Színház

A vágyvillamos zakatol a Fidelio Klasszik következő adásában

2019.05.10. 13:10
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása május 11-én 10 órától hallható a 92.1-en, benne interjú hallható Bagó Bertalannal, Havasi Zoltánnal, Kollmann Szilviával és Serfőző Krisztinával.

Bagó Bertalan legújabb rendezése Tennessee Williams egyik legismertebb, legsikeresebb drámáján, A vágy villamosán alapul. Május 5-től látható a székesfehérvári Vörösmarty Színház Kozák András Stúdiójában A Vágy nevű villamos című előadás, amelyet Hamvai Kornél fordítását felhasználva alkalmazott színpadra Tucsni András és Bagó Bertalan. A kilencvenes évek eleje óriási várakozást ébresztett a magyar társadalomban. Életük jobbrafordulását várták mindazok, akik tele voltak tettvággyal, a határok megnyitása soha nem látott lehetőséget nyitott előttük. A darab főhőse, Balog Józsi is egyike a tetterőseknek, vállalkozását baráti kapcsolatokra alapozza, és fiatal felesége, Csilla is szerelmesen támasza mindebben.

vagy_nevu_dsc_7644-130641.jpg

A Vágy nevű villamos (Fotó/Forrás: Vörösmarty Színház)

Nem törnek nagy dolgokra, csak az életüket szeretnék emberibben, a szürke kádári világhoz képest felszabadultabban és jobban élni. Váratlan vendég érkezik azonban siófoki otthonukba, Ilona, Csilla nővére. Vajon mi az oka Ilona váratlan érkezésének? Hogy fogadja Csilla férje a különös megjelenésű nővért nem túl tágas lakásukban? Mit okoz a két testvér kapcsolatában a kényszerű egymásra találás? Tennessee Williams szívbemarkoló története a ’90-es évek magyar valóságába helyezve is kikerülhetetlen tanulságokkal szolgál számunkra. Mindezekről a Vörösmarty Színház művészeti vezetőjével, az előadás rendezőjével, Bagó Bertalannal beszélgetünk.

charity-fest-130905.jpg

Charity Fest

Charity FEST címmel május 18-án vár kicsiket, nagyokat, családokat a Budapest Bike Maffia egy egész napos jótékonysági fesztiválra. A  Budapest Bike Maffia civil szervezetként szeretné felhívni a figyelmet a hajléktalanság  nehézségeire. Emellett rendszeresen ételt osztanak, szendvicseket gyűjtenek, hajléktalanszállókon palántákat ültetnek, iskolai és vállalati érzékenyítő előadásokat tartanak, és megannyi más akciót szerveznek az általuk képviselt ügy érdekében. A Charity Festen a Budapest Bike Maffia célja az adománygyűjtés mellett a hétköznapi emberek figyelmének ráirányítása a civil munka fontosságára. A jegy megvásárlásával, a fesztiválon elfogyasztott ételek árával további két civil szervezet, a BAGázs Egyesület és a Tetovált Állatmentők munkáját is támogatják. A Charity Fest reggel főzőversennyel indul, és a gyerekekre is rengeteg játék vár, például óriásjenga, ügyességi játékok, pin-pong, kosárlabda, trambulin; a bringások is kaphatnak segítséget és tanácsot, továbbá kint lesz a Dürer Kertben a Mozgásgátoltak Halassy Olivér Sport Clubja olyan parasport programokkal, mint a kerekesszékes kosár, a vakfutás és a csörgőlabda.  A Magyar Vöröskereszt egész napos véradást szervez, számos gyerekügyekkel, időskorúakkal foglalkozó civil szervezet is részt vesz az eseményen, napközben gyerekkoncertek várják a kicsiket, este pedig már a felnőtteket várja számos fellépő. A Charity Festről a program szervezőjét, Havasi Zoltánt kérdezzük.

