Színház

Ahol a méret is számít – A MITEM „legnagyobbjai”

2023.05.04. 12:10
Ajánlom
Az idei MITEM programjában a megszokotthoz képest is több nagy vagy éppen monumentális kiállítású produkció szerepel. Közülük mutatunk be egy európai kabuki színházat, egy történelmi tablót és egy világhírű bohócshowt.

A Madách Nemzetközi Színházi Találkozó ebben az évben a 10. Színházi Olimpia keretén belül valósul meg, a megszokott három-négyhetes időtartam helyett ezért is tart idén több mint két hónapig. Ugyanez az oka, hogy 2023-ban több kifejezetten nagy kiállítású, különös látványvilágú előadás is be tudott kerülni a programba.

A megesett hercegnő története

Silviu Purcărete 2017-ben már hozott a MITEM-re olyan előadást, ami túlnőtte a Nemzeti Színház színpadát. A román rendező Faustját, amit a szebeni Radu Stanca Nemzeti Színház színművészeivel állított színpadra, az akkor még romos állapotú Eiffel Műhelyház nagycsarnokában játszották. A történelem ezzel kapcsolatban most több ponton is megismétli önmagát: A megesett hercegnő történetét Purcărete szintén a nagyszebeniekkel hozta létre, és az előadás helyszíne ezúttal is az Eiffel Műhelyház immár kiépített Bánffy Miklós Színpada.

A The Scarlet Princess című előadás alapja Silviu Purcărete eredeti szövegkönyve, ami IV. Tsuruya Namboku kabuki darabja nyomán született.

Silviu Purcărete európai előadást hoz létre e színházi hagyomány alapján, a kabuki szövegét, szabályait és terét követve, de saját értelmezésben.

A The Scarlet Princess cselekménye megszállott szerelemről, gyilkosságról, reinkarnációról, bosszúról szól. E témákat humorral és öniróniával tárja elénk az előadás, érdekfeszítő kommentárt alkotva az európai és a japán kultúra közötti párbeszédhez” – olvasható az előadás szinopszisában.

net_a_megesett_hercegno-12-114014.jpg

A megesett hercegnő (Fotó/Forrás: Nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színház,)

Az előadás május 18-án és 19-én külső helyszínen, az Eiffel Művészeti Stúdió Bánffy Miklós Színpadán látható este 7 órai kezdéssel. A május 18-i előadást közönségtalálkozó követi.

Részletes információ ide kattintva érhető el.

Mindaz, ami történt és történhetne

Az előadás rendezője, Heiner Goebbels, zeneszerző is, aki szociológiai tanulmányokat is folytatott. Pályája során zenés színdarabokat, szcenikai koncerteket, rádiójátékokat, hang- és videóinstallációkat hozott létre. Ebben a munkájában mindkét szakterülete, a szociológia és a zene is szerepet kap.

Az előadás színlapja szerint „A Mindaz, ami történt és történhetne száz évet ölel fel Európa történelméből, a korszak szédítő ellentmondásait, hamis ígéreteit és pusztító válságait beleértve.

Az első világháborúval kezdődő előadás eseménytöredékek tablóját tárja elénk anélkül, hogy különbséget tenne a triviális és elvben jelentőségteljes részletek között.

Heiner Goebbels a tizenhat zenésszel, táncossal és előadóművésszel egy olyan szertárba kalauzol minket, mely tele van a múlt kellékeivel, a jelen terhével és a többféle lehetséges jövő zálogaival. A Mindaz, ami történt és történhetne félig performansz, félig egy építési terület, mely arra invitál, hogy az együttműködés és a véletlenek költői keretében a 20. század alternatív történelmét képzeljük el.”

Everything3creditThanasisDeligiannis1-114314.jpg

Mindaz, ami történt és történhetne (Fotó/Forrás: Thanasis Deligiannis)

A produkció június 8-án és 9-én látható, szintén külső helyszínen, a Tüskecsarnokban, este 7 órai kezdéssel.

Részletes információ ide kattintva érhető el.

Slava’s SnowShow

Míg az előző két előadás elsősorban nagyobbaknak, Szlava Polunyin bohócshow-ja az egész családnak nyújthat szórakozást. Szlava Polunyin több mint színész és színházigazgató. Mindenre kiterjedő, hatalmas léptékű események és fesztiválok művészeti igazgatója, aki folyamatosan művészek százait gyűjti össze és egyesíti többféle területről, hogy közösen hozzanak létre eseményeket és ünnepségeket. A SnowShow 1993-ban született, és azóta folyamatosan járja a világot. Több száz városban, több ezer előadását tekintették meg nézők milliói. Az évek során maga az előadás és létrehozója is legalább húsz jelentős díjat nyert el, köztük a Lawrence Olivier, a Drama Desk, a Triumph és a Golden Nose díjakat.

Egy nap arra ébredtem, hogy olyan előadást akarok létrehozni, amely visszavezet bennünket a gyermeki álmokhoz.

Egy előadást, amely a színházba érkező embereket segíti abban, hogy kiszabaduljanak a felnőttlét béklyójából, és újra megleljék magukban azt a kisfiút vagy kislányt, akik valaha voltak… Így hát keresni kezdtem valamit, ami új inspirációt adhat a színházamnak. Varázslatos kutatás volt: úgy éreztem, egy felfedezetlen és lenyűgöző, ismeretlen táj felé tartok” – emlékezett vissza Polunin a SnowShow alapötletére.

sss12-114556.jpg

Slava's SnowShow (Fotó/Forrás: G.A.A.P. Ltd)

A különleges vizuális hatásokkal tarkított előadás a Nemzeti Színházban látható június 16-án, 17-én és 18-án este 7 órától, június 17-én és 18-án délután 3 órai kezdéssel is.

