Színház

Ádámok és Évák ünnepe

Tizenöt iskola, 260 gyerek – Madách Imre Az Ember Tragédiája jegyében telt a Színházi világnap a József Attila Színházban.

Idén Carlos Celdrán, kubai rendező, író, színházigazgató üzenete volt e jeles nap mottója:

„A nagy mesterek tudják, hogy az elismerés semmilyen formája nem érvényes a munkájuk lényegét illető bizonyosságon kívül: vagyis azt, hogy kétségek közepette csak pillanatokra valósítják meg az igazságot, a kétértelműséget, az erőt, a szabadságot” – írja. „Amikor megértettem, hogy a színház önmagában is olyan, mint egy ország, a világot behálózó hatalmas terület, felszabadító döntést hoztam: ne menj el onnan, ahol vagy, ne rohanj máshová. Ahol te vagy, ott a közönség. Ott vannak a társaid, akikre szükséged van” 

Nem is lehetne méltóbban és e sorokhoz hűebben ünnepelni, mint a jövő generáció egyszeri és megismételhetetlen produkcióival.

A József Attila Színház elkötelezett támogatója a színházi nevelésnek, ezért nem csupán otthont adott a produkcióknak; az intézmény művészei mentorokként felügyelték a színjátszó csoportok, osztályok munkáját. Tanácsokkal, ötletekkel segítették a fiatal alkotókat.

9F3A5256-152422.jpg

Ádámok és Évák (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett, József Attila Színház)

A felvonultatott tizenöt előadás Madách Ember Tragédiájának egy-egy színét dolgozta fel. Az előadások során nemcsak az osztályok összetartására, példás alázatára és kreativitására derült fény, hanem néhány igazán kiváló tehetségű, még csiszolatlan zenei és táncos gyémánt is megmutathatta tudását. Ezúttal, a Nemes Nagy Ágnes Szakgimnázium és Szent-Ivány Kinga koreográfusnak köszönhetően egy tizenhatodik szín is helyet kapott az előadásban. A József Attila Színházban nagy sikerrel bemutatott  A pápanő című musical egyik ikonikus dalára készült produkció a NŐ oldaláról reflektált Madách tragédiájára.

Hogy növeljük a tétet, az eseményen szakmai zsűri értékelte a látottakat. A részvevők mindegyike oklevéllel távozott. A legjobbnak ítélt csoport a Tizenharmadik Szín színreviteléért (az Űr) az Erzsébetvárosi Kéttannyelvű Általános Iskola, Szakgimnázium és Szakközépiskola lett. A Zsűri Különdíját Abonyi Krisztián, Rajki Dániel, Tob Krisztina vihette haza.

9F3A5456-152444.jpg

Ádámok és Évák (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett, József Attila Színház)

A József Attila Színház nem titkolt célja megismerni a fiatalok gondolatait, látásmódját, hogy utána az ízlésüknek megfelelően tudjanak aktív kultúrafogyasztóvá válni.

Fejléckép: Kállai-Tóth Anett

Támogatott tartalom

József Attila Színház

A József Attila Színház 1956 szeptemberében nyílt meg a Váci úton. Az azóta eltelt hatvan évben komoly változásokon ment át mind az épület-, mind a színház társulata, repertoárja. Évadaink összeállításakor arra törekszünk, hogy értékteremtő előadásaink egyszerre szórakoztassanak és elgondolkodtassanak.  Kínálatunkban elsősorban emberi-polgári értékeket felmutató színművek, vígjátékok és zenés darabok szerepelnek. E sokszínűség mellett mindig kiemelt fontossággal bírt beavató színházi programunk, ami a tizenéveseket szólítja meg. A Gaál Erzsébet Stúdióban egy alternatív színházi gondolatot, underground szellemiséget igyekszünk meghonosítani.

Legnépszerűbb

Vizuál

Káel Csaba lesz Andy Vajna utódja

A Kormányinfón árulta el Gulyás Gergely az új filmügyi kormánybiztos személyét.
Zenés színház

Emléktáblát avattak Moldován Stefánia operaénekes tiszteletére

A művészre emlékező alkotást egykori lakóháza, a Katona József utca 25. szám alatti épület falán helyezte el a XIII. kerület önkormányzata.
Vizuál

Mi a Casablanca titka?

CURTIZ – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot címmel, Topolánszky Tamás Yvan rendezésében készült életrajzi film Kertész Mihályról, azaz Michael Curtizről, a Casablanca legendás magyar rendezőjéről.
Klasszikus

A budapesti éjszakában csendül fel Gershwin Kék rapszódiája Kohán István videoklipjében

Kohán István és Kohán István klarinétja is felcsendül abban a kisfilmben, amelynek főszereplője a Kék rapszódia egy budapesti pinceklubban.
Könyv

Strandkönyvtárak az elmúlt 100 évben

Van, akinek a nyár a strandolást, a dinnyeevést vagy a lenge ruhákat jelenti, akad azonban olyan is, akinek még több olvasást. 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

A füstfelhő veszélyezteti Amerika egyik legrégebbi színházi fesztiválját

Az USA egyik legrégebbi színházi fesztiválja, a szabadtéren megrendezett Oregon Shakespeare Fesztivál hatalmasat bukott a tavalyi szezonban az erdőtüzek okozta füstfelhő miatt. Most változásokat eszközölnek.
Színház interjú

Láng Annamária: „A világ megismerése érdekel a színházban”

Bécsbe szerződik ősztől Láng Annamária. Magyar színésznőként, német nyelvterületen azonnal főszerepet kapott a Burgtheater újjáalakuló társulatában: októberben Margaritaként mutatkozik be Bulgakov Mester és Margaritájában.
Színház ajánló

17 programmal jön a 17. Spinoza Zsidó Fesztivál

Két héten keresztül, szeptember 10-23. között a zsidó kultúra szinte valamennyi műfaja terítékre kerül a Spinoza fesztiválján: drámák, zenés játékok, kabarék, filmek, beszélgetések, koncertek.
Színház debrecen

Még egy színházat neveznek el Latinovits Zoltánról

Debrecenben felújítják a Csokonait, az újonnan nyíló Latinovits Színház pedig kortárs színházművészet játszóhelye lesz.
Színház ajánló

Kamaraszínházi produkciókkal jön a Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivál

A Független Színház Magyarország augusztus 24. és szeptember 15. között rendezi meg a III. Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivált, amelyen Európa több országából mutatkoznak be roma társulatok, produkciók.