Színház

Ádámok és Évák Ünnepe a József Attila Színházban

A József Attila Színház elkötelezett támogatója a színházi nevelésnek, ezért nem csupán otthont adott az immáron hagyománynak tekinthető produkcióknak; az intézmény művészei mentorokként felügyelték a színjátszó csoportok, osztályok munkáját. Tanácsokkal, ötletekkel segítették a fiatal alkotókat.

Hatodik éve ad otthont a József Attila Színház az Ádámok és Évák ünnepének. A fesztivál témája évről évre változik, az idei esztendőben tanáraik által ajánlott olvasmányaikat dolgozták fel a diákok 10 percben.

A felvonultatott tizenegy előadás során néhány igazán kiváló tehetségű, még csiszolatlan gyémánt is megmutathatta tudását.

A fesztiválon minden műfaj képviseltette magát. „A Szent Johanna gimi”, a „Legyek ura” és a „Kőmíves Kelemen balladája” éppúgy feldolgozásra került, mint a „Szegény Dzsoni és Árnika” vagy az „Abigél”. Az eseményen szakmai zsűri értékelte a látottakat. A résztvevők mindegyike oklevéllel távozott. A legjobb és legdrámaibb előadás díját a Nicola Tesla Szerb Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium – Felsős színjátszó szakköre kapta Az arcnélküli kislány című műért.  

A Bárczi Géza Általános Iskola – „Vadócok színjátszó szakkör” a legmaibb történet díját kapta az Iskolai ikonokért.  A Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola – „Néris drámások” csapatáé volt a legklasszikusabb feldolgozás: Éljen – Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk c. műve alapján.

Az Újpesti Halassy Olivér Német Nyelvet Emelt Szinten Oktató Általános Iskola és Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola – „Újpesti Táltosok” két elismerést is kapott Segítség, ember! című darabjáért: a leghumorosabb előadás illetve kiemelkedő FIÚ alakítás díját: Rontai Mátyás részére.

A Vizafogó Általános Iskola Színjátszó csoportja Kőmíves Kelemen népballadájával a  legkreatívabb előadás címét és a zsűri különdíját vihette haza.

Az Óbudai Nagy László Magyar - Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola  1.c osztálya  lett a legjátékosabb csapat  Ami igaz, az igaz című meséjével.

A Szigetszentmiklósi Ádám Jenő Általános Iskola és az „AMI – Felsős irodalmi színpad” Abigélje lett a legmeghatóbb előadás.

Az Újlak utcai Általános Iskola  Színjátszó csoportjával szintén két díjat zsebelhetett be: a legszeretetteljesebb előadás és a kiemelkedő LÁNY alakítás díját: Szőllős Virág részére A kis gyufaárus lány meséjében.

Az Újpesti Babits Mihály Gimnázium Bárdolatlanok című feldolgozása lett a legjobb csapatmunka illetve kiemelkedő LÁNY alakítást nyújtott benne Sándor Luca.

A Virányos Általános Iskola – „Mesék kalandorai” színjátszó csoportja Szegény Dzsoni és Árnikája a legsokszínűbb feldolgozás volt és benne Lukács Boldizsár kiemelkedő FIÚ alakítás.

Végül a Budafoki Kossuth Lajos Magyar - Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola – „Nagy Dumás Amatőr Diákszínpada” A Legyek Ura részletével a legtanulságosabb előadás címet kapta.

A gimnazisták március 27-én, a Színházi világnapon mutatják be produkcióikat.

 

Fejléckép: díjátadó a József Attila Színházban (Fotó: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Támogatott tartalom

József Attila Színház

A József Attila Színház 1956 szeptemberében nyílt meg a Váci úton. Az azóta eltelt hatvan évben komoly változásokon ment át mind az épület-, mind a színház társulata, repertoárja. Évadaink összeállításakor arra törekszünk, hogy értékteremtő előadásaink egyszerre szórakoztassanak és elgondolkodtassanak.  Kínálatunkban elsősorban emberi-polgári értékeket felmutató színművek, vígjátékok és zenés darabok szerepelnek. E sokszínűség mellett mindig kiemelt fontossággal bírt beavató színházi programunk, ami a tizenéveseket szólítja meg. A Gaál Erzsébet Stúdióban egy alternatív színházi gondolatot, underground szellemiséget igyekszünk meghonosítani.

Legnépszerűbb

Klasszikus

Veszélyben van a szimfonikus zenekar intézménye?

Számos veszély fenyegeti a szimfonikus zenekarokat, de ha túlélik, az biztos, hogy a jövő zenekara nem olyan lesz, mint a mai. Fischer Iván szerint ideje megreformálni a zenekarok működését, hogy megfeleljen a következő generációk korszakának.
Klasszikus

Rácz Ödön nagybőgős rekordot döntött A dongóval

Rimszkij-Korszakov eredetileg hegedűre és zongorára írt darabját már majd' minden hangszercsoport képviselői eljátszották, most egy extra gyors nagybőgő verziót mutatunk. Videó!
Színház

Kállai Ferenc, az egyik legsokoldalúbb magyar színész

Tíz éve, 2010. július 11-én halt meg Kállai Ferenc Kossuth-díjas színész, a nemzet színésze. 
Vizuál

Elárverezik Katharine Hepburn Howard Hughesnak írott szerelmesleveleit

Hughes és Hepburn romantikus kapcsolata másfél évig tartott. Nem házasodtak össze, de szerelmi történetük nagy port kavart annak idején Hollywoodban, és a 2004-ben bemutatott Aviátor című filmben is megörökítették.
Jazz/World

Kiütötték a Fonó falát!

A kényszerű koncertszünetben elkészült a Fonó új, szabadtéri színpada!

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház kultkikötő

Idén is vár kicsiket és nagyokat a balatonszárszói Csukás Színház

Sorban érkeznek a szárszói teátrumba az elismert művészek és a minőségi gyerekprogramok.
Színház a tanú

Kállai Ferenc, az egyik legsokoldalúbb magyar színész

Tíz éve, 2010. július 11-én halt meg Kállai Ferenc Kossuth-díjas színész, a nemzet színésze. 
Színház dunaújvárosi bartók kamaraszínház

Sándor Mátyás – musical ősbemutatóra készül a Bartók Kamaraszínház

Jules Verne nagyszerű regényéből, a Sándor Mátyásból készül musical a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházban, a zeneszerző Szemenyei János, a rendező pedig Léner András.
Színház ajánló

Télig tart a nyár Szentendrén

A Szentendrei Teátrum augusztusban két ősbemutatóval indul és a nyár végével sem zárul. A kőszínházi évadban további bemutatók és előadások várják a közönséget Szentendrén.
Színház kultkikötő

Mindenki kedvenc játék mackója a Balatonra érkezik!

Mindenki kedvenc játék mackója ismét életre kel a színpadon. A Marék Veronika népszerű mesesorozata nyomán készült Boribon nyaral című zenés bábelőadást Mórocz Adrienn, színész, bábszínész játssza.