Epreskert-131118.png

Epreskert (Fotó/Forrás: Műtárgyak éjszakája)

Workshopok, műhelylátogatások és filmvetítések is várják a Műtárgyak Éjszakája látogatóit május 30-án 52 fővárosi helyszínen 108 programmal. A sorozat célja, hogy bemutassa a műtárgyak sokszínűségét, és közelebb hozza a műtárgyak, valamint a műkereskedelem világát a közönséghez. A három nap során szakmai előadásokon neves előadók beszélnek a műgyűjtés aktuális kérdéseiről, a gyűjteménymenedzsmentről, műtárgyhamisítási botrányokról, a legnagyobb aukciós szenzációról és más műtárgykereskedelmi sikertörténetekről is. A programok között a bútorok, fotográfiák, kortárs ékszerek, porcelánok, festmények, szobrok kedvelői éppúgy megtalálhatják kedvenceiket, mint a plakátok, a numizmatika, az üveg vagy éppen az extravagáns fejdíszek iránt érdeklődők. Az esték folyamán a közönség számára nem látogatható helyszínek közül olyanok is megnyílnak, mint a Ludwig Múzeum gyűjteményi raktára, a Képzőművészeti Egyetem Grafikai Műhelye vagy az Epreskert, a műtárgybemutatók során pedig perzsaszőnyegekkel és az MTA Művészeti Gyűjteményének egyes darabjaival is találkozhatnak a résztvevők. Akit érdekel, belepillanthat a Herendi porcelánfestés rejtelmeibe, a restaurátorműhelyekben pedig a műtárgyak állagvédelméről lesz szó. Tárlatvezetéseket több helyszínen is szerveznek: kiderül például, hogy milyen egzotikus növények és keleti műtárgyak színesítik a Hopp-villa kertjét, milyen kincsek vannak a Várfok Galéria művészeti archívumában és raktárában, vagy hogy mik voltak a szocializmus kereskedelmének sztárjai. A műtárgyak születését a műhelyekben is meg lehet tekinteni, de a kortárs művészet iránt érdeklődőket műteremlátogatásokra várják. A tematikus séták során az Országház és környéke érdekességeivel, a rádiózás és televíziózás történetével, kortárs műtárgyakkal és régiségekkel foglalkozó galériák világával ismerkedhetnek meg a látogatók. A műkereskedelem iránt érdeklődőknek a szakmai előadásokon és galériasétákon túl a becsüs órákat ajánlják a szervezők, ahol gyakorlati szempontú ismeretekkel is gazdagodhatnak, a mini aukción pedig megtapasztalhatják, milyen érzés licitálni, majd esetleg haza is vinni a kiszemelt tételt. Idén újdonságként a szervezők filmvetítésekkel is készülnek, levetítik például a Ruben Brandt, a gyűjtő című mozifilmet is. A gyerekeket interaktív foglalkozásokkal várják, amelyeken többek között bútort is tervezhetnek. A Múzeumok Éjszakájának projektigazgatójával, Kollmann Szilviával az esemény apropóján beszélgetünk.

carli-jeen-431-unsplash-145000.jpg

Kávézás (Fotó/Forrás: Carli Jeen / Unsplash)

Harminc helyszín és közel száz kulturális program várja a kávéházak szerelmeseit május 17-én Budapesten. A Budapest Főváros Önkormányzata kezdeményezésére és főtámogatásával tavaly útjára induló Kávéházak Éjszakájának fő célja, hogy felelevenítsék és népszerűsítsék a mára feledésben lévő budapesti kávéházi kultúrát, hogy egy éjszaka erejéig megmutassák Budapest ékköveit és azt, hogy a kultúra mellett a szeretteink, barátaink társaságában eltöltött idő nyújt a legtöbbet mindennapjainkhoz. A múlt évben 20 helyszínen 4000 érdeklődő fordult meg a Kávéházak Éjszakáján, ahol izgalmas kulturális programokkal fogadták az érdeklődőket. Idén még több kávéházban, még több irodalomi est és jazz koncert lesz látogatható. Az előadásokon a magyar irodalom olyan gyöngyszemei kerülnek elő, mint Gyarmati Fanni naplója, Mészöly Miklós és Polcz Alaine levelezése, Arany János és Petőfi Sándor levelezése, lesz Ady 100 est, a Sebő együttes Igaz Hang című megzenésített verses estje és számos könyvbemutató.

