Színház

A turizmus csúcsra járt Gyulán – Elek Tibor a Gyulai Várszínház programjairól

2022.06.08. 11:40
Ajánlom
Öt éve – Gedeon József halála után vette át a Gyulai Várszínház igazgatását. A hagyomány kötelez bennünket – mondja, a Várszínház nyári programja részben ezt a szellemiséget képviseli. Újító is, új programsorozatokkal gazdagította a gyulai nyarat. A Várszínház igazgatójával, Elek Tiborral beszélgetünk.

A tavalyi évadzárón azt mondtad a fesztiválról, hogy a legsikeresebb, legnézettebb, a legtartalmasabb. Át lehet ezt lépni idén?

Nem hiszem, a tavalyinál annyi szerencsés környülállás volt, ami kivételes. Tavaly a hosszú zárás után kiszabadultak az emberek, mindenki vágyott minőségi művészeti élményekre, a turizmus csúcsra járt Gyulán. Ha a tavalyihoz közelítő lesz a mostani fesztivál, számomra már az is nagy elégedettséget jelent.

Három fesztivál, a Shakespeare, az általad elindított Erdélyi hét, és a mindig egy íróhoz kötődő fesztivál adja a nyári program gerincét. Milyen szempontok határozzák meg a programsorozatokat?

A közel két hónapig tartó összművészeti rendezvény összeállításánál és a fesztiválok esetében is arra törekszem, hogy a különböző korú és érdeklődésű közönségnek a legváltozatosabb műfajokban minőségi, művészeti élményeket kínáljunk.

A meghívott és koprodukciós előadásokkal a kortárs magyar színházi kultúra sokszínűségét, gazdagságát, különböző értékeit mutatjuk meg a helyieknek és a kulturális turizmus híveinek.

Tizenhét évvel ezelőtt Gedeon József igazgató indította el a Shakespeare Fesztivált. Már számtalan nézőpontból mutatkoztak meg a Shakespeare-drámák. Idén az átiratok és paródiák a hívószó. Hogy lehet ennyi éven át mindig új nézőpontot találni?

A hagyomány kötelez bennünket, minden évben kicsit megbolondítom a témát, próbálom élvezetesebbé, szórakoztatóbbá tenni a sokszor látott Shakespeare műveket. Két korábbi bemutatónkat, a Rosencrantz és Guildenstern halott és a Hamlear korábbi bemutatóinkat emelném ki. Nagyon izgalmas Enyedi Éva Lear-adaptációja is a Miskolci Nemzeti Színház előadásában.

Öt saját produkcióval készül a nyárra a Gyulai Várszínház

Kapcsolódó

Öt saját produkcióval készül a nyárra a Gyulai Várszínház

Ötvenkilencedik nyári évadát rendezi meg a Gyulai Várszínház, amely két hónap alatt három fesztivállal, koncertekkel és ősbemutatókkal várja az érdeklődőket.

Öt saját bemutatótok lesz, ez soknak számít a nyári teátrumi időszakban?

Tudatosan emeltem meg a bemutatók számát, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek hagyományát visszahozva, történelmi tematikájú darabokat is színre vigyünk. Hangsúlyt kapnak a kortárs magyar szerzők, s hogy lehetőleg ősbemutatók legyenek. Ilyen az Apor Vilmos életét feldolgozó Dér András-dráma, a Mindenkinek mindene. Ide sorolom Vecsei H. Miklós művét, Az ifjú barbárok című ősbemutatót, mely Bartók és Kodály ifjú korát idézi meg. Bemutatjuk Csehov-Kiss Csaba: De mi lett a nővel? című darabját és Gozzi veretes reneszánsz komédiáját is, A szarvaskirályt.  A saját bemutatóink, s a három tematikus színházi fesztivál megmutatják a Várszínház karakterét.

Tovább élnek majd ezek az előadások?

Célunk, hogy ne csak egy-két előadás legyen, hanem ősztől a koprodukciós partnerek kőszínházaiban is láthatók legyenek, hogy bekerüljenek a bérletrendszerbe, s minél több helyre, fesztiválokra is eljussanak.

ElekTibor-GyulaiVarszinhazfotoSuchTamasfotoja-113209.jpg

Elek Tibor (Fotó/Forrás: Such Tamás / Gyulai Várszínház)

Az általad meghonosított fesztivál mindig egy kiemelkedő szerzőt mutat be, tavaly Szabó Magdát, idén az emlékévhez kapcsolódva Tamási Áront. Az évfordulósok közül válogattok?

Az elmúlt évtizedek nemzeti klasszikusai közül választunk olyat, akinek az életművére próbáljuk ráirányítani a figyelmet egy ilyen három napos rendezvényen. Az is meghatározó, hogy mi található a piacon. Tamási műveit sok helyen játsszák, mi az Ördögölő Józsiás, az Énekes madár, a Vitéz lélek és A boldog nyárfalevél című előadásokat hozzuk Gyulára. A Nemzeti Színházzal közösen bemutatjuk a Tündöklő Jeromost.

