Színház

„A túlélés napja” – Művészi akcióval fejezik ki veszteségüket a művészeti szféra képviselői

2021.03.24. 11:55
Ajánlom
Székely Csaba drámaíró és Ioana Paun rendező kezdeményezésére a romániai közintézmények előtt kollektív művészeti akcióval hívják fel a figyelmet a pandémia okozta veszteségeikre a kulturális szektor szereplői március 26-án 12 órakor. A kezdeményezéshez bárki csatlakozhat, Magyarországon is már többen megosztották a felhívást.

Székely Csaba drámaíró közösségi oldalán is megjelent az a felhívás, amely március 26-át „a túlélés napjának” kiáltja ki. Mint írják, egy éve már, hogy a járvány miatt a szakmai élet leállt, a segélykiáltásokat pedig nem hallják meg a döntéshozók, a független színházi szektor nem részesül valódi segítségnyújtásban.

„Idén is mindegyikünk elveszített valamit. Projektek. Pénz. Helyszínek. Kollégák. Néhányan ideiglenes munkát vállaltunk, hogy fizethessük a bérleti díjat. Mások hazaköltöztek a szüleikhez. Néhányan pedig feladták, hogy a végsőkig kitartsanak.”

A veszteségek látványos demonstrálására akciót hirdetnek, amire minden kulturális területen tevékenykedő egyént és a velük szolidaritálókat is várják március 26-án 12.00 órára Románia több városába a közintézmények elé, hogy az alábbi módon emeljék fel a hangjukat:

  1. Válassz egy tárgyat, ami a világjárvány kezdete óta értelmét vesztette.
  2. Hozd el március 26-én pénteken 12-kor a Városháza elé, és tedd le.
  3. A tárgyakat otthagyjuk az intézmény előtt tanúságtételként a veszteségeinkről.
  4. Ha értékes tárgyat hozol, a demonstráció végeztével visszaveheted azt.
  5. Készíts egy fotót és tedd közzé bármely közösségi hálón #atúlélésnapja hashtaggel.

A kezdeményezés kapcsán a Fidelio megkereste Székely Csabát, aki elmondta, az akcióhoz bárki, bárhol csatlakozhat, egész Románia területén vagy akár a határokon túl is. Csak letesz valamelyik központi hivatal épülete elé egy tárgyat, ami jellemzi a munkáját, lefényképezi és megosztja a #atúlélésnapja hashtaggel.

Fejléckép: Pexels

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A muzsika hangja szigorú valósága

Talán nem meglepő, hogy számos musicalhez hasonlóan a Broadway színpadáról vászonra álmodott, öt Oscar-díjjal jutalmazott és minden idők ötödik legjövedelmezőbb filmjeként számon tartott A muzsika hangját is valós események ihlették, arról viszont már kevés szó esik, hogy a szereplők olyannyira az életből csöppentek a képernyőre, illetve a színpadra, hogy a szerzők még a neveket sem változtatták meg.
Színház

Az SZFE szerint szabályt szegve zárhatták ki őket az Európai Színházi Iskolák és Akadémiák Uniójából

Az E:UTSE márciusban úgy határozott, hogy kizárja tagjai közül a Színház- és Filmművészeti Egyetemet. Döntésüket azzal indokolták, hogy a vezetőtestületben történt jelentős változások miatt az egyetem már nem tekinthető ugyanannak az intézménynek, melyet korábban felvettek. Az SZFE szerint a kizárás szabályellenes.
Vizuál

Ingyenesen látható Szomjas György kultikus filmje

Szerda éjfélig ingyenesen elérhető a FILMIO-n Szomjas György 1976-os filmje, a Talpuk alatt fütyül a szél. A Nemzeti Filmintézet ezzel az alkotással tiszteleg az április 7-én elhunyt rendezőlegenda előtt.
Klasszikus

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.
Jazz/World

Vers és elektronika a költészet napján – páros interjú Pátkai Rozinával és Fenyvesi Mártonnal

Elektronika teszi emlékezetessé Pátkai Rozina új lemezén a magyar verseket. Elektronikai eszközökre Fenyvesi Mártonnak is szüksége van, aki az utóbbi időben hangmérnökként és producerként legalább annyit dolgozott, mint gitárosként. Az életben egy párt alkotnak, kézenfekvő volt, hogy együtt ültetjük őket mikrofon elé.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház szfe

Az SZFE szerint szabályt szegve zárhatták ki őket az Európai Színházi Iskolák és Akadémiák Uniójából

Az E:UTSE márciusban úgy határozott, hogy kizárja tagjai közül a Színház- és Filmművészeti Egyetemet. Döntésüket azzal indokolták, hogy a vezetőtestületben történt jelentős változások miatt az egyetem már nem tekinthető ugyanannak az intézménynek, melyet korábban felvettek. Az SZFE szerint a kizárás szabályellenes.
Színház hír

Stumpf István: Az SZFE ügye bizonyos értelemben baleset volt

A felsőoktatási modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos is megszólalt a Színház- és Filmművészeti Egyetem körül kialakult helyzet kapcsán, egyfajta balesetnek titulálva a modellváltás körüli ellenállást. Stumpf István reményét fejezte ki aziránt is, hogy a többi modellváltó egyetemen ilyen nem fog előfordulni.
Színház ajánló

Pap Verával és Börcsök Enikővel látható a Pesti Színház nagy sikerű előadása

A Pesti Színház 2010-ben mutatta be Hadar Galron kortárs izraeli író drámáját, a Mikvét, amely tizenegy évvel a bemutató után április 24-én online lesz látható az eSzínház oldalán.
Színház hír

Kizárták az SZFE-t az Európai Színházi Iskolák és Akadémiák Uniójából

Az E:UTSA márciusi döntése mögött az ATV birtokába jutott dokumentum szerint az SZFE modellváltása, pontosabban a vezetőtestületben bekövetkezett jelentős változás áll.
Színház hír

Nem maradunk színházi fesztivál nélkül nyáron – júniusban jön a Kisvárdai Fesztivál

Három helyszínen, tizenöt versenyelőadással és öt versenyen kívüli produkcióval várja a nézőket a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja június 18. és 26. között. A határon túli magyar színházak seregszemléjének programját ezúttal is a fesztivál művészeti tanácsadója, Balogh Tibor dramaturg, kritikus állította össze.