Színház

A vágyvillamos zakatol a Fidelio Klasszik következő adásában

2019.05.10. 13:10
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása május 11-én 10 órától hallható a 92.1-en, benne interjú hallható Bagó Bertalannal, Havasi Zoltánnal, Kollmann Szilviával és Serfőző Krisztinával.

Bagó Bertalan legújabb rendezése Tennessee Williams egyik legismertebb, legsikeresebb drámáján, A vágy villamosán alapul. Május 5-től látható a székesfehérvári Vörösmarty Színház Kozák András Stúdiójában A Vágy nevű villamos című előadás, amelyet Hamvai Kornél fordítását felhasználva alkalmazott színpadra Tucsni András és Bagó Bertalan. A kilencvenes évek eleje óriási várakozást ébresztett a magyar társadalomban. Életük jobbrafordulását várták mindazok, akik tele voltak tettvággyal, a határok megnyitása soha nem látott lehetőséget nyitott előttük. A darab főhőse, Balog Józsi is egyike a tetterőseknek, vállalkozását baráti kapcsolatokra alapozza, és fiatal felesége, Csilla is szerelmesen támasza mindebben.

vagy_nevu_dsc_7644-130641.jpg

A Vágy nevű villamos (Fotó/Forrás: Vörösmarty Színház)

Nem törnek nagy dolgokra, csak az életüket szeretnék emberibben, a szürke kádári világhoz képest felszabadultabban és jobban élni. Váratlan vendég érkezik azonban siófoki otthonukba, Ilona, Csilla nővére. Vajon mi az oka Ilona váratlan érkezésének? Hogy fogadja Csilla férje a különös megjelenésű nővért nem túl tágas lakásukban? Mit okoz a két testvér kapcsolatában a kényszerű egymásra találás? Tennessee Williams szívbemarkoló története a ’90-es évek magyar valóságába helyezve is kikerülhetetlen tanulságokkal szolgál számunkra. Mindezekről a Vörösmarty Színház művészeti vezetőjével, az előadás rendezőjével, Bagó Bertalannal beszélgetünk.

charity-fest-130905.jpg

Charity Fest

Charity FEST címmel május 18-án vár kicsiket, nagyokat, családokat a Budapest Bike Maffia egy egész napos jótékonysági fesztiválra. A  Budapest Bike Maffia civil szervezetként szeretné felhívni a figyelmet a hajléktalanság  nehézségeire. Emellett rendszeresen ételt osztanak, szendvicseket gyűjtenek, hajléktalanszállókon palántákat ültetnek, iskolai és vállalati érzékenyítő előadásokat tartanak, és megannyi más akciót szerveznek az általuk képviselt ügy érdekében. A Charity Festen a Budapest Bike Maffia célja az adománygyűjtés mellett a hétköznapi emberek figyelmének ráirányítása a civil munka fontosságára. A jegy megvásárlásával, a fesztiválon elfogyasztott ételek árával további két civil szervezet, a BAGázs Egyesület és a Tetovált Állatmentők munkáját is támogatják. A Charity Fest reggel főzőversennyel indul, és a gyerekekre is rengeteg játék vár, például óriásjenga, ügyességi játékok, pin-pong, kosárlabda, trambulin; a bringások is kaphatnak segítséget és tanácsot, továbbá kint lesz a Dürer Kertben a Mozgásgátoltak Halassy Olivér Sport Clubja olyan parasport programokkal, mint a kerekesszékes kosár, a vakfutás és a csörgőlabda.  A Magyar Vöröskereszt egész napos véradást szervez, számos gyerekügyekkel, időskorúakkal foglalkozó civil szervezet is részt vesz az eseményen, napközben gyerekkoncertek várják a kicsiket, este pedig már a felnőtteket várja számos fellépő. A Charity Festről a program szervezőjét, Havasi Zoltánt kérdezzük.

