Színház

Ahol a múlt és jelen randevúzik – kortárs táncelőadással kezdi évadát a Bethlen Téri Színház

2022.09.27. 15:35
Ajánlom
Mádi László koreográfiájával, az Audibles című táncdrámával indítja az őszi szezont a Bethlen Téri Színház, amely a régi előadások mellett formabontó új produkciókkal is kedveskedik a közönségnek.

Bár a pandémia és a gazdasági nehézségek érzékenyen érintik a teátrumot, az önkormányzat kétszeresére növelte az intézmény támogatását. Azonban így is leállásra kényszerül a színház:

december közepétől egy hónapig zárva tartanak, és csak január 19-én, a Vendégváró Fesztivállal nyitnak ki újra.

A Bethlen Téri Színház ennek ellenére fontosnak tartja, hogy működése folyamatos legyen, minden fesztiválját megtartsa, és a lehetőségeihez mérten fejlesztéseket is végezzen. A mennyezeten ezért új függesztési pontokat helyeztek el, amelyek az idén újdonságként érkező újszínházi előadások esetében lesznek igazán hasznosak és fontosak.

„Minőség és tehetség” – ez a jelszava a Baross Imre Artistaképzőnek, amely azon túl, hogy beavatócirkuszi előadásokkal várja a Bethlen Téri Színház közönségét, idén már új néven, BIAK Artista- és Előadó-művészeti Akadémiaként folytatja munkáját.

Az évad a Közép-Európa Táncszínház Audibles című táncdrámájával kezdődik. A társulat vezetői a korábbi évekhez hasonlóan ennél a produkciónál is a tehetségek felkutatására és támogatására helyezték a hangsúlyt, valamint azt is kiemelten fontosnak tartották, hogy lépést tartsanak a fiatalokkal. Ennek érdekében, amellett, hogy kapcsolódtak a hagyományaikhoz, új formákkal kísérleteztek. Mádi László koreográfiája ráadásul „A színház mindenkié” program keretében valósul meg, amelynek célja, hogy a színház mindenki számára elérhetővé tegye a kultúrát. A szeptember 30-i előadásra 200 forintért válthatók jegyek. 

A vezetőség törekvése nyomán fiatal koreográfusok is bemutatkozási lehetőséghez jutnak, sőt a nemzetközi táncélet szereplői is képviseltetik magukat a Bethlen Téri Színházban. A lengyel Magda Skowron egy különleges kísérlettel érkezik, ugyanis koreográfiájának középpontjában a növények és azok természete áll.

A teátrum maga is jó kapcsolatot ápol számos külföldi partnerintézménnyel, a 2005-ben létrehozott és idén tizedik alkalommal megvalósuló Nemzetközi Monotánc Fesztivál mintájára négy éve Szöulban is megrendezték a szemlét. A kezdeményezés olyan sikeres volt, hogy 2023-ban már harmadik alkalommal lesznek láthatók Dél-Koreában a legjobb egyszemélyes táncprodukciók.

A dél-koreaiak Magyarországra is ellátogatnak, a Korea Dance Abroad háromrészes estje Párizs után kizárólag a Bethlen Téri Színházban lesz látható.

2017 után visszatér a színpadra Csernus Mariann önálló előadása is, amely a Vizsolyi Bibliát dolgozza fel. Az előadás nemcsak a témája apropóján érdekes: az október 30-án 94. születésnapját ünneplő művész a legidősebb, jelenleg is aktív magyar színésznő.

Fejléckép: Jelenet az Audiblesből (forrás: Bethlen Téri Színház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

„Nem akarom elszpoilerezni a saját könyvemet!” – Mészáros Dorka a Lírástudók vendége

A fiatal író ifjúsági regények szerzőjeként kezdte karrierjét, most már felnőtteknek ír. Lendületes, vérfagyasztó krimije megjelenése alkalmából látogatott el a Lírástudók stúdiójába, ahol Grisnik Petra kérdezte.
Plusz

Tóth Krisztina, Székely Csaba és Erdős Virág kéziratára is lehet licitálni a Freeszfe aukcióján

A Freeszfe januárban ünnepli megalakulásának második évfordulóját. A támogatóik – színművészek, rendezők, írók, televíziós személyiségek, képzőművészek –felajánlásaiból az Egyesület online jótékonysági aukciót rendez december 17-én.
Színház

Deficit – Csurka István darabja a Vigadóban

December 5-én, a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán tekinthetjük meg a Zentai Magyar Kamaraszínpad vendégelőadását, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Szilágyi Tibor rendezésében.
Vizuál

Wahorn András és Töttös Kata a Csokonaiban

A XV. kerületi Beszélgetések szabadon-program következő alkalmán, december 2-án egy különleges művészházaspár, Wahorn András és Töttös Kata lesz Benyó Rita vendége a Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház kávézójában. A beszélgetést követően rendhagyó tárlatvezetést tart a művészpár Ketten a végtelenbe című közös kiállításukon.
Zenés színház

Új pályázatot írnak ki az Operaház főigazgatói tisztségére

A Kulturális és Innovációs Minisztérium csütörtökön tette közzé, hogy a Magyar Állami Operaház főigazgatói tisztségére kiírt előző pályázat érvénytelenül zárult, ezért új pályázatot írnak ki.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház kritika

Gellért-hegyi rémálmok – kritika Az Imádkozó című előadásról

Radioaktív jövőben hasadnak a sorsok Pintér Béla huszonkilencedik, legújabb előadásában. Maguk a szereplők húzzák a talpalávalót a nihil komédiájához. Megnyugtató, hogy ez csak egy rémálom, és még felébredünk.  
Színház hír

Márkó Eszter rendező kapta a Gyulai Várszínház nívódíját

A Tündöklő Jeromos rendezéséért odaítélt elismerést Elek Tibor, a Gyulai Várszínház igazgatója és Gyula polgármestere, dr. Görgényi Ernő adta át a Nemzeti Színházban, a november 30-i előadás után.
Színház ajánló

Mai figurákkal tart tükröt elénk Brasch Bence első rendezése az Átriumban

Az idén 10 éves Átrium szeptemberben mutatta be a Bálna című darabot, mely Ágoston Katalin, Debreczeny Csaba, Kovács Máté, Szinetár Dóra, Tornyi Ildikó és Sas Zoltán egyetemi hallgató szereplésével látható a Margit körúti teátrumban.
Színház interjú

A színház kritizál, a művész lázad – Beszélgetés Peller Károllyal a Latabárné fia kapcsán

Latabár Kálmán születésének százhuszadik, színpadra lépésének századik évfordulójak a tiszteletére rendhagyó monodrámával állt elő a Spinoza Színház. Peller Károly 39 év eseményeit eleveníti meg hét jelenetben: egyszemélyes színházat varázsol a Spinoza picinyke színpadára, és társrendezőként is jegyzi A Latabárné fiát.
Színház ajánló

Deficit – Csurka István darabja a Vigadóban

December 5-én, a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán tekinthetjük meg a Zentai Magyar Kamaraszínpad vendégelőadását, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Szilágyi Tibor rendezésében.