Színház

„A túlélés napja” – Művészi akcióval fejezik ki veszteségüket a művészeti szféra képviselői

2021.03.24. 11:55
Ajánlom
Székely Csaba drámaíró és Ioana Paun rendező kezdeményezésére a romániai közintézmények előtt kollektív művészeti akcióval hívják fel a figyelmet a pandémia okozta veszteségeikre a kulturális szektor szereplői március 26-án 12 órakor. A kezdeményezéshez bárki csatlakozhat, Magyarországon is már többen megosztották a felhívást.

Székely Csaba drámaíró közösségi oldalán is megjelent az a felhívás, amely március 26-át „a túlélés napjának” kiáltja ki. Mint írják, egy éve már, hogy a járvány miatt a szakmai élet leállt, a segélykiáltásokat pedig nem hallják meg a döntéshozók, a független színházi szektor nem részesül valódi segítségnyújtásban.

„Idén is mindegyikünk elveszített valamit. Projektek. Pénz. Helyszínek. Kollégák. Néhányan ideiglenes munkát vállaltunk, hogy fizethessük a bérleti díjat. Mások hazaköltöztek a szüleikhez. Néhányan pedig feladták, hogy a végsőkig kitartsanak.”

A veszteségek látványos demonstrálására akciót hirdetnek, amire minden kulturális területen tevékenykedő egyént és a velük szolidaritálókat is várják március 26-án 12.00 órára Románia több városába a közintézmények elé, hogy az alábbi módon emeljék fel a hangjukat:

  1. Válassz egy tárgyat, ami a világjárvány kezdete óta értelmét vesztette.
  2. Hozd el március 26-én pénteken 12-kor a Városháza elé, és tedd le.
  3. A tárgyakat otthagyjuk az intézmény előtt tanúságtételként a veszteségeinkről.
  4. Ha értékes tárgyat hozol, a demonstráció végeztével visszaveheted azt.
  5. Készíts egy fotót és tedd közzé bármely közösségi hálón #atúlélésnapja hashtaggel.

A kezdeményezés kapcsán a Fidelio megkereste Székely Csabát, aki elmondta, az akcióhoz bárki, bárhol csatlakozhat, egész Románia területén vagy akár a határokon túl is. Csak letesz valamelyik központi hivatal épülete elé egy tárgyat, ami jellemzi a munkáját, lefényképezi és megosztja a #atúlélésnapja hashtaggel.

Fejléckép: Pexels

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Ókovács Szilveszter azonnali hatállyal felmondta Kesselyák Gergely szerződését

A karmester-operarendező, aki korábban a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is volt, maga is pályázott az Opera élére, és a szakértői bizottság a legtöbb szavazattal támogatta. CIKKÜNK FRISSÜLT ÓKOVÁCS SZILVESZTER KÖZLEMÉNYÉVEL!
Színház

„Önök minden pályázatunkat elutasították” – Közös nyílt levelet írtak a független társulatok

A huszonöt színházi társulat levelét azoknak az „ismeretlen kurátoroknak” címezte, akik a közelmúltban nulla forint támogatást ítéltek meg nekik. A Rózsavölgyi Szalon is beszámolt arról, őket hogyan érintette a döntés. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Zenés színház

Rost Andrea nem lép fel a Magyar Állami Operaházban a jövő évadban

Az énekesnő döntéséről tájékoztatta az intézmény főigazgatóját, Ókovács Szilvesztert, és az idén nyárra meghirdetett Varázsfuvola-előadásokból is kilép.
Klasszikus

A zeneélet kivételes művészei fogtak össze a magyar klasszikus zene helyzetének javítása érdekében

Hét Kossuth-díjas művész elnökségével megalakult a Magyar Muzsikusok Szövetsége, melynek célja a klasszikus zene társadalmi elfogadottságának emelése, a magyar zene értékeinek megőrzése és fejlesztése egy átfogó stratégia megalkotásával.
Klasszikus

Száz év hét napban – a BMC Ligeti Fesztiválján jártunk

A Ligeti György születésének századik évfordulója alkalmából rendezett eseménysorozat csúcspontja a Budapest Music Centerben rendezett egyhetes fesztivál volt. Négy, igencsak különböző típusú koncerten jártunk

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház magazin

Minden jött, amikor jönnie kellett – Hűvösvölgyi Ildikó 70 éves

A Kossuth-díjas színművész nem csupán színészként alkotott maradandót – prózában, zenés színházban és filmekben egyaránt ­–, de pedagógusként, zenei tárgyú portréi és rádiós műsora révén is hozzájárult a magyar kultúra gyarapodásához. Június 9-én ünnepli 70. születésnapját.
Színház ajánló

Nyár – Szabadtér – Költészet: érzelmi szabadsághármas a Balaton-parton

A költészetet is beemelte nyári fesztiválprogramjai közé a Szabadtéri Színházak Találkozója, amelyet június 17. és 25. között rendeznek meg a Kultkikötő balatonboglári és alsóörsi helyszínein.
Színház lapszemle

„Önök minden pályázatunkat elutasították” – Közös nyílt levelet írtak a független társulatok

A huszonöt színházi társulat levelét azoknak az „ismeretlen kurátoroknak” címezte, akik a közelmúltban nulla forint támogatást ítéltek meg nekik. A Rózsavölgyi Szalon is beszámolt arról, őket hogyan érintette a döntés. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Színház ajánló

Bodó Viktor a függésről rendez előadást a 6SZÍN-ben

A karakteres színházi munkáiról ismert alkotó legújabb előadása a függőségekkel küzdők önsegítő csoportjainak mintájára készül és igaz történeteken alapul. A csoport című produkciót július 29-én mutatják be.
Színház hír

Kókai Tünde nyerte a Staféta Pályázat Fidelio-díját

Kókai Tündét A Négyszögletű Kerek Erdő Küldetés című rendezéséért díjazta a közönség, a legtöbb szavazatot Fodor Fanni és Török Tímea kapta az Otthon című előadásért. A harmadik helyen Kárpáti Pál végzett a Hogy a barátaim egyszer végighallgassanak című produkcióval.