Színház

Add tovább! – Családtörténetek elevenednek meg a Zichy Szín-Műhely új bemutatójában

2022.09.19. 15:45
Ajánlom
Gazsó L. Ferenc Táncsics Mihály-díjas újságíró Fortepan fotókhoz írt személyes és megható történeteket, amelyek a 20. század sorsvonalát rajzolják ki, mesélt vagy épp elhallgatott családtörténetekben fogalmazva. A tárcákból Léner András rendezett színházi előadást. Részletek a Gazsó L. Ferenccel készült interjúból.

„A mai napig közvetítőnek tartom magam”

Négyéves korom óta újságírónak készültem. Imádtam gombfocizni. Egy idő után kiálltam a játékból, fontosabbá vált, hogy közvetítsem. A mai napig közvetítőnek tartom magam, de úgy hogy abban az egyéniségem, személyiségem is benne legyen.

Színházi vállalásunkban – az Add tovább! című előadásban – is közvetítőnek érzem magam.

Alapvetően újságíró vagyok. Jogot végeztem, mert akkoriban még nem volt felsőfokú újságíró oktatás. Érdekesség, hogy édesapám Gazsó Ferenc rendkívül ismert és elismert szociológus volt, a Társadalomtudományi Intézet kutatója. Egyszer hívatta az igazgató, hogy: „Ekkora pénzzavar van a családban?” Akkoriban a Ludas Matyiban krokikat írtam, a név alapján vele azonosítottak. Így lettem Gazsó L. Ferenc. Az egyetem után, a Magyar Távirati Irodába kerültem, a közvetítő, hírvivő szakmának az alapjait ott lehetett igazán megtanulni.

„Talált fotókból” tárcák, irodalmi etűdök

Valaki felhívta a figyelmemet, hogy van egy képszolgálat, a Fortepan, ahol, ha célra keresek, találok jogtiszta fotókat, amik adományjellegük miatt, ingyenesen letölthetők. 2019 nyarán, rendeztek egy kiállítást a várban, ahol néhány kép nagy hatással volt rám.

Az első fotó, amely megfogott az, amivel a színdarabunk indul: a Magával, anyám!

Bennem ott fent a várban elindult a történet. Ránézek egy képre, és amit elindít, abból mindenféle koncepció nélkül írok egy kis történetet. Akkoriban startolt az Országút című kéthetente megjelenő kulturális magazin. A főszerkesztő engedélyével sorozatszerűen, kéthetente, elkezdett megjelenni. A szövegek hossza erre a lapméretre komponálódott. Aztán kialakult, – nem sémaszeren – hogy van a szöveg és annak az inverz szövege. Ha kategorizálni akarjuk, akkor tárcák, irodalmi etűdök születtek. Maradt a „talált fotó” jelleg, de tudatosan kezdtem úgy szerkeszteni, hogy a XX. századról adjon képet. Figyeltem, hogy hogyan szövődtek az összefüggések, és hogy a kronológiában ne legyenek sötét foltok, lukak. Nincs agyonszerkesztve, agyongondolva. A sorozat azóta is folytatódik.

„Benne szakadt a családokban az, amit el kellene mondani”

Újságíróként rájöttem, hogy van egy képességem, amivel meg tudom nyitni az embereket. Az etika viszont int, hogy a családi titkok világát nem sérthetem meg.

Tudok olyan családról, ahol úgy nevelték fel együtt, szeretetben a ’45-ben született fiút, hogy a gyerek nem tudta, hogy a vérszerinti apja, az a német, orosz vagy ukrán katona, aki megerőszakolta a mamát.

Most erről, hogy lehet beszélni? Így másról sem, nem terhelve a következő generációt. Benne szakadt a családokban az, amit el kellene mondani, mert tanulságai vannak. Ennek felelőssége a nagyszülőké és a felnövekvő, leendő szülőké.

Megszakítani az öntudatlan hallgatást

A zivataros XX. század szörnyűségei okozzák, hogy megszakadtak a családtörténetek. Aki túlélte az egymást folytató világégéseket, hazajött a frontról, vagy koncentrációs táborból és újrakezdhette, az megkapta cserébe ezt a szovjet típusú rendszert, amit szocializmusnak becéztek.

