Színház

Ádámok és Évák Ünnepe Szolnokon

2009.07.13. 16:33
Ajánlom
A színház és a fiatalok közötti kapcsolat erősítésére új kezdeményezést indít útjára Balázs Péter, a szolnoki Szigligeti Színház igazgatója. Idén először rendezik meg az Ádámok és Évák Ünnepét, amelyen középiskolák versenyeznek majd az Ember tragédiája színeinek bemutatásával. A legjobb jelenet vagy előadás a Szigligeti Színház színpadán is látható lesz.

A versenyt hivatalosan a Magyar Dráma Napján, szeptember 21-én hirdeti meg a színház. 1883-ban ezen a napon mutatták be először Az ember tragédiáját, a színház igazgatója, Balázs Péter azt javasolta, az első évben ezt a művet állítsák színpadra a versengő középiskolás diákok. Az előadásokat a Magyar Kultúra Napján, január 22-én mutatják be a fiatalok.

"Szeretnénk hagyományt teremteni a verseny megrendezéséből, és reméljük, hogy minden évben egyre több iskola csatlakozik a kezdeményezéshez. Így az Ádámok és Évák Ünnepe jövőre akár már megyei, később pedig országos vagy határokon átívelő versennyé is kinőheti magát." - mondta Balázs Péter.

A kezdeményezés célja, hogy minden középiskolás diák találkozzon a magyar kultúra négy alapvető művével, ezért négy éves ciklusokban más és más darab kerül bemutatásra. Az első évben Az ember tragédiája, a második évben a Bánk bán, a harmadikban a Csongor és Tünde, a negyedikben a János vitéz.

Az irodalomtanárok toborozzák az önként jelentkező diákokat, majd közösen kiosztják a rájuk váró színeket, jeleneteket. Egy-egy osztály az előadás egy-egy jelenetét adja elő, Az ember tragédiája esetében egy iskolában - ideális esetben - minden osztályra egy-egy szín jut. A diákok ezután önállóan készülnek, önállóan készítik el a szükséges jelmezeket, kellékeket az elkövetkező hónapokban, a szakmai zsűri által is megtekintett versenyre. "Tulajdonképpen a régi, önképzőköri metódust szeretnénk most feléleszteni. Úgy lehet a legközelebb hozni a kultúrát, a színházat a diákokhoz, ha azt érzik, ők maguk is alakítói a magyar kultúrának, hagyományoknak. Ehhez elengedhetetlenül szükséges az önkéntes, aktív és kreatív részvétel " - tette hozzá Balázs Péter, színházigazgató.

A munka örömén túl, természetesen díjazás is jár a legtehetségesebb előadásnak. A zsűri döntése által legjobbnak ítélt iskola bemutathatja előadását a Szigligeti Színházban, illetve az iskola fiataljai nagy kedvezménnyel vásárolhatják meg a színház következő évi bérletét. Nem csupán komplett előadások, de a legjobb jelenetek, illetve egyéni teljesítmények is díjazhatók lesznek. Emellett a Szolnok Tv rögzíti az összes előadást.

Kiss József, a Szigligeti Színház művészeti vezetője hozzátette: "mivel a lényeg a kreativitáson és nem egy komplett, klasszikus előadás mindenáron való létrehozásán van, ezért a színház egy erre a célra előkészített szövegpéldányt bocsát a középiskolák rendelkezésére, és igény szerint egy-egy korrepetitor színész is segíti majd a diákokat a munkafolyamat során."

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Hiánypótló szláv műveket mutat be jövő évadában a Magyar Állami Operaház

Meghirdette 2023/24-es évadát a Magyar Állami Operaház, melynek a Szláv Szezon címet adták. Színre kerül Dvořák Ruszalkája és Muszorgszkij Borisz Godunovja, valamint megismerheti a közönség Eötvös Péter első, magyar szövegre készült operáját is.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Vizuál

„Megszerettem menet közben az életet” – Interjú Ujj Zsuzsival

„Az a vihar, ami bennem tombolt hosszú évekig, elült” – mondja Ujj Zsuzsi fotós, performer, a Csókolom zenekar énekese, dalszerzője, akivel a Fidelio új, Dalok nyomában című sorozata kapcsán ültünk le beszélgetni, kikérdezve őt a zenekar legtöbbet feldolgozott szerzeményéről, a Dunántúli slágerről.
Színház

Egri Márta és Péter Kata szerepelnek a Gólem Színház új bemutatójában

Borgula András Szorítsd meg a kezem címmel Marianna D. Birnbaum önéletrajzi írásaiból rendez színdarabot: egy nő találkozik a kómában fekvő anyjával. De vajon tényleg találkoznak?

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Színházi esttel emlékeznek meg Morcsányi Gézáról a Radnótiban

Személyes vallomásokkal, legendás előadások és közös emlékek felidézésével elevenedik meg a januárban elhunyt Morcsányi Géza alakja március 26-án. Az emlékesten való részvétel díjtalan, de regisztrációköteles.
Színház hír

„Használjuk a bábszínházat arra, hogy ismét megidézzük az alkotás örömét” – Nina Malíková üzenete a Bábszínházi világnapon

2003 óta ünnepeljük a Bábszínházi világnapot a nemzetközi Bábművész Szövetség (UNIMA) kezdeményezésére március 21-én. Ennek kapcsán minden évben két színházi – egy nemzetközi és egy magyar – alkotó osztja meg gondolatait.
Színház hír

Franciaország egyik legfontosabb állami kitüntetését veheti át Tompa Gábor

A Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatóját a Francia Művészeti és Irodalmi Érdemrend lovagi fokozatával tüntetik.
Színház ajánló

Egri Márta és Péter Kata szerepelnek a Gólem Színház új bemutatójában

Borgula András Szorítsd meg a kezem címmel Marianna D. Birnbaum önéletrajzi írásaiból rendez színdarabot: egy nő találkozik a kómában fekvő anyjával. De vajon tényleg találkoznak?
Színház ajánló

Egy punkoperával indítja a tavaszt a Független Színház

A roma és nem roma színházi alkotókból álló társulat Rothadó madarak címmel Balogh Rodrigó valós történet alapján született darabját állítja színpadra. Az előadás bemutatója március 25-én lesz a társulat új színházi helyszínén, a FüSziben.