Színház

Advent a Pinceszínházban

2011.12.04. 12:54
Ajánlom
A Pinceszínház advent idején számos érdekességgel lepi meg közönségét! November 27-étől adventi kalendáriumot találnak az érdeklődők a Pinceszínház honlapján. December 2-án a Csáth Géza művéből készült A Pertics Janika című előadás bemutatójára kerül sor. December 6-án és 7-én a Mikulás látogat el a gyerekekhez a színházba, majd december 23-án karácsonyi ajándékkal várják a nézőket.

November 27-étől adventi kalendárium található a Pinceszínház honlapján, ahol ajándékok rejtőznek minden nap a dátumok alatt. A főnyeremény egy svédasztalos vacsora a Serpincében és színházjegy egy szabadon választott előadásra két fő részére.

December 2-án bemutató - Csáth Géza: A Pertics Janika
Parádés szereposztással: Györgyi Anna, Görög László, Zsurzs Kati és Szirtes Balázs a Pinceszínház bemutatja Csáth Géza: A Pertics Janika című színművét december 2-án. Csáth Géza darabját pont száz éve mutatták be (1911. május 20-án a Magyar Színházban), de ez nem jelenti azt, hogy régi idők, tőlünk messze ködbe vesző világot jelenít meg. Csáth a mi korunkról is beszél. Színdarabjai közül - ezekből harminckét évre szabott földi pályáján nem sokra futotta - A Janika a legkiforrottabb, legizgalmasabb. A szokványos, a színpadokon ősidők óta megjelenő szerelmi háromszögtörténet bizarr és mégis örök.

Csáth Géza - valódi nevén Brenner József - Kosztolányi unokatestvére, végzettsége szerint orvos volt. Zenekritikákat, esszéket is ír. A Janikáról a tekintélyes Ignotus Pál, publicista, író és szerkesztő lelkes kritikát közölt, dicsérte a "fiatal orvosdoktort", mondván "Csáth Géza drámaírónak született." Kosztolányi Dezső, az unokatestvér már nem volt ennyire lelkes. Dicsérő, de kissé fanyalgó vállveregetésébe talán némi szakmai és családi irigység is vegyült.
Az elmúlt száz év bebizonyította, hogy Csáth művészete időtálló. Novelláiból rendre készültek sikeres filmek, alakja írókat ihletett (Kiss Csaba: Animus és Anima). Színdarabjait bemutatták, tévéjátékban ismerték meg a nézők a Horvátékat (Balázsovits Lajos és Takács Kati főszereplésével 1981-ben). Csáth lassan, de biztosan halad a halhatatlanság felé. Ezt az utat egyengetik a Pinceszínházban, ahol A Janika kerül bemutatásra Kőváry Katalin rendezésében. Miután az elmúlt ötven évben egy sikeres bulvárdarab ugyanezen a címen lett népszerű - csak a névelőt hagyták el - némileg megváltoztattak a darab címét. A Pertics Janika lett a produkció címe. További változás, hogy az eredeti sokszereplős első részt négy szereplőre alakították. De sem a darab szerkezete, sem mondanivalója nem sérült ettől. Csáth stílusához a kamara jelleg jobban illik. Viszont száz évvel ezelőtt a színpadon elképzelhetetlen lett volna a kevés szereplős színházi darab. A jelenlegi változat "szövetbarát" verziója az eredetinek. 

December 6-án és 7-én a gyerekelőadások előtt a Mikulás személyesen is ellátogat a színházba és meglepetés ajándékot hoz a gyerekeknek. Előadások: dec. 6. 11.00 és 15.00: A székely menyecske meg az ördög, dec. 7. 11.00 Nap Panni kalandjai
A karácsonyi ünnepek előtt a Pinceszínház különleges akciója keretében - rendhagyó módon - megajándékozza az előadásra érkező közönségét. Az ajándékokat a Kalligram kiadó támogatásával adják át nézőiknek. December 23-án Fráter Zoltán: Hát hogy szeret maga engem? című előadását játsszuk. Szereplők: Bozó Andrea, Szikszai Rémusz és Eke Angéla. Rendező: Néder Panni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház premier

2039-ben sem lesz könnyebb az élet

Négy generáció különös sorsát bemutató, kortárs családdráma kerül színpadra a Hatszín Teátrumban, tele bűnökkel, pokollá vált házasságokkal és egy elhallgatott örökséggel. A Majd, ha az eső eláll című előadás premierjét augusztus 10-én tartják.
Színház interjú

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Színház lázár kati

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.
Színház Radioaktív

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Színház interjú

Gyerekek tragédiája – valóságos túszdráma, színházi köntösben

2004-ben a beszláni I. számú iskolát terroristák rohanták le, ezernél is több embert ejtve túszul. A holland Carly Wijs Mi és Ők című kamaradarabja ezen elbeszélhetetlen napok emlékéről szól.