Színház

Ady Endre és Jordán Tamás találkozása a Pinceszínházban

2021.09.17. 15:40
Ajánlom
Kihirdette új évadának bemutatóit a Pinceszínház: Jordán Tamás Ady-estje mellett vígjátékokkal és beszélgetéssorozattal is várják a nézőket.

„Ady Endre írásai ma is érvényesek. Amit a publikációiban megfogalmaz az kortalan vagy mondjuk úgy, hogy ma is érvényes” – mondja a színház szeptember 19-i bemutatójáról Jordán Tamás, aki az esten feleleveníti a költő korának kérdéseit és problémáit, szembesítve a nézőket azzal, hogy ami a századforduló emberét foglalkoztatta, még ma is aktuális.

Nemcsak levelekről van szó, a prózai sorokba ismert verssorok keverednek, sőt Jordán levelezésbe is kezd Adyval: így bontakozik ki kettejük korlátokat nem ismerő, sajátos kapcsolata.

Hogy mi késztette Jordán Tamást egy önálló est létrehozására, arra ő maga válaszol: „Eldöntöttem, hogy amikor már nem vagyok igazgató, csinálok egy önálló estet. Olyan anyagot szerettem volna, amivel el tudom mesélni, milyen világban élünk. Nem kellett sokáig kutatnom, hiszen ott van Ady, akinek megdöbbentően aktuálisak az írásai több mint száz év elteltével is.”

Még visszhangzanak a falak között az ismerős sorok, a színházban máris egy új produkció talál otthonra: a nyíregyházi VIDOR Fesztiválon is vendégszereplő Maggi és Lillemor – Mamu alatt izzik a parázs szeptember 27-től látható a Pinceszínházban Réthly Attila rendezésében, Bezerédi Zoltán és Mertz Tibor szereplésével. Az előadás még az előző évadban készült, ám a közönség a járványhelyzet miatt csak most találkozhat vele.

A vendégművészként érkező Ágens két produkcióval is bemutatkozik: a párkapcsolati stand upként definiált Kurtizánképző mellett a saját társulatával közösen játszott Tragédia: az embert is láthatja a közönség.

AlfoldiRobert-154044.jpg

Alföldi Róbert (Fotó/Forrás: Pinceszínház)

A színházi előadások mellett a beszélgetés-sorozatok kedvelői sem maradnak programok nélkül az új szezonban, a teátrum ugyanis útjára indítja a Trezort, ahol Szarka János első vendége Alföldi Róbert lesz október 25-én.

Fejléckép: Jordán Tamás (forrás: Pinceszínház)

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Kurázsi mama a Jurányiban küzd a túlélésért

A Narratíva társulat 2019-ben bemutatott előadása, a Kurázsi és gyerekei október 26-án látható a Jurányi Házban.
Színház gyász

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Színház ajánló

Új bemutatóval ünnepli Szakonyi Károlyt a Rózsavölgyi Szalon

Október 26-án, Szakonyi Károly 90. születésnapján mutatja be a Rózsavölgyi Szalon a drámaíró A hatodik napon című darabját, melyet Dicső Dániel rendező és Hárs Anna dramaturg bújtatott modern köntösbe.
Színház hír

Alföldi Róbertet a Pinceszínházban faggatják

Trezor címmel beszélgetéssorozatot indít a Pinceszínház. Az új, havi rendszerességgel jelentkező sorozat első vendége Alföldi Róbert lesz.
Színház ajánló

Alkoholba fojtott romantika a Pesti Színház színpadán

Yasmina Reza népszerű drámája, a Bella Figura látszólag egy kellemesen induló, titkos randevú története, a darabból azonban hiányzik az idill. A magyarországi ősbemutatót Török Ferenc rendezi, az előadás október 22-től látható a Pesti Színházban.