Epreskert-131118.png

Epreskert (Fotó/Forrás: Műtárgyak éjszakája)

Workshopok, műhelylátogatások és filmvetítések is várják a Műtárgyak Éjszakája látogatóit május 30-án 52 fővárosi helyszínen 108 programmal. A sorozat célja, hogy bemutassa a műtárgyak sokszínűségét, és közelebb hozza a műtárgyak, valamint a műkereskedelem világát a közönséghez. A három nap során szakmai előadásokon neves előadók beszélnek a műgyűjtés aktuális kérdéseiről, a gyűjteménymenedzsmentről, műtárgyhamisítási botrányokról, a legnagyobb aukciós szenzációról és más műtárgykereskedelmi sikertörténetekről is. A programok között a bútorok, fotográfiák, kortárs ékszerek, porcelánok, festmények, szobrok kedvelői éppúgy megtalálhatják kedvenceiket, mint a plakátok, a numizmatika, az üveg vagy éppen az extravagáns fejdíszek iránt érdeklődők. Az esték folyamán a közönség számára nem látogatható helyszínek közül olyanok is megnyílnak, mint a Ludwig Múzeum gyűjteményi raktára, a Képzőművészeti Egyetem Grafikai Műhelye vagy az Epreskert, a műtárgybemutatók során pedig perzsaszőnyegekkel és az MTA Művészeti Gyűjteményének egyes darabjaival is találkozhatnak a résztvevők. Akit érdekel, belepillanthat a Herendi porcelánfestés rejtelmeibe, a restaurátorműhelyekben pedig a műtárgyak állagvédelméről lesz szó. Tárlatvezetéseket több helyszínen is szerveznek: kiderül például, hogy milyen egzotikus növények és keleti műtárgyak színesítik a Hopp-villa kertjét, milyen kincsek vannak a Várfok Galéria művészeti archívumában és raktárában, vagy hogy mik voltak a szocializmus kereskedelmének sztárjai. A műtárgyak születését a műhelyekben is meg lehet tekinteni, de a kortárs művészet iránt érdeklődőket műteremlátogatásokra várják. A tematikus séták során az Országház és környéke érdekességeivel, a rádiózás és televíziózás történetével, kortárs műtárgyakkal és régiségekkel foglalkozó galériák világával ismerkedhetnek meg a látogatók. A műkereskedelem iránt érdeklődőknek a szakmai előadásokon és galériasétákon túl a becsüs órákat ajánlják a szervezők, ahol gyakorlati szempontú ismeretekkel is gazdagodhatnak, a mini aukción pedig megtapasztalhatják, milyen érzés licitálni, majd esetleg haza is vinni a kiszemelt tételt. Idén újdonságként a szervezők filmvetítésekkel is készülnek, levetítik például a Ruben Brandt, a gyűjtő című mozifilmet is. A gyerekeket interaktív foglalkozásokkal várják, amelyeken többek között bútort is tervezhetnek. A Múzeumok Éjszakájának projektigazgatójával, Kollmann Szilviával az esemény apropóján beszélgetünk.

carli-jeen-431-unsplash-145000.jpg

Kávézás (Fotó/Forrás: Carli Jeen / Unsplash)

Harminc helyszín és közel száz kulturális program várja a kávéházak szerelmeseit május 17-én Budapesten. A Budapest Főváros Önkormányzata kezdeményezésére és főtámogatásával tavaly útjára induló Kávéházak Éjszakájának fő célja, hogy felelevenítsék és népszerűsítsék a mára feledésben lévő budapesti kávéházi kultúrát, hogy egy éjszaka erejéig megmutassák Budapest ékköveit és azt, hogy a kultúra mellett a szeretteink, barátaink társaságában eltöltött idő nyújt a legtöbbet mindennapjainkhoz. A múlt évben 20 helyszínen 4000 érdeklődő fordult meg a Kávéházak Éjszakáján, ahol izgalmas kulturális programokkal fogadták az érdeklődőket. Idén még több kávéházban, még több irodalomi est és jazz koncert lesz látogatható. Az előadásokon a magyar irodalom olyan gyöngyszemei kerülnek elő, mint Gyarmati Fanni naplója, Mészöly Miklós és Polcz Alaine levelezése, Arany János és Petőfi Sándor levelezése, lesz Ady 100 est, a Sebő együttes Igaz Hang című megzenésített verses estje és számos könyvbemutató.

