Színház

Ádámok és Évák Ünnepe a József Attila Színházban

A József Attila Színház elkötelezett támogatója a színházi nevelésnek, ezért nem csupán otthont adott az immáron hagyománynak tekinthető produkcióknak; az intézmény művészei mentorokként felügyelték a színjátszó csoportok, osztályok munkáját. Tanácsokkal, ötletekkel segítették a fiatal alkotókat.

Hatodik éve ad otthont a József Attila Színház az Ádámok és Évák ünnepének. A fesztivál témája évről évre változik, az idei esztendőben tanáraik által ajánlott olvasmányaikat dolgozták fel a diákok 10 percben.

A felvonultatott tizenegy előadás során néhány igazán kiváló tehetségű, még csiszolatlan gyémánt is megmutathatta tudását.

A fesztiválon minden műfaj képviseltette magát. „A Szent Johanna gimi”, a „Legyek ura” és a „Kőmíves Kelemen balladája” éppúgy feldolgozásra került, mint a „Szegény Dzsoni és Árnika” vagy az „Abigél”. Az eseményen szakmai zsűri értékelte a látottakat. A résztvevők mindegyike oklevéllel távozott. A legjobb és legdrámaibb előadás díját a Nicola Tesla Szerb Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium – Felsős színjátszó szakköre kapta Az arcnélküli kislány című műért.  

A Bárczi Géza Általános Iskola – „Vadócok színjátszó szakkör” a legmaibb történet díját kapta az Iskolai ikonokért.  A Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola – „Néris drámások” csapatáé volt a legklasszikusabb feldolgozás: Éljen – Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk c. műve alapján.

Az Újpesti Halassy Olivér Német Nyelvet Emelt Szinten Oktató Általános Iskola és Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola – „Újpesti Táltosok” két elismerést is kapott Segítség, ember! című darabjáért: a leghumorosabb előadás illetve kiemelkedő FIÚ alakítás díját: Rontai Mátyás részére.

A Vizafogó Általános Iskola Színjátszó csoportja Kőmíves Kelemen népballadájával a  legkreatívabb előadás címét és a zsűri különdíját vihette haza.

Az Óbudai Nagy László Magyar - Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola  1.c osztálya  lett a legjátékosabb csapat  Ami igaz, az igaz című meséjével.

A Szigetszentmiklósi Ádám Jenő Általános Iskola és az „AMI – Felsős irodalmi színpad” Abigélje lett a legmeghatóbb előadás.

Az Újlak utcai Általános Iskola  Színjátszó csoportjával szintén két díjat zsebelhetett be: a legszeretetteljesebb előadás és a kiemelkedő LÁNY alakítás díját: Szőllős Virág részére A kis gyufaárus lány meséjében.

Az Újpesti Babits Mihály Gimnázium Bárdolatlanok című feldolgozása lett a legjobb csapatmunka illetve kiemelkedő LÁNY alakítást nyújtott benne Sándor Luca.

A Virányos Általános Iskola – „Mesék kalandorai” színjátszó csoportja Szegény Dzsoni és Árnikája a legsokszínűbb feldolgozás volt és benne Lukács Boldizsár kiemelkedő FIÚ alakítás.

Végül a Budafoki Kossuth Lajos Magyar - Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola – „Nagy Dumás Amatőr Diákszínpada” A Legyek Ura részletével a legtanulságosabb előadás címet kapta.

A gimnazisták március 27-én, a Színházi világnapon mutatják be produkcióikat.

 

Fejléckép: díjátadó a József Attila Színházban (Fotó: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Támogatott tartalom

József Attila Színház

A József Attila Színház 1956 szeptemberében nyílt meg a Váci úton. Az azóta eltelt hatvan évben komoly változásokon ment át mind az épület-, mind a színház társulata, repertoárja. Évadaink összeállításakor arra törekszünk, hogy értékteremtő előadásaink egyszerre szórakoztassanak és elgondolkodtassanak.  Kínálatunkban elsősorban emberi-polgári értékeket felmutató színművek, vígjátékok és zenés darabok szerepelnek. E sokszínűség mellett mindig kiemelt fontossággal bírt beavató színházi programunk, ami a tizenéveseket szólítja meg. A Gaál Erzsébet Stúdióban egy alternatív színházi gondolatot, underground szellemiséget igyekszünk meghonosítani.

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Színház magazin

A színházvezető, aki jegesember lett – Szentiványi Béla

Szentiványi Béla színész, rendező és felesége, Zimonyi Márta primadonna a két világháború közötti hazai színjátszás sztárjai voltak. A férj megalapította az Országos Művész Színházat: stagione-típusú vándortársulatával járták a vidéket. A Trianon utáni Magyarországon a magyar színművészet életben tartása volt a cél. Ám Szentiványi anyagilag belebukott vállalkozásába. Aztán 1944-ben félreállította a szélsőjobboldali vezetésű Színészkamara. 1945-ben az új politikai rendszer is eltiltotta a pályától. Feleségével együtt segédmunkákból éltek. Színházi múltjukról soha többé nem beszéltek. Még lányuknak, Mártának sem, aki nemrég átadta szülei színházi albumát – fotókkal, dokumentumokkal – az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetnek. Szentiványi Mártát felkereste a Fidelio.
Színház gyász

Az emlékezés rózsái a Nemzeti Színház előtt

Gyűlnek a virágok a Nemzeti Színház épülete előtt, ahol a pénteken elhunyt Nemzet Színésze, Törőcsik Mari tisztelői róhatják le kegyeletüket.
Színház gyász

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Színház nekrológ

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.