Színház

A tükörbe nézés dilemmája – kortárs párkapcsolati dráma Budaörsön

2023.08.24. 14:35
Ajánlom
A tükör minden horror kötelező eleme. Vigyázva kell belenéznünk, mert könnyen megláthatjuk benne saját magunkat – olvasható a Budaörsi Latinovits Színház új premierjének ajánlójában. A John című kortárs amerikai darabot Máté Gábor rendezésében, Böröndi Bence, Hartai Petra, Takács Katalin és a teátrumban vendégként föllépő Bánsági Ildikó közreműködésével, október 6-án mutatják be. A színmű premierje magyarországi ősbemutató is lesz egyben.

A Pulitzer-díjas Annie Baker fiatal amerikai drámaírónő John című darabja 2015-ben, hangos sikerrel debütált New Yorkban. A Time Out magazin a művet 2019-ben az ötven legjobb valaha megírt dráma közé választotta. A Johnt Magyarországon először a Budaörsi Latinovits Színházban láthatja a közönség, Németh Nikolett fordításában és dramaturgi közreműködésével.

A történet szerint fiatal pár érkezik egy kisvárosi panzióba. A pennsylvaniai Gettysburgben járunk, ott, ahol az Amerikai Egyesült Államok földjén valaha vívott legvéresebb csata zajlott az 1800-as évek közepén – és amelynek lakói igyekeznek meglovagolni történelmük e híres-hírhedt fejezetét. A szellemturizmusba a maga szerény eszközeivel beszálló házinéni nagyon kedves. Beteg férjét ápolja, akit sose látni, állítólag a ház másik szárnyában lakik. A szobák az amerikai polgárháború hőseiről kapták a nevüket, de különös módon néha lakhatatlanná válnak. A lépcsőfordulóban egy félelmetes baba ül, karosszékben. Mintha bámulná a vendégeket. Van, hogy a lámpák csak úgy maguktól lekapcsolódnak. Aztán megjelenik a szállásadó nyolcvankét éves vak barátnője, aki azt állítja, hogy korábban elmebeteg volt, de nem kell aggódni, mert már nem az. Minden rendes horrorsztori valahogy így kezdődik.

IMG_2070-133142.jpg

Bánsági Ildikó és Takács Katalin a John című darab olvasópróbáján (Fotó/Forrás: Borovi Dániel)

A fiatal párról aztán hamarosan kiderül, hogy veszélyben a kapcsolatuk, mégpedig egy John nevű férfi miatt. És hiába az utazgatás, a szándék, az együtt töltött idő, beszélgetéseikből, pontosabban arra tett kísérleteikből szépen lassan kirajzolódik minden horror kötelező eleme, a tükör. Amibe

vigyázva kell belenézni, mert könnyen megláthatjuk benne saját magunkat.

„Egy fiatal pár története áll a középpontban, akik megpróbálnak megoldást találni az egymás mellett maradás vagy a különválás dilemmájában” – mondta második budaörsi rendezése kapcsán Máté Gábor. – Mindig is vonzódtam a kortárs darabokhoz. Szeretem az olyan műveket, amelyek lehetőséget adnak a színészekkel való elmélyült munkára.

IMG_2061-133238.jpg

Böröndi Bence és Hartai Petra a John című darab olvasópróbáján (Fotó/Forrás: Borovi Dániel)

A John négy nagyszerű szerepet kínál a színészeknek. A szónak abban az értelmében is, hogy a figurák olyanná válhatnak, amilyenekké a színészek teremtik őket. Ugyanakkor az írónő nagyon bátran használ váratlan színpadi ötleteket. Igazi meglepetésekkel szolgál majd a budaörsi nézőknek is.” – árulta el a készülő előadással kapcsolatban a rendező. 

A négyszereplős párkapcsolati drámában Böröndi Bencét, Hartai Petrát, Takács Katalint, valamint a hozzájuk vendégművészként csatlakozó Bánsági Ildikót láthatják majd a nézők. A John bemutatója október 6-án lesz.

Fejléckép: Máté Gábor a John című darab olvasópróbáján (fotó: Borovi Dániel)

Odaföntről egy szálat – beszélgetés Bánsági Ildikóval

Kapcsolódó

Odaföntről egy szálat – beszélgetés Bánsági Ildikóval

A Városmajori Szabadtéri Színpad augusztus 28-án kezdődő, Szemle Plusz elnevezésű seregszemléjén hat monodrámát is láthat majd a közönség a Kristály Színtér színpadán, ahol a produkciókat értékelő zsűri egyik tagja Bánsági Ildikó lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

10 kihagyhatatlan program az idei Múzeumok éjszakáján

Több száz izgalmas programmal, koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi foglalkozásokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket június 22-én országszerte a múzeumok és kiállítóterek.
Klasszikus

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.
Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Jazz/World

A Zene ünnepe a Francia Intézetben

A Zene ünnepe címmel műfajokat felvonultató koncertsorozatot tartanak június 21-én, pénteken a budapesti Francia Intézetben. Az esemény ingyenes.
Zenés színház

Ami szembejön, nem biztos, hogy akadály – interjú Béres Attilával a szegedi Rebecca-bemutató kapcsán

Pont ilyennek képzeltem: elfoglalt, egymást érik a beérkező hívásai, többször kér fél percet, mire leül és belehelyezkedik az interjúszituációba. Béres Attilával, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatójával beszélgettünk, aki a Szegedi Szabadtéri Játékokon rendezi a Rebecca musicalt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

„Arról a pánikról szerettem volna beszélni, amit ma a felnövés jelent” – interjú Kovács D. Dániellel

Az [ESCAPE] – A Donkihóte-projekt című előadás július 5-én debütál a Városmajori Szabadtéri Színpadon, ősztől pedig az Örkény Színház repertoárján lesz látható. A színdarab rendezőjévelegyebek közt a világot jobbá tenni akaró hősökről és a videójátékok stigmatizáltságáról is beszélgettünk.
Színház hír

Bocsárdi László nyerte a legjobb rendező díját az Országos Színházi Találkozón

A kaposvári Csiky Gergely Színházban megrendezett seregszemlén mások mellett Zsigmond Emőke, Karácsony Gergely, if. Vidnyánszky Attila és Tokai Andrea is elismerést vehetett át.
Színház ajánló

Életútinterjúk alapján készül a MáSzínház női sorsokat bemutató előadása

A KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” című produkcióban három generáció tesz fel magának kérdéseket identitással, hozott mintákkal, önazonossággal és szabadsággal kapcsolatban.
Színház ajánló

Mit áldozunk fel jól megszokott kényelmünkért? – beszélgetés a Csónak című előadás alkotóival

Presznyakov Oleg & Vlagyimir Csónak, avagy előttünk az özönvíz című kortárs drámája a modern társadalom látleletét is adja. Az előadás rendezőjével, Bocsárdi Lászlóval, valamint két szereplővel, a főszerepben látható László Csabával és a volt feleségét alakító Berekméri Katalinnal beszélgettünk.
Színház interjú

Tompagábor Kornél: „Végtelenül élvezem a színész szabadságát”

Tompa Gáborral, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. igazgatójával, aki Tompagábor Kornél néven rendez, többek között az idei kínálatról, a „tompagáborság” mibenlétéről, a nyári esték varázsáról, üveggolyókról, rendezői koncepcióról és a Kvártélyház titkairól beszélgettünk.