Színház

A Városmajorban júniusban indul a színházi szezon

2016.04.21. 14:47
Ajánlom
Június 16-án indul be az igazi nyári szezon; ekkor veszi kezdetét a Városmajori Színházi Szemle a szabadtéri színpadon, ahol július 2-ig hat város színházának előadása lesz látható, melyek ráadásul egymással versenyeznek.

A Városmajori Színházi Szemle egyben útjára is indítja június 16-án a Budapesti Nyári Fesztivál három hónapon át tartó programsorozatát. A szezonnyitó „kisfesztiválra” Budapestre látogatnak az előző évad legjobb, nem budapesti szórakoztató előadásai. A változatos összeállításban a szombathelyi, a nagyváradi, a miskolci, a szabadkai, a kaposvári és a tatabányai színház egy-egy előadása szerepel.

Makrancos Kata, avagy a hárpia megzabolázása

Makrancos Kata, avagy a hárpia megzabolázása (Fotó/Forrás: Mészáros Zsolt, port.hu)

Idén a könnyedebb műfajok, zenés előadások, vígjátékok kaptak helyet a versenyprogramban, melyet Karsai György egyetemi tanár, színháztörténész, kritikus és Miklós Melánia kritikus, dramaturg, a színház kommunikációs munkatársának válogatása alapján alakítottak ki.

Íme a versenyben lévő előadások;

Kaposvár, Csiky Gergely Színház ; Tim Rice-Andrew Lloyd Webber:   Jézus Krisztus szupersztár  – rendező-koreográfus: Bozsik Yvette

Szombathely, Weöres Sándor Színház; William Shakespeare: Makrancos Kata, avagy a hárpia megzabolázása – rendező: Alföldi Róbert

Miskolc, Miskolci Nemzeti Színház; Ion Luca Caragiale: Zűrzavaros éjszaka – rendező: Rusznyák Gábor

Tatabánya, Jászai Mari Színház; Molière: Tartuffe – rendező: Szikszai Rémusz

Szabadkai Népszínház Magyar Társulata; Lev Birinszkij: Bolondok tánca – rendező: Sebestyén Aba

Nagyvárad, Szigligeti Színház; Csiky Gergely: Buborékok – rendező: Novák Eszter

A produkciókat az idén is szakmai zsűri értékeli, a díjkiosztót hagyományosan szeptember elején tartják. A közönség az interneten szavazhat a legjobb előadásra, és blogírók jelentkezését is várják a szervezők.

Evita, Otello, Globe Színház az idei budapesti nyár programjában

Az idei Budapesti Nyári Fesztivál a romantikára épül, neves hazai és nemzetközi sztárokkal - mondta Bán Teodóra, a fesztivált szervező Szabad Tér Színház vezetője. Miklósa Erika a Traviatában, Rost Andrea az Otellóban lép színpadra, de újra jön a Globe Színház, a Monte Carlo Balett és lesz Virtuózok-koncert is.

A szemle programján kívül a Városmajorban bemutatják még a kecskeméti Katona József Színház Boeing, Boeing és a székesfehérvári Vörösmarty Színház Balfácánt vacsorára! című komédiáját is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Lányával, Norával zenél Fischer Iván a Fesztiválzenekar új évadában

A Budapesti Fesztiválzenekar bejelentette új évadát, amelynek fénypontjába Monteverdi Orfeója kerül Fischer Iván befejezésével.
Zenés színház

Miért írt új befejezést az Orfeóhoz Fischer Iván?

Valami nem stimmel Monteverdi Orfeójával. Fischer Iván több mint negyven éve ezt érzi, és most tett is érte, hogy ne így legyen: új befejezést írt hozzá. Hogy miért volt erre szükség?
Klasszikus

5 zongoraművész, aki megmutatta, mit jelent a női energia a színpadon

Tudta, hogy Schumann felesége egymaga is zenetörténetet csinált? És hogy Fischer Annie véreskezű diktátorral is szóba állt, hogy megmentse egy ismerősét? Összeszedtünk néhányat a legvagányabb és legbátrabb zongoraművésznők közül.
Tánc

Magyar versenyzőknek is szurkolhatunk a New York-i Balettverseny döntőjében

Ma kezdődött a Valentina Kozlova International Ballet Competition döntője New Yorkban, amelyen egy táncos, egy koreográfus és egy zsűritag is képviseli hazánkat.
Könyv

Hallgassa meg a Grecsó Krisztián új regényében előforduló zenéket!

Az író Vera című regénye az 1980-as évek elején Szegeden játszódik, a kiadó egy lejátszási listával tette még átélhetőbbé a könyv atmoszféráját.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház Íliász

Földrészeken átívelő Íliász maraton az Ódry Színpadon

Éjszakába nyúló Íliász-felolvasást tartanak az Ódry Színpadon pénteken. A mintegy 12 órásra tervezett esemény, ahhoz az 59 ország részvételével zajló világméretű Homérosz-olvasáshoz csatlakozik, amelyet a lyoni École Normale Supérieure kezdeményezésére szerveztek meg.
Színház hír

Berlinben áll színpadra Orosz Ákos

Német nyelvű előadásban szerepel a Vígszínház színművésze. Az Ein Erinnerungstück című darab arról szól, hogyan traumatizálják személyiségünket a huszadik század eseményei mind a mai napig.
Színház világnap

Ma a bábszínházakat ünnepeljük

Új bemutatóval, jubileumi előadással és nyílt próbával ünnepli a bábszínházi világnapot a Budapest Bábszínház március 21-én. A Mire gondol Alma? című új előadás a 3 év alattiakat szólítja meg.
Színház ajánló

Murakami mágikus története, a Kafka a tengerparton a Nemzeti Színházban

Murakami Haruki világhírű, Kafka a tengerparton című regényéből készült szinpadi adaptációt mutat be a Vörösmarty Színház 2019. április 5-én a Nemzeti Színházban. A valóság, a képzelet és az idő határmezsgyéjén játszódó előadás rendezője Szikora János.
Színház ajánló

Ne rejtőzz el!

Irodalmi Kávéházunk adott otthont Fekete Réka Thália önálló estjének. Az előadás ebben az esetben méltón tükrözte Réka színes személyiségét, bájos lényét.