Színház

Advent a Pinceszínházban

2011.12.04. 12:54
Ajánlom
A Pinceszínház advent idején számos érdekességgel lepi meg közönségét! November 27-étől adventi kalendáriumot találnak az érdeklődők a Pinceszínház honlapján. December 2-án a Csáth Géza művéből készült A Pertics Janika című előadás bemutatójára kerül sor. December 6-án és 7-én a Mikulás látogat el a gyerekekhez a színházba, majd december 23-án karácsonyi ajándékkal várják a nézőket.

November 27-étől adventi kalendárium található a Pinceszínház honlapján, ahol ajándékok rejtőznek minden nap a dátumok alatt. A főnyeremény egy svédasztalos vacsora a Serpincében és színházjegy egy szabadon választott előadásra két fő részére.

December 2-án bemutató - Csáth Géza: A Pertics Janika
Parádés szereposztással: Györgyi Anna, Görög László, Zsurzs Kati és Szirtes Balázs a Pinceszínház bemutatja Csáth Géza: A Pertics Janika című színművét december 2-án. Csáth Géza darabját pont száz éve mutatták be (1911. május 20-án a Magyar Színházban), de ez nem jelenti azt, hogy régi idők, tőlünk messze ködbe vesző világot jelenít meg. Csáth a mi korunkról is beszél. Színdarabjai közül - ezekből harminckét évre szabott földi pályáján nem sokra futotta - A Janika a legkiforrottabb, legizgalmasabb. A szokványos, a színpadokon ősidők óta megjelenő szerelmi háromszögtörténet bizarr és mégis örök.

Csáth Géza - valódi nevén Brenner József - Kosztolányi unokatestvére, végzettsége szerint orvos volt. Zenekritikákat, esszéket is ír. A Janikáról a tekintélyes Ignotus Pál, publicista, író és szerkesztő lelkes kritikát közölt, dicsérte a "fiatal orvosdoktort", mondván "Csáth Géza drámaírónak született." Kosztolányi Dezső, az unokatestvér már nem volt ennyire lelkes. Dicsérő, de kissé fanyalgó vállveregetésébe talán némi szakmai és családi irigység is vegyült.
Az elmúlt száz év bebizonyította, hogy Csáth művészete időtálló. Novelláiból rendre készültek sikeres filmek, alakja írókat ihletett (Kiss Csaba: Animus és Anima). Színdarabjait bemutatták, tévéjátékban ismerték meg a nézők a Horvátékat (Balázsovits Lajos és Takács Kati főszereplésével 1981-ben). Csáth lassan, de biztosan halad a halhatatlanság felé. Ezt az utat egyengetik a Pinceszínházban, ahol A Janika kerül bemutatásra Kőváry Katalin rendezésében. Miután az elmúlt ötven évben egy sikeres bulvárdarab ugyanezen a címen lett népszerű - csak a névelőt hagyták el - némileg megváltoztattak a darab címét. A Pertics Janika lett a produkció címe. További változás, hogy az eredeti sokszereplős első részt négy szereplőre alakították. De sem a darab szerkezete, sem mondanivalója nem sérült ettől. Csáth stílusához a kamara jelleg jobban illik. Viszont száz évvel ezelőtt a színpadon elképzelhetetlen lett volna a kevés szereplős színházi darab. A jelenlegi változat "szövetbarát" verziója az eredetinek. 

December 6-án és 7-én a gyerekelőadások előtt a Mikulás személyesen is ellátogat a színházba és meglepetés ajándékot hoz a gyerekeknek. Előadások: dec. 6. 11.00 és 15.00: A székely menyecske meg az ördög, dec. 7. 11.00 Nap Panni kalandjai
A karácsonyi ünnepek előtt a Pinceszínház különleges akciója keretében - rendhagyó módon - megajándékozza az előadásra érkező közönségét. Az ajándékokat a Kalligram kiadó támogatásával adják át nézőiknek. December 23-án Fráter Zoltán: Hát hogy szeret maga engem? című előadását játsszuk. Szereplők: Bozó Andrea, Szikszai Rémusz és Eke Angéla. Rendező: Néder Panni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Vizuál

Catherine Deneuve és Gérard Depardieu új filmjeivel jön a Frankofón Filmnapok

Online rendezik meg a 11. Frankofón Filmnapokat április 22. és május 2. között. A tíz napon át látható válogatásban nyolc olyan játékfilm kapott helyet, amellyel a magyar közönség először találkozhat.
Vizuál

Hartung Dávid és Réder György is a legjobb operatőrök között

Hat kategóriában adták át Kovács László-Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny díjait szombat este a Pesti Vigadóban. A közönség a Facebookon nézhette élőben a rendezvényt.
Plusz

Új kutatás bizonyítja a komolyzene felszabadító hatását

A válaszadók 82 százaléka érzi úgy, hogy a komolyzene megnyugtatja, 67 százalékukat pedig inspirálják a klasszikus dallamok - derül ki a Liszt Ferenc Kamarazenekar megbízásából készült reprezentatív felmérés adataiból.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Tóth Krisztina óvodai krimivel debütál a 3K online színpadán

Mit vált ki az emberből, ha a gyermeke óvodai csoportjából eltűnik egy gumidenevér? Milyen régi sérelmek, gyilkos indulatok törnek felszínre az online tér arctalan világában? Tóth Krisztina drámája a jelen valóságát álmodja színpadra, rendhagyó perspektívából.
Színház hír

Megható kisfilm a szeretet erejéről és egymás elfogadásáról

Három ország, három nyelv, három sérült társulat találkozott márciusban az online térben, hogy egy négynapos közös workshop keretében együtt játszanak.
Színház hír

Életműdíjat kapott Blasek Gyöngyi bábszínész

Közel hat évtizedes munkája elismeréseként Gobbi Hilda-életműdíjjal tüntették ki Blasek Gyöngyit, a Budapest Bábszínház művészét.
Színház hír

Emlékestet szervez a Nemzeti Törőcsik Mari tiszteletére

Amint a járványhelyzet lehetővé teszi. A megemlékező műsort Bérczes László rendezi.
Színház interjú

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.