Színház

A vágyvillamos zakatol a Fidelio Klasszik következő adásában

2019.05.10. 13:10
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása május 11-én 10 órától hallható a 92.1-en, benne interjú hallható Bagó Bertalannal, Havasi Zoltánnal, Kollmann Szilviával és Serfőző Krisztinával.

Bagó Bertalan legújabb rendezése Tennessee Williams egyik legismertebb, legsikeresebb drámáján, A vágy villamosán alapul. Május 5-től látható a székesfehérvári Vörösmarty Színház Kozák András Stúdiójában A Vágy nevű villamos című előadás, amelyet Hamvai Kornél fordítását felhasználva alkalmazott színpadra Tucsni András és Bagó Bertalan. A kilencvenes évek eleje óriási várakozást ébresztett a magyar társadalomban. Életük jobbrafordulását várták mindazok, akik tele voltak tettvággyal, a határok megnyitása soha nem látott lehetőséget nyitott előttük. A darab főhőse, Balog Józsi is egyike a tetterőseknek, vállalkozását baráti kapcsolatokra alapozza, és fiatal felesége, Csilla is szerelmesen támasza mindebben.

vagy_nevu_dsc_7644-130641.jpg

A Vágy nevű villamos (Fotó/Forrás: Vörösmarty Színház)

Nem törnek nagy dolgokra, csak az életüket szeretnék emberibben, a szürke kádári világhoz képest felszabadultabban és jobban élni. Váratlan vendég érkezik azonban siófoki otthonukba, Ilona, Csilla nővére. Vajon mi az oka Ilona váratlan érkezésének? Hogy fogadja Csilla férje a különös megjelenésű nővért nem túl tágas lakásukban? Mit okoz a két testvér kapcsolatában a kényszerű egymásra találás? Tennessee Williams szívbemarkoló története a ’90-es évek magyar valóságába helyezve is kikerülhetetlen tanulságokkal szolgál számunkra. Mindezekről a Vörösmarty Színház művészeti vezetőjével, az előadás rendezőjével, Bagó Bertalannal beszélgetünk.

charity-fest-130905.jpg

Charity Fest

Charity FEST címmel május 18-án vár kicsiket, nagyokat, családokat a Budapest Bike Maffia egy egész napos jótékonysági fesztiválra. A  Budapest Bike Maffia civil szervezetként szeretné felhívni a figyelmet a hajléktalanság  nehézségeire. Emellett rendszeresen ételt osztanak, szendvicseket gyűjtenek, hajléktalanszállókon palántákat ültetnek, iskolai és vállalati érzékenyítő előadásokat tartanak, és megannyi más akciót szerveznek az általuk képviselt ügy érdekében. A Charity Festen a Budapest Bike Maffia célja az adománygyűjtés mellett a hétköznapi emberek figyelmének ráirányítása a civil munka fontosságára. A jegy megvásárlásával, a fesztiválon elfogyasztott ételek árával további két civil szervezet, a BAGázs Egyesület és a Tetovált Állatmentők munkáját is támogatják. A Charity Fest reggel főzőversennyel indul, és a gyerekekre is rengeteg játék vár, például óriásjenga, ügyességi játékok, pin-pong, kosárlabda, trambulin; a bringások is kaphatnak segítséget és tanácsot, továbbá kint lesz a Dürer Kertben a Mozgásgátoltak Halassy Olivér Sport Clubja olyan parasport programokkal, mint a kerekesszékes kosár, a vakfutás és a csörgőlabda.  A Magyar Vöröskereszt egész napos véradást szervez, számos gyerekügyekkel, időskorúakkal foglalkozó civil szervezet is részt vesz az eseményen, napközben gyerekkoncertek várják a kicsiket, este pedig már a felnőtteket várja számos fellépő. A Charity Festről a program szervezőjét, Havasi Zoltánt kérdezzük.

