Színház

Add tovább! – Családtörténetek elevenednek meg a Zichy Szín-Műhely új bemutatójában

2022.09.19. 15:45
Ajánlom
Gazsó L. Ferenc Táncsics Mihály-díjas újságíró Fortepan fotókhoz írt személyes és megható történeteket, amelyek a 20. század sorsvonalát rajzolják ki, mesélt vagy épp elhallgatott családtörténetekben fogalmazva. A tárcákból Léner András rendezett színházi előadást. Részletek a Gazsó L. Ferenccel készült interjúból.

„A mai napig közvetítőnek tartom magam”

Négyéves korom óta újságírónak készültem. Imádtam gombfocizni. Egy idő után kiálltam a játékból, fontosabbá vált, hogy közvetítsem. A mai napig közvetítőnek tartom magam, de úgy hogy abban az egyéniségem, személyiségem is benne legyen.

Színházi vállalásunkban – az Add tovább! című előadásban – is közvetítőnek érzem magam.

Alapvetően újságíró vagyok. Jogot végeztem, mert akkoriban még nem volt felsőfokú újságíró oktatás. Érdekesség, hogy édesapám Gazsó Ferenc rendkívül ismert és elismert szociológus volt, a Társadalomtudományi Intézet kutatója. Egyszer hívatta az igazgató, hogy: „Ekkora pénzzavar van a családban?” Akkoriban a Ludas Matyiban krokikat írtam, a név alapján vele azonosítottak. Így lettem Gazsó L. Ferenc. Az egyetem után, a Magyar Távirati Irodába kerültem, a közvetítő, hírvivő szakmának az alapjait ott lehetett igazán megtanulni.

„Talált fotókból” tárcák, irodalmi etűdök

Valaki felhívta a figyelmemet, hogy van egy képszolgálat, a Fortepan, ahol, ha célra keresek, találok jogtiszta fotókat, amik adományjellegük miatt, ingyenesen letölthetők. 2019 nyarán, rendeztek egy kiállítást a várban, ahol néhány kép nagy hatással volt rám.

Az első fotó, amely megfogott az, amivel a színdarabunk indul: a Magával, anyám!

Bennem ott fent a várban elindult a történet. Ránézek egy képre, és amit elindít, abból mindenféle koncepció nélkül írok egy kis történetet. Akkoriban startolt az Országút című kéthetente megjelenő kulturális magazin. A főszerkesztő engedélyével sorozatszerűen, kéthetente, elkezdett megjelenni. A szövegek hossza erre a lapméretre komponálódott. Aztán kialakult, – nem sémaszeren – hogy van a szöveg és annak az inverz szövege. Ha kategorizálni akarjuk, akkor tárcák, irodalmi etűdök születtek. Maradt a „talált fotó” jelleg, de tudatosan kezdtem úgy szerkeszteni, hogy a XX. századról adjon képet. Figyeltem, hogy hogyan szövődtek az összefüggések, és hogy a kronológiában ne legyenek sötét foltok, lukak. Nincs agyonszerkesztve, agyongondolva. A sorozat azóta is folytatódik.

„Benne szakadt a családokban az, amit el kellene mondani”

Újságíróként rájöttem, hogy van egy képességem, amivel meg tudom nyitni az embereket. Az etika viszont int, hogy a családi titkok világát nem sérthetem meg.

Tudok olyan családról, ahol úgy nevelték fel együtt, szeretetben a ’45-ben született fiút, hogy a gyerek nem tudta, hogy a vérszerinti apja, az a német, orosz vagy ukrán katona, aki megerőszakolta a mamát.

Most erről, hogy lehet beszélni? Így másról sem, nem terhelve a következő generációt. Benne szakadt a családokban az, amit el kellene mondani, mert tanulságai vannak. Ennek felelőssége a nagyszülőké és a felnövekvő, leendő szülőké.

Megszakítani az öntudatlan hallgatást

A zivataros XX. század szörnyűségei okozzák, hogy megszakadtak a családtörténetek. Aki túlélte az egymást folytató világégéseket, hazajött a frontról, vagy koncentrációs táborból és újrakezdhette, az megkapta cserébe ezt a szovjet típusú rendszert, amit szocializmusnak becéztek.

Ez szintén az elhallgatások, a félelem és a kettős beszéd világa volt.

Ez hosszú évekre identitásválságot eredményezett. A fiatal generáció különösen 20-30-as éveikben járók, ezt valahogy áttörhetik. Nagyon örülnék, ha egyetemi központokban műsorra kerülne az előadás. Ha meghívnak, nagyon szívesen megyek szakavatott történésszel a látottakat kiegészítő előadást tartani, már csak azért is, hogy megszakítsuk ezt az öntudatlan hallgatást.

