Színház

Advent a Pinceszínházban

2011.12.04. 12:54
Ajánlom
A Pinceszínház advent idején számos érdekességgel lepi meg közönségét! November 27-étől adventi kalendáriumot találnak az érdeklődők a Pinceszínház honlapján. December 2-án a Csáth Géza művéből készült A Pertics Janika című előadás bemutatójára kerül sor. December 6-án és 7-én a Mikulás látogat el a gyerekekhez a színházba, majd december 23-án karácsonyi ajándékkal várják a nézőket.

November 27-étől adventi kalendárium található a Pinceszínház honlapján, ahol ajándékok rejtőznek minden nap a dátumok alatt. A főnyeremény egy svédasztalos vacsora a Serpincében és színházjegy egy szabadon választott előadásra két fő részére.

December 2-án bemutató - Csáth Géza: A Pertics Janika
Parádés szereposztással: Györgyi Anna, Görög László, Zsurzs Kati és Szirtes Balázs a Pinceszínház bemutatja Csáth Géza: A Pertics Janika című színművét december 2-án. Csáth Géza darabját pont száz éve mutatták be (1911. május 20-án a Magyar Színházban), de ez nem jelenti azt, hogy régi idők, tőlünk messze ködbe vesző világot jelenít meg. Csáth a mi korunkról is beszél. Színdarabjai közül - ezekből harminckét évre szabott földi pályáján nem sokra futotta - A Janika a legkiforrottabb, legizgalmasabb. A szokványos, a színpadokon ősidők óta megjelenő szerelmi háromszögtörténet bizarr és mégis örök.

Csáth Géza - valódi nevén Brenner József - Kosztolányi unokatestvére, végzettsége szerint orvos volt. Zenekritikákat, esszéket is ír. A Janikáról a tekintélyes Ignotus Pál, publicista, író és szerkesztő lelkes kritikát közölt, dicsérte a "fiatal orvosdoktort", mondván "Csáth Géza drámaírónak született." Kosztolányi Dezső, az unokatestvér már nem volt ennyire lelkes. Dicsérő, de kissé fanyalgó vállveregetésébe talán némi szakmai és családi irigység is vegyült.
Az elmúlt száz év bebizonyította, hogy Csáth művészete időtálló. Novelláiból rendre készültek sikeres filmek, alakja írókat ihletett (Kiss Csaba: Animus és Anima). Színdarabjait bemutatták, tévéjátékban ismerték meg a nézők a Horvátékat (Balázsovits Lajos és Takács Kati főszereplésével 1981-ben). Csáth lassan, de biztosan halad a halhatatlanság felé. Ezt az utat egyengetik a Pinceszínházban, ahol A Janika kerül bemutatásra Kőváry Katalin rendezésében. Miután az elmúlt ötven évben egy sikeres bulvárdarab ugyanezen a címen lett népszerű - csak a névelőt hagyták el - némileg megváltoztattak a darab címét. A Pertics Janika lett a produkció címe. További változás, hogy az eredeti sokszereplős első részt négy szereplőre alakították. De sem a darab szerkezete, sem mondanivalója nem sérült ettől. Csáth stílusához a kamara jelleg jobban illik. Viszont száz évvel ezelőtt a színpadon elképzelhetetlen lett volna a kevés szereplős színházi darab. A jelenlegi változat "szövetbarát" verziója az eredetinek. 

December 6-án és 7-én a gyerekelőadások előtt a Mikulás személyesen is ellátogat a színházba és meglepetés ajándékot hoz a gyerekeknek. Előadások: dec. 6. 11.00 és 15.00: A székely menyecske meg az ördög, dec. 7. 11.00 Nap Panni kalandjai
A karácsonyi ünnepek előtt a Pinceszínház különleges akciója keretében - rendhagyó módon - megajándékozza az előadásra érkező közönségét. Az ajándékokat a Kalligram kiadó támogatásával adják át nézőiknek. December 23-án Fráter Zoltán: Hát hogy szeret maga engem? című előadását játsszuk. Szereplők: Bozó Andrea, Szikszai Rémusz és Eke Angéla. Rendező: Néder Panni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus

Gilbert Varga debütáló koncertje

Vezető karmesterként első alkalommal dirigálja a Pannon Filharmonikusokat a Maestro január végén a Müpában.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Suttogók a FÉMben

A FÉM több lábon áll, hiszen a színház mellett a zene, a képzőművészet szinte ugyanolyan hangsúllyal szerepel a kulturális tér kihasználásában. Ám a legfontosabb, maga a színház is két részre tagolódik: egyrészt a FÉM saját, repertoár előadásaira, s az igencsak színes felhozatalt képviselő vendégelőadások produkcióira.
Színház ajánló

Isten férfi vagy nő? – Halhatatlan a FÉMben

Márton Andrással és Andai Katival a főszerepben mutatta be a FÉM Cziczó Attila Halhatatlan című drámáját. Lehet-e sírni az élettel? Lehet-e nevetni a halállal?
Színház hír

Meglepetéssel indítja az évet a Proton Színház

A színházzal nem rendelkező társulat a föld alá csábítja nézőit.
Színház átrium

Átrium Mecénás Program

Ahogy számos intézmény, az Átrium fennmaradása is bizonytalan a kultúrtao eltörlése után. A színház egy kreatív támogatói kampányban kéri a közönsége segítségét.
Színház galéria

Ez volt az év díszlete és jelmeze - Galéria

A Látványtér 2018 címmel megrendezett szakmai kiállítás pénteki finisszázsán adták át az év jelmeztervezője és az év díszlettervezője díjat a FUGA-ban.