Epreskert-131118.png

Epreskert (Fotó/Forrás: Műtárgyak éjszakája)

Workshopok, műhelylátogatások és filmvetítések is várják a Műtárgyak Éjszakája látogatóit május 30-án 52 fővárosi helyszínen 108 programmal. A sorozat célja, hogy bemutassa a műtárgyak sokszínűségét, és közelebb hozza a műtárgyak, valamint a műkereskedelem világát a közönséghez. A három nap során szakmai előadásokon neves előadók beszélnek a műgyűjtés aktuális kérdéseiről, a gyűjteménymenedzsmentről, műtárgyhamisítási botrányokról, a legnagyobb aukciós szenzációról és más műtárgykereskedelmi sikertörténetekről is. A programok között a bútorok, fotográfiák, kortárs ékszerek, porcelánok, festmények, szobrok kedvelői éppúgy megtalálhatják kedvenceiket, mint a plakátok, a numizmatika, az üveg vagy éppen az extravagáns fejdíszek iránt érdeklődők. Az esték folyamán a közönség számára nem látogatható helyszínek közül olyanok is megnyílnak, mint a Ludwig Múzeum gyűjteményi raktára, a Képzőművészeti Egyetem Grafikai Műhelye vagy az Epreskert, a műtárgybemutatók során pedig perzsaszőnyegekkel és az MTA Művészeti Gyűjteményének egyes darabjaival is találkozhatnak a résztvevők. Akit érdekel, belepillanthat a Herendi porcelánfestés rejtelmeibe, a restaurátorműhelyekben pedig a műtárgyak állagvédelméről lesz szó. Tárlatvezetéseket több helyszínen is szerveznek: kiderül például, hogy milyen egzotikus növények és keleti műtárgyak színesítik a Hopp-villa kertjét, milyen kincsek vannak a Várfok Galéria művészeti archívumában és raktárában, vagy hogy mik voltak a szocializmus kereskedelmének sztárjai. A műtárgyak születését a műhelyekben is meg lehet tekinteni, de a kortárs művészet iránt érdeklődőket műteremlátogatásokra várják. A tematikus séták során az Országház és környéke érdekességeivel, a rádiózás és televíziózás történetével, kortárs műtárgyakkal és régiségekkel foglalkozó galériák világával ismerkedhetnek meg a látogatók. A műkereskedelem iránt érdeklődőknek a szakmai előadásokon és galériasétákon túl a becsüs órákat ajánlják a szervezők, ahol gyakorlati szempontú ismeretekkel is gazdagodhatnak, a mini aukción pedig megtapasztalhatják, milyen érzés licitálni, majd esetleg haza is vinni a kiszemelt tételt. Idén újdonságként a szervezők filmvetítésekkel is készülnek, levetítik például a Ruben Brandt, a gyűjtő című mozifilmet is. A gyerekeket interaktív foglalkozásokkal várják, amelyeken többek között bútort is tervezhetnek. A Múzeumok Éjszakájának projektigazgatójával, Kollmann Szilviával az esemény apropóján beszélgetünk.

carli-jeen-431-unsplash-145000.jpg

Kávézás (Fotó/Forrás: Carli Jeen / Unsplash)

Harminc helyszín és közel száz kulturális program várja a kávéházak szerelmeseit május 17-én Budapesten. A Budapest Főváros Önkormányzata kezdeményezésére és főtámogatásával tavaly útjára induló Kávéházak Éjszakájának fő célja, hogy felelevenítsék és népszerűsítsék a mára feledésben lévő budapesti kávéházi kultúrát, hogy egy éjszaka erejéig megmutassák Budapest ékköveit és azt, hogy a kultúra mellett a szeretteink, barátaink társaságában eltöltött idő nyújt a legtöbbet mindennapjainkhoz. A múlt évben 20 helyszínen 4000 érdeklődő fordult meg a Kávéházak Éjszakáján, ahol izgalmas kulturális programokkal fogadták az érdeklődőket. Idén még több kávéházban, még több irodalomi est és jazz koncert lesz látogatható. Az előadásokon a magyar irodalom olyan gyöngyszemei kerülnek elő, mint Gyarmati Fanni naplója, Mészöly Miklós és Polcz Alaine levelezése, Arany János és Petőfi Sándor levelezése, lesz Ady 100 est, a Sebő együttes Igaz Hang című megzenésített verses estje és számos könyvbemutató.