Részletek az előadásról itt találhatók.

Fejléckép: A megesett hercegnő története (fotó/forrás: Ovidiu Matiu/Nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színház)

Vidnyánszky Attila a Színházi Olimpia nemzetközi bizottságának tagja lett

Kapcsolódó

Vidnyánszky Attila a Színházi Olimpia nemzetközi bizottságának tagja lett

A Színházi Olimpia Nemzetközi Bizottsága, Theodórosz Terzopulosz elnök-alapító és Tadashi Suzuki társalapító, valamint Valerij Fokin nemzetközi bizottsági tag jelenlétében, hivatalosan tagjai közé választotta Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház vezérigazgatóját.

Életre szóló élményeket kínál a 10. Színházi Olimpia

Életre szóló élményeket kínál a 10. Színházi Olimpia

Az április elsejével induló 10. Nemzetközi Színházi Olimpia fő programját a IX. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó, a MITEM adja. A sokszínű programsorozat több mint harminc előadása közül kiválasztottunk néhányat, hogy bemutassuk az érdeklődők számára.

Az ukrán nemzeti színház társulata visszamondta fellépését a színházi olimpián

Az ukrán nemzeti színház társulata visszamondta fellépését a színházi olimpián

A kijevi Ivan Franko Színház indoklása szerint a szervezők előzetes ígéretével szemben mégis vannak orosz fellépők a rendezvényen. Vidnyánszky Attila, az Olimpia művészeti vezetője úgy véli, betartották, amit vállaltak: nincsen orosz társulat a színházi olimpián.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Vizuál

Öt Donald Sutherland-film, amit látni kell

Filozofikus sci-fi, háborús szatíra, feszült kémjátszma vagy éppen sokkoló erejű horrordráma: Donald Sutherland számtalan műfajban bizonyította rendkívüli tehetségét. Kedvenc filmjeinkkel emlékezünk a kanadai színészlegendára.
Zenés színház

„Brünnhilde szerepe olyan, mintha maratont futnánk” – villáminterjú Iréne Theorinnal

A kiváló svéd szoprán a Budapesti Wagner-napok rendszeresen visszatérő vendége, akit a magyar közönség különösen érzékeny, lelki finomságokra kihegyezett szerepformálása miatt zárt a szívébe. Iréne Theorin egy nappal színpadra lépése előtt válaszolt kérdéseinkre.
Klasszikus

Ifjú versenygyőztesek hangversenye a Pesti Vigadóban

Június 25-én este a Szent István Filharmonikusok fiatal tehetségei mutatkozhatnak be a Pesti Vigadóban. Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 
Színház

„Arról a pánikról szerettem volna beszélni, amit ma a felnövés jelent” – interjú Kovács D. Dániellel

Az [ESCAPE] – A Donkihóte-projekt című előadás július 5-én debütál a Városmajori Szabadtéri Színpadon, ősztől pedig az Örkény Színház repertoárján lesz látható. A színdarab rendezőjévelegyebek közt a világot jobbá tenni akaró hősökről és a videójátékok stigmatizáltságáról is beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

„Arról a pánikról szerettem volna beszélni, amit ma a felnövés jelent” – interjú Kovács D. Dániellel

Az [ESCAPE] – A Donkihóte-projekt című előadás július 5-én debütál a Városmajori Szabadtéri Színpadon, ősztől pedig az Örkény Színház repertoárján lesz látható. A színdarab rendezőjévelegyebek közt a világot jobbá tenni akaró hősökről és a videójátékok stigmatizáltságáról is beszélgettünk.
Színház hír

Bocsárdi László nyerte a legjobb rendező díját az Országos Színházi Találkozón

A kaposvári Csiky Gergely Színházban megrendezett seregszemlén mások mellett Zsigmond Emőke, Karácsony Gergely, if. Vidnyánszky Attila és Tokai Andrea is elismerést vehetett át.
Színház ajánló

Életútinterjúk alapján készül a MáSzínház női sorsokat bemutató előadása

A KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” című produkcióban három generáció tesz fel magának kérdéseket identitással, hozott mintákkal, önazonossággal és szabadsággal kapcsolatban.
Színház ajánló

Mit áldozunk fel jól megszokott kényelmünkért? – beszélgetés a Csónak című előadás alkotóival

Presznyakov Oleg & Vlagyimir Csónak, avagy előttünk az özönvíz című kortárs drámája a modern társadalom látleletét is adja. Az előadás rendezőjével, Bocsárdi Lászlóval, valamint két szereplővel, a főszerepben látható László Csabával és a volt feleségét alakító Berekméri Katalinnal beszélgettünk.
Színház interjú

Tompagábor Kornél: „Végtelenül élvezem a színész szabadságát”

Tompa Gáborral, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. igazgatójával, aki Tompagábor Kornél néven rendez, többek között az idei kínálatról, a „tompagáborság” mibenlétéről, a nyári esték varázsáról, üveggolyókról, rendezői koncepcióról és a Kvártélyház titkairól beszélgettünk.