Színház

A városé a színház Veszprémben is

2012.01.03. 20:17
Ajánlom
Veszprém Megye Közgyűlése átadta a Petőfi Színház fenntartói jogát Veszprém megyei jogú város önkormányzatának kedden egy ünnepség keretében; a színház kulcsát és a jelenlegi társulatról készült bekeretezett fényképet Lasztovicza Jenő (Fidesz-KDNP), a megyegyűlés elnöke, országgyűlési képviselő és Oberfrank Pál színidirektor nyújtotta át Porga Gyulának (Fidesz-KDNP), Veszprém polgármesterének.

A színház igazgatója megköszönte Lasztovicza Jenőnek, hogy a megye jó gazdája volt a színháznak, és biztosította a "zökkenőmentes átmenetet". Oberfrank Pál szavai szerint bizakodva tekintenek a jövőbe és örömmel vágnak neki az új évnek. Az igazgató szerint ugyanis a város "nyitottan, jó szívvel fogadja a színházat". Mint mondta, szeretnék ezt azzal meghálálni, hogy nagyon jó színház legyen Veszprémben, amelyre a város büszke lehessen. Elmondta, hogy az elmúlt évben emelkedett a nézőszám és a jegybevétel is.

Lasztovicza Jenő emlékeztetett arra, hogy amikor 2006 őszén a megyegyűlés elnöke lett, "igen sok probléma volt a színházzal, nem kevés gondot okozott a megyének". Hangsúlyozta, hogy mindezen a vezetőváltás segített, Bujtor István igazgatói munkája és Eperjes Károly művészeti tanácsadása időszakában "emelkedő pályára állt a színház". Hozzátette: ez azóta is tart, és Bujtor István halálát követően Oberfrank Pál "jól viszi tovább" az intézményt, a művészeti vezetőtárs pedig továbbra is Eperjes Károly, és "már születtek országos hírű előadások is". A politikus szerint a teátrum vezetőit szerették volna elcsábítani máshová, ami ugyancsak azt bizonyítja, hogy figyelmet keltően végzik a munkájukat. A megyegyűlés vezetője gondnak nevezte, hogy kicsi a nézőtér, ugyanis lényegesen nagyobb színháztermet is megtöltenének a nézők. Lasztovicza Jenő végül sok sikert kívánt a társulatnak a folytatáshoz.

Porga Gyula történelmi pillanatnak nevezte, hogy a múlt évben az állandó társulat ötvenéves fennállását ünneplő Petőfi Színház a város fenntartásába került át az új esztendőtől. A polgármester úgy fogalmazott, hogy a színház nemcsak egy városi intézménynek tekinthető, hanem "Veszprém szellemi központjának kell lennie, mint ahogy ezt a szerepet eddig is betöltötte." A városvezető értékelése szerint a megye jó fenntartója volt a teátrumnak, ugyanakkor a városnak a törvényi rendelkezésektől függetlenül már korábban szándékában állt a színház "átvétele". "Veszprém városa is szeretne jó fenntartója lenni az intézménynek, és öröm, hogy egy emelkedőben lévő, jól működő színházat vehetünk át" - mondta Porga Gyula. A város idei évre szóló költségvetési tervében 150-160 millió forintos színházi támogatás elfogadását javasolják a közgyűlésnek.

Oberfrank Pál bejelentette, hogy  a közeljövőben színházi szenátust hoznak létre, és felkérte tagnak Porga Gyulát, valamint Lasztovicza Jenőt. Az igazgató elmondta, hogy a szenátus tagjainak száma tíznél nem lesz több, és ismert városi, illetve országos hírnevű személyiségeket kérnek fel a tisztségre.

A veszprémi színházban nézőszám tavaly kétezerrel emelkedett 2010-hez képest, és először került 100 ezer fölé - 2010-ben 100 ezren, 2011-ben 102 ezren látták az előadásokat; a bérletesek száma csaknem 16 ezer. A 2010. évi 102 millió forintos jegybevétel 2011-ben 106 millióra emelkedett, a színház idei évre szóló állami támogatása pedig 232 millió forint lesz. Horváth Lászlóné, a 102 főt, köztük 24 színművészt foglalkoztató színház gazdasági vezetőjének közlése szerint januárra a város minden pénzügyi igényüket, kérésüket teljesítette.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Plusz

Színházi időutazás az Epreskertben – Jön a Séták Hétvégéje

Kurtizánok, gyilkosok és Piszkos Fred nyomába eredhetünk, bejárhatjuk Gül Baba Türbéjét, vagy éppen az Epreskert meséit nézhetjük meg egyfelvonásos színházi előadás formájában a Séták Hétvégéjén július 1. és 3. között.
Klasszikus

Fiatal művészeknek szervez mesterkurzust Miranda Liu

A New Millenium Nemzetközi Akadémia (NMIA) minőségi oktatást és online tanulási lehetőségeket kínál feltörekvő kreatív művészeknek, akik egy mesterkurzus keretein belül tanulhatnak világhírű zenészektől, művészmenedzserektől és szakértőktől.
Könyv

E. T. A. Hoffmann Mozarttól kölcsönözte a nevét

1776. január 24-én született a német romantika kiemelkedő írója, Az arany virágcserép, valamint a Diótörő és Egérkirály szerzője, aki annyira tisztelte Wolfgang Amadeus Mozartot, hogy még a nevét is felvette.
Vizuál

A főváros egyetlen sörgyárát is bejárhatjuk a Múzeumok Éjszakáján

Idén is megnyitja kapuit a Dreher Söripari Emléktár a Múzeumok Éjszakáján. Ennek apropóján egy négy részből álló talkshow sorozatot indítanak Sztorik habbal címmel, amelyben építészetről, gasztrotörténelemről, képzőművaészetről és a múzeumok működéséről beszélgetnek.  

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

„Kételyek és kétségek visznek előre” – Beszélgetés Blaskó Péterrel

Hamarosan a Nemzeti Színházban is látható lesz Blaskó Péter „családi előadása”, a GRANE – Képzelgések a Peer Gynt nyomán, amelyet lánya, Blaskó Borbála rendezett, és fia is szerepel a Bethlen Téri Színház produkciójában. A színművésszel ősztől Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című drámájában is találkozhatunk, Udvaros Dorottya oldalán.
Színház hír

Újraértelmezett Shakespeare-drámák a nyári fesztiválokon

A Magyar Mozgókép Fesztivál „Legjobb tévésorozat” kategóriájának győztese, a drámaíró műveit feldolgozó Shakespeare/37 meghívást kapott három fesztivál programjába is, így a rövid epizódok láthatóak lesznek a Kolorádó Fesztiválon, a Bánkitó Fesztiválon és az Ördögkatlan Fesztiválon is.
Színház galéria

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.
Színház hír

A Proton Színház alapító előadása is látható lesz idén nyáron

Mundruczó Kornél Frankenstein-terv rendezése mellett a Winterreise előadással is találkozhat a hazai közönség.
Színház interjú

Bebújósdi – Beszélgetés Felvidéki Judittal

Huszonkilenc év alatt harmincöt tévéfilmet, tévéjátékot, portréfilmet és dokumentumfilmet készített, de forgatott irodalmi műsorokat és sorozatokat is a Magyar Televíziónak. Rendezett színházban, majd hosszú csend következett. Felvidéki Judit, Balázs Béla-díjas filmrendező tizenhat év után újra színházban rendez, ami jó alkalom volt a beszélgetésre, és egy kis múltidézésre is.