Színház

Akadálymentes Tragédia Szegeden

2011.06.01. 11:36
Ajánlom
Először játszanak szabadtéri előadást jelnyelvi tolmácsolással hazánkban: a Szegedi Szabadtéri Játékok ünnepi premierje, Az ember tragédiája így kerül a nézők elé. VIDEÓNKON a gyakorlatban is megtekinthető, hogyan jelelik Madách sorait.

A fesztivál igazgatósága a nagyothallók akadálymentesítésére is gondolt, őket indukciós hurok segíti. Bátyai Edina igazgató felajánlotta: ingyen nézhetik meg a hallássérültek a premiert. Az előadás főszereplői, Ónodi Eszter, Rátóti Zoltán és Trill Zsolt is izgatottan várják a különleges próbákat. 

Kivételes színházi körülmények között, jelnyelvi tolmácsolással játsszák a színészek a Szegedi Szabadtéri Játékok 80., jubileumi évadának nyitóelőadását, Az ember tragédiáját. Szabadtéren bemutatott produkció esetében még soha nem volt példa ilyesmire hazánkban, a július 1-jei premier lesz az első alkalom. A fesztivál igazgatója, Bátyai Edina elkötelezett a társadalmi felelősségvállalás mellett, így nem volt kérdés, hogy a 90 decibel Projecttel együttműködésben elősegítik a siketek akadálymentesítését az előadáson. Az efféle gesztus korábban is jellemző volt a Szabadtérire, hiszen évek óta biztosítják a speciálisan kialakított helyeket a mozgáskorlátozottaknak, akiknek bejutását a nézőtér oldalán kialakított rámpa is segíti.

Szintén ebben a szellemben született az az igazgatói döntés, miszerint a nagyothallóknak is segítenek a kulturális élmény minél könnyebb és élvezetesebb befogadásában. A nézőtéren a Párma szektor 6. és 15. sora között, összesen 120 szék környezetében ugyanis ettől az évtől kezdve úgynevezett indukciós hurkot helyeznek el, mely segít felerősíteni a nagyothalló készülékek által fogadott jeleket. Ez a könnyítés nem csak Az ember tragédiája előadásain valósul meg, hanem az összes nyári produkció folyamán. Bátyai Edina a sajtótájékoztatón jelentette be a Szegedi Szabadtéri Játékok nagylelkű felajánlását, miszerint a 90 decibel Project szervezésében Az ember tragédiája premierjére ellátogató siketek és nagyothallók ingyen nézhetik meg az ünnepi bemutatót.

Vidnyánszky Attila rendező úgy fogalmazott: számára a leginspirálóbb színpadi mű Madách drámai költeménye, és már az is ünnepnek számít, ha megrendezheti; erre több alkalom kínálkozott pályája során. A nyári előadás annyiban lesz más, hogy a komorabb, depresszívebb hangulatiság helyett az életigenlést erősíti majd - éppen ezért hangsúlyosabbá teszi benne Éva szerepét is. A színészek - Évaként Ónodi Eszter, Ádámként Rátóti Zoltán, Luciferként pedig Trill Zsolt - izgatottan várják a számukra is újszerű próbafolyamatot. A sajtótájékoztató alkalmával egy rövid jelenetet adtak elő, kiegészülve Blaskó Péterrel - aki a nyári előadásban nem az Úr szerepét játssza ugyan, ám a helyszínen besegített egy mondattal - valamint Takátsné Földi Zsuzsa jelnyelvi tolmácsolásával. Mindegyik színművész számára nagy élmény volt, pályájuk során még sosem találkoztak hasonlóval. Később, a próbák alkalmával olyan további színházi ikonok ismerkednek majd a jelnyelvre tolmácsolt előadás szépségeivel, mint Cserhalmi György, Gáspár Sándor és Földes László Hobo.

A Tragédia különleges premierje kapcsán Bonecz Ervin, a 90 decibel Project vezetője számolt be a gyakorlati megvalósításról. Érdekesség, hogy a Dóm téri próbák során folyamatosan a rendezővel és a színészekkel dolgozik majd az előadás tolmácsa Vörös Krisztina, valamint az ő munkáját segítő Sáfrány Margit, a siket mentor, aki kulcsfigura az egy hónapos felkészülésben. Kettejük segítségével a színpad két oldalán elhelyezkedő kivetítőkön követhetik a jelelést a nézők. Dr. Tapolczai Gergely országgyűlési képviselő, a 90 decibel Project fővédnöke örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy immár szabadtéri színházi előadáson is megvalósul a siketek és nagyothallók esélyegyenlősége. Véleménye szerint "tudatformálás" szükséges a változáshoz: a nézőnek és a színésznek is természetes kell, hogy legyen a jeltolmács jelenléte.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház nagyvárad

220 éves a nagyváradi magyar színjátszás

Két bemutatóval, színháztörténeti beszélgetésekkel, nyílt társulati gyűléssel, megemlékezésekkel eleveníti fel Nagyvárad magyar nyelvű színjátszásának kezdeteit augusztus 21. és 26. között a Szigligeti Színház.
Színház interjú

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Színház börtönszínház

Újra börtönszínházi társulatoké a József Attila Színház színpada

A produkciókat a színjátszó fogvatartottak hozzátartozói is megtekinthetik.
Színház vidék

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Színház ajánló

„A betyárromantika örök” – Bonnie&Clyde a Városmajorban

A nyáron bemutatott musical augusztus 28-án és 29-én ismét látható lesz a Városmajori Szabadtéri Színpadon.