Színház

Advent a Pinceszínházban

2011.12.04. 12:54
Ajánlom
A Pinceszínház advent idején számos érdekességgel lepi meg közönségét! November 27-étől adventi kalendáriumot találnak az érdeklődők a Pinceszínház honlapján. December 2-án a Csáth Géza művéből készült A Pertics Janika című előadás bemutatójára kerül sor. December 6-án és 7-én a Mikulás látogat el a gyerekekhez a színházba, majd december 23-án karácsonyi ajándékkal várják a nézőket.

November 27-étől adventi kalendárium található a Pinceszínház honlapján, ahol ajándékok rejtőznek minden nap a dátumok alatt. A főnyeremény egy svédasztalos vacsora a Serpincében és színházjegy egy szabadon választott előadásra két fő részére.

December 2-án bemutató - Csáth Géza: A Pertics Janika
Parádés szereposztással: Györgyi Anna, Görög László, Zsurzs Kati és Szirtes Balázs a Pinceszínház bemutatja Csáth Géza: A Pertics Janika című színművét december 2-án. Csáth Géza darabját pont száz éve mutatták be (1911. május 20-án a Magyar Színházban), de ez nem jelenti azt, hogy régi idők, tőlünk messze ködbe vesző világot jelenít meg. Csáth a mi korunkról is beszél. Színdarabjai közül - ezekből harminckét évre szabott földi pályáján nem sokra futotta - A Janika a legkiforrottabb, legizgalmasabb. A szokványos, a színpadokon ősidők óta megjelenő szerelmi háromszögtörténet bizarr és mégis örök.

Csáth Géza - valódi nevén Brenner József - Kosztolányi unokatestvére, végzettsége szerint orvos volt. Zenekritikákat, esszéket is ír. A Janikáról a tekintélyes Ignotus Pál, publicista, író és szerkesztő lelkes kritikát közölt, dicsérte a "fiatal orvosdoktort", mondván "Csáth Géza drámaírónak született." Kosztolányi Dezső, az unokatestvér már nem volt ennyire lelkes. Dicsérő, de kissé fanyalgó vállveregetésébe talán némi szakmai és családi irigység is vegyült.
Az elmúlt száz év bebizonyította, hogy Csáth művészete időtálló. Novelláiból rendre készültek sikeres filmek, alakja írókat ihletett (Kiss Csaba: Animus és Anima). Színdarabjait bemutatták, tévéjátékban ismerték meg a nézők a Horvátékat (Balázsovits Lajos és Takács Kati főszereplésével 1981-ben). Csáth lassan, de biztosan halad a halhatatlanság felé. Ezt az utat egyengetik a Pinceszínházban, ahol A Janika kerül bemutatásra Kőváry Katalin rendezésében. Miután az elmúlt ötven évben egy sikeres bulvárdarab ugyanezen a címen lett népszerű - csak a névelőt hagyták el - némileg megváltoztattak a darab címét. A Pertics Janika lett a produkció címe. További változás, hogy az eredeti sokszereplős első részt négy szereplőre alakították. De sem a darab szerkezete, sem mondanivalója nem sérült ettől. Csáth stílusához a kamara jelleg jobban illik. Viszont száz évvel ezelőtt a színpadon elképzelhetetlen lett volna a kevés szereplős színházi darab. A jelenlegi változat "szövetbarát" verziója az eredetinek. 

December 6-án és 7-én a gyerekelőadások előtt a Mikulás személyesen is ellátogat a színházba és meglepetés ajándékot hoz a gyerekeknek. Előadások: dec. 6. 11.00 és 15.00: A székely menyecske meg az ördög, dec. 7. 11.00 Nap Panni kalandjai
A karácsonyi ünnepek előtt a Pinceszínház különleges akciója keretében - rendhagyó módon - megajándékozza az előadásra érkező közönségét. Az ajándékokat a Kalligram kiadó támogatásával adják át nézőiknek. December 23-án Fráter Zoltán: Hát hogy szeret maga engem? című előadását játsszuk. Szereplők: Bozó Andrea, Szikszai Rémusz és Eke Angéla. Rendező: Néder Panni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Színház

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.
Vizuál

Hosszú taps fogadta az Egy férfi és egy nő újabb folytatását Cannes-ban

Hatalmas sikerrel vetítette Claude Lelouch több mint fél évszázados Oscar-díjas filmjének újabb folytatását a Cannes-i filmfesztivál. Az Egy élet legszebb évei című film főszereplői ezúttal is Jean-Louis Trintignant és Anouk Aimée. 
Tánc

A kiégett szerelemmel szembesít az izraeliek könyörtelen táncelőadása

Sharon Eyal legújabb koreográfiájában, a Love Chapter 2-ban azt az élményt foglalja táncba, amikor a szerelem már csak egy „utóbetegség, miután már minden elveszett”. Az előadás három alkalommal látható a Trafóban május 24. és 26. között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Kovács Patrícia százötvenszer a Játékszínben

A Legyen a feleségem! című produkció 150. előadását ünnepelte a Játékszín május 23-án. Edward Taylor vígjátékát öt éve mutatták be.
Színház tao

Több színház is tiltakozik az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona, az Örkény és a Színházi Kritikusok Céhe is közleményt adott ki, amelyben leírják: mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán.
Színház ajánló

Például Te…

…lehetnél a szerelmem. A József Attila Színház Irodalmi Kávéházának idei, utolsó önálló estje Holczinger Szandra zenés szerelemkeresése volt egy részben.
Színház átrium

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.
Színház jótékonyság

Színházjeggyel segíthetünk a nehéz sorsú gyerekeknek

Az Orlai Produkciós Iroda számára mindig is fontos volt a társadalmi felelősségvállalás. Színházjegy akciójukkal most a Pitypang Gyermekotthon lakóinak nyújtanak segítséget. A cél: a gyerekek balatoni nyaraltatása.