Színház

„A túlélés napja” – Művészi akcióval fejezik ki veszteségüket a művészeti szféra képviselői

2021.03.24. 11:55
Ajánlom
Székely Csaba drámaíró és Ioana Paun rendező kezdeményezésére a romániai közintézmények előtt kollektív művészeti akcióval hívják fel a figyelmet a pandémia okozta veszteségeikre a kulturális szektor szereplői március 26-án 12 órakor. A kezdeményezéshez bárki csatlakozhat, Magyarországon is már többen megosztották a felhívást.

Székely Csaba drámaíró közösségi oldalán is megjelent az a felhívás, amely március 26-át „a túlélés napjának” kiáltja ki. Mint írják, egy éve már, hogy a járvány miatt a szakmai élet leállt, a segélykiáltásokat pedig nem hallják meg a döntéshozók, a független színházi szektor nem részesül valódi segítségnyújtásban.

„Idén is mindegyikünk elveszített valamit. Projektek. Pénz. Helyszínek. Kollégák. Néhányan ideiglenes munkát vállaltunk, hogy fizethessük a bérleti díjat. Mások hazaköltöztek a szüleikhez. Néhányan pedig feladták, hogy a végsőkig kitartsanak.”

A veszteségek látványos demonstrálására akciót hirdetnek, amire minden kulturális területen tevékenykedő egyént és a velük szolidaritálókat is várják március 26-án 12.00 órára Románia több városába a közintézmények elé, hogy az alábbi módon emeljék fel a hangjukat:

  1. Válassz egy tárgyat, ami a világjárvány kezdete óta értelmét vesztette.
  2. Hozd el március 26-én pénteken 12-kor a Városháza elé, és tedd le.
  3. A tárgyakat otthagyjuk az intézmény előtt tanúságtételként a veszteségeinkről.
  4. Ha értékes tárgyat hozol, a demonstráció végeztével visszaveheted azt.
  5. Készíts egy fotót és tedd közzé bármely közösségi hálón #atúlélésnapja hashtaggel.

A kezdeményezés kapcsán a Fidelio megkereste Székely Csabát, aki elmondta, az akcióhoz bárki, bárhol csatlakozhat, egész Románia területén vagy akár a határokon túl is. Csak letesz valamelyik központi hivatal épülete elé egy tárgyat, ami jellemzi a munkáját, lefényképezi és megosztja a #atúlélésnapja hashtaggel.

Fejléckép: Pexels

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Plusz

Az utolsó szerelem mítosza

Az első szerelem minden líra egyik fő toposza, sőt népdaloktól regényekig, a first love az igazi, mert mindenkit érdeklő, lángba boritó téma. Azon gondolkozom, hogy miért nincs az elsőnek párja, azaz miért nincs igazi irodalma, lírai lenyomata az utolsó szerelemnek, ennek a fellobbanó érzelmi viharnak? Almási Miklós írása.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Idén is Szegeden láthatók a legizgalmasabb színházi előadások – jön a THEALTER

Július 27. és augusztus 2. között rendezik meg a 34. THEALTER színházi fesztivált Szegeden. A jól ismert fellépők mellett új formációkkal, fiatalokból szerveződő csapatokkal is találkozhatnak a szegediek és az ide látogató nézők.
Színház gyász

Elhunyt Szatmári Liza

Az Aase- és Gobbi Hilda-díjas színésznő július 20-án, életének 97. évében hunyt el. Szatmári Liza hetvenhárom éve volt a Vígszínház tagja, halálhírét a társulat közölte.
Színház hír

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Színház gyász

Elhunyt Dobos Ildikó színművész

A Jászai Mari-díjas színművész hosszan tartó betegség után, 82 éves korában hunyt el. Drámai erejű alakításaira az eszköztelenség, a szereppel való teljes azonosulás volt jellemző.
Színház ajánló

Margaret Atwood az asszonyi hűségről szóló mítoszadaptációját is bemutatja a Gyulai Várszínház

A Gyulai Várszínház fesztiválprogramjának fontos csomópontjai a saját bemutatók, idén például négy olyan előadás, amelyet a színház részben saját fejlesztésben, részben koprodukciós partnerrel hoz létre.