Közös munka Zelei Miklóssal

Öt könyvet írtunk együtt, ezek elsősorban a rendszerváltás könyvei. A munkakapcsolat átváltott egy ritka, mély és erős barátsággá. Egészen más világból jövünk, ennek ellenére úgy írtunk, ahogy Ilf és Petrov. Szólicitben, hangosan mondtuk a szavakat, a mondatokat. Szegedi barátaink, egy könyvpremieren nagy plakátot függesztettek ki:

Gazsóban bíztunk Zeleitől fogva”.

Félkész szövegeket egymásnak mutattunk meg először. Az első két Fortepanra Miklós azt mondta, „Hozzá ne nyúlj az Istenért, mert, úgy jó, ahogy van. Ezt úgy fogd fel Gazsókám, mint egy leendő még benned lévő nagy műnek az előtanulmányát!”

Irodalomból a színházba 

Ezt fedezte fel Léner András rendező. Először annak is örültem volna, ha két színész, egy kóbor zongorával felolvassa egy pódium-előadás keretében. Nagyon izgalmas volt számomra, hogy a színházi profik mit fognak színpadképesnek találni az anyagban.

 

Szerző: Bártfay Rita dramaturg

Fejléckép: A társulat (Fotó/Forrás: Zichy Szín-Műhely)

Támogatott tartalom.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Nem a csönd, a némaság jelzi a díj függetlenségét” – újabb reakciók Vilmányi Benett visszautasított elismerése kapcsán

A korábbi Junior Prima díjasok közleménye után Tompa Andrea, Gábor György és Kovács Bálint is közzétette gondolatait a véleményszabadságról, a díjak függetlenségéről és a színészszakma összefogásáról.
Plusz

Patti Smith-napot rendeznek a Freeszfe hallgatói

Jóformán minden művészeti ág képviseli magát október 1-jén a hét helyszínen zajló Patti Smith-napon, koncert, színház, kiállítás, tánc, és megannyi program várja azokat, akik szeretik átlépni a megszokott határokat.
Könyv

5+1 izgalmas könyvbemutató a hamarosan kezdődő Könyvfesztiválon

Kortárs olasz regény, kisiskolásoknak szóló mesék az igazán nehéz kérdésekről, verses antológia a társadalom és az erőszak kapcsolatáról vagy épp történelmi elemzés Trianonról szlovák szemmel: mutatjuk, mire érdemes odafigyelni a hamarosan kezdődő 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.
Könyv

Mutatjuk, kik az irodalmi Nobel-díj legnagyobb esélyesei

Michel Houellebecq és Salman Rushdie a két fő várományosa a 2022-es irodalmi Nobel-díjnak, de ezúttal is szoríthatunk Nádas Péterért, illetve Krasznahorkai Lászlóért. Cikkünkben mutatjuk, hogy látják a leghíresebb kortárs írók esélyeit a fogadóirodák.
Klasszikus

„Wagner zenéje úgy hat rám, mint a drog, a mai napig függő vagyok” – Exkluzív interjú Michael Volléval

Budapesten Bachot és Lisztet énekelt korábban, de a világ legnagyobb operaházai elsősorban Wagner-szerepeiről ismerik. Michael Volle október 10-én a Müpába érkezik, ennek kapcsán kedvenc szerepe mellett a zeneszerző iránti rajongásáról is mesélt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

„Az igazi függetlenséghez fel kell nőni” – Székely Csaba is megszólalt a Junior Prima-ügy kapcsán

A szeptember 20-i Junior Prima díjátadón az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést, melynek kapcsán a kulturális élet több szereplője kifejtette álláspontját.
Színház hír

Hallássérültek számára fejlesztett új okostelefonos technológiát mutattak be a Játékszínben

A Vodafone Magyarország a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségével (SINOSZ) és a Játékszínnel közösen mutatta be azt az új fejlesztését, amely élvezhetőbbé teszi a hallássérült nézők számára a színházi előadásokat. 
Színház hír

Keleti István nevét vette fel a Pinceszínház stúdiója

Új nevet kapott a Pinceszínház utcaszinti stúdiója a magyar dráma napján, szeptember 21-én. A korábban Gershwin-terem nevet viselő kisterem mostantól Keleti István Stúdió néven fut tovább. Az eseményen Jordán Tamás, Mácsai Pál és Kőváry Katalin emlékeztek meg Budapest egykori diákszínjátszó központjának fellegváráról és Keleti Istvánról.
Színház hír

Több kulturális intézmény bezárhat télre Szolnokon

Az energiaárak emelkedése miatt a városvezetés javaslatcsomagot dolgozott ki a költségek visszaszorítására, ennek részeként télen több intézmény bezárna, vagy korlátozottan működne, valamint éjszakára lekapcsolnák a közvilágítást – tudatta Facebook oldalán Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere.
Színház hír

Átadták a VIDOR Fesztivál legjobb színészeinek járó díját a Rózsavölgyi Szalonban

Az augusztus 26. és szeptember 3. között megrendezett VIDOR Fesztivál legjobb női és férfi színészének járó díját Pokorny Lia és Király Dániel érdemelte ki a Keresztül-kasul című előadásban nyújtott alakításáért.