Ez szintén az elhallgatások, a félelem és a kettős beszéd világa volt.

Ez hosszú évekre identitásválságot eredményezett. A fiatal generáció különösen 20-30-as éveikben járók, ezt valahogy áttörhetik. Nagyon örülnék, ha egyetemi központokban műsorra kerülne az előadás. Ha meghívnak, nagyon szívesen megyek szakavatott történésszel a látottakat kiegészítő előadást tartani, már csak azért is, hogy megszakítsuk ezt az öntudatlan hallgatást.

Közös munka Zelei Miklóssal

Öt könyvet írtunk együtt, ezek elsősorban a rendszerváltás könyvei. A munkakapcsolat átváltott egy ritka, mély és erős barátsággá. Egészen más világból jövünk, ennek ellenére úgy írtunk, ahogy Ilf és Petrov. Szólicitben, hangosan mondtuk a szavakat, a mondatokat. Szegedi barátaink, egy könyvpremieren nagy plakátot függesztettek ki:

Gazsóban bíztunk Zeleitől fogva”.

Félkész szövegeket egymásnak mutattunk meg először. Az első két Fortepanra Miklós azt mondta, „Hozzá ne nyúlj az Istenért, mert, úgy jó, ahogy van. Ezt úgy fogd fel Gazsókám, mint egy leendő még benned lévő nagy műnek az előtanulmányát!”

Irodalomból a színházba 

Ezt fedezte fel Léner András rendező. Először annak is örültem volna, ha két színész, egy kóbor zongorával felolvassa egy pódium-előadás keretében. Nagyon izgalmas volt számomra, hogy a színházi profik mit fognak színpadképesnek találni az anyagban.

 

Szerző: Bártfay Rita dramaturg

Fejléckép: A társulat (Fotó/Forrás: Zichy Szín-Műhely)

Támogatott tartalom.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Könyv

Monumentális nagyregénnyel jelentkezik Darvasi László

Június elején jelenik meg Neandervölgyiek címmel a József Attila-díjas Darvasi László eddigi leghosszabb regénye. A háromkötetes, több évtizedet felölelő műben a magyar vidék, a főváros és a nagyvilág történetei kapcsolódnak össze.
Jazz/World

„Nekem a zene gyógyszer minden bajra” – interjú Király Lindával

Anyák napján ad koncertet Király Linda a Várkert Bazárban, az est vendége pedig nem más, mint testvére, Király Viktor lesz, így a közönség lélekemelő duettekre is készülhet.
Zenés színház

„Az emberekben vagyok otthon” – interjú Nemes Tiborral

Nemes Tibor első premierjére készül a Budapesti Operettszínházban. A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős zenés színész hallgatója José Riveraként mutatkozik be a Carmen című musicalben április 20-án.
Vizuál

A holokauszt a túlélők szemével – új kiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Galériában

Harminc művész szemén keresztül mutatja be a nyolcvan évvel ezelőtt lezajlott magyarországi holokauszt emlékezetét az Így történt - A holokauszt korai emlékezete szemtanú művészek alkotásain című kiállítás.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.
Színház hír

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Színház ajánló

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Színház interjú

Nincs ideális pillanat – interjú Horváth Patríciával, a HATAN Társulat alapító tagjával

Horváth Patrícia férjével, Nyári Zoltán operaénekessel közösen két évvel ezelőtt indította el független magánszínházi formációját, a HATAN Társulatot. Az alapító páros női tagjával a színházcsinálás fenséges és kevésbé dicsőséges pillanatairól is beszélgettünk.
Színház hír

Új elnököt választott a Színházi Dolgozók Szakszervezete

A színházi szakmák országosan reprezentatív szakszervezete, az idén 105 éves Színházi Dolgozók Szakszervezete jelentősen megújuláson esett át, miután az április 8-án megtartott tisztújító küldöttgyűlésen megválasztották az új országos ügyvezető elnökséget.