Színház

„A túlélés napja” – Művészi akcióval fejezik ki veszteségüket a művészeti szféra képviselői

2021.03.24. 11:55
Ajánlom
Székely Csaba drámaíró és Ioana Paun rendező kezdeményezésére a romániai közintézmények előtt kollektív művészeti akcióval hívják fel a figyelmet a pandémia okozta veszteségeikre a kulturális szektor szereplői március 26-án 12 órakor. A kezdeményezéshez bárki csatlakozhat, Magyarországon is már többen megosztották a felhívást.

Székely Csaba drámaíró közösségi oldalán is megjelent az a felhívás, amely március 26-át „a túlélés napjának” kiáltja ki. Mint írják, egy éve már, hogy a járvány miatt a szakmai élet leállt, a segélykiáltásokat pedig nem hallják meg a döntéshozók, a független színházi szektor nem részesül valódi segítségnyújtásban.

„Idén is mindegyikünk elveszített valamit. Projektek. Pénz. Helyszínek. Kollégák. Néhányan ideiglenes munkát vállaltunk, hogy fizethessük a bérleti díjat. Mások hazaköltöztek a szüleikhez. Néhányan pedig feladták, hogy a végsőkig kitartsanak.”

A veszteségek látványos demonstrálására akciót hirdetnek, amire minden kulturális területen tevékenykedő egyént és a velük szolidaritálókat is várják március 26-án 12.00 órára Románia több városába a közintézmények elé, hogy az alábbi módon emeljék fel a hangjukat:

  1. Válassz egy tárgyat, ami a világjárvány kezdete óta értelmét vesztette.
  2. Hozd el március 26-én pénteken 12-kor a Városháza elé, és tedd le.
  3. A tárgyakat otthagyjuk az intézmény előtt tanúságtételként a veszteségeinkről.
  4. Ha értékes tárgyat hozol, a demonstráció végeztével visszaveheted azt.
  5. Készíts egy fotót és tedd közzé bármely közösségi hálón #atúlélésnapja hashtaggel.

A kezdeményezés kapcsán a Fidelio megkereste Székely Csabát, aki elmondta, az akcióhoz bárki, bárhol csatlakozhat, egész Románia területén vagy akár a határokon túl is. Csak letesz valamelyik központi hivatal épülete elé egy tárgyat, ami jellemzi a munkáját, lefényképezi és megosztja a #atúlélésnapja hashtaggel.

Fejléckép: Pexels

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-emlékdíjat

Harmadik alkalommal jelentették be a Kukorelly Endre kezdeményezésére létrehozott elismerés díjazottjait. A teljes egészében közösségi adományokból finanszírozott Baumgarten-emlékdíjak átadására a vírushelyzet miatt később kerül sor.
Klasszikus

Kicsoda Oksana Lyniv, Itália első női zeneigazgatója?

A napokban kezdte meg a munkát a bolognai operaházban az ukrán Oksana Lyniv, aki az első női zeneigazgató Olaszországban. Neve a magyar közönségnek is ismerős lehet, hiszen járt már nálunk.
Színház

Anatolij Vasziljev osztályvezető lesz az SZFE-n

A világhírű orosz alkotó a színházrendező szakos hallgatók osztályvezetőjeként érkezik az intézménybe – közölte a Színház- és Filmművészeti Egyetem.
Könyv

Nyáry Krisztián tiltott szerelmekről ír

Február 14-én különleges kötet jelenik meg a Corvina Kiadó gondozásában. A Tiltott irodalom – Klasszikus irodalmi művek az azonos neműek közötti szerelemről című antológia a „Nem kötelező” sorozat második darabjaként kerül a könyvesboltok polcaira.
Zenés színház

„Akkor is mosolyogni kell, amikor valami fáj” – interjú Széles Flórával

A mosoly országa Mi hercegnője után Széles Flóra egy kultikus mű, a Veszedelmes viszonyok Tourvelnéjeként debütál a Budapesti Operettszínházban. A zenedráma ősbemutatóként kerül színre a teátrumban, a két előadás közti párhuzamokról, szerelemről és az új bemutató különleges technikai megoldásairól beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Új elnökséget választott a Színházi Kritikusok Céhe

Puskás Panni és Kovács Bálint társelnökségével folytatják a működést, az új vezetők mandátuma 2025-ig szól.
Színház kritika

Nincs lezárva – kritika Az ember tragédiája 2.0-ról

Ilyet még nem láttunk. Éva a Titanic első tisztjével, Ádám a nagyváradi gettóban, Lucifer a spanyol kommunista párt főtitkáraként. Aztán mindhárman fennakadnak egy csendes-óceáni szemétszigeten. Négy kortárs író variációja Az ember tragédiájára.
Színház ajánló

Lázadónak születtek – az egyik legizgalmasabb erdélyi csapat vendégjátéka Budapesten

Sebestyén Aba rendezése, a marosvásárhelyi Yorick Stúdió Lázadni veletek akartam című előadása január 24-én érkezik az Aranytízbe.
Színház hír

A Freeszfe Egyesület a változások úttörői között

A Martin E. Segal Theatre díjjal jutalmazta egyesület munkáját, kiemelve az alapítvánnyá alakulás alatti erőteljes és kreatív tiltakozást is.
Színház ajánló

A Gál Tamás vezette Csavar Színház a 10. Vendégváró Fesztivál meghívottja

Tizedik alkalommal rendezi meg az éppen tizedik születésnapját ünneplő Bethlen Téri Színház a Vendégváró Fesztivált, amelynek idei meghívottja a szlovákiai Csavar Színház. A Gál Tamás vezette felvidéki társulat két felnőtt és két családi előadással érkezik a Bethlen térre. A minden évben a magyar kultúra napja köré szerveződő kisfesztivál célja, hogy a határon túli magyar színházi műhelyeket minél teljesebben megismertesse a budapesti közönséggel.