Színház

„A vasfüggöny lement a lelkemben” – Szász János elhagyta Magyarországot

2021.09.11. 21:25
Ajánlom
A Balázs Béla-díjas rendező, érdemes és kiváló művész azután döntött a költözés mellett, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetemet – ahogy ő fogalmaz – „katonai attakkal elfoglalták”, majd az év elején házkutatást tartott nála a rendőrség egy filmforgatással összefüggésben. Minderről Veiszer Alinda legújabb műsorában vallott, amit a telex.hu szemlézett.

Szász János korábban már élt Amerikában, ám mint a műsorban elmondta, most egy ismeretlen világba távozik (a beszélgetés idején ez még jövő időt jelentett), „gyakorlatilag munkát keresni megyek” – tette hozzá.

Döntésének okai között egyrészt az idén február 5-én tartott házkutatást hozza fel, amit a magyar orvosok által szétválasztott bangladesi ikerpárról készülő dokumentumfilm kapcsán kialakult konfliktus miatt tartottak a rendőrök. „…ebben megbocsáthatatlan dolgok vannak. Nem is az engem és a feleségemet ért inzultusról beszélek, nem is arról, hogy mindketten 40 fokos lázasak, covidosok voltunk. Hanem arról, hogy van egy 8 éves gyerekem, van egy 15 éves gyerekem, és azt a képet, amikor pisztollyal felmennek a két gyerekemhez a hátam mögött megbeszélni, hogy az apádnak hol vannak az eszközei, és

azt a képet, amikor a kisebbik fiam az üvegajtó mögött nézi, hogy mi történik a szüleivel, azt én nem felejtem el.

És nem is fogom, akarom, tudom megbocsátani” – vallja meg a műsorban.

A telex.hu cikke kifejti, Szász úgy véli, hogy a rendőri akcióval példát akartak statuálni. „…ez nem csak nekünk szólt, hanem másoknak is” – mondja ki, nem sokkal később hozzátéve: „hogy csendben kell maradni”.

A beszélgetés később a Színház- és Filmművészeti Egyetemre terelődik, amely kapcsán a rendező elmondja: „Nem kellett volna elmenni az SZFE-ről, ilyen üzenetet is kaptam.” Távozásának okáról úgy fogalmaz, nem volt maradása. „…végignéztem azt a honfoglalást, amiben a honfoglalók ugyanezeken az egyetemi helyeken tanultak, és minden nosztalgia nélkül döntötték le, taposták el ezt az egyemet”, és nem értette, hogy akik „katonai attakkal” vették át az egyetemet, hogyan érezhetnek erkölcsi alapot arra, hogy később itt tanítsanak.

Kiderül, hogy Vidnyánszky Attilával, az egyetemet fenntartó alapítvány elnökével megpróbált beszélni, ám mint fogalmaz, fölöslegesen, mert nem voltak készek tárgyalni, ő pedig úgy próbált középen állni, hogy közben két oldalról összenyomták. Ekkor hozta meg döntését, hogy itthagyja az országot.

(via telex.hu)

Fejléckép: Szász János (fotó: Eöri Szabó Zsolt / Nemzeti Színház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Hozzátok térek vissza, mert ide tartozom – beszélgetés Hámori Gabriellával

Hámori Gabriella rengeteget forgatott a színház mellett, kipróbálta, milyen kergetni az amerikai álmot, és színpadi játékában is keresi a filmes jelenlétet. Az Örkény Színház Jászai-díjas színművészével készítettünk interjút.
Vizuál

Átadták a 20. Verzió Filmfesztivál díjait

A jubileumi szemlén idén öt kategóriában versenyeztek a filmek. A Nemzetközi versenyben két díjat is osztottak. A fesztivál a nyertes filmekkel a mozikban november 29-ig, online pedig december 10-ig folytatódik.
Vizuál

Hayao Miyazaki új filmjével kezdődik a 21. Anilogue Animációs Filmfesztivál

A hatnapos budapesti szemlén a közönség a legújabb szórakoztató, illetve művészi animációs alkotások legjavát láthatja. A szervezők emellett kisiskolásoknak és kiskamaszoknak szóló versenyprogrammal is várják a családokat.
Vizuál

Rangos németországi fesztiválon díjazták az Elfogy a levegő című magyar filmet 

Moldovai Katalin első mozifilm rendezése, az Elfogy a levegő kapta az ifjúsági zsűri díját a 72. alkalommal megrendezett Mannheim-Heidelberg Nemzetközi Filmfesztiválon.
Vizuál

Ismét hazánkban láthatóak a holokausztot túlélő Bokor Miklós festményei

November 30-án, a Nemes Galériában nyílik meg a Reflexiók című tárlat, ahol hosszú évtizedek után láthatjuk ismét Magyarországon a 2019-ben elhunyt művész munkáit.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

A Gábor Miklós- és Jászai Mari-díjas színművész 56 éves volt.
Színház ajánló

Básti Julit fia rendezi a Centrál Színház új bemutatójában

December 8-án a színház első premierjének újrahangszerelt bemutatásával ünnepli 20. évfordulóját a budapesti Centrál Színház. A Fekete Péter című magyar klasszikus címszerepét akkor is és most is Magyar Attila alakítja.
Színház hír

Kaposváron rendezik meg jövőre az Országos Színházi Találkozót

A kaposvári Csiky Gergely Színház ad otthont 2024. június 10. és június 16. között az Országos Színházi Találkozónak.
Színház interjú

Hozzátok térek vissza, mert ide tartozom – beszélgetés Hámori Gabriellával

Hámori Gabriella rengeteget forgatott a színház mellett, kipróbálta, milyen kergetni az amerikai álmot, és színpadi játékában is keresi a filmes jelenlétet. Az Örkény Színház Jászai-díjas színművészével készítettünk interjút.
Színház gyász

Elhunyt Szilágyi Mária színházi dramaturg, producer

Hetvenegy éves korában csütörtökön elhunyt Szilágyi Mária színházi producer, dramaturg, szerkesztő, kortárs német darabok fordítója, a Kortárs Drámafesztivál alapítója és igazgatója, a Színházi Dramaturgok Céhének tagja.