Színház

Ahol rendben mennek a dolgok

2009.10.22. 17:44
Ajánlom
"Ez a picike épület a gondolat közlésére való. Azt tudja produkálni, ami az én számomra a legfontosabb: a belső nézői munkát, a fantázia serkentését, a belső szellemi készenlét felkeltését." - Mácsai Pál

Az utóbbi tíz napban sok minden szólt az Örkény Színházról. Lehetne gondolni akár azt is, hogy túl sok. Pedig ez így van jól, ahol egy hét különbséggel két, akár évadot meghatározónak is mondható bemutatót tartanak, arról a színházról szóljon is a sajtó. És amelyik színház végre megszületik, szóljon arról is. Hirtelen jó dolgok történtek, és azon vesszük észre magunkat, hogy szinte pironkodunk, szabadkozunk, ha egy aprócska beszámolónál többet engedünk meg magunknak. Pedig most, amikor egyre több hírt kapunk arról, hogy bezárták, megszüntették, elbocsátották, megvették, kiirtották, igen nagy jelentősége van annak, ha egy eddig "eltartott" színház saját keretet kap a fönntartótól.

Alig több, mint egy hete vált hivatalossá, hogy megalakult az önálló Örkény Színház. Akkor tényszerűen megtudtuk a miérteket és a válaszokat: a praktikumot. Mácsai Pál azonban az október 20-i sajtótájékoztatón megosztott velünk némi mögöttest is: a szívet és a lelket. Az egész társulat fölsorakozott a bejelentéshez, már megint egy emberként álltak igazgatójuk mellé. Tették ezt akkor is, amikor néhány évvel ezelőtt Mácsai azt kérdezte tőlük, hajlandóak-e fele pénzért játszani egy fél évig. A válasz egyöntetű igen volt. Akkor dőlt el, hogy ennek a színház mennie kell tovább, ha törik, ha szakad. Talán ez is az oka annak, hogy valódi társulat jött létre. Ahogy Mácsai fogalmazott: "A társulati tagság sok helyen fizetésbeli kategória. Ezt nem elítélően mondom, hanem tényszerűen. Nálunk nem. Nálunk ez inkább lelki kérdés." Ebben a színházban muszáj mindenkinek egyformán játszania. Ugyanis nincs havi fizetés, mindenki csak akkor keres, ha játszik vagy próbál. Mácsai ezt a kényszerűséget is a maga és a társulat javára fordította: csupa olyan darabot vett elő, amelyben szinte mindenkire szükség van. Megszokták, megtanulták és megszerették egymást. Nem a darabokhoz keresett szereplőt, hanem a színészeire darabot. Időnként "kiragyogni" engedte, kinek erre nagyobb igénye támadt, így lett Csuja Imrének a Novecento, Bíró Krisztának az Ibusár, Pogány Juditnak a Sötétben látó tündér, Hámori Gabinak A műselyemlány, Kerekes Évának és Széles Lászlónak a Kávécsarnok/Tűzoltó, Für Anikónak pedig a Nőstény álom koncertek, s lesz most Gálffi Lászlónak a Tháliából kirekesztett Edmund Kean. És persze marad a saját nagy szerelem, az Azt meséld el, Pista!.

Mácsai számára a legfontosabb ebben a döntésben, hogy a szavazás nem vált politikai kérdéssé. Pártállástól függetlenül 63 igen, és 0 nem szavazattal alakult meg a színház. "Nem kellett kompromisszumokat kötnünk, és ez igazán felemelő érzés. Mint ahogy az is, hogy ezt a pénzt nem más színházaktól vesszük el, hanem a főváros, összeszorított foggal, saját forrásaiból, tartalékaiból oldja meg. Most ugyanannyit kapunk, mint a legalacsonyabb támogatású budapesti színház. Ez egy korrekt, tisztességes pénz, nem magas, nem alacsony. De kétszer annyi, mint amiből eddig dolgoztunk."