Gyula kedvelt családi nyaralóhely, megjelenik ez a családi és gyerekszínházi programokban?

Kitüntetett figyelemmel fordulunk a fiatalok felé, missziónak tekintem, hogy becsábítsuk őket a színházba. Bábszínházi jellegű előadásaink is lesznek, a Kabóca Bábszínház és a Temesvári Csiky Gergely Színház közös Rómeó és Júliája, Zalán Tibor Miska című mesejátéka. A Valahol Európában, a Padlás vagy az iskolai olvasmányokat feldolgozó előadások, mint Szabó Borbála Katona Bánk bánjából írt darabja, a fiatalokat célozza meg.

Nagyon erős lett a Várszínház zenei kínálata, a jazztól Duda Éva táncelőadásán át nagy a kínálat. A Tószínpad lett ennek a helyszíne?

A népzenei, világzenei fesztivál és jazz a várban lesz, de vannak olyan táncszínházi és zenés előadások, melyek ott kapnak helyet.

A Gyulai Várszínház műsoráról bővebben itt tájékozódhat! >>>

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Elek Tibor (fotó: Rosta Tibor / MTI)

Színházi fesztiválok, új bemutatók, zenés-táncos produkciók Gyulán

Kapcsolódó

Színházi fesztiválok, új bemutatók, zenés-táncos produkciók Gyulán

A Gyulai Várszínház idei, 59. évada 2022. június 24. és augusztus 17. közt a több mint 600 éves gótikus téglavár udvarán, a csodás panorámájú tószínpadon, a felújított kamaraszínházban és a város más helyszínein kínál összművészeti, minőségi programsorozatot a közönség legkülönbözőbb rétegeinek. 

Gyulai Várszínház

A Gyulai Várszínház a legrégebbi magyar várszínház. 1964 óta működik Kelet-Közép-Európa egyetlen épen maradt síkvidéki, több mint 600 éves gótikus téglavárának udvarán, a csodálatos panorámájú tószínpadon, a felújított kamaraszínházban.

Nyáron csaknem két hónapon keresztül olyan összművészeti programsorozatot kínálunk (Shakespeare Fesztivállal, Erdélyi Héttel, Nemzeti klasszikusok napjaival), amely a legkülönbözőbb korú és érdeklődésű közönségrétegeknek biztosít a legkülönbözőbb műfajokban minőségi nyári művészeti élményeket.

Legolvasottabb

Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Vizuál

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én. 
Vizuál

Nyári hangulat a Virág Judit Galériában

Egry József, Csók István, Vaszary János, Szőnyi István egy-egy műve is megidézi a kánikulát a Virág Judit Galéria legújabb kiállításán. Az idén huszonöt éves galéria új, ingyenesen megtekinthető kamaratárlatán minden egyes alkotás megvásárolható.
Plusz

Színházi időutazás az Epreskertben – Jön a Séták Hétvégéje

Kurtizánok, gyilkosok és Piszkos Fred nyomába eredhetünk, bejárhatjuk Gül Baba Türbéjét, vagy éppen az Epreskert meséit nézhetjük meg egyfelvonásos színházi előadás formájában a Séták Hétvégéjén július 1. és 3. között.
Színház

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Újraértelmezett Shakespeare-drámák a nyári fesztiválokon

A Magyar Mozgókép Fesztivál „Legjobb tévésorozat” kategóriájának győztese, a drámaíró műveit feldolgozó Shakespeare/37 meghívást kapott három fesztivál programjába is, így a rövid epizódok láthatóak lesznek a Kolorádó Fesztiválon, a Bánkitó Fesztiválon és az Ördögkatlan Fesztiválon is.
Színház galéria

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.
Színház hír

A Proton Színház alapító előadása is látható lesz idén nyáron

Mundruczó Kornél Frankenstein-terv rendezése mellett a Winterreise előadással is találkozhat a hazai közönség.
Színház interjú

Bebújósdi – Beszélgetés Felvidéki Judittal

Huszonkilenc év alatt harmincöt tévéfilmet, tévéjátékot, portréfilmet és dokumentumfilmet készített, de forgatott irodalmi műsorokat és sorozatokat is a Magyar Televíziónak. Rendezett színházban, majd hosszú csend következett. Felvidéki Judit, Balázs Béla-díjas filmrendező tizenhat év után újra színházban rendez, ami jó alkalom volt a beszélgetésre, és egy kis múltidézésre is.
Színház ajánló

Apor Vilmosról készített darabot Dér András

Nagyszabású történelmi ősbemutató látható a Gyulai Várszínházban július 1-jén és 2-án. A két háború közötti legendás hírű gyulai apátplébános, majd győri püspökként vértanúhalált halt Apor Vilmos életéről szóló darabot Mindenkinek mindene címmel Dér András írta a Gyulai Várszínház felkérésére, és ő is rendezi.