A koncerteken hallható lesz mások mellett Pátkai Rozina, Kökény Attila, Gájer Bálint, az Éles Gábor Trió, Elza Valle és Gereben Zita. A kávé szerelmeseinek is több programot ajánlanak a szervezők: több helyszínen barista oktatók és további kávéházi szaktekintélyek vezetnek be minket a kávékultúra rejtelmeibe, vagy részt vehetünk cupping-kávékóstoló programokon is, de tanulhatunk a kutyás etikettről is, ahol házi kedvenceink kutyafagyit is kóstolhatnak. Több kávéházi és várostörténeti séta is indul, amelyek különböző útvonalakon és tematika szerint mutatják be ezeket a csodás helyszíneket és azok környékét. A felhozatalban találunk tradicionális helyeket – mint például a Gerbeaud, a Centrál, a Dunapark, Hadik Kávéház vagy a Cafe Zsivágó –, amelyek felidézik a régmúlt hangulatát; de meglátogathatunk újhullámos kávézókat is. A kezdeményezésről és a programokról a Kávéházak Éjszakája főszervezőjével, Serfőző Krisztinával beszélgetünk.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2019. május 12-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Vizuál

Átadták a legjobb magyar filmelőzetesnek járó díjakat

Az idei Arany Blende a zsűri szavazatai szerint A létezés eufóriája-trailerhez került, míg a közönségdíj az Apró mesék előzeteséé lett. Mutatjuk a nyertes videókat!
Vizuál

Angyallal a vállán – Hajduk Károly a Kult50-ben

Hisz benne Hajduk Károly, hogy a színész, amikor valami igazán lényegit érez meg szerepében, akkortól az a nehezen megmagyarázható „valami” kisangyalként ül a vállán, és játéka minden egyes pillanatában a fülébe sugdos. Hajduk Károly alakítását látva, minden bizonnyal ezt a segítséget is megkapta, amikor az Akik maradtak című, számtalan rangos elismerést begyűjtő film főszerepét forgatta.
Vizuál

Akár telefonról is bejárhatóak a Nyitott Műhelyek az idei Budapest Design Weeken

Online cukorvirág-készítés, környezettudatos esőkabát előállítás, vicces kerámiák vagy kézműves cipők műhelytitkai. Az idei Design Hét félig a netre költözött, így a nyitott műhelyekbe akár otthonról is bepillanthatunk! Mutatjuk, hogyan!
Színház

Kiosztották a MOST FESZT díjait

A legjobb monodrámát, stúdiószínházi előadást és a legjobb alakítást ismerte el a zsűri, de a közönségzsűri is osztott ki díjat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Egy katonatiszt lett az SZFE új kancellárja, de nem engedték be az egyetemre

Szarka Gábor a honvédelmi miniszter kabinetfőnöke volt korábban.
Színház hír

Kiosztották a MOST FESZT díjait

A legjobb monodrámát, stúdiószínházi előadást és a legjobb alakítást ismerte el a zsűri, de a közönségzsűri is osztott ki díjat.
Színház magazin

Hát én nem vagyok magyar? – Kondor Ernő, a pesti kabaré „feltalálója”

A magyar kabaré története szomorú históriákkal teli, a nagy nevettetők élete sokszor egyáltalán nem volt vidám. De talán az egyik legigazságtalanabb sors a honi kabaré alapítójának, Kondor Ernőnek jutott. Őt már az életében elfelejtették. Pedig pályatársa, Kellér Dezső joggal nevezte őt a műfaj feltalálójának, ugyanis az általa megteremtett irodalmi kabaré a világon egyedülálló volt.
Színház kult50

Mindent újra kell gondolni – Garai Judit a Kult50-ben

Garai Judit kiváló színházi dramaturg. Egyetemi oktató. Műfordító. Aki szüntelenül olvas és ír. Nem is akárhogyan.
Színház ajánló

Kortárs magyar ősbemutató született a Radnóti Színházban

Az egy éve nyitott Radnóti Tesla Labor hatodik bemutatója Schwechtje Mihály Gina című darabja szeptember 26-án, szombaton. A hatból három Radnóti produkció, három pedig a függetleneké.