Az Örkény eztán is ugyanazt a munkát folytatja, mint eddig. "A mi társulatunk azt tudja, amit csinál. Fontos tisztában lenni azzal, hogy egy épület mire való. Ez a picike épület a gondolat közlésére való. Azt tudja produkálni, ami az én számomra a legfontosabb: a belső nézői munkát, a fantázia serkentését, a belső szellemi készenlét felkeltését. Muszáj tudni, hogy milyen korban élünk. Hát, jelenjen meg a lapokban: buta korban élünk. Az én papám úgy jött ki a gimnáziumból 1940-ben, hogy kiválóan beszélt franciául, nagyon komoly irodalmi tudása volt, egészen a kortársakig, József Attiláig, aki három évvel az előtt halt meg, hogy ők érettségiztek. Történelmileg az évszámokon kívül az összefüggéseket is látták. Ráadásul ez egy reál iskola volt, matematika - ábrázoló geometria szakon. Én egy humán gimnáziumban érettségiztem, és tized annyit sem tudtam, mint ő. Valamiért folyamatosan szivárog el a tudásunk, azóta is. Természetesen nem az adatok ismerete a fontos, hanem az a szellemi képesség, ami miatt minden van a világon: a kerék, a pattintott kő, a bronz, a Rubik-kocka... Ez pedig a belső teremtőképesség, a fantázia. A színház ennek az alapvető bázisterepe. Nincs az a néző a világon, aki azt gondolná, hogy az ott Hamlet. Mindenki tudja, hogy az egy színész. Mindenki tudja, hogy körülötte nem a helsingőri vár van, de a fantáziájával, azzal, hogy velünk játszik, képes úgy látni. Ez a közös mágia rendkívül fontos egy olyan országban, mint a miénk. Jeles tudás, amit egy ilyen pici színház birtokol. És hogy emellett nem ment el a fenntartó, hanem felismerte és melléállt, az csodálatos dolog."

2001 óta harmincnégy díjat nyertek. Ebből tizenkettőt a POSzT-on, ötöt a Vidor Fesztiválon gyűjtöttek be, tizenegyet pedig a Színikritikusoktól kaptak. Ilyen arzenállal egyetlen színház sem büszkélkedhet az elmúlt nyolc évben. És vélhetően idén sem maradnak elismerés nélkül. A már bemutatott Arturo Ui és a Macskajáték szép munka. Az évadban még két premiert tartanak, decemberben a Kasimir és Karoline-ét rendezi Bagossy László, tavasszal pedig ismét Ascher Tamás dolgozik a társulattal, mégpedig Henri Murger Bohéméletén. Nyáron Dömötör András kap ismét lehetőséget, szeptemberben visszatér Jurij Kordonszkij, aki az Apátlanult rendezte két éve, és ami még biztos, hogy lesz egy Tháliával közös produkció a nyugatosok feleségeiről, múzsáiról, melyet Bíró Kriszta állít össze.

Mácsai Pál nagyszerű színházi ember. A sajtótájékoztató elején azt mondta, a Madách teret mindig úgy képzeli, hogy mindenütt platánfák állnak, nincs autó, és minden árkád alatt kávéház van. "Egyébként úgy tervezem, hogy addig szeretnék színházat csinálni itt, amíg ez meg nem valósul, tehát 206 éves koromig leszek igazgató." Ha így folytatja, nem biztos, hogy erre még 158 évet kell várnia...

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Vizuál

Pedro Almodóvar elkészítette élete legszemélyesebb filmjét

Élet és film szétválaszthatalanul összegabalyodik Pedro Almodóvar legújabb alkotásában. Egy héttel a cannes-i bemutató után itthon is látható a Fájdalom és dicsőség Antonio Banderas és Penelope Cruz főszereplésével. Kritika.
Klasszikus

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Vizuál

Leonardo da Vinci figyelemzavaros és hiperaktív volt, és egyszerre volt ez áldás és átok életében

Legalábbis egy újabb kutatás szerint, amely a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral (ADHD) magyarázza Leonardo állandó halogatását.
Klasszikus

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház magazin

Önazonos művész és önazonos ember – Székely Gábor 75

Major Tamás rendezőszakos tanítványaként végzett, a szolnoki színház, a Nemzeti Színház, a Katona József Színház és az Új Színház előadásai kapcsán fűződnek nevéhez jelentős színházi teljesítmények. Május 26-án ünnepli 75. születésnapját Székely Gábor.
Színház ajánló

Kovács Patrícia százötvenszer a Játékszínben

A Legyen a feleségem! című produkció 150. előadását ünnepelte a Játékszín május 23-án. Edward Taylor vígjátékát öt éve mutatták be.
Színház tao

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!
Színház ajánló

Például Te…

…lehetnél a szerelmem. A József Attila Színház Irodalmi Kávéházának idei, utolsó önálló estje Holczinger Szandra zenés szerelemkeresése volt egy részben.
Színház átrium

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.