Színház

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

2024.04.11. 12:45
Ajánlom
Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.

„Nem tudom, hogy szeretlek-e még” – hangzik el az éjszaka közepén a feleség, Maggie szájából az a mondat, ami után egy házasság csak komoly kompromisszumok és odafigyelés árán lehet képes ismét ráállni arra a vágányra, amelyen a felek valaha együtt, közös szövetségben elindultak. Ez az alaphelyzete a Rózsavölgyi Szalon legújabb, Bármit mondhatsz című előadásának, amely másfél órányi intenzív szembenézést kínál a párkapcsolatok legsúlyosabb – és leginkább ki nem beszélt – problémáival, mint a gyerekvállalás, önmagunk kiteljesítése, a kapcsolaton belül elfoglalt szerepek vagy a szexuális vágyak.

LUS_620A00491-135339.jpg

Kovács Patrícia és Schmied Zoltán a Bármit mondhatsz című előadásban (Fotó/Forrás: Kallus György / Rózsavölgyi Szalon)

David Eldridge, a kortárs angol drámairodalom elismert szerzőjének darabjában Maggie és Gary tizenhat évnyi házasság után kezd bele abba a beszélgetésbe, amely vízválasztónak bizonyul eddigi közös életükben. A férj úgy érzi, mindent megad a családjának, értük dolgozik állandóan, ügyfeleivel is ezért jár el golfozni, meccsekre. Mindeközben a feleség magányosnak és elveszettnek érzi magát a házasságukban, nem tudja, mit akar, csak abban válik egyre biztosabbá, hogy képtelen így folytatni. Két középkorú ember, akik a hétköznapok sűrűjében elsodródtak egymástól. Már mások a vágyaik, más célok hajtják őket.

Eljött az ideje egy őszinte beszélgetésnek, amelyben mérlegre kerül a házasságuk.

A darab szellemesen, hitelesen és megindítóan ábrázolja ezt a sokunknak ismerős élethelyzetet. Vallomások, vádak és önvádak repkednek a férfi és a nő között, a nagy kérdés pedig, hogy ez már a vég kezdete, vagy lehet még számukra közös folytatás?

LUS_620A9901_crop-135417.jpg

Kovács Patrícia és Schmied Zoltán a Bármit mondhatsz című előadásban (Fotó/Forrás: Kallus György / Rózsavölgyi Szalon)

Az előadás Dicső Dániel rendezésében készült, a házastársakat a Rózsavölgyi Szalonban most debütáló Kovács Patrícia és Schmied Zoltán alakítja, aki jelenleg is látható az Ujj Mészáros Károly rendezésében futó Apróbetűs szerelem című produkcióban, korábban pedig a Kezdet című előadásban is szerepelt a Szalonban, ugyancsak Dicső Dániel rendezésében, akkor Danis Lídia partnereként. A Bármit mondhatsz című előadást tekinthetnénk ennek a darabnak a folytatásának is, hiszen a szerző azonos, azonban a két mű elkülönül, nem szerep- és történetfolytatásokról van szó. Eldridge drámatrilógiát írt a párkapcsolat stációiból, amely kapcsán a The Guardiannek így nyilatkozott: „Reméltem, ha különböző párok történetét mesélem el a színpadon, azzal talán többet tudok elmondani arról, mit jelent valakivel együtt lenni, mit jelent magányosnak lenni, s hogy valóban lehetséges-e fejlődés egy párkapcsolatban. John Osborne író azt mondta, szeretne leckéket adni az érzésekből. Ez a mondata mindig foglalkoztatott…”

„Amikor elkezdtem ezzel a darabbal foglalkozni, saját magamra ismertem rá – mondta el Kovács Patrícia a szerep kapcsán. – Hányszor van olyan, hogy nem merjük elmondani, a velünk együtt élőnek, amit érzünk, mert attól félünk, fájni fog neki, és ezért nem gondoljuk érvényesnek a saját érzelmeinket. Évek telhetnek el így egymás mellett. Ezért

meg kell tanuljunk asszertívan kommunikálni a másikkal.”

LUS_620A0009-135417.jpg

Kovács Patrícia és Schmied Zoltán a Bármit mondhatsz című előadásban (Fotó/Forrás: Kallus György / Rózsavölgyi Szalon)

A színművész úgy véli, a középkorúak válságának problémája is megjelenik a darabban azzal a kérdéssel, hányszor lehet újrakezdeni az életben?

„Ilyet még nem csináltunk” – tette hozzá Schmied Zoltán, aki nem először játszik együtt Kovács Patríciával, ám a mostani előadás az első alkalom, hogy végig ketten vannak jelen a színen. „Jót tesz az előadásnak, hogy nagyon jól ismerjük egymást, és ezzel együtt egymás hibáit is látjuk, amit jól tudunk hasznosítani a játékunk során.”

A Bármit mondhatsz című előadás bemutatóját április 11-én 19.30-kor tartják a Rózsavölgyi Szalonban. Az áprilisi előadásokra már minden jegy elkelt, májusban az alábbi időpontokra válthatók jegyek:

  • május 17. 19:30
  • május 19. 16:00
  • május 19. 19:30
  • május 24. 19:30

További információ és jegyvásárlás itt érhető el. >>>

Fejléckép: Kovács Patrícia és Schmied Zoltán a Bármit mondhatsz című előadásban (fotó/forrás: Kallus György / Rózsavölgyi Szalon)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Zenés színház

„Ha sztrájkolunk, ha lejjebb kapcsolunk, nem lesz magyar operaéneklés” – interjú Ókovács Szilveszterrel

Új évadról, sztrájkról, szereposztásokról és az Eiffel Műhelyházról is kérdeztük Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki azt is elárulta, mit gondol az elmúlt időszak néhány olyan kínos ügyéről, amit felkapott a sajtó.
Színház

Nemzetközi fesztiválok a Karinthy Színházban

Június 4-én és 5-én a Nemzetközi Történetmesélő Fesztiválon, június 8-án pedig az I. Karinthy New Wave Festivalon találkozhat a közönség nemzetközileg elismert művészekkel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Nemzetközi fesztiválok a Karinthy Színházban

Június 4-én és 5-én a Nemzetközi Történetmesélő Fesztiválon, június 8-án pedig az I. Karinthy New Wave Festivalon találkozhat a közönség nemzetközileg elismert művészekkel.
Színház hír

Bíró Kriszta első rendezése és Gálffi László önálló estje az Örkény Színház jubileumi évadában

Meghirdette 2024/25-ös évadát az idén húszéves jubileumát ünneplő Örkény Színház. A szezon során a kortárs művek ismét nagy szerephez jutnak, hét ősbemutatóval is készülnek.
Színház ajánló

Jön a Jelen/Lét, a nemzetiségi színházak fesztiválja

Június 1-jén kezdődik a magyarországi nemzetiségi színházak fesztiválja Budapesten. A VII. Jelen/Lét Fesztivál kilenc napja alatt 18 társulat mutatkozik be a Nemzeti Színházban.
Színház hír

Kórházba került Jordán Tamás

A színművész elmondása szerint egy kisebb beavatkozás miatt szorult kórházi kezelésre, ám várhatóan már vasárnap hazaengedik, rövidesen pedig ismét színpadra állhat.
Színház hír

Meghívást kapott a Nagymamával álmodtam című előadás a Párizsi Olimpia kulturális fesztiváljára

Göndör László a pandémia alatt harminckét napon keresztül folytatott hosszas beszélgetést holokauszt-túlélő nagymamájával, az együtt töltött idejükből készült színházi produkció most egyedüliként képviseli a magyar előadóművészeti szcénát Párizsban.