Színház

Abszurd

2014.06.12. 10:30
Ajánlom
Ülünk a Cooltour Caféban, ott a teljes vajdasági csapat, Máté Gábor is megérkezik, mindannyian tudjuk, hogy annak a nyolc évnek, amíg Mezei Zoltán vezette ezt a kis magyar társulatot, most van vége - írja POSZT-élménybeszámolójában Bérczes László, akinek Bányavakság-rendezése június 12-én látható a versenyprogram részeként. MAGAZIN

Nehéz lesz feloldani azt az ellentmondást, hogy szerda este azért nem megyek át Pécsre Kaposvárról, mert megígértem a Fideliónak, hogy írok a POSZT-ról, ám ha ott vagyok, akkor nem írok, hanem előadásokat nézek és/vagy beszélgetek. Csütörtökön pedig tényleg ott leszek, de akkor, a <i>Bányavakság</i> két előadása miatt kisebb gondom is nagyobb lesz annál, mint hogy ezt a házi feladatomat teljesítsem.

Fentiek nem jelentik azt, hogy nincsenek élményeim, sőt, túlságosan is vannak - de erről később. Előbb a keddi napon örömmel megállapítom, hogy két kedvenc helyemen kedvező változások történetek: a Nappali kétszer akkorára duzzadt, és így is tele van, valamint újra kinyitott a Cooltour Café, itt ülünk majd éjszaka szeretetben-bánatban a szabadkai csapattal - de erről később. Máskülönben a Király utca legtöbb épületén hónapok óta a "kiadó" felirat díszeleg, ami elszomorító. "Hivatalosan" a Nyílt Fórumra jöttem, hogy a jelenlévőkkel arról beszélgessünk, van-e ma létjogosultsága az abszurdnak. A kérdés nem légből kapott, az apropót egy Vékes Csaba nevű fiatalember új drámája, az Ananász-generáció adja. A szöveg imponáló utalásokkal bizonyítja, hogy a fiatal szerző kívülről fújja az úgynevezett kelet-európai abszurdokat, élükön Mrozekkel, nem beszélve Örkény Istvánról, akitől szereplőket (a Hubauer családot) és számos vendégszöveget is kölcsönöz, azt is fényesen igazolja, hogy remek dramaturgiai érzékkel remek dialógusokat tud írni - ám a nagy kérdés az, mindez mit is szolgál? Néhányan egyetértünk abban, hogy a darabnak kevés titka van (bár ezt vagy ennek ellenkezőjét egy megszülető előadás bizonyíthatná), az pedig ma már (vagy ma még) nem okoz különösebb gyönyörűséget, hogy egy abszurdban / anti-utópiában / parabolában... kimondják a társadalomról azt, amit újságból, tévéből, netről, bárhonnan amúgyis tudhatunk.

Az esemény után megszólít egy újságíró, és ezt nem büszkélkedésből jegyzem meg, hanem mert egyre többször történik meg velünk, hogy az illetőnek "anyag kell", hiszen azért küldték oda, viszont ki tudja, miért nem tudott részt venni az ominózus eseményen, ezért az előadótól, jelen esetben tőlem, tömörített cuccot vár (kérdése nincs), és már ki is van pipálva. Hasonló felkészületlenséggel találkozom néhány óra múlva, a Vörös előadása után - de erről később. Délután a Zsolnay Negyedbe is eljutok, és láthatom, hogy az off-programokra is összegyűlnek a népek - és ahogyan Vékes Csabánál, a Negyedben játszó Dollár papa gyermekei elnevezésű formációnál is illik megjegyezni, hogy az említettek a kaposvári színházi tanszéken végeztek. Bűnös módon nem nézem meg az utóbbiak Hedda Gabler-verzióját, muszáj foglalkozni az idei Ördögkatlannal, ha nyugodt lelkiismerettel szeretnék este beülni a Katona és a Szabadkai Népszínház közös produkciójára, a Vörösre. Márpedig beülök, noha a szabadkai bemutatón is ott voltam már. Beülök, mert szeretem az előadást, és mert szeretem a szabadkai csapatot, akiknek most rossz - és erről immár hamarosan.

Szeretem, amikor egy előadásnak megvan a saját nyelve, főleg ha az menet közben felismerhető, megtanulható és összetéveszthetetlen. Máté Gábor és a nagyszerű színészek az úgynevezett "kisreál" és a stilizálás gyönyörű ötvözetét teremtik meg, nem beszélve Cziegler Balázs végtelenül egyszerű és éppen így tökéletes színházi teréről. A taps után kint várakozunk Mónival, várjuk a szabadkai színészeket. Szőke Attila már jön is, és egy elkésett tévésstáb rögtön el is kapja, hogy begyűjtsön egy nézői véleményt... A kudarcos interjú után a közelben álló Brestyánszki Rozihoz fordulnak, na, ő meg a szerző...