A koncerteken hallható lesz mások mellett Pátkai Rozina, Kökény Attila, Gájer Bálint, az Éles Gábor Trió, Elza Valle és Gereben Zita. A kávé szerelmeseinek is több programot ajánlanak a szervezők: több helyszínen barista oktatók és további kávéházi szaktekintélyek vezetnek be minket a kávékultúra rejtelmeibe, vagy részt vehetünk cupping-kávékóstoló programokon is, de tanulhatunk a kutyás etikettről is, ahol házi kedvenceink kutyafagyit is kóstolhatnak. Több kávéházi és várostörténeti séta is indul, amelyek különböző útvonalakon és tematika szerint mutatják be ezeket a csodás helyszíneket és azok környékét. A felhozatalban találunk tradicionális helyeket – mint például a Gerbeaud, a Centrál, a Dunapark, Hadik Kávéház vagy a Cafe Zsivágó –, amelyek felidézik a régmúlt hangulatát; de meglátogathatunk újhullámos kávézókat is. A kezdeményezésről és a programokról a Kávéházak Éjszakája főszervezőjével, Serfőző Krisztinával beszélgetünk.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2019. május 12-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Modigliani napi száz rajzot is készített, de ugyanilyen tempóban meg is semmisítette műveit

1920. január 24-én, alig 36 évesen hunyt el Amedeo Modigliani olasz festő, szobrász. A szegénységben élő művész jellegzetes elnyújtott alakjai ma már csillagászati összegekért kelnek el az árveréseken.
Vizuál

Az első önarckép, amely tükrözte Van Gogh elmeállapotát

Vincent Van Gogh munkásságának vezető szakértői igazolták, hogy az oslói Nemzeti Múzeum gyűjteményében található önarcképet valóban a holland mester festette. A különleges alkotás 1889-ben készült, mikor a művész pszichózisa miatt többször is kezelésre szorult.
Klasszikus

Egy nő nem csupán a gitárját tudja behangolni, hanem akár zenét is írhat

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a nők legalább annyira értenek a zenéhez, mint a férfiak. De milyenek a lehetőségeik, és mennyi terük van alkotni? Erről kérdeztük Barna Emília szociológust.
Könyv

A Tüskevár írója volt gazdatiszt, de uszálykísérő, patkányirtó és napszámos is

Bár elsősorban ifjúsági és "állatregényíróként" emlegetik, még utóbbi köteteiben is - csak úgy mellékes könnyedséggel - zseniális emberábrázoló. 1900. január 25-én született Fekete István író.
Jazz/World

Visszakapta az ellopott hegedűjét Lajkó Félix

Sajtónyilvánosság előtt kapta vissza ellopott hegedűjét Lajkó Félix január 23-án, csütörtökön, Újvidéken.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Miért tilos etetni a jegesmedvéket? 

A jegesmedvék etetése tilos! c. fizikai bábszínházi előadás témája a globális felmelegedés, a környezetvédelem fontossága, a fenntartható fejlődés mellett az emberség, az állatság, és annak a morális kérdésnek a körbekémlelése, hogy miért is tilos etetni a jegesmedvéket. 
Színház hír

Kaposvári díszpolgár lett Molnár Piroska

A Kossuth- és Jászai-díjas színművész, a Nemzet Színésze szerdán kapta meg a kitüntetést a város polgármesterétől.
Színház hír

Négy és fél milliót gyűjtött a függetleneknek az Örkény Színház

A magyar kultúra napján megtartott felolvasóest és az adventi időszakban értékesített fotósorozat bevételét pályakezdő függetleneknek ajánlották fel.
Színház interjú

„Úgy érzem, ez lesz életem legfontosabb munkája” – Interjú Szász Jánossal

Szász János új filmjét, az Utas és holdvilágot készíti elő, de előtte még megrendezte Örkény Macskajátékát a Nemzeti Színházban, Udvaros Dorottya és Bánsági Ildikó főszereplésével. A december végi bemutatót megelőzően kérdeztük.
Színház hír

Felújítják a Merlin Színházat

A közel tíz éve üresen álló épület felújítását Karácsony Gergely főpolgármester a kultúra napja alkalmából tartott sajtótájékoztatón jelentette be.