Színház

Ádámok és Évák Ünnepe a József Attila Színházban

A József Attila Színház elkötelezett támogatója a színházi nevelésnek, ezért nem csupán otthont adott az immáron hagyománynak tekinthető produkcióknak; az intézmény művészei mentorokként felügyelték a színjátszó csoportok, osztályok munkáját. Tanácsokkal, ötletekkel segítették a fiatal alkotókat.

Hatodik éve ad otthont a József Attila Színház az Ádámok és Évák ünnepének. A fesztivál témája évről évre változik, az idei esztendőben tanáraik által ajánlott olvasmányaikat dolgozták fel a diákok 10 percben.

A felvonultatott tizenegy előadás során néhány igazán kiváló tehetségű, még csiszolatlan gyémánt is megmutathatta tudását.

A fesztiválon minden műfaj képviseltette magát. „A Szent Johanna gimi”, a „Legyek ura” és a „Kőmíves Kelemen balladája” éppúgy feldolgozásra került, mint a „Szegény Dzsoni és Árnika” vagy az „Abigél”. Az eseményen szakmai zsűri értékelte a látottakat. A résztvevők mindegyike oklevéllel távozott. A legjobb és legdrámaibb előadás díját a Nicola Tesla Szerb Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium – Felsős színjátszó szakköre kapta Az arcnélküli kislány című műért.  

A Bárczi Géza Általános Iskola – „Vadócok színjátszó szakkör” a legmaibb történet díját kapta az Iskolai ikonokért.  A Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola – „Néris drámások” csapatáé volt a legklasszikusabb feldolgozás: Éljen – Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk c. műve alapján.

Az Újpesti Halassy Olivér Német Nyelvet Emelt Szinten Oktató Általános Iskola és Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola – „Újpesti Táltosok” két elismerést is kapott Segítség, ember! című darabjáért: a leghumorosabb előadás illetve kiemelkedő FIÚ alakítás díját: Rontai Mátyás részére.

A Vizafogó Általános Iskola Színjátszó csoportja Kőmíves Kelemen népballadájával a  legkreatívabb előadás címét és a zsűri különdíját vihette haza.

Az Óbudai Nagy László Magyar - Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola  1.c osztálya  lett a legjátékosabb csapat  Ami igaz, az igaz című meséjével.

A Szigetszentmiklósi Ádám Jenő Általános Iskola és az „AMI – Felsős irodalmi színpad” Abigélje lett a legmeghatóbb előadás.

Az Újlak utcai Általános Iskola  Színjátszó csoportjával szintén két díjat zsebelhetett be: a legszeretetteljesebb előadás és a kiemelkedő LÁNY alakítás díját: Szőllős Virág részére A kis gyufaárus lány meséjében.

Az Újpesti Babits Mihály Gimnázium Bárdolatlanok című feldolgozása lett a legjobb csapatmunka illetve kiemelkedő LÁNY alakítást nyújtott benne Sándor Luca.

A Virányos Általános Iskola – „Mesék kalandorai” színjátszó csoportja Szegény Dzsoni és Árnikája a legsokszínűbb feldolgozás volt és benne Lukács Boldizsár kiemelkedő FIÚ alakítás.

Végül a Budafoki Kossuth Lajos Magyar - Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola – „Nagy Dumás Amatőr Diákszínpada” A Legyek Ura részletével a legtanulságosabb előadás címet kapta.

A gimnazisták március 27-én, a Színházi világnapon mutatják be produkcióikat.

 

Fejléckép: díjátadó a József Attila Színházban (Fotó: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Támogatott tartalom

József Attila Színház

A József Attila Színház 1956 szeptemberében nyílt meg a Váci úton. Az azóta eltelt hatvan évben komoly változásokon ment át mind az épület-, mind a színház társulata, repertoárja. Évadaink összeállításakor arra törekszünk, hogy értékteremtő előadásaink egyszerre szórakoztassanak és elgondolkodtassanak.  Kínálatunkban elsősorban emberi-polgári értékeket felmutató színművek, vígjátékok és zenés darabok szerepelnek. E sokszínűség mellett mindig kiemelt fontossággal bírt beavató színházi programunk, ami a tizenéveseket szólítja meg. A Gaál Erzsébet Stúdióban egy alternatív színházi gondolatot, underground szellemiséget igyekszünk meghonosítani.

Legnépszerűbb

Vizuál

A végzet asszonya élete végéig díva maradt

A magyar femme fatale emigráns éveiben ritkán mutatkozott, nem járt társaságba - saját, régi filmjei viszont hipnotikus erővel hatottak rá.
Klasszikus

Zaklatási botrány rázza meg a finn Sibelius Akadémiát

Egy finn lap szerint a helsinki zeneművészeti akadémia működéséhez tartozik a szexuális zaklatás és a növendékek megalázása.
Plusz

Megalakult a Nemzeti Kulturális Tanács

Megtartotta alakuló ülését az Országgyűlés által tavaly decemberben kihirdetett törvény alapján életre hívott testület.
Klasszikus

Börtönbe megy a nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatott komolyzenét

A liverpooli nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatta a ClassicFM-et, azt mondta a bírónak, verjék csak láncra. Huszonnégy hétre tették hűvösre.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház magazin

Hogyan lett nagy író Bereményi Géza?

Mitől lesz valaki nagyformátumú író? Van rá recept? Vagy ez egy eleve elrendelés? Bereményi Géza esetében a legnagyobb játékos, maga az élet determinálta a sikert. Vagy a Teleki téri piac. Önmagáról, az Eldorádóról mesélt Huszárik Katának a JaSzalonban.
Színház interjú

„Érződik a darabon, hogy színész írta” – Interjú Brasch Bencével

Zach Braff fekete komédiáját, a Minden nagyon jó lesz című darabot tűzi műsorra az Átrium. Idegenek az éjszakában, egy elhagyott tengerparti nyaralóban. Poénos bemondásoktól, egymás zrikálásától jutnak el odáig, hogy színt valljanak magukról. A harmincötödik szülinapján végzetes lépésre készülő „házigazda” szerepét Brasch Bence alakítja.
Színház hír

Házastársi pingpong a Belvárosi Színházban

Stefan Vögel fordulatokban gazdag párkapcsolati vígjátéka Rába Roland rendezésében, Debreczeny Csaba, Szávai Viktória, Mészáros Máté és Járó Zsuzsa előadásában látható február 19-től.
Színház interjú

Ki milyen jövőt képzel el a Szabad Tér Színháznak? – Az aspiránsokat kérdeztük

Hárman adtak be pályázatot a Szabad Tér Színház vezetésére: Bán Teodóra jelenlegi ügyvezető mellett Benkő Nóra színművész és Somogyi Szilárd rendező. Lapunk megszólaltatta a három jelöltet.
Színház hír

Tom Stoppard utolsó színművét díjazza a PEN

Tom Stoppard brit színműírót is kitünteti márciusban a PEN America irodalmi és emberi jogi szervezet.