A koncerteken hallható lesz mások mellett Pátkai Rozina, Kökény Attila, Gájer Bálint, az Éles Gábor Trió, Elza Valle és Gereben Zita. A kávé szerelmeseinek is több programot ajánlanak a szervezők: több helyszínen barista oktatók és további kávéházi szaktekintélyek vezetnek be minket a kávékultúra rejtelmeibe, vagy részt vehetünk cupping-kávékóstoló programokon is, de tanulhatunk a kutyás etikettről is, ahol házi kedvenceink kutyafagyit is kóstolhatnak. Több kávéházi és várostörténeti séta is indul, amelyek különböző útvonalakon és tematika szerint mutatják be ezeket a csodás helyszíneket és azok környékét. A felhozatalban találunk tradicionális helyeket – mint például a Gerbeaud, a Centrál, a Dunapark, Hadik Kávéház vagy a Cafe Zsivágó –, amelyek felidézik a régmúlt hangulatát; de meglátogathatunk újhullámos kávézókat is. A kezdeményezésről és a programokról a Kávéházak Éjszakája főszervezőjével, Serfőző Krisztinával beszélgetünk.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2019. május 12-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Vizuál

Ferenc Jóska visszafoglalta az egykor róla elnevezett hidat!

Újabb Kolodko-miniszobor jelent meg Budapesten: ezúttal a Szabadság hídon, amely korábban Ferenc József nevét viselte.
Klasszikus

A közönséget is várják a Cziffra György-emlékév következő koncertjére

Az első, közönség számára is nyitott koncertet május 11-én tartják Szegeden, a Nemzeti Színházban. Az Hommage a Cziffra elnevezésű esten Szabó Marcell zongoraművész és a Szegedi Szimfonikus Zenekar lép fel, vezényel Medveczky Ádám.
Plusz

Kulturális sokszínűség a Bartók Béla Boulevard-on

A Bartók Béla úton idén is megrendezik az Eleven Tavaszt, mely egyedi kortárs alkotásokkal, köztéri installációval, valamint különleges alkotóműhelyekkel várja a látogatókat.
Klasszikus

Kezdődik az első Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek

Május 7-től 18 napon át világsztárok és a hazai művészeti élet legizgalmasabb alkotói adják egymásnak át a virtuális színpadot a Müpa új, ingyenes, online fesztiválján. A fesztivált Riccardo Chailly és a Filarmonica della Scala streamkoncertje nyitja a Milánói Scalából.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

A FESZ szerint szabálytalanul dönthettek az idei működési támogatásokról

A Független Előadó-Művészeti Szövetség nyílt levélben hívja a fel a figyelmet arra, hogy a minősítéssel nem rendelkező előadó-művészeti szervezetek támogatásainak megítélésekor az elbírálás és a döntéshozatal során nem tartották be a pályázatra vonatkozó törvényi előírásokat.
Színház hír

Gizella-díjjal tüntették ki Oberfrank Pált

2021-ben ismét átadták a Gizella-díjat Veszprémben, melyet minden évben azoknak az alkotóknak ítélnek oda, akik kimagasló művészeti teljesítményükkel nagy szerepet játszanak Veszprém kulturális értékeinek létrehozásában, illetve tevékenységükkel hozzájárulnak a város jó hírnevének megőrzéséhez.
Színház támogatás

A szőnyeg szélén a szegedi MASZK Egyesület

És ez nem egy új előadás címe, hanem helyzetjelentés: az idei évben a szakminisztérium pályázatán nem nyert működési támogatást a MASZK Egyesület, amely 1992 óta működteti befogadószínházként a szegedi Régi Zsinagógát és 2020-ban 30. alkalommal rendezte meg a THEALTER fesztivált.
Színház interjú

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Színház életműdíj

A belső ember öltöztetője – Szakács Györgyi a Színházi Kritikusok Céhének életműdíjasa

A céh tagjai titkos szavazással ítélték oda az életműdíjat a Kossuth- és Jászai Mari-díjas jelmeztervezőnek, csaknem félszáz mozi és tévéfilm, valamint félezer színházi bemutató ruháinak megálmodójának.