Színház

A vérbeli öreglány, aki váratlan húzásokra képes

2016.10.23. 10:02
Ajánlom
A Budapest Bábszínház idei évadának első bemutatója a Gengszter nagyi volt. Az előadás címszerepét Blasek Gyöngyi alakítja, aki a szerepbeli nagyihoz hasonlóan a múltról nem beszél, sokkal inkább a jelen és a jövő foglalkoztatja.

- Nem gondolta, hogy a téma, azaz az idősekkel való viszony és a halál, vagy a választott célközönség, tehát a bábot inkább gyerekesnek, mint trendinek tartó kiskamaszok, erős rizikót jelentenek?

- A történet komolysága azonnal, már a regény első olvasása közben megfogott. Arra, hogy rizikós vállalkozásba fognánk, fel sem merült. A mai fiatalok már Harry Potteren nőttek fel, és gyakran élnek maguk által kitalált világokban, internetes vagy szerepjátékokat játszanak. Ezek után az, hogy a nagyi kitalál mindenféle blődségeket az unokájának, egyáltalán nem egetrengető dolog. Abban bíztam, hogy a báb- és az élőszínház és persze a nagyon mai, popos élőzene olyan hatással lesz a gyerekekre, hogy elfelejtik minden esetleges ellenérzésüket.

Blasek Gyöngyi - Gengszter nagyi

Blasek Gyöngyi - Gengszter nagyi (Fotó/Forrás: Puskel Zsolt)

- Beszéljünk arról, milyen ez a nagyi. Mennyire könnyen találta meg hozzá a kulcsot?

Van egy magányos lény, aki rejtőzködik, ugyanakkor képes váratlan, meglepő húzásokra. Ennek a sokrétegűségnek a felfejtése és megfejtése volt nagy kihívás, és annak a megtalálása, hogyan lehet a valóságot és a fantáziát, a nagyi hétköznapi és gengszteréletét a nézők számára egyaránt hihetően megmutatni, miközben rájuk bízzuk, hogy eldöntsék, mi az igazság. Meg kellett találnom hozzá a kapcsolódási pontokat, és le kellett ásni magamban jó mélyre. Például azt, amikor a háború után, még a bombákkal teleszórt Feneketlen-tó körül sétáltam a tiltások ellenére. Vagy azt, hogy   bár csodálatos a családom, de időnként jómagamnak is szükségem van egy tudatosan elzárt belső világra, ahova nem engedek be senkit, ahol egyedül lehetek.

Blasek Gyöngyi - Gengszter nagyi

Blasek Gyöngyi - Gengszter nagyi (Fotó/Forrás: Puskel Zsolt)

- Ha kezdetben ennyire megvolt a szereppel a közös hang, a karakterépítés is ilyen magától értetődően ment?

- Ez egy nagy szerep, egy címszerep, ami már csak ezért sem adja magát könnyen. Egyrészt a sokrétűség miatt, amiről az előbb beszéltünk. Másrészt pedig ott az előadás erőteljes indítása a zenével, a tánccal, és ebben a hangulatban hirtelen, valahonnan megjelenik a nagyi. Annak a felépítése, hogy a puszta jelenlétből a szülőkkel való szimultán létezésen keresztül átveszi az unokával együtt a cselekmény irányítását, illetve az unokával való kapcsolat egyre intenzívebbé válása, ezeknek a folyamatokban az egyes fokozatok megtalálása volt színészileg nagy munka. Bábtechnikailag nem annyira bonyolult feladat ez a szerep, bár annyira egyszerűnek mégsem mondanám. Kézjátékkal indul, ami a „legegyszerűbb báb”, aztán különböző használati tárgyak kerülnek a kézbe, a báb pedig több lépésben jön létre, születik meg.

Ezeket a mozgatásokat viszont szinte milliméterről milliméterre kellett beállítani, mert kegyetlenül pontosnak, esetlegességtől mentesnek kell lenniük.

Ebbe a koreográfiába aztán belép az aznapi színészi diszpozíciónk, ami árnyalatokban változtathat, és mindehhez hozzájön meg az aktuális közönség, amely szintén elmozdíthatja a hangsúlyokat.

Ellinger Edina, Blasek Gyöngyi, Ács Norbert - Gengszter nagyi

Ellinger Edina, Blasek Gyöngyi, Ács Norbert - Gengszter nagyi (Fotó/Forrás: Puskel Zsolt)

- Az előadásról megjelent egyik kritika úgy fogalmaz: ez önnek jutalomjáték. Így is éli meg?

- Jutalom, mert hálás vagyok a sorsnak, hogy ezt a lehetőséget megkaptam. Ezzel a fiatal társasággal régóta ismerjük egymást. Az egyetemen tanítottam őket árnyjátékra, ami kreativitást, csapatmunkát, alázatot követel, fizikai és lelki alkalmazkodást igényel. Már itt kiderült, hogy nem könnyű emberek, mindannyian erős egyéniségek, ugyanakkor remekül tudunk azóta is együtt dolgozni. Nyitottan álltam-állok hozzájuk, és elképesztő energiákat kapok tőlük. De a jutalomjáték általában az utolsó nagy szerepet jelenti. Hadd legyek önző egy kicsit: én még szeretnék játszani.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház szeged

Izgalmas színházi merítéssel és workshoppal vár augusztusban a THEALTER

Az idén 28. alkalommal jelentkező szegedi fesztivál a független színházak egyik legfontosabb hazai fóruma, amely a hazai és határon túli előadások mellett kritikusműhellyel is várja a színházkedvelőket augusztus 3-11. között.
Színház interjú

„Egyszerre szívbemarkoló és komikus” – Interjú Horváth Csabával

Izgalmas és sűrű időszakot jelent a nyár a Forte Társulat számára: május végén mutatták be Az öngyilkos című fekete komédiát a Szkénében, majd fesztiválszereplés fesztiválszereplést ér. A társulat vezetőjével, Horváth Csaba rendező-koreográfussal beszélgettünk.
Színház óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Színház interjú

„Nevetsz, de közben akár sírhatnál is” – Interjú Vida Péterrel

Június 22-én, Az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadással nyitja meg színházi idényét a Kultkikötő, ami egyben a darab ősbemutatója lesz. A „monoKRÓM KÁDdráma” főszerepét Vida Péter alakítja.
Színház poszt 2018

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!