Aztán ülünk a Cooltour Caféban, ott a teljes vajdasági csapat, Máté Gábor is megérkezik, mindannyian tudjuk, hogy annak a nyolc évnek, amíg Mezei Zoltán vezette ezt a kis magyar társulatot, és amely nyolc év alatt megszületett az egyik legerősebb és legenergikusabb magyar színházi közösség - nos, ennek a nyolc évnek, s vele a társulatnak, most van vége. Mezei ideje lejárt, a csapat teljes összhangban támogatta egy tagját, hogy folytatódhasson az, aminek például a Vörös az egyik állomása. A döntéshozók máshogy gondolták. Szabad másként gondolni. Egyet nem szabad (írom ezt botor naivitással): az elmúlt években született, izgalmas, színvonalas előadásokat figyelmen kívül hagyni, és olyasvalakit választani, aki, tudható, gyökeresen más irányba taszítja ezt a kivételesen értékes társulatot (hogy milyen irányba: erről később, máskor, máshol).

A POSZT-on üldögélünk, mely - legyen bármily szubjektív a válogatás - mégiscsak a legjobbak közé tartozó magyar nyelvű produkciók seregszemléje, és egy sikeres előadás után vagyunk, és végtelen az elkeseredés. Tudhatjuk, a szokásos kelet-európai abszurd szereplői lettünk. Kínunkban kacagunk, így ér bennünket az éjfél. Ennek a napnak is vége van.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Aki tudott szeretni – Törőcsik Mari visszatért a Nemzetibe

Szeptember 21-én nagyszabású gála keretében helyezték el az emlékezés sárga rózsáit egy ikonikus fotel mellé Törőcsik Mari pályatársai és barátai a Nemzeti Színházban. A nézőtéren meghatott csend, a színpad elé kifeszített kivetítőn egy mondat – „Tudni kell szeretni” – és egy távolba révedő arc… Marié.
Klasszikus

Csodagyerekeket hív új évadjába a Pannon Filharmonikusok

Az élet sója mesei motívuma kíséri végig a zenekar 2021/22-es évadát, amely során a fiatalok nem csupán a közönség soraiban, de a színpadon is helyet foglalnak. A Varga Tibor hegedűművész és tanár emlékének szentelt koncerten versenygyőztes ifjú szólisták lépnek fel.
Színház

Mécs Károly végleg visszavonul

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész pályafutásának hatvan éve alatt számos helyen megfordult, jelenleg egy előadásban látható, utána visszavonul.
Színház

Itt a videó a Törőcsik Mari Emlékestről

Szeptember 21-én, a napokban zajló MITEM fesztivál keretében megemlékezést tartottak az idén elhunyt Törőcsik Mariról pályatársai, tisztelői részvételével a Nemzeti Színházban. Az eseményről készült összefoglaló videót a színház tette közzé.
Könyv

Könyves séták és ismert szerzők az idei Margó Fesztiválon

A Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében rendezik meg október 14. és 17. között a 10. Margó Irodalmi Fesztivált, amely a Müpával közös szervezésben valósul meg a Várkert Bazárban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Szinetár Miklós a Szentendrei Teátrumban rendez

A Teátrum igazgatója, Lőrinczy György ötlete nyomán megvalósuló produkció főszereplője Szinetár Dóra és férje, Makranczi Zalán, bemutatója október 22-én lesz.
Színház ajánló

Utcabállal várja közönségét szombaton a József Attila Színház

Szeptember 25-én tartják a színház hagyományos évadkezdő utcabálját, amelyen számos gyerekprogram, előadásrészlet, musicalegyveleg, filmvetítés, beszélgetés és koncert is várja az érdeklődőket.
Színház hír

„Helyrehozhatatlan erkölcsi kár” – a Magyar Színházi Társaság állásfoglalása

A szakmai szervezet az OSZMI és a Bajor Gizi Színészmúzeum tervezett elidegenítése kapcsán jelentetett meg közleményt, amelyben történelmi jelentőségű bűnnek ítélik az állami tulajdon alapítványi vagyonként történő kiszervezését olyan épületek esetében, amelyek jelentősége túlmutat az épületeken.
Színház videó

Itt a videó a Törőcsik Mari Emlékestről

Szeptember 21-én, a napokban zajló MITEM fesztivál keretében megemlékezést tartottak az idén elhunyt Törőcsik Mariról pályatársai, tisztelői részvételével a Nemzeti Színházban. Az eseményről készült összefoglaló videót a színház tette közzé.
Színház hír

„A megújulásban hiszünk” – véget ért a Kőszegi Várszínház jubileumi évada

Negyvenedik évadát zárta szeptemberben a Kőszegi Várszínház, amely nyáron 31 színházi előadással kedveskedett nézőinek. A nagyrészt teltházas estéken a legkülönbözőbb műfajok képviseltették magukat: a délelőtti gyerekelőadásoktól a kamaradarabokon át, a nagyszínházi zenés és prózai művekig minden megtalálható volt a repertoáron.