette, így jutottak el a polgármestertől az uzsorásig, a református lelkésztől egy szabadkeresztény szekta pásztoráig.

Még a város utolsó zsidó lakóját is megszólaltatták, így láttak bele ennek a mikrotársadalomnak a működésébe, és ebből a közös élményből formálódott Büdöskút lakóinak története.

Barcsai Bálint rendezésének szereplői Békési-Szombati Anett, Hartai Petra, Horváth Dániel Dudu, Martinkovics Máté, Messaoudi Emina és Szabó Zola.

A legjobb női főszereplőnek Kiss Marit választották a Vígszínház A rendes lányok csendben sírnak című előadásában nyújtott alakításáért, míg a legjobb férfi főszereplő Pál András lett, aki a Radnóti Színház MOLIÈRE – the passion című drámájában látható.

A legjobb látványterv díját az Európai Szabadúszó Művészek Egyesülete és a Freeszfe Egyesület közös produkciója, az Orlando kapta, míg a Weöres Sándor Színház Haragossziget című darabja különdíjat érdemelt. Díjazták a legjobb gyermek- és ifjúsági előadást is, a díjat a Kolibri Színház Emma csöndje című előadása nyerte.

A nézők az Örkény Színház Kiváló dolgozók – igaz történetek a gondoskodásról című előadását találták a legjobbnak.

A fesztivál összesen 31 országból követték az érdeklődők, többek között az Egyesült Államokból, Kanadából, Dél-Afrikából, Izraelből, Ausztráliából és Új-Zélandról.

Fejléckép: jelenet a Kutyaportékából (fotó: Csányi Krisztina / Trafó)

Hazai és határon túli színházak Magyarország első online színházi fesztiválján

Kapcsolódó

Hazai és határon túli színházak Magyarország első online színházi fesztiválján

Szeptember 17. és 26. között zajlik az ország első online színházi szemléje, az eSzínház Fesztivál, amely magyarországi, határon túli és független társulatoknak kínál bemutatkozási lehetőséget a digitális platformon. A társulatok három kategóriában nevezhették előadásaikat.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Szabálytalan utak szabadsága – beszélgetés Pelsőczy Rékával és Vajdai Vilmossal

Pelsőczy Réka és Vajdai Vilmos pályájuk kezdete óta, megszakítás nélkül a Katona József Színház tagjai, akiket rendezőként és színművészként is, egyaránt jegyez a szakma és a nagyközönség. A két művésszel a Katona első évtizede kapcsán beszélgettünk.
Klasszikus

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Színház

Menni kéne… – amire februárban beindulunk

Van, ahová a színészek, máshová a rendező, megint máshová az izgalmasnak ígérkező színházi nyelv csalogat be – legyen az dráma, thriller vagy olyan előadás, aminek a műfaja most még nem is tudható biztosan.
Klasszikus

Visszavon egy zeneelméleti könyvet az MMA Kiadó a fordítási hibák miatt

Roger Scruton A zenéről című kötetének fordításáról Tornyai Péter zeneszerző közölt kritikát, az észrevételek hatására a kiadó visszavonja és felülvizsgálja a kötetet.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház magazin

„Mindig is nagyobb volt bennem a színház utáni alázat, mint az önmutogatásra való késztetés" – Sunyovszky Szilvia 75 éves

A Kossuth-díjas színésznő február 2-án ünnepli a 75. születésnapját. Noha a színészi pályát több, mint 30 éve diplomáciai és politikusi munkára váltotta, így is nyomot hagyott a hazai színházi és filmes életben.
Színház hír

A STEREO AKT kulturális műhelyt és közösségi teret nyit

A független alkotócsoport a VIII. kerületben talált otthonra. A jövőben alkotóműhelyként és befogadóhelyként is üzemelő STEREO Művház átalakítása még javában tart: az első ütem befejezéséhez közösségi támogatási kampányt indítottak. 
Színház ajánló

Menni kéne… – amire februárban beindulunk

Van, ahová a színészek, máshová a rendező, megint máshová az izgalmasnak ígérkező színházi nyelv csalogat be – legyen az dráma, thriller vagy olyan előadás, aminek a műfaja most még nem is tudható biztosan.
Színház ajánló

Koldusopera – Bagó Bertalan rendezése a József Attila Színházban

Műfaját tekintve: opera, musical, operett és mindezek paródiája – nemcsak ígérik ezt a darabról, de be is váltják február 18-ától a József Attila Színház színpadán, Bagó Bertalan rendezésében.
Színház ajánló

Mit keresett Jakab az ágy alatt? – Dániel András meséje a XV. kerületben

A XV. kerületi Csokonai Művelődési és Rendezvényházban láthatjuk február 12-én a Hab a tortán!-mesesorozat kövekező előadását: Dániel András Mit keresett Jakab az ágy alatt? című meséjét Pető Kata és Porogi Ádám színészpárosa hozza el a gyerekeknek.