Színház

A Városmajorban júniusban indul a színházi szezon

2016.04.21. 14:47
Ajánlom
Június 16-án indul be az igazi nyári szezon; ekkor veszi kezdetét a Városmajori Színházi Szemle a szabadtéri színpadon, ahol július 2-ig hat város színházának előadása lesz látható, melyek ráadásul egymással versenyeznek.

A Városmajori Színházi Szemle egyben útjára is indítja június 16-án a Budapesti Nyári Fesztivál három hónapon át tartó programsorozatát. A szezonnyitó „kisfesztiválra” Budapestre látogatnak az előző évad legjobb, nem budapesti szórakoztató előadásai. A változatos összeállításban a szombathelyi, a nagyváradi, a miskolci, a szabadkai, a kaposvári és a tatabányai színház egy-egy előadása szerepel.

Makrancos Kata, avagy a hárpia megzabolázása

Makrancos Kata, avagy a hárpia megzabolázása (Fotó/Forrás: Mészáros Zsolt, port.hu)

Idén a könnyedebb műfajok, zenés előadások, vígjátékok kaptak helyet a versenyprogramban, melyet Karsai György egyetemi tanár, színháztörténész, kritikus és Miklós Melánia kritikus, dramaturg, a színház kommunikációs munkatársának válogatása alapján alakítottak ki.

Íme a versenyben lévő előadások;

Kaposvár, Csiky Gergely Színház ; Tim Rice-Andrew Lloyd Webber:   Jézus Krisztus szupersztár  – rendező-koreográfus: Bozsik Yvette

Szombathely, Weöres Sándor Színház; William Shakespeare: Makrancos Kata, avagy a hárpia megzabolázása – rendező: Alföldi Róbert

Miskolc, Miskolci Nemzeti Színház; Ion Luca Caragiale: Zűrzavaros éjszaka – rendező: Rusznyák Gábor

Tatabánya, Jászai Mari Színház; Molière: Tartuffe – rendező: Szikszai Rémusz

Szabadkai Népszínház Magyar Társulata; Lev Birinszkij: Bolondok tánca – rendező: Sebestyén Aba

Nagyvárad, Szigligeti Színház; Csiky Gergely: Buborékok – rendező: Novák Eszter

A produkciókat az idén is szakmai zsűri értékeli, a díjkiosztót hagyományosan szeptember elején tartják. A közönség az interneten szavazhat a legjobb előadásra, és blogírók jelentkezését is várják a szervezők.

Evita, Otello, Globe Színház az idei budapesti nyár programjában

Az idei Budapesti Nyári Fesztivál a romantikára épül, neves hazai és nemzetközi sztárokkal - mondta Bán Teodóra, a fesztivált szervező Szabad Tér Színház vezetője. Miklósa Erika a Traviatában, Rost Andrea az Otellóban lép színpadra, de újra jön a Globe Színház, a Monte Carlo Balett és lesz Virtuózok-koncert is.

A szemle programján kívül a Városmajorban bemutatják még a kecskeméti Katona József Színház Boeing, Boeing és a székesfehérvári Vörösmarty Színház Balfácánt vacsorára! című komédiáját is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Plusz

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház kritika

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Színház józsef attila színház

Így ünnepelték Láng József színművész 85. születésnapját

A József Attila Színház a Feketeszárú cseresznye január 10-i előadásán ünnepelte mindenki Dodi bácsiját.
Színház ajánló

Suttogók a FÉMben

A FÉM több lábon áll, hiszen a színház mellett a zene, a képzőművészet szinte ugyanolyan hangsúllyal szerepel a kulturális tér kihasználásában. Ám a legfontosabb, maga a színház is két részre tagolódik: egyrészt a FÉM saját, repertoár előadásaira, s az igencsak színes felhozatalt képviselő vendégelőadások produkcióira.
Színház ajánló

Isten férfi vagy nő? – Halhatatlan a FÉMben

Márton Andrással és Andai Katival a főszerepben mutatta be a FÉM Cziczó Attila Halhatatlan című drámáját. Lehet-e sírni az élettel? Lehet-e nevetni a halállal?
Színház hír

Meglepetéssel indítja az évet a Proton Színház

A színházzal nem rendelkező társulat a föld alá